Formule 1 kalender 2020 - live op tv en livestream

Formule 1 kalender 2020 - live op tv en livestream Het Formule 1-seizoen 2020 zou oorspronkelijk in maart 2020 van start gaan in Australië. Vanwege het coronavirus hebben er echter grote wijzigingen plaatsgevonden in de kalender. De eerste race van het seizoen is daardoor pas de GP Oostenrijk op 5 juli 2020. De Formule 1-races worden wereldwijd door diverse omroepen live uitgezonden op tv. Daarnaast kan men in 2020 ook weer online via een livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken.

Geschiedenis

In de eerste helft van de twintigste eeuw werden er al in veel landen prestigieuze autoraces gehouden. Vaak werd zo'n grote autorace een 'Grand Prix' (grote prijs) genoemd. Al in 1906 werd er bijvoorbeeld een Grand Prix van Frankrijk georganiseerd op een circuit rondom de stad Le Mans. Vanaf 1921 werd er ook in Italië een Grand Prix gehouden. In Duitsland werd in 1926 voor het eerst de GP van Duitsland georganiseerd. In datzelfde jaar werd er ook voor het eerst een officiële GP van Groot-Brittannië georganiseerd.

Pas in 1950 kwam er een officieel overkoepelend wereldkampioenschap voor deze GP's. Dit kampioenschap kreeg de naam 'Formule 1'. Deze raceklasse wordt sindsdien beschouwd wordt als de ultieme eredivisie van de mondiale autosport. Dat jaar won Emilio Giuseppe 'Nino' Farina de eerste officiële wereldtitel in de Formule 1.

Erelijst WK Formule 1

De succesvolste Formule 1-coureur aller tijden is Michael Schumacher. Hij won de wereldtitel zeven keer. Lewis Hamilton won de wereldtitel zes keer. Juan Manuel Fangio won vijf keer de wereldtitel.

Testdagen Barcelona: via livestream

Voorafgaand aan het Formule 1-seizoen 2020 worden er vanaf medio februari testdagen in Barcelona georganiseerd. De eerste week van deze testsessies is te volgen via een officiële livestream. Die livestream wordt geproduceerd door F1 Tv.

Deelnemers: startnummers coureurs seizoen 2020

Welke coureurs doen mee aan het Formule 1-seizoen 2020? En aan welke nummers op de auto's zijn zij te herkennen? Hieronder vindt u een overzicht van de startnummers van alle coureurs in dit seizoen.

Startnummers F1-seizoen 2020

 • #3 - Daniel Ricciardo (Renault)
 • #4 - Lando Norris (McLaren)
 • #5 - Sebastian Vettel (Ferrari)
 • #6 - Nicholas Latifi (Williams)
 • #7 - Kimi Raikkonen (Alfa Romeo-Sauber)
 • #8 - Romain Grosjean (Team Haas F1)
 • #10 - Pierre Gasly (AlphaTauri - Toro Rosso)
 • #11 - Sergio Perez (Racing Point F1)
 • #16 - Charles Leclerc (Ferrari)
 • #18 - Lance Stroll (Racing Point F1)
 • #20 - Kevin Magnussen (Team Haas F1)
 • #23 - Alexander Albon (Red Bull Racing)
 • #26 - Daniil Kvyat (AlphaTauri - Toro Rosso)
 • #31 - Esteban Ocon (Renault)
 • #33 - Max Verstappen (Red Bull Racing)
 • #44 - Lewis Hamilton (Mercedes)
 • #55 - Carlos Sainz Jr. (McLaren)
 • #63 - George Russell (Williams)
 • #77 - Valtteri Bottas (Mercedes)
 • #99 - Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo-Sauber)

F1 Kalender? Seizoen 2020 in de ban van het coronavirus

De Formule 1 is in 2020 in de ban van de coronacrisis. Dit zorgde voor grote wijzigingen in de kalender. De eerste acht races van het seizoen zijn reeds afgelast vanwege dit virus. Sommige races, zoals de GP Australië en de GP Monaco, gaan in 2020 zeker niet door, die staan pas in 2021 weer op de kalender. Bij sommige andere races wordt er nog gehoopt dat ze een andere datum op de kalender krijgen, later in het seizoen 2020. De oorspronkelijke kalender die men voor het seizoen 2020 gepland had, kon bijna geheel de prullenbak in.

