InfoNu.nl > Sport > Racesport > Formule 1: GP van Amerika 2019

Formule 1: GP van Amerika 2019

Formule 1: GP van Amerika 2019 Op zondag 3 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Amerika verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het 'Circuit of the Americas' in Austin (Texas). De Amerikaanse Grand Prix is live op tv te zien bij diverse zenders. Ook kan men deze Grand Prix van de Verenigde Staten online via een livestream bekijken.

Geschiedenis: Formule 1 in Amerika

Begintijd

Het officiële wereldkampioenschap Formule 1 bestaat sinds 1950. In de begintijd was de beroemdste Amerikaanse autorace, de Indy 500, ook een onderdeel van dit wereldkampioenschap. In 1959 werd er daarnaast een tweede Amerikaanse race opgenomen in het WK Formule 1. Die tweede race kreeg als officiële naam de 'United States Grand Prix'. In 1959 werd deze wedstrijd verreden op Sebring. In 1960 vond die Amerikaanse Grand Prix plaats op het circuit van Riverside. (1960 was overigens het laatste seizoen waarin ook de Indy 500 een onderdeel was van het WK Formule 1.)

Watkins Glen

In 1961 kreeg de Amerikaanse Grand Prix een nieuwe locatie: het Watkins Glen International Circuit. Dit bevond zich bij het Seneca Lake in de staat New York. Twintig jaar lang bleef dit de vaste locatie van deze wedstrijd. In 1980 kwam er een einde aan de United States Grand Prix op die locatie.

Phoenix

In de daaropvolgende jaren werden er op verschillende locaties in Amerika nog Formule 1-races gehouden, waaronder Long Beach, Las Vegas, Dallas en Detroit. Die races droegen echter andere namen; er was in de periode 1981-1988 geen wedstrijd die de naam United States Grand Prix droeg. In 1989 keerde er toch weer een officiële United States Grand Prix terug op de kalender. Die race werd verreden op een stratencircuit in Phoenix. Dit werd geen succes. Na drie edities verdween de wedstrijd van de kalender.

Te veel concurrentie?

Van 1992 tot en met 1999 werd er in Amerika geen Formule 1-race verreden. Vergeleken met racefans in de rest van de wereld, was het Amerikaanse publiek eigenlijk nooit erg enthousiast geworden voor de Formule 1. De Formule 1 had in de Verenigde Staten te veel concurrentie van typisch Amerikaanse raceklassen die erg populair waren, zoals Nascar en Indycar.

Indianapolis

Toch wilde de Formule 1-wereld nog altijd graag Amerika veroveren. Daarvoor werd een groot plan ontwikkeld. Met ingang van 2000 werd er weer een Amerikaanse Grand Prix georganiseerd. De locatie hiervoor was opvallend: Indianapolis. De race ging deels over de beroemde oval (waarop jaarlijks de Indy 500 wordt verreden), maar het grootste deel van de race ging over een 'binnencircuit' dat speciaal voor de Formule 1 was aangelegd op het binnenveld van de oval.

De klucht van 2005

Het nieuwe huwelijk tussen Indianapolis en de Formule 1 werd geen succes. De editie van de Amerikaanse Grand Prix van 2005 werd zelfs een tenenkrommende klucht. Het bleek dat de banden van Michelin, die veel Formule 1-teams hadden, niet geschikt waren voor het snelle deel van het circuit (het deel van de oval). Hierdoor deden uiteindelijk slechts zes auto's (de wagens die op banden van Bridgestone reden) mee aan deze Grand Prix. Deze klucht was extreem slecht voor het imago van de Formule 1 in Amerika. Na 2007 verdween deze wedstrijd mede daarom van de kalender.

Sinds 2012: GP Amerika in Austin

Velen vreesden dat het debacle van de GP in Indianapolis het definitieve einde zou zijn van de Formule 1 in Amerika. De Formule 1-wereld gaf echter niet op. Vanaf 2012 wordt er toch weer een GP van Amerika verreden. Deze wordt jaarlijks gehouden in Austin (Texas) en is relatief succesvol.

