Formule 1: GP van Oostenrijk 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Oostenrijk 2019, live op tv en livestream Op zondag 30 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op de Red Bull Ring bij de plaats Spielberg. De GP Oostenrijk wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook kan men de Oostenrijkse Grand Prix online via een livestream bekijken. Eveneens is het mogelijk om deze race in de Ziggo Dome te Amsterdam te bekijken, tijdens het evenement 'F1 Ziggo Live'.

Historie: GP Oostenrijk

In 1963 werd de eerste editie gehouden van de Grand Prix van Oostenrijk. Die eerste editie telde niet officieel mee voor het wereldkampioenschap Formule 1. In 1964 telde de wedstrijd voor het eerst wel mee voor het WK. Na die editie werd deze race echter enkele jaren niet meer georganiseerd. In 1970 keerde de GP van Oostenrijk terug op de kalender.

Van 1970 tot en met 1987 werd deze F1-race elk jaar gehouden. Na de editie van 1987 verdween de wedstrijd echter weer van de Formule 1-kalender, om in 1997 terug te keren. Van 1997 tot en met 2003 werd deze F1-race wederom elk jaar verreden en daarna verdween hij voor elf jaar van de kalender. Sinds 2014 wordt deze wedstrijd weer elk jaar verreden.

Erelijst GP Oostenrijk

In 1963 was Jack Brabham de winnaar van de eerste Grand Prix van Oostenrijk. Wie is de succesvolste coureur uit de historie van deze wedstrijd? Anno 2019 staat Alain Prost op de eerste plaats in de ranking van de coureurs met de meeste zeges in deze Formule 1 Grand Prix: hij won de Grote Prijs van Oostenrijk drie keer (1983, 1985 en 1986). Diverse coureurs pakten twee keer de zege in deze Formule 1-wedstrijd: Ronnie Peterson, Nico Rosberg, Alan Jones, Mika Häkkinen en Michael Schumacher. In 2018 won de Nederlander Max Verstappen deze race.

Circuits: Zeltweg en Spielberg (Red Bull Ring)

Zeltweg

De eerste twee edities van de Formule 1 GP van Oostenrijk (in 1963 en 1964) werden verreden in Zeltweg. Dit was een opvallend circuit, met extreem lange rechte stukken. Het had maar vijf bochten. Het circuit bevond zich op een militaire luchthaven.

Spielberg

In 1970 verhuisde de Formule 1 Grote Prijs van Oostenrijk naar de plaats Spielberg. Daar wordt de race sindsdien altijd verreden. Het circuit dat daar ligt, is in de loop der jaren wel vele malen grondig herzien en verbouwd. Ook heeft dat circuit in Spielberg diverse malen een nieuwe naam gekregen. Oorspronkelijk heette het de Österreichring. Midden jaren negentig kreeg het de naam A1-ring.

Red Bull Ring

In 2011 werd het circuit gekocht door Dietrich Mateschitz, één van de eigenaren van het energiedrankje Red Bull. Het circuit draagt sindsdien als naam de Red Bull Ring. Deze racebaan heeft een lengte van 4,326 kilometer. Het circuit telt 10 bochten.

Formule 1 in het seizoen 2019

Er staan in het seizoen 2019 in totaal 21 wedstrijden op de Formule 1-kalender. De GP van Oostenrijk is daarvan de negende race. De tiende wedstrijd is de Formule 1 GP van Groot-Brittannië die op zondag 14 juli verreden wordt op het circuit van Silverstone.

Programma Formule 1 Grote Prijs Oostenrijk 2019 op de Red Bull Ring

Vrijdag 28 juni 2019

 • 11u00-12u30: 1e vrije training
 • 15u00-16u30: 2e vrije training

Zaterdag 29 juni 2019

 • 12u00-13u30: 3e vrije training
 • 15u00-16u00: kwalificatie

Zondag 30 juni 2019

 • 15u10: start GP Oostenrijk

Ziggo F1 Live: GP Oostenrijk bekijken in de Ziggo Dome

Op zondag 30 juni 2019 organiseert Ziggo in Nederland een groot evenement rondom de GP van Oostenrijk. Deze Formule 1-race wordt namelijk live uitgezonden op een groot scherm in de Ziggo Dome. Zo kunnen duizenden Nederlandse fans gezamenlijk naar deze wedstrijd kijken. De presentatie van dit evenement is in handen van Jack van Gelder. Tickets voor het evenement 'F1 Ziggo Live' zijn te kopen bij Ziggo.