Coronacrisis

Het coronavirus heeft een enorme impact op onze maatschappij. Ontwikkelingen rondom dit virus zijn te volgen via de NOS journaals, die in deze crisistijd extra vaak worden uitgezonden. Maatregelen ter bestrijding van het coronavirus worden aangekondigd bij de persconferenties van de Nederlandse regering.

Herziene kalender 2020 van de Formule 1

Hoe ziet de nieuwe kalender eruit van het seizoen 2020? Hieronder vindt u een voorlopige versie van de 'herziene kalender'. Hoogstwaarschijnlijk zullen er nog heel wat wijzigingen plaatsvinden in deze kalender. De openingswedstrijd op de nieuwe kalender is de GP Oostenrijk op 5 juli. Op het Oostenrijkse circuit (de Red Bull Ring) rijdt om logistieke redenen daarna nog een tweede race. Daarna staat er een GP in Hongarije kalender. Vervolgens reist het Formule 1-circus naar Groot-Brittannië, waar dan ook twee races op de kalender gepland staan. Daarna staan races in Spanje, België en Italië op de kalender. Hoe de kalender daarna eruit ziet, is nog niet zeker. Als alternatief bestaat er onder meer het plan om twee races op de Hockenheim Ring op de kalender te plaatsen. De GP van Nederland ontbreekt op deze herziene kalender. Deze race wordt in 2020 definitief niet gereden en staat pas in 2021 weer op de kalender staat. De races van Canada, Monaco, Frankrijk en Australië die oorspronkelijk op de kalender van 2020 stonden, krijgen definitief geen plek op de nieuwe kalender van dit seizoen. De onderstaande kalender wordt regelmatig geüpdatet (telkens als er definitieve nieuwe besluiten genomen zijn over deze kalender).

Herziene kalender Formule 1 in 2020


Rest van de kalender?

De rest van de kalender wordt pas later in het seizoen gepresenteerd, mede afhankelijk van de ontwikkeling van de coronacrisis. Zodra er updates plaatsvinden over de kalender, dan wordt het bovenstaande schema aangepast.

Live op tv in Nederland: Ziggo Sport Totaal

Welke zender?

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 (live tv en livestream) in handen van Ziggo Sport Totaal. Deze sportzender is voortgekomen uit de abonneezender Sport1, die sinds 2013 de uitzendrechten van de Formule 1 had. De wedstrijden en kwalificaties van de Formule 1 zijn in het seizoen 2020 weer allemaal live te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Deze digitale zender is 'gratis' te zien voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. In 2020 zijn ook de vrije trainingen van de Formule 1 live te volgen op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Voorgaande jaren werden die vrije trainingen alleen maar uitgezonden op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal.

Commentator

Het commentaar bij de live-uitzendingen van de races en kwalificatiesessies in het seizoen 2020 is weer in handen van Olav Mol. De vaste pitreporter is Jack Plooij.

Livestream Formule 1 in Nederland: Ziggo Sport Totaal

De officiële Nederlandse livestream van de Formule 1 wordt in 2020 verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n stream kan men de Formule 1-races live volgen op een smartphone, laptop of een ander type computer. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Met die app zijn behalve de race en de kwalificatie ook de vrije trainingen live te bekijken. Ook zijn er diverse andere opties op die app beschikbaar, zoals een livestream via on-board camera's. Ook kunnen F1-fans bij deze app via een livestream kijken naar de live-timing. Verder kan men op die app onder meer naar een livestream van de pitlane kijken. Om een livestream op die Ziggo Sport Totaal Go App te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op deze digitale streamingdienst te hebben.

