Formule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestream Op zondag 3 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Amerika verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het 'Circuit of the Americas' in Austin (Texas). De Amerikaanse Grand Prix is live op tv te zien bij diverse zenders. Ook kan men deze Grand Prix van de Verenigde Staten online via een livestream bekijken.

Geschiedenis: Formule 1 in Amerika

Begintijd

Het officiële wereldkampioenschap Formule 1 bestaat sinds 1950. In de begintijd was de beroemdste Amerikaanse autorace, de Indy 500, ook een onderdeel van dit wereldkampioenschap. In 1959 werd er daarnaast een tweede Amerikaanse race opgenomen in het WK Formule 1. Die tweede race kreeg als officiële naam de 'United States Grand Prix'. In 1959 werd deze wedstrijd verreden op Sebring. In 1960 vond die Amerikaanse Grand Prix plaats op het circuit van Riverside. (1960 was overigens het laatste seizoen waarin ook de Indy 500 een onderdeel was van het WK Formule 1.)

Watkins Glen

In 1961 kreeg de Amerikaanse Grand Prix een nieuwe locatie: het Watkins Glen International Circuit. Dit bevond zich bij het Seneca Lake in de staat New York. Twintig jaar lang bleef dit de vaste locatie van deze wedstrijd. In 1980 kwam er een einde aan de United States Grand Prix op die locatie.

Phoenix

In de daaropvolgende jaren werden er op verschillende locaties in Amerika nog Formule 1-races gehouden, waaronder Long Beach, Las Vegas, Dallas en Detroit. Die races droegen echter andere namen; er was in de periode 1981-1988 geen wedstrijd die de naam United States Grand Prix droeg. In 1989 keerde er toch weer een officiële United States Grand Prix terug op de kalender. Die race werd verreden op een stratencircuit in Phoenix. Dit werd geen succes. Na drie edities verdween de wedstrijd van de kalender.

Te veel concurrentie?

Van 1992 tot en met 1999 werd er in Amerika geen Formule 1-race verreden. Vergeleken met racefans in de rest van de wereld, was het Amerikaanse publiek eigenlijk nooit erg enthousiast geworden voor de Formule 1. De Formule 1 had in de Verenigde Staten te veel concurrentie van typisch Amerikaanse raceklassen die erg populair waren, zoals Nascar en Indycar.

Indianapolis

Toch wilde de Formule 1-wereld nog altijd graag Amerika veroveren. Daarvoor werd een groot plan ontwikkeld. Met ingang van 2000 werd er weer een Amerikaanse Grand Prix georganiseerd. De locatie hiervoor was opvallend: Indianapolis. De race ging deels over de beroemde oval (waarop jaarlijks de Indy 500 wordt verreden), maar het grootste deel van de race ging over een 'binnencircuit' dat speciaal voor de Formule 1 was aangelegd op het binnenveld van de oval.

De klucht van 2005

Het nieuwe huwelijk tussen Indianapolis en de Formule 1 werd geen succes. De editie van de Amerikaanse Grand Prix van 2005 werd zelfs een tenenkrommende klucht. Het bleek dat de banden van Michelin, die veel Formule 1-teams hadden, niet geschikt waren voor het snelle deel van het circuit (het deel van de oval). Hierdoor deden uiteindelijk slechts zes auto's (de wagens die op banden van Bridgestone reden) mee aan deze Grand Prix. Deze klucht was extreem slecht voor het imago van de Formule 1 in Amerika. Na 2007 verdween deze wedstrijd mede daarom van de kalender.

Sinds 2012: GP Amerika in Austin

Velen vreesden dat het debacle van de GP in Indianapolis het definitieve einde zou zijn van de Formule 1 in Amerika. De Formule 1-wereld gaf echter niet op. Vanaf 2012 wordt er toch weer een GP van Amerika verreden. Deze wordt jaarlijks gehouden in Austin (Texas) en is relatief succesvol.

Locatie: Circuit of the Americas (Austin, Texas)

Het circuit waarop de Amerikaanse Grand Prix sinds 2012 wordt verreden heet het 'Circuit of the Americas'. Dit werd ontworpen door de architect Hermann Tilke. Interessant is dat hij zich hierbij duidelijk heeft laten inspireren door diverse beroemde bochten uit andere circuits. Zo zitten er bochten in deze racebaan die gekopieerd zijn van onder meer Silverstone en Interlagos. Het circuit heeft een lengte van 5,47 kilometer en telt 20 bochten. Het bevindt zich ten zuidoosten van de stad Austin.

Kalender Formule 1 in het seizoen 2019

Op de Formule 1-kalender 2019 staan in totaal 21 GP's. De GP Amerika 2019 op 3 november is de 19e wedstrijd van dit Formule 1-seizoen. De 20e F1-race van het seizoen is op 17 november de GP Brazilië in São Paulo. De 21e en laatste race van dit Formule 1-seizoen is op 1 december de GP Abu Dhabi in Yas.