Waarom heeft men ervoor gekozen om juist rondom de GP van Oostenrijk zo'n groot evenement te organiseren? Er is een sterke band tussen de Formule 1 GP van Oostenrijk en de Nederlandse autosportliefhebbers. Het circuit is immers in handen van Red Bull, dat ook de sponsor is van Max Verstappen. Ook is de GP van Oostenrijk een race waar jaarlijks heel veel Nederlanders naartoe gaan. Het circuit ligt Max Verstappen ook goed, zo bewees hij in 2018 door de zege in deze Grand Prix te pakken.

GP van Oostenrijk 2019 live op tv (30 juni)

Live op tv in Nederland

De Grote Prijs van Oostenrijk wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport. Bij hen kan men op vrijdag en zaterdag live kijken naar de vrije trainingen op de Red Bull Ring. Vervolgens zenden zij op zaterdagmiddag live de kwalificatie voor de Formule 1 GP Oostenrijk live uit. Op zondag is bij hen de race live te zien, met een uitgebreide voorbeschouwing vanaf 14u00. De meeste live tv-uitzending van de F1 Grand Prix van Oostenrijk 2019 zijn live te zien op het 'open net' Ziggo Sport 14 (op digitaal kanaal 14), dat door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo te bekijken is. Een uitzondering hierop is de vrije training van zaterdag 29 juni. Die is alleen live te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal (zoals Ziggo Sport Select). Dat komt doordat men op dat moment op het 'open net' (kanaal 14) een oefenwedstrijd van Ajax live uitzendt.

Uitzendschema: GP Oostenrijk 2019 bij Ziggo Sport (live tv en livestream)

 • Vr. 28 juni om 10u55: live de 1e vrije training van de GP Oostenrijk op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 28 juni om 14u55: live de 2e vrije training op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 28 juni om 22u30:Talkshow Formule 1 Café live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Za. 29 juni om 11u55: live de 3e vrije training op Ziggo Sport Select en livestream
 • Za. 29 juni om 14u15: live de kwalificatie van de GP Oostenrijk 2019 op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 30 juni om 14u00: Voorbeschouwing op GP van Oostenrijk 2019 op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 30 juni om 15u10: start GP Oostenrijk 2019 live op Ziggo Sport 14 en livestream

Live op tv in België

In België is de Formule 1 GP Oostenrijk live te zien bij Telenet Play Sports. Zij zenden bij deze F1 Grand Prix van Oostenrijk de kwalificatie en de race live uit. Hun live-uitzending van de kwalificatie voor de F1 Grand Prix van Oostenrijk begint op zaterdag 29 juni om 14u45 op de zender Play Sports 2. De Formule 1-race op de Red Bull Ring is op zondag 30 juni eveneens om 14u45 live te zien op Play Sports 2. De vrije trainingen op de Red Bull Ring zijn niet live te zien bij hen.

Duitsland: live bij RTL

In Duitsland wordt deze Formule 1-race live op tv uitgezonden door RTL Deutschland. Dit is ook een populair alternatief voor veel sportfans in Nederland en België, die zo gratis de race kunnen bekijken. Op zaterdag 29 juni zendt men om 14u00 een samenvatting uit van de vrije trainingen. Op die middag zendt men de kwalificatie live uit vanaf 14u45. Op zondag 30 juni begint om 14u00 de live-uitzending van de voorbeschouwing op deze Formule 1-race. De race zelf wordt vanaf 15u00 live uitgezonden.

Livestream GP van Oostenrijk 2019 (30 juni)

Livestream Ziggo

Bij de F1 Grand Prix Oostenrijk 2019 wordt de livestream beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. De officiële livestream van deze Formule 1-race is te vinden op de Ziggo Sport Go App. Hierbij heeft men diverse kanalen met extra opties (zoals 'on board'-beelden). Men dient dan wel een betaald abonnement op die app te hebben, om hierop per livestream op 30 juni naar deze GP te kunnen kijken.

Livestream Formule 1 via Go App

De Oostenrijkse race is echter ook te bekijken via de reguliere Go App (online tv). Daarop kan men per livestream kijken naar de reguliere tv-uitzending (kanaal 14). Deze reguliere Go App dient men niet te verwarren met de hierboven genoemde 'Ziggo Sport Go App'. Via de reguliere Ziggo Go App heeft men op de livestream niet automatisch de beschikking over allerlei extra opties. Die app is daarentegen wel automatisch beschikbaar voor iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo, de app is voor hen geheel gratis, zij hoeven er niets voor bij te betalen. Voor hen is dit dus in de praktijk een gratis livestream van de Grand Prix van Oostenrijk. Wie een aanvullend abonnement heeft met alle tv-kanalen van Ziggo Sport Totaal, kan overigens ook via die reguliere Go App naar de extra kanalen op de livestream kijken (zoals een stream van de 'pit lane', beelden van 'on board' en live timing).

