Formule 1: GP van Nederland 2021, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Nederland 2021, live op tv en livestream In 1948 werd er voor het eerst een Grand Prix in Nederland gehouden. Die autorace vond plaats op het circuit in Zandvoort. Vervolgens werd er decennialang bijna elk jaar een Grand Prix verreden in die Nederlandse badplaats. In 1985 verdween de Grand Prix echter uit Nederland. Met ingang van 2020 zou de Grand Prix Formule 1 terugkeren naar Zandvoort. Oorspronkelijk zou deze race op 3 mei 2020 plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus is deze afgelast. De race wordt wel verreden in 2021.

Coronavirus: nieuwe datum? Pas in 2021

Vanwege het coronavirus zijn alle Formule 1-races in maart, april, mei en juni 2020 afgelast. Het is de bedoeling dat een aantal van die races nog worden ingehaald op nieuwe data. Op de herziene Formule 1-kalender van 2020 is echter geen plek voor de GP van Zandvoort. De race zou vanwege de coronacrisis in 2020 zonder publiek verreden moeten worden en de organisatie van de Nederlandse Grand Prix heeft daarom besloten om het evenement niet in 2020 plaats te laten vinden, maar pas in 2021, in de hoop dat er dan wel publiek aanwezig zou mogen zijn.

Virtuele Grand Prix op 3 mei

Als troostmiddel voor de Formule 1-fans worden er in het voorjaar van 2020 diverse Virtuele GP's georganiseerd, op data waarop er oorspronkelijk een Formule 1-race op de kalender stond. Ook op 3 mei, de oorspronkelijke datum van de Grand Prix van Zandvoort, wordt er een virtuele race gehouden. Aan dit virtuele evenement doen diverse topcoureurs mee, waaronder Alex Albon, Charles Leclerc, Antonio Giovinazzi, George Russell en Nicholas Latifi. De Nederlandse raceheld Max Verstappen doet niet mee aan deze virtuele Formule 1-race.

Circuit van de virtuele race op 3 mei?

Voor deze virtuele wedstrijd gebruikt men de game F1 2020 van Codemasters. In deze game zit echter nog niet het virtuele circuit van Zandvoort. Daarom heeft men ervoor gekozen om deze virtuele race plaats te laten vinden op het virtuele circuit van Interlagos (Brazilië).

Virtuele F1 GP op 3 mei 2020 live op tv en livestream

De virtuele race is op de avond van 3 mei via een livestream te volgen op onder meer het YouTube-channel van de Formule 1. Ook wordt dit virtuele evenement live op tv en via een livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal.

Geschiedenis: Grand Prix van Nederland

In de loop van de jaren dertig waren er plannen om een circuit voor autoraces aan te leggen in de Noord-Hollandse badplaats Zandvoort. In 1939 werd er op een stratencircuit in die plaats voor het eerst een grote autorace verreden. Na de Tweede Wereldoorlog kon eindelijk de droom van Zandvoort gerealiseerd worden: er werd een permanent autocircuit geopend.

Op dat circuit werd in 1948 voor het eerst een Grand Prix verreden. Deze race werd gewonnen door Prins Bira uit Thailand. In die tijd bestond er nog niet een officieel wereldkampioenschap Formule 1. In 1950 werd er voor het eerst zo'n officieel WK Formule 1 gehouden. In dat jaar telde de race in Zandvoort nog niet mee voor het WK. Dat veranderde in 1952. Vanaf die editie was de GP van Nederland te Zandvoort een onderdeel van dat kampioenschap. De Nederlandse Grand Prix zou tot en met 1985 een vast onderdeel blijven van dit kampioenschap.

