InfoNu.nl > Sport > Racesport > BK veldrijden - erelijst 1945-2019

BK veldrijden - erelijst 1945-2019

BK veldrijden - erelijst 1945-2019 In januari 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap veldrijden gehouden in Antwerpen. Op de erelijst van het BK cyclocross staan grote namen van meervoudige winnaars zoals Roland Liboton, Sven Nys, Eric De Vlaeminck en Albert Van Damme.

Geschiedenis

Het Belgisch kampioenschap veldrijden wordt reeds georganiseerd sinds 1910. Vanaf 1921 wordt het kampioenschap jaarlijks gehouden. Enkel in 1