Streamingdienst: F1 Tv Pro

Sinds 2019 is het ook mogelijk om in Nederland gebruik te maken van de officiële livestream-dienst van de Formule 1: F1 Tv Pro. Via deze app kunnen klanten per livestream de wedstrijden kijken. Deze app heeft ook veel andere opties, zoals on-board camerabeelden die per livestream bekeken kunnen worden. Ook kunnen abonnees van deze dienst veel oude beelden uit het archief van de Formule 1 terugkijken. Dit is ook een dienst waarvoor men een abonnement dient te hebben. Voor mensen met een abonnement op Ziggo Sport Totaal of de Ziggo Sport Go App is het mogelijk om dat abonnement te koppelen aan de F1 Tv Prof-app. Zij kunnen dan dus ook gebruik maken van deze diensten.

F1 Tv Access

Bij F1 Tv worden twee verschillende abonnementen aangeboden: Pro en Access. Hier is soms wat verwarring over. Het F1 Tv Pro-abonnement is het duurste van die twee abonnementen; hiermee kan men per livestream alles volgen. Het F1 Tv Access is goedkoper; hierbij kan men niets per livestream volgen, maar wel is het mogelijk om met dat abonnement in het F1-archief te duiken.

Livestream Go App: ook om live Formule 1 te kijken

Er is ook een simpeler manier om online de Formule 1-wedstrijden per livestream te bekijken. Dat is de Ziggo Go App (livestream tv). Dit is een dienst voor klanten van Ziggo. Men kan via die dienst online per livestream naar de zenders kijken die men ook op tv kan bekijken. In een standaard zenderpakket voor digitale tv bij Ziggo zit ook de zender Ziggo Sport (kanaal 14) en dus kan men die ook via de livestream bekijken op die app. Zo kan racefans bij Ziggo dus ook per livestream naar de wedstrijden en kwalificaties van de F1 kijken. Bij deze livestream-dienst heeft men echter niet de extra opties die bijvoorbeeld de F1 Tv Pro en de Ziggo Sport Totaal Go App wel hebben. Voor kijkers die de Ziggo Go App echter reeds gebruiken om online tv te kijken, is deze app echter wel een mooie mogelijkheid om geheel legaal als het ware via een gratis livestream naar de Formule 1 te kunnen kijken. Voor deze streaming-app hoeft men namelijk verder niet extra's te betalen, het is een standaardoptie die klanten automatisch krijgen als ze een abonnement hebben voor digitale televisie bij Ziggo.

Live op tv: Formule 1 op andere zenders (RTL)

Wie geen abonnement op digitale tv heeft bij Ziggo en ook geen abonnement op de bovengenoemde livestream-diensten, kan in Nederland toch 'gratis' live naar de Formule 1-races kijken. De wedstrijden zijn immers ook live te zien bij RTL Deutschland. Zij zenden in 2020 alle wedstrijden uit die op de Formule 1-kalender staan. Die zender zit bij veel Nederlanders in het standaard tv-pakket. Zo kan men dus 'gratis' naar de races kijken. In het verleden waren er ook een aantal races van de Formule 1-kalender live te zien op het open net van de BBC. Helaas zenden zij anno 2020 de Formule 1 niet meer live op tv uit.

Formule 1 livestream RTL?

Die live-uitzendingen van buitenlandse omroepen zijn in Nederland niet via de livestream op de websites van die omroepen te bekijken. Die livestream op hun sites zijn namelijk officieel 'geo-blocked' voor kijkers vanuit Nederland. Wel kan men die uitzendingen per livestream bekijken op de Ziggo Go App. Met die app kunnen abonnees bij Ziggo immers alle zenders uit het standaard tv-pakket per livestream volgen. Zo kan men dus ook via een livestream naar RTL Deutschland. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. De meeste Nederlandse kijkers op die app zullen de livestream van Ziggo Sport (kanaal 14) kiezen. Mensen die echter geen lid zijn van de Olav Mol-fanclub en liever bijvoorbeeld de Duitse live-uitzendingen online bekijken, kunnen op die app de livestream van RTL Deutschland kiezen.

