Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestream

Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pace. Dit circuit bevindt zich bij de wijk Interlagos, die een onderdeel is van de stad Sao Paulo. De GP van Brazilië is live op tv te bekijken. Ook is de Braziliaanse Formule 1 Grand Prix op Interlagos per livestream online te volgen.

Geschiedenis: Grand Prix van Brazilië

De eerste editie van de Grand Prix van Brazilië werd verreden in 1972. De zege ging dat jaar naar de Argentijn Carlos Reutemann. Die eerste editie telde echter nog niet officieel mee voor het WK Formule 1. In 1973 werd deze race een officieel onderdeel van het wereldkampioenschap. Dat jaar ging de zege in de Braziliaanse Grand Prix naar de Braziliaan Emerson Fittipaldi.

Interlagos en Jacarepagua

De locatie waarop de Formule 1 van Brazilië in die begintijd (1972-1977) werd verreden was het circuit Interlagos bij Sao Paulo. In 1978 verhuisde de Braziliaanse Grand Prix voor één jaar naar het circuit Jacarepagua (bij Rio de Janeiro). In 1979 en 1980 was de race weer op Interlagos. Vervolgens werd de GP van Brazilië in de periode 1981-1989 elk jaar op het circuit Jacarepagua gehouden. In 1990 keerde de Braziliaanse Grand Prix weer terug op interlagos en dat is sindsdien de vaste locatie van dit evenement gebleven.

Erelijst GP Brazilië

Hoe ziet de erelijst eruit, voorafgaand aan de Braziliaanse Grand Prix 2022? Alain Prost is de succesvolste coureur uit de historie van de GP van Brazilië: deze Fransman won de race zes keer. Carlos Reutemann en Michael Schumacher pakten vier keer de zege in deze GP. Sebastian Vettel won deze Braziliaanse Formule 1-race drie keer.

Brazilië en de Formule 1

Brazilië is een land dat veel grote Formule 1-coureurs heeft voortgebracht. De meest legendarische Braziliaanse coureur is de drievoudige wereldkampioen Ayrton Senna. Een andere grootheid is de eveneens drievoudige wereldkampioen Nelson Piquet. Een andere mythische coureur uit Brazilië is Emerson Fittipaldi. Hij won twee keer het wereldkampioenschap Formule 1, maar maakte ook veel furore in de Amerikaanse Indycars. Zo won hij twee keer de Indy 500. Andere sterke Braziliaanse Formule 1-coureurs waren onder meer Carlos Pace, Rubens Barrichello en Felipe Massa.

Circuit Interlagos: Autódromo José Carlos Pace

De Formule 1 Grand Prix Brazilië wordt verreden op het circuit Autódromo José Carlos Pace, dat zich bevindt bij de wijk Interlagos in de Braziliaanse stad Sao Paolo. De racebaan heeft anno 2022 een lengte van 4,309 kilometer en telt 15 bochten. Het circuit is vernoemd naar de autocoureur Carlos Pace. Hij won in 1975 de GP van Brazilië op dit circuit. In 1977 overleed hij door een vliegtuigcrash.

Formule 1 GP Brazilië live in Nederland

Live-uitzendrechten: livestream Viaplay

In Nederland wordt de Formule 1 via een livestream sinds 2022 uitgezonden door Viaplay. Zij hebben de live-uitzendrechten voor 2022, 2023 en 2024. Viaplay is een onderdeel van het Scandinavische bedrijf NENT, dat al in veel landen actief is met live online sport. Elke race van de Formule 1 is in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 per livestream bij de streamingdienst Viaplay te bekijken door hun abonnees. De F1-uitzendingen op deze livestream worden gepresenteerd door Amber Brantsen.

Tv-provider

Wie een abonnement op Viaplay wil hebben, kan dat regelen via hun app of hun site. Het is echter ook mogelijk om toegang tot de livestream van Viaplay te krijgen, door een abonnement af te sluiten via een tv-provider zoals Ziggo, KPN of T-mobile.

Zes GP's openbaar beschikbaar?

Met een abonnement op Viaplay is elke race, training en kwalificatie via de livestream te bekijken tijdens de Formule 1-seizoenen 2022, 2023 en 2024. In elk seizoen biedt men echter ook zes 'gratis' races aan. In elk van die jaren is sowieso de F1-race op Zandvoort gratis te zien (tv en livestream). Mogelijk behoort de Braziliaanse Grand Prix in één van de seizoenen ook tot die 'gratis' races.

Viaplay: topsport online

Bij Viaplay is niet alleen Formule 1 via de livestream te bekijken door de abonnees. Ook veel andere sporten zijn via een livestream op hun streamingdienst te bekijken. Zo bieden ze op de livestream ook PDC Darts aan, net als voetbal uit de Bundesliga en de Premier League.