Locatie: Circuit of the Americas (Austin, Texas)

Het circuit waarop de Amerikaanse Grand Prix sinds 2012 wordt verreden heet het 'Circuit of the Americas'. Dit werd ontworpen door de architect Hermann Tilke. Interessant is dat hij zich hierbij duidelijk heeft laten inspireren door diverse beroemde bochten uit andere circuits. Zo zitten er bochten in deze racebaan die gekopieerd zijn van onder meer Silverstone en Interlagos. Het circuit heeft een lengte van 5,47 kilometer en telt 20 bochten. Het bevindt zich ten zuidoosten van de stad Austin.

Programma Formule 1 GP van Amerika 2019

Hoe ziet het programma van de Formule 1 Grand Prix van Amerika eruit in 2019? Hieronder vindt u het tijdschema. Hierin zijn de tijdsverschillen verwerkt tussen Nederland en Texas. De tijdstippen in het schema zijn dus niet de plaatselijke tijden, maar de tijdstippen voor de kijkers die in Nederland en België deze F1 Grand Prix live volgen op tv of via een livestream.

Vrijdag 1 november 2019

  • 17u00-18u30: Eerste vrije training
  • 21u00-22u30: Tweede vrije training

Zaterdag 2 november 2019

  • 19u00-20u00: Derde vrije training
  • 22u00-23u00: Kwalificatie

Zondag 3 november 2019

  • 20u10: Start van de F1 Grand Prix van Amerika

Live op tv: GP Amerika 2019

De Grand Prix van de Verenigde Staten is op verschillende tv-zenders live te volgen. In Nederland wordt deze race live uitgezonden door Ziggo Sport. Zij zenden ook de trainingen en de kwalificatie live uit. In België is deze Grand Prix live te zien bij Play Sports. Bij deze abonneezender zendt men niet de trainingen uit, maar wel de kwalificatie en de race.

In Duitsland wordt de Grand Prix van de Verenigde Staten live uitgezonden door RTL Deutschland. Op die Duitse zender zijn de kwalificatie op zaterdag 2 november en de race op 3 november live te zien. De live tv-uitzending van RTL Deutschland zijn erg populair in Vlaanderen en Nederland. RTL Deutschland zit namelijk bij veel tv-aanbieders in de lage landen in het basispakket. Zo kan men vanuit Nederland en België dus op RTL Deutschland 'gratis' naar de Formule 1 kijken, als men geen abonnement heeft op Play Sports of Ziggo.

Livestream GP Amerika 2019

De Grand Prix van Amerika is ook online te bekijken via een livestream. Er is onder meer een livestream voor deze race te vinden op de Ziggo Sport Go App. Ook op de Play Sports Go App kan men deze Grand Prix via een livestream volgen. In Nederland en België is het ook mogelijk om deze race te bekijken via een livestream van F1 TV Pro. Dat is een livestream met Engelstalig commentaar. Men dient wel een abonnement te hebben op één van deze diensten, om een officiële livestream te kunnen bekijken.
© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Mexico 2019Formule 1: GP Mexico 2019Op zondag 27 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Mexico verreden. Deze race vindt plaats op het 'Autodromo He…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Formule 1: GP van Rusland 2019Formule 1: GP van Rusland 2019Op zondag 29 september 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Rusland gehouden. Dit is de achtste editie van de Russisch…
Formule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamOp zondag 28 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Duitsland verreden. Deze race wordt gehouden op het circuit van…
Formule 1: GP Singapore 2019Formule 1: GP Singapore 2019Op zondag 22 september 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Singapore gehouden. De wedstrijd wordt verreden op het 'Ma…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3009/formule-1-grand-prix-van-de-verenigde-staten-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indianapolis_Motor_Speedway
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_de_Verenigde_Staten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_of_the_Americas

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Amerika 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 08-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!