Formule 1 live bij KPN

Is het ook mogelijk om de wedstrijden van de Formule 1 te bekijken bij KPN? Ja, sowieso kan men bij hen de Formule 1-races bekijken op tv bij RTL Deutschland. Ook kan men die live-uitzendingen per livestream online bekijken op de iTV-app. Via die app kunnen de KPN-klanten via een 'gratis stream' naar tv kijken en dus ook RTL Deutschland bekijken. Om echter de Formule 1-uitzendingen van Ziggo Sport (tv en livestream) te kunnen bekijken, heeft men een aanvullend abonnement nodig.

Formule 1 live op tv en livestream in België tijdens het seizoen 2020

Formule 1 live op tv bij Play Sports

In België worden alle races van het Formule 1-seizoen 2020 live op tv en online per livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. De sportzenders van Play Sports richten zich naast de Formule 1 onder meer ook op live tv-uitzendingen van voetbal, MXGP (motorcross) en veldrijden. Men dient een abonnement op die dienst te hebben, om bij hen live op televisie naar de wedstrijden van het Formule 1-seizoen 2020 te kunnen kijken. Play Sports zendt bij elke Grand Prix live de kwalificatie en de race uit. De vrije trainingen zijn bij hen niet live te zien.

Formule 1 live bij Sporza (VRT)?

Incidenteel is er ook een race van de Formule 1-kalender in België live te bekijken bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Dat geldt bijvoorbeeld voor de GP van België. Daarbij biedt Sporza een live tv-uitzending op een 'open net' aan en een gratis livestream voor de kijkers in België. De meeste overige wedstrijden van de Formule 1-kalender zijn bij Sporza alleen in een samenvatting te bekijken.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Men kan de races van Formule 1 ook via een livestream van de Play Sports Go App bekijken. Met zo'n livestream kan men de races dus live op een smartphone of computer volgen. Er zijn verschillende manieren om bij hen per livestream te kijken. Als men een vast tv-abonnement heeft op die dienst bij Telenet, dan kan men de wedstrijden ook online via een livestream op hun website bekijken. Naast een regulier abonnement op de tv-zenders van hen, is het ook mogelijk om een puur digitaal abonnement bij hen te nemen. Dat heet 'Telenet Play Sports Go' en daarmee kan men al hun zenders per livestream op het internet bekijken. Elke livestream op die app is niet alleen in België, maar in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om bij hen slechts een digitaal abonnement voor één dag (een dagpas) of een abonnement voor één weekend (een weekendpas) af te sluiten. Met zo'n dagpas kan men één etmaal lang elke livestream van Telenet Play Sports bekijken. Met zo'n weekendpas kan men gedurende een heel weekend naar elke livestream kijken bij dit Belgische bedrijf. Op de livestream van Play Sports zijn de races en de kwalificaties te zien. De vrije trainingen worden door hen niet via de livestream uitgezonden (en zijn evenmin bij hen live op tv te zien).

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Toscane - Mugello 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Toscane - Mugello 2020, live tv en livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt er een Formule 1 Grand Prix verreden op het circuit van Mugello in Italië. De officiël…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Formule 1: GP Emilia op Imola 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Emilia op Imola 2020, live tv en livestreamOp zondag 1 november 2020 wordt de Formule 1 GP van Emilia verreden in Imola (Italië). De race vindt plaats op het Autod…
Formule 1: GP van Turkije 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Turkije 2020, live op tv en livestreamOp zondag 15 november 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Turkije gehouden. Dit is de achtste editie van de GP Turkij…

WK veldrijden 1950-2020 - erelijstWK veldrijden 1950-2020 - erelijstOp 3 februari 2020 vond in Dübendorf het 71ste Wereldkampioenschap veldrijden plaats. Mathieu van der Poel pakte zijn de…
Puntentelling Formule 1Puntentelling Formule 1In de geschiedenis van het wereldkampioenschap Formule 1 hebben er verschillende puntentellingen bestaan. Hoe zag de pun…
Bronnen en referenties
 • http://www.carros.nl/autonieuws/32165-formule-1-kalender-2012-bekend/
 • http://www.formule1.nl
 • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Formule 1 kalender 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!