Programma Formule 1 GP van Amerika 2019 (Austin, Texas)

Hoe ziet het programma van de Formule 1 Grand Prix van Amerika eruit in 2019? Hieronder vindt u het tijdschema. Hierin zijn de tijdsverschillen verwerkt tussen Nederland en Texas. De tijdstippen in het schema zijn dus niet de plaatselijke tijden, maar de tijdstippen voor de kijkers die in Nederland en België deze F1 Grand Prix live volgen op tv of via een livestream.

Vrijdag 1 november 2019

 • 17u00-18u30: Eerste vrije training
 • 21u00-22u30: Tweede vrije training

Zaterdag 2 november 2019

 • 19u00-20u00: Derde vrije training
 • 22u00-23u00: Kwalificatie

Zondag 3 november 2019

 • 20u10: Start van de F1 Grand Prix van Amerika

Live op tv: GP Amerika 2019

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De Grand Prix van de Verenigde Staten is op verschillende tv-zenders live te volgen. In Nederland wordt deze race live uitgezonden door Ziggo Sport. Zij zenden ook alle trainingen en de kwalificatie live uit. Hieronder vindt u hun uitzendschema van deze F1 GP Amerika 2019. Hieronder vindt u hun uitzendschema. Alle uitzendingen vinden plaats op de zender Ziggo Sport 14.

Uitzendschema Formule 1 GP Amerika 2019 op Ziggo Sport Totaal

 • Vr. 1 november 16u55: Live eerste vrije training op tv en livestream
 • Vr. 1 november 20u55: Live tweede vrije training op tv en livestream
 • Vr. 1 november 22u40: Talkshow Formule 1 Café op tv en livestream
 • Za. 2 november 18u55: Live derde vrije training op tv en livestream
 • Za. 2 november 21u15: Live kwalificatie GP Amerika op tv en livestream
 • Zo. 3 november 19u00: Live voorbeschouwing op tv en livestream
 • Zo. 3 november 20u10: Start GP Amerika live op tv en livestream

Live op tv bij Telenet Play Sports

In België is deze Amerikaanse Grand Prix live te zien bij Play Sports. Bij deze abonneezender zendt men live de kwalificatie en de race. De uitzending van de kwalificatie voor de GP Amerika begint bij hen op 2 november om circa 21u45. Op zondag 3 november begint hun tv-uitzending van de race om circa 20u45. De vrije trainingen van de Amerikaanse Grand Prix zijn niet live bij hen te bekijken.

GP Amerika live bij RTL Deutschland

In Duitsland wordt de Grand Prix van de Verenigde Staten live uitgezonden door RTL Deutschland. Op die Duitse zender zijn de kwalificatie op zaterdag 2 november en de race op 3 november live te zien. De live tv-uitzending van RTL Deutschland zijn erg populair in Vlaanderen en Nederland. RTL Deutschland zit namelijk bij veel tv-aanbieders in de lage landen in het basispakket. Zo kan men vanuit Nederland en België dus op RTL Deutschland 'gratis' naar de Formule 1 kijken, als men geen abonnement heeft op Play Sports of Ziggo.

Livestream GP Amerika 2019

Livestream Ziggo Sport Totaal Go App

De officiële Nederlandse livestream van de GP Amerika wordt verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Via die livestream zijn alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race van deze Formule 1 GP Amerika 2019 te bekijken. Hun livestream voor deze race te vinden op de Ziggo Sport Go App. Dit is een app waarvoor men moet betalen. Men kan hierop een abonnement nemen, maar het is ook mogelijk om per livestream te betalen (Pay Per View: PPV). Op die app zijn ook extra kanalen, waarmee men bijvoorbeeld per livestream tijdens de GP Amerika naar 'on board'-beelden kan kijken, of men kan via een livestream de 'pit lane' in de gaten houden.

Livestream GP Amerika via Go App

Ook via de Go App (online tv) kan men deze Grand Prix van Amerika via een livestream volgen. (Dit is dus de 'reguliere Go App' en niet de Go App van Ziggo Sport.) Men heeft op die reguliere Go App niet automatisch die extra's (zoals de kanalen met beelden uit de pitlane, live timing, enzovoort), maar wel kan men op die app per livestream naar de reguliere live tv-uitzending van de GP Amerika kijken. Dit is een dienst die automatisch beschikbaar is voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen op die app zonder iets bij te betalen in de hele EU naar tv kijken. Voor hen is er op die app in de praktijk dus een soort 'gratis livestream' te vinden voor de Formule 1 GP Amerika 2019.