Livestream Formule 1 Play Sports (in de hele EU)

Er wordt ook een livestream geproduceerd door Telenet Play Sports. Bij hen kan men de kwalificatie en de race van de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring per livestream bekijken. (De vrije trainingen van de F1 Grand Prix Oostenrijk zijn bij hen niet op de livestream te bekijken.) Er zijn verschillende manieren om de livestream van dit Belgische bedrijf te bekijken. Zo kan men die livestream in de gehele EU bekijken via de Play Sports Go App. Voor tv-abonnees van Telenet Play Sports is de livestream te bekijken via de website van Play Sports.

Livestream F1 Tv Pro (Engelstalig)

Zowel in Nederland als in België kan men ook via een livestream van F1 Tv Pro naar de Formule 1 GP Oostenrijk 2019 kijken. Deze livestream kan men alleen bekijken als men een 'Pro-abonnement' op deze dienst heeft. De livestream van F1 Tv Pro heeft overigens Engelstalig commentaar.

Live sport op 30 juni 2019 (tv en livestream)

Op de middag van zondag 30 juni zijn er ook diverse ander interessante sportevenementen live op tv en online via een livestream te bekijken. Zo wordt er op die zondag de TT van Assen verreden. Die wordt live op tv uitgezonden door de NOS en Eurosport. Ook wordt er een gratis livestream aangeboden van deze wedstrijd. Die stream is op de middag van 30 juni 2019 te vinden op de website van de NOS in hun rubriek Sport. Ook is er een livestream van de TT Assen te vinden op de Eurosport Player. Die stream is echter alleen te bekijken door abonnees van die app. Op de middag van 30 juni wordt in Nederland ook het NK wielrennen voor profs verreden. Dat is ook te bekijken op tv en via een gratis livestream bij de NOS. Die gratis livestream is echter wel geo-restricted en alleen in Nederland te bekijken. Op die middag wordt in België ook het Belgisch kampioenschap wielrennen voor profs verreden. Ook die wedstrijd is live op tv en online via een gratis livestream te bekijken. Daarbij geldt echter ook dat die gratis livestream alleen beschikbaar is in het land van het kampioenschap. Dit Belgisch kampioenschap mag men alleen per livestream in België bekijken. Voor kijkers vanuit andere landen is die livestream 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Uitslag F1 Grand Prix van Oostenrijk 2019

 1. Max Verstappen (Ned) Red Bull-Honda
 2. Charles Leclerc (Mon) Ferrari op 2"724 sec.
 3. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes op 18"960
 4. Sebastian Vettel (Dui) Ferrari op 19"610 sec.
 5. Lewis Hamilton (UK) Mercedes op 22"805 sec.
 6. Lando Norris (UK) McLaren-Renault 1 ronde
 7. Pierre Gasly (Fra) Red Bull-Honda op 1 ronde
 8. Carlos Sainz (Spa) McLaren-Renault op 1 ronde
 9. Kimi Räikkönen (Fin) Alfa Romeo-Sauber op 1 ronde
 10. Antonio Giovinazzi (Ita) Alfa Romeo-Sauber op 1 ronde

Volgende wedstrijd in de Formule 1: GP Groot-Brittannië

Wat is na de F1 Grand Prix van Oostenrijk de volgende wedstrijd op de Formule 1-kalender 2019? Dat is op zondag 14 juli de Formule 1 GP van Groot-Brittannië op Silverstone.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp het EK voetbal 2021 speelt Oranje tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde van het Europees kampi…
Formule 1: GP van Frankrijk 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Frankrijk 2019, live op tv en livestreamOp zondag 23 juni wordt de Formule 1 GP van Frankrijk 2019 verreden. Dit is de 88e editie van deze Grand Prix. Deze race…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…
Formule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Mexico verreden. Deze race vindt plaats op het 'Autodromo He…

Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Vietnam verreden. Deze race wordt gehouden op het Hanoi Street…
Formule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestreamOp zondag 7 juni 2020 zou de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan verreden worden. Deze race zou plaatsvinden op het st…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2999/formule-1-grand-prix-van-oostenrijk-2019/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Bull_Ring
 • https://racingnews365.nl/formule-1-grand-prix-van-oostenrijk-live-te-zien-in-ziggo-dome

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Oostenrijk 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Juni 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!