Erelijst GP van Nederland

Wie is de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse Grand Prix? Dat is de Brit Jim Clark. Hij won deze Grand Prix vier keer: in 1963, 1964, 1965 en 1967. Twee coureurs slaagden erin om de GP van Nederland drie keer te winnen: Niki Lauda (1975, 1977 en 1985) en Jackie Stewart (1968, 1969 en 1973). Vijf coureurs slaagden erin om deze race twee keer te winnen: Louis Rosier, James Hunt, Alberto Ascari, Jack Brabham en Alain Prost.

Benaming: GP Zandvoort werd GP Nederland

In de begintijd droeg deze race als naam de 'Grand Prix van Zandvoort'. In 1950 werd deze naam veranderd in de 'Grand Prix van Nederland'. Dat bleef toen de vaste naam, behalve bij twee edities: in 1962 en 1976 droeg deze wedstrijd officieel de naam 'Grand Prix van Europa'.

Zwarte dagen op het circuit in Zandvoort

Twee keer verongelukte er een coureur die deelnam aan de GP van Nederland. Op 7 juni 1970 overleed de Brit Piers Courage. Op 29 juli 1973 overleed zijn landgenoot Roger Williamson tijdens de race op het circuit van Zandvoort.

Nederlandse deelnemers aan de GP van Nederland

Tot de Nederlandse coureurs die in de loop der jaren deel hebben genomen aan de Grand Prix van Nederland behoren onder meer: Dries van der Lof, Jan Flinterman, Carel Godin de Beaufort, Ben Pon, Gijs van Lennep, Jan Lammers, Roelof Wunderink, Michael Bleekemolen, Boy Haye en Huub Rothengatter.

Prestaties Nederlands deelnemers?

Hoe hebben deze coureurs gepresteerd tijdens de GP Nederland? Nooit heeft een Nederlander op het podium van de Grand Prix van Nederland gestaan. De twee succesvolste Nederlandse coureurs in de Grand Prix van Nederland waren Carel Godin de Beaufort en Gijs van Lennep. Zij waren namelijk de enigen die erin slaagden om in Zandvoort een punt te pakken voor het wereldkampioenschap.

Daarbij moet echter wel worden aangetekend dat in die tijd alleen de top zes van de uitslag punten kon scoren (in 2019 krijgt daarentegen de top tien in elke wedstrijd punten voor het WK Formule 1). In de tijd dat Jos Verstappen coureur was in de Formule 1, is de GP van Nederland overigens nooit verreden, vandaar dat hij dus nooit op de deelnemerslijst van de Grand Prix in Zandvoort heeft gestaan.

Terugkeer GP van Nederland

De aanloop: plannen in Rotterdam, Zandvoort en Assen

Sinds Max Verstappen in 2015 debuteerde in de Formule 1, heeft deze sport qua populariteit in Nederland een extreem grote groei meegemaakt. Daardoor zijn er concrete plannen ontstaan om weer een Grand Prix in Nederland te gaan organiseren. Hiervoor waren oorspronkelijk drie serieuze kandidaten: een stratencircuit in Rotterdam, het circuit van Zandvoort en het TT circuit van Assen. Het stratencircuit van Rotterdam viel als eerste kandidaat af. Het circuit van Zandvoort bleek vervolgens de grootste kandidaat te zijn om vanaf 2020 de GP van Nederland weer te gaan organiseren. In maart 2019 ging de gemeenteraad van Zandvoort er unaniem mee akkoord om een bedrag van 4 miljoen euro beschikbaar te stellen, voor maatregelen om een Formule 1 Grand Prix praktisch mogelijk te maken op het circuit in de badplaats.

Zandvoort versus Assen?