Livestream kwalificatie en race van de GP Amerika 2019 bij Play Sports (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van Play Sports naar de GP van Amerika 2019 te kijken. Bij hen zijn de kwalificatie en de race per livestream te zien. Bij Play Sports kan men niet de vrije trainingen van de GP Amerika 2019 per livestream bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Elke livestream van hen is in de hele EU te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement bij hen te hebben om zo'n livestream te kunnen betalen. Het is echter ook mogelijk om een dagpas of weekendpas bij hen te kopen, indien men geen lang abonnement wil hebben bij Play sports.

Livestream F1 TV Pro

In Nederland en België is het ook mogelijk om deze Amerikaanse Formule 1 GP te bekijken via een livestream van F1 TV Pro. Dat is een livestream met Engelstalig commentaar. Men dient wel een abonnement te hebben op deze dienst, om hun officiële livestream van de Amerikaanse Formule 1 Grand Prix 2019 te kunnen bekijken.

Livestream GP Amerika via iTV-app?

Is het ook mogelijk om de Amerikaanse Grand Prix te Austin (Texas) als abonnee van tv bij KPN per livestream te bekijken? Wie bij KPN een abonnement voor Interactieve Tv heeft, die kan anno 2019, zonder iets bij te betalen per livestream naar tv kijken via de iTV-app (in principe is dit voor hen dus een gratis livestream). Hierbij moet echter wel worden aangetekend, dat men via die app per livestream alleen de zenders 'gratis' kan ontvangen die men ook op televisie kan ontvangen. Indien geen aanvullende abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal, dan kan men als abonnee van KPN op 3 november dus alleen de live-uitzending van RTL Deutschland via zo'n 'gratis livestream' bij deze Amerikaanse F1 Grand Prix bekijken. Indien men daarentegen wel een aanvullend abonnement heeft op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal, dan is het ook mogelijk om die live tv-uitzending van Ziggo Sport Select via een livestream op die app te bekijken.

Formule 1 GP Amerika 2019 op 3 november bij de NPO en Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza heeft bij deze GP niet de live-uitzendrechten. Anders dan bijvoorbeeld bij de GP België zenden zij deze Amerikaanse Grand Prix dus net live uit op tv en ook verschaffen ze hierbij niet een gratis livestream. Wel zenden zij op de avond van 3 november 2019 een uitgebreide samenvatting van de F1 Grand Prix Amerika uit.

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport heeft niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van de Amerikaanse GP. Wel kan men deze Grand Prix van de Verenigde Staten bij hen op diverse manieren volgen. Zo zendt men op Radio 1 flitsen uit over het verloop van deze F1-race. Ook kan men live het verloop van de Amerikaanse Grand Prix volgen via NOS-teletekst. Eveneens is het verloop van de Formule 1 GP van Amerika te volgen via een liveticker (blog) op de site van de NOS.

Uitslag GP Formule 1 van Amerika 2019

 1. Valtteri Bottas (Fin-Team Mercedes)
 2. Lewis Hamilton (UK-Mercedes) op 4"148
 3. Max Verstappen (Ned-Red Bull Racing) op 5"002
 4. Charles Leclerc (Mon-Ferrari) op 52"239
 5. Alexander Albon (Tha-Red Bull Racing) op 1'30"366
 6. Daniel Ricciardo (Aus-F1 Renault) 1'30"764
 7. Lando Norris (UK-McLaren) op 1 ronde
 8. Carlos Sainz junior (Spa-McLaren F1) op 1 ronde
 9. Nico Hülkenberg (Dui-F1 Renault) op 1 ronde
 10. Sergio Perez (Mex-F1 Racing Point) op 1 ronde

Volgende race: Formule 1 GP Brazilië 2019

Wat is na de GP van de Verenigde Staten de eerstvolgende F1-race op de kalender van het seizoen 2019? Dat is de wedstrijd die op 17 november wordt verreden: de GP Brazilië 2019 (Interlagos). Dat is de voorlaatste Grand Prix van het seizoen 2019. Ook die F1 Grand Prix van Brazilië is weer live op tv en per livestream te zien.
© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Finale WK basketbal 2019, live op tv en livestreamFinale WK basketbal 2019, live op tv en livestreamOp zondag 15 september 2019 wordt de finale gespeeld van het wereldkampioenschap basketbal. Deze finale vindt plaats in…
Formule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Mexico verreden. Deze race vindt plaats op het 'Autodromo He…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Formule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódrom…

Formule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Japan verreden. Deze autorace wordt gehouden op het Suzuka I…
Formule 1: GP van Rusland 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland 2019, live op tv en livestreamOp zondag 29 september 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Rusland gehouden. Dit is de achtste editie van de Russisch…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3009/formule-1-grand-prix-van-de-verenigde-staten-2019/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indianapolis_Motor_Speedway
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_de_Verenigde_Staten
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_of_the_Americas

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Amerika 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!