Live op tv: Telenet Play Sports

In België wordt de GP Brazilië live op tv en via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Bij hen zijn de kwalificatie en de race op Interlagos live te zien. De vrije trainingen op Interlagos zenden zij niet live op tv uit. Wie de uitzendingen op Play Sports wil bekijken, dient een abonnement bij hen te hebben.

Live op tv: Sky Deutschland

De Formule 1-race op Interlagos wordt in 2022, 2023 en 2024 in Duitsland live op tv (en online via de livestream) uitgezonden door de Duitse editie van Sky Tv. Dit is een betaalzender. De race wordt dus niet meer 'gratis' op het open net van RTL Deutschland live uitgezonden. Er is dus ook niet meer een 'gratis' Duitse livestream via een tv-app beschikbaar.

Livestream GP Brazilië Formule 1

Livestream GP Brazilië bij Viaplay

De officiële Nederlandse Formule 1 livestream wordt verzorgd door Viaplay. Op hun livestream is het commentaar van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk tijdens de Formule 1-races te beluisteren. Met een livestream is de race op een computer of smartphone te bekijken. Het is echter ook mogelijk om zo'n livestream op een smart-tv te gebruiken.

Livestream Play Sports bij de Braziliaanse F1 Grand Prix (hele EU)

Er wordt ook een livestream aangeboden door Telenet Play Sports. Via die livestream zijn bij deze Braziliaanse GP de kwalificatie en de race live te zien. De livestream van de kwalificatie voor deze Braziliaanse F1 Grand Prix begint bij hen op de zaterdag om 18u45. Op zondag begint hun livestream van deze Braziliaanse Formule 1 Gp om 17u45. Vrije trainingen van de GP Brazilië 2022 zijn niet bij hen op de livestream te bekijken. Play Sports is de sportomroep van het Vlaamse bedrijf Telenet. Men kan een abonnement op hun Play Sports Go App nemen, waarmee men in de hele EU per livestream naar hun sportuitzendingen kan kijken. Wie geen vast abonnement wil, kan kiezen om rondom de Braziliaanse Grand Prix een dagpas of weekendpas voor de livestream van Play Sports te kopen.

Livestream F1 TV Pro van deze GP

In Nederland en België kan men ook een abonnement nemen op F1 TV Pro, waarmee men via een livestream naar deze Braziliaanse Grand Prix kan kijken. (Dit is niet een gratis dienst; men dient hierop een betaald abonnement te hebben.) Anno 2022 is er Nederlandstalig commentaar bij die livestream. Er is echter ook Engelstalig commentaar op de livestream beschikbaar. Er zijn allerlei opties om per livestream te bekijke op die app. Zo kan men ook een livestream van de pitlane bekijken. Of een livestream van 'on board-beelden'. Behalve zo'n livestream heeft men als abonnee van die dienst anno 2022 ook allerlei andere opties; zo kan men ook allerlei oude GP's streamen uit het archief van de Formule 1.

Livestream Formule 1 GP Brazilië via iTV-app?

Is het ook mogelijk om deze Braziliaanse Formule 1 Grand Prix per livestream te bekijken bij KPN op de iTV-app? Voor klanten van interactieve tv bij KPN, die een aanvullend abonnement hebben op Viaplay, is het sowieso mogelijk om per livestream de uitzendingen op die app te bekijken. Voor klanten van interactieve tv bij KPN die niet zo'n aanvullend pakket hebben, was het jarenlang wel mogelijk om zonder iets bij te betalen (dus in principe 'gratis') de uitzending van RTL Deutschland bij deze Braziliaanse F1 Grand Prix te bekijken. Via die app kan men namelijk via een 'gratis' livestream naar alle tv-zenders kijken, die men ook thuis op televisie kan bekijken. Helaas zendt RTL Deutschland deze race niet meer live op tv uit en is er dus in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 niet een gratis livestream op die app te vinden.

F1 GP Brazilië bij de NPO en Sporza?

Het Vlaamse Sporza heeft niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of gratis livestream van deze Braziliaanse Formule 1 Grand Prix. (De enige race die zij op de gratis livestream uitzenden is de Formule 1 G België.) Wel is er op de avond van de aondag bij hen een uitgebreide samenvatting van de GP op tv te zien. Het Nederlandse NOS zendt de race doorgaans ook niet live op tv of via een gratis livestream uit; wel kan men het verloop van de Formule 1 GP Brazilië bij hen volgen via een liveticker (blog) op hun website; eveneens houdt men de stand van deze F1-race bij op NOS-teletekst.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Formule 1: GP Japan, live op tv en livestreamFormule 1: GP Japan, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Japan wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_Grand_Prix
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_Formule_1
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3010/formule-1-grand-prix-van-brazilie-2019/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.