Lange tijd leek echter ook Assen een serieuze kandidaat te zijn. In de Drentse hoofdstad heeft men immers grote ervaring met het jaarlijks organiseren van enorme evenementen, zoals de TT van Assen en de MXGP van Nederland. Qua financiën en accommodatie leek Assen een zeer sterke kandidaat te zijn voor een Formule 1-race. Daarentegen heeft Zandvoort als voordeel dat dit circuit een grotere historie heeft in de autosport. De leiding van de mondiale Formule 1 heeft namelijk aangegeven dat bij het verdelen van de plekken op hun kalender, ze de voorkeur geven aan twee types races: wedstrijden op circuits met een grote geschiedenis binnen de Formule 1 (zoals Zandvoort) en races op stratencircuits in grote steden (vandaar dat Rotterdam nog enige tijd kandidaat was). Puur op basis van die voorwaarden bleek Zandvoort een grotere kans te hebben dan Assen, aangezien het circuit in Drenthe wel een buitengewoon grote en rijke geschiedenis heeft in de motorsport, maar slechts een veel kleinere geschiedenis in de autosport.

Formule 1 GP Nederland 2020 in Zandvoort? Neen, in 2021

In de eerste helft van mei 2019 werd duidelijk dat de Grand Prix van Nederland in 2020 zou terugkeren op de kalender en dat deze race verreden zou worden op het circuit van Zandvoort. Op dinsdag 14 mei 2019 werd officieel de GP Nederland 2020 gepresenteerd door Formule 1-eigenaar Formula One Management (FOM) en hoofdsponsor Heineken. Men hoopte tijdens de drie dagen dat dit evenement in 2020 wordt verreden in totaal 200.000 toeschouwers in Zandvoort. Die kaartjes werden al heel snel ook allemaal verkocht. Uiteindelijk kon de race in mei 2020 niet doorgaan vanwege het coronavirus. Er was enige tijd nog wel een kleine, theoretische mogelijkheid dat de race later in 2020 zonder publiek verreden zou kunnen worden, maar de organisatie heeft besloten om dat uiteindelijk niet te doen. Daarom vindt de comeback van de Nederlandse Grand Prix dus niet in 2020 plaats, maar pas in 2021.

Het budget van het evenement is circa 40 miljoen euro. De sportief directeur van de GP Nederland te Zandvoort is Jan Lammers. Het circuit heeft een contract om minstens drie jaar op rij een F1 Grand Prix in Zandvoort te mogen organiseren.

Datum Formule 1 GP van Nederland 2021 in Zandvoort?

Op welke datum wordt de Dutch Grand Prix 2021 verreden? Zodra de nieuwe datum bekend is, wordt die hier gemeld.

Formule 1: GP van Nederland live op tv

Live in Nederland: Ziggo

De F1 Grand Prix van Nederland wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. In Nederland is die race live op tv te zien bij Ziggo Sport. Zij zenden het evenement live uit op hun kanaal 14 (voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft) en tegelijkertijd ook op Ziggo Sport Select (voor abonnees van het zenderpakket Ziggo Sport Totaal). Bij Ziggo Sport zijn bij elke Grand Prix alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv te zien.

Dutch Grand Prix 2020: Gratis live in Nederland

Ziggo Sport Totaal wil de Dutch Grand Prix 2020 gratis live op tv uitzenden voor alle Nederlanders met digitale tv. Ook dus voor mensen die bijvoorbeeld tv kijken via KPN, T-Mobile, enzovoort. Waarschijnlijk doen zij dit door het kanaal 'Ziggo Sport Select' bij deze race ook beschikbaar te maken door iedereen die geen abonnement bij Ziggo heeft. Zodra hier definitief meer duidelijkheid over is, wordt die informatie hier geplaatst.

Live in Vlaanderen: Play Sports

In Vlaanderen zijn de uitzendrechten van de Formule 1 in handen van Telenet Play Sports. Men dient een abonnement bij hen te hebben, om hun live tv-uitzendingen van de Dutch Grand Prix te kunnen bekijken. Op Telenet Play Sports zijn de kwalificatie en de race live te zien. Zij zenden de vrije trainingen niet live uit.

