InfoNu.nl > Sport > Racesport > Formule 1: GP van Italië 2019 op Monza

Formule 1: GP van Italië 2019 op Monza

Formule 1: GP van Italië 2019 op Monza Op zondag 8 september 2019 wordt de Grand Prix van Italië verreden. Dit is de 89e editie van de Italiaanse Grand Prix. De race vindt plaats op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. De GP van Italië 2019 is bij diverse omroepen live op tv te zien. Het is ook mogelijk om de Italiaanse Grand Prix online te bekijken via een livestream.

Geschiedenis: Grand Prix van Italië

In 1921 werd de eerste editie verreden van de Grand Prix van Italië. De zege ging dat jaar naar de Fransman Jules Goux. Die eerste GP van Italië werd gehouden in Brescia. In 1922 kreeg de Grand Prix een nieuwe locatie: Monza. Daar was dat jaar een nieuw racecircuit geopend. Dit was pas het derde permanente racecircuit ter wereld (naast Brooklands in Engeland en Indianapolis in de Verenigde Staten).

Monza zou in de daaropvolgende decennia meestal de locatie zijn van de Italiaanse Grand Prix. Van de 88 edities van de GP van Italië die verreden zijn in de periode 1921-2018, zijn er 83 gehouden in Monza. De locaties van de overige vijf GP's waren Brescia, Livorno, Milan, Valentino Park en Imola.

Monza en Imola: Italië en San Marino

De laatste keer dat de GP van Italië niet op Monza werd gehouden was in 1980. Deze Grand Prix werd toen verreden in Imola, op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari'. In 1981 keerde de GP van Italië terug naar Monza en daar werd sindsdien elk jaar de officiële Italiaanse Grand Prix verreden. Toch werd op het circuit van Imola in de periode 1981-2006 ook jaarlijks een Formule 1-race verreden. Aangezien er elk jaar maar één officiële GP van Italië kan zijn, kreeg de race op Imola als naam 'de GP van San Marino'. Dit was een kunstmatige oplossing, aangezien het circuit van Imola toch echt op Italiaans grondgebied ligt en het landje San Marino op een afstand van circa 95 kilometer van Imola ligt. Dankzij deze kunstgreep kon men dus in de praktijk jaarlijks twee GP's laten verrijden in Italië, waar de Formule 1 extreem populair is.

Erelijst Formule 1 GP Italië

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de GP van Italië? In de ranglijst van coureurs met de meeste zeges (tot aan 2019) staan Michael Schumacher en Lewis Hamilton gezamenlijk op de eerste plaats met vijf overwinningen. Nelson Piquet won deze wedstrijd vier keer.

Circuit Monza

De officiële naam van het circuit in Monza is het 'Autodromo Nazionale di Monza'. Het circuit werd geopend in juli 1922. Het circuit heeft sindsdien altijd op diezelfde locatie gelegen, maar de lay-out van deze racebaan is in de loop der jaren diverse malen fundamenteel veranderd. Beroemd en berucht is de kombaan (een soort oval) waarop men in de periode 1955-1961 reed. Een overeenkomst tussen de verschillende circuits die men in de loop der jaren in Monza heeft gehad is, dat het altijd een circuit is gebleven waarop de wagens hogere snelheden halen dan op de meeste andere racecircuits. Anno 2019 heeft het circuit een lengte van 5,793 kilometer en telt het elf bochten.

Programma F1 Grand Prix Italië 2019

Vrijdag 6 september 2019

  • 11u00-12u30 Eerste vrije training
  • 15u00-16u30 Tweede vrije training

Zaterdag 7 september 2019

  • 12u00-13u00 Derde vrije training
  • 15u00-16u00 Kwalificatie GP Italië

Zondag 8 september 2019

  • 15u10 start GP Italië

GP van Italië 2019 live op tv

Nederland: Ziggo Sport

De Grand Prix van Italië wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race zijn live te zien op hun zender Ziggo Sport (kanaal 14). Die zender is te bekijken door alle abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo. Daarnaast zijn de live-uitzendingen van de GP Italië 2019 ook te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal.

België: Play Sports

In België zijn de uitzendrechten van de F1 Grand Prix van Italië in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de race uit op hun abonneezenders. De vrije trainingen worden door hen niet live uitgezonden.

Duitsland: RTL Deutschland

In Duitsland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 GP van Italië in handen van RTL Deutschland. Deze uitzending is ook door veel tv-kijkers in Nederland en België te ontvangen. Veel autoraceliefhebbers in de lage landen, die geen abonnement hebben op Play Sports of Ziggo Sport, kijken 'gratis' naar de Formule 1-races via RTL Deutschland.

Livestream GP Italië 2019

De Grand Prix van Italië op Monza is ook online via een livestream te bekijken. Hiervoor bestaan meerdere opties. De officiële livestream voor Nederland bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Het is voor abonnees van Ziggo echter ook mogelijk om de race te bekijken via een livestream op de reguliere Ziggo Go App. In België is de officiële livestream te vinden op de Play Sports Go App. Daarnaast is het in Nederland en België ook mogelijk om een abonnement te nemen bij de streamingdienst F1 TV Pro. Daarmee kan men de trainingen, kwalificaties en races bekijken via een livestream met Engelstalig commentaar.
© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestreamOp zondag 26 mei 2019 wordt de Grand Prix van Monaco verreden. Dit is de 77e editie van deze legendarische race. De GP v…
Formule 1: GP van Duitsland 2019Formule 1: GP van Duitsland 2019Op zondag 28 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Duitsland verreden. Deze race wordt gehouden op het circuit van…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…
WK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3004/formule-1-grand-prix-van-italie-2019/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Autodromo_Nazionale_Monza
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Grand_Prix

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Italië 2019 op Monza"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 23-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!