InfoNu.nl > Sport > Racesport > Een goede fietshelm kopen

Een goede fietshelm kopen

Een goede fietshelm kopen Nederland behoort tot de landen waar het dragen van een fietshelm in het dagelijks verkeer niet verplicht is. Merkwaardig voor een land waar veiligheid en het terugbrengen van verkeersdoden zo hoog in het vaandel staan. Waarop moet je letten bij de aanschaf van een fietshelm? Welke helm biedt optimale bescherming? Moet die ook verstelbaar zijn en hoe zit het met het draagcomfort? En het oog wil ook wat, nietwaar?

Welke gevaren loop je bij fietsen zonder helm?

Jaarlijks raken meer dan 1000 fietsers gewond tijdens het fietsen zonder helm. Ongeveer de helft daarvan belandt daadwerkelijk in het ziekenhuis met:
  • hersenschudding: hierbij worden de hersenen flink door elkaar geschud;
  • schedelbasisfractuur: een breuk van de schedel die dodelijk kan zijn.

Mét fietshelm zouden zij bij een ongeval 75% minder kans op hoofdletsel hebben gehad. Het dragen van een fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met 85%.

Hoe beschermt een fietshelm?

Een fietshelm geeft je veel zekerheid en werkt als schokverdeler. De botsingsenergie wordt verspreid en geabsorbeerd door de schuimlaag.

Bij sommige fietsevenementen is het tegenwoordig verplicht om een fietshelm te dragen omdat zo'n helm bij een val tegen ernstige verwonding beschermt. Wie bij een wielerwedstrijd zonder fietshelm aantreedt, wordt door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd.

Ook als je in het dagelijks leven onderweg bent met de fiets is het dragen van een fietshelm aan te bevelen. Geef als volwassene het goede voorbeeld en zet een fietshelm op. Zo leren ook kinderen gemakkelijker om een helm te dragen.

Wie in sommige buurlanden zonder helm ten val komt en een ernstige verwonding oploopt, kan daar problemen met de verzekering verwachten omdat hij niet de voorgeschreven helm op het hoofd had.

Waarop letten bij het kopen van een fietshelm?

  • In de fietshelm moet altijd een CE-markering (EN 1078 of EN 1080) vermeld zijn. Die verwijst naar een Europese beveiligingsnorm voor fietshelmen;
  • Belangrijk is dat de fietshelm perfect op het hoofd past! Meet daarvoor de omtrek van het hoofd circa 2,5 cm. boven de wenkbrauwen. De omtrek van het hoofd moet overeenkomen met de maat van de helm zoals die aan de binnenzijde is vermeld;
  • De helm moet comfortabel zitten op het hoofd en dus ook verstelbaar zijn. Bij een val beschermt een loszittende fietshelm niet! De verstelbandjes moeten tijdens het rijden stevig zitten maar niet knellen;
  • Een fietshelm moet niet alleen de bovenzijde van het hoofd beschermen, maar ook de slapen en de voor- en achterkant van het hoofd;
  • Bovendien moet een fietshelm licht en goed geventileerd zijn, want het kan op warme dagen erg heet worden onder een helm;
  • Voor kinderen speelt ook het uiterlijk een belangrijke rol! Als de kleur van de fietshelm niet bevalt, zal hij meestal ook niet opgezet worden. Het beste laat je het kind de helm zelf uitkiezen. Let er echter op voordat je de helm koopt, dat die makkelijk verstelbaar is, want een kind groeit snel.

Belangrijk!

Na een val moet de helm absoluut worden vervangen door een nieuwe! Houd er ook rekening mee dat sommige helmen na jaren hun beschermende eigenschappen verliezen. Dat wil zeggen dat de helm van binnen uit bros kan worden en het hoofd niet langer voldoende bescherming biedt.

Van helm wisselen

Als je dan tóch een helm moet, dan niet altijd dezelfde. Dát moeten waarschijnlijk de designers van Yakkay gedacht hebben. De Denen hebben een basismodel ontwikkeld, dat met een overtrek gemakkelijk tot een charmant hoedje, een warme wintermuts of een gewone pet omgetoverd kan worden. De verschillende overtrekken zijn gemakkelijk te verwisselen en waterafstotend. De helm is verkrijgbaar in drie maten en kost vanaf 88 euro.

Veilig bellen op de fiets

Wie tijdens het fietsen naar zijn mobieltje grijpt, brengt zichzelf en andere weggebruikers in gevaar. Want per slot van rekening is fietsen met slecht één hand aan het stuur (of zelfs met losse handen) zeer onveilig. Specialist van telefoonaccessoires RichardSolo heeft samen met Freewheelin Audio System nu een compact apparaat ontwikkeld waarmee zich uit elke fietshelm een Bluetooth-headset (zie afbeelding bij de inleiding van dit artikel) laat maken. Daarbij worden twee luidsprekers links en rechts in de helm geplaatst die draadloos zijn verbonden met een smartphone.

Veilig muziek luisteren tijdens het fietsen

Het Freewheelin Audiosysteem van RichardSolo maakt niet alleen het voeren van telefoongesprekken mogelijk tijdens het dragen van een fietshelm maar als alternatief laat het Freewheelin Audio Systeem zich ook als een veilige muziekinstallatie gebruiken, die alleen aan de binnenzijde van de helm schalt. Daartoe wordt het geluid in stereo ontvangen van een geluisdbron zoals een MP3- speler.

Ongeacht of het apparaat nu wordt gebruikt als mobiele headset of als mini stereo-installatie, omgevingsgeluiden blijven gewoon hoorbaar. Dat in tegenstelling tot gewone hoofdtelefoons of headsets die ten minste een van beide oren bedekken.

Alleen, bijzonder sexy ziet het RichardSolo-systeem niet uit, maar dat doen veel fietshelmen sowieso niet.

Lees verder

© 2011 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veilig fietsen met de fietshelmVeilig fietsen met de fietshelmZonder fietshelm op de fiets stappen is voor de meeste mensen een gewoonte. In het verkeer zie je bijna niemand met een…
Is een fietshelm dragen zinvol?Is een fietshelm dragen zinvol?De pot op de kop is niet razend populair, maar voor uw veiligheid is hij zeker de moeite waard om dragen. Een fietshelm…
Fietskleding aanschaffenHet kiezen van de juiste fietskleding is zeer belangrijk. Met goede kleding zal er minder snel irritatie optreden en is…
Een fietshelm: geen slecht ideeEen fietshelm: geen slecht ideeNederlanders zijn geboren fietsers. Vanaf onze vroegste jeugd worden we in kinderstoeltjes op fietsen gezet en elke oude…
Helm voor kinderen op de fiets in het verkeerJaarlijks vallen er in het verkeer enkele tientallen doden en enkele honderden gewonden onder kinderen tot veertien jaar…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Een goede fietshelm kopen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 06-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Special: Fietssport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!