Live op RTL Deutschland

Een populair alternatief voor veel kijkers in Nederland en België is RTL Deutschland. Dit is immers een 'open net', dat bij veel mensen in de lage landen in hun standaard zenderpakket zit. Zo kan men dus naar alle Formule 1 -races kijken wanneer men geen abonnement op Ziggo of Play Sports heeft. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen bij deze Dutch Grand Prix? Zodra er meer info bekend is over de uitzendschema's van deze omroepen, dan wordt die informatie hier geplaatst.

Talpa Network: mediapartner

Het bedrijf Talpa Network van John de Mol is de officiële mediapartner van de GP van Nederland. Hierdoor ontstond enige verwarring: zendt één van de tv-zenders van De Mol (Veronica, SBS6, SBS9 of Net 5) deze race dan ook live op tv uit? Neen, dat is niet het geval. De exclusieve uitzendrechten voor tv en livestream zijn bij alle Formule 1-races nog steeds in handen van Ziggo Sport Totaal.

Hoewel Talpa de race dus niet live uitzendt, zijn daar rondom wel allerlei media-events die gekoppeld zijn aan zenders van De Mol. Zo zijn er tickets voor de GP van Nederland te winnen bij acties van Talpa-radiostations zoals 538 en Veronica. Ook zijn dergelijke radiostations van Talpa betrokken bij de organisatie van side-events bij deze Grand Prix, zoals een muzikale optredens rondom het circuit.

Livestream GP Nederland 2020

Men kan de F1 Grand Prix van Nederland ook online via een livestream bekijken. Streamingdienst die tegen betaling zo'n livestream aanbieden zijn bijvoorbeeld de Ziggo Sport Go App, de Play Sports Go App en F1 Tv Pro. Bij die betaalde diensten heeft men ook allerlei extra opties, met kanalen voor bijvoorbeeld 'on board-beelden' of live timing.

Voor abonnees van digitale tv bij Ziggo is het echter ook mogelijk om de wedstrijd via een livestream op de reguliere Ziggo Go App te bekijken. Hiervoor hoeft men als abonnee niets bij te betalen. In de praktijk is dit voor hen dus eigenlijk een soort 'gratis livestream'. Op die app kan men niet alleen per livestream naar de live tv-uitzending van Ziggo Sport bij deze GP Nederland kijken. Men kan er ook voor kiezen om op die app per livestream naar de live tv-uitzending van RTL Deutschland bij deze race te kijken. Op die app heeft men echter niet al die extra kanalen tijdens de uitzendingen van de Dutch Grand Prix (met extra 'on board'-beelden, enzovoort), die men bijvoorbeeld bij Play Sports, F1 Tv Pro en de Ziggo Sport Go App wel heeft.
© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Formule 1: GP Emilia op Imola 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Emilia op Imola 2020, live tv en livestreamOp zondag 1 november 2020 wordt de Formule 1 GP van Emilia verreden in Imola (Italië). De race vindt plaats op het Autod…
Formule 1: GP van Portugal 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Portugal 2020, live op tv en livestreamOp zondag 25 oktober 2020 wordt de Formule 1 GP van Portugal verreden. Deze Grand Prix van Portugal vindt plaats op het…
Formule 1: GP van Turkije 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Turkije 2020, live op tv en livestreamOp zondag 15 november 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Turkije gehouden. Dit is de achtste editie van de GP Turkij…

Formule 1: GP Groot-Brittannië 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië 2020, live tv en livestreamIn de zomer van 2020 is de Formule 1 weer actief op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. Vanwege het coronav…
Formule 1: GP Toscane - Mugello 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Toscane - Mugello 2020, live tv en livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt er een Formule 1 Grand Prix verreden op het circuit van Mugello in Italië. De officiël…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Grand_Prix
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_dodelijke_ongevallen_in_de_Formule_1
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_Zandvoort
  • https://www.circuitzandvoort.nl/nl/park-info/geschiedenis
  • https://nos.nl/artikel/2284485-heineken-maakt-terugkeer-formule-1-op-zandvoort-dinsdag-officieel-bekend.html

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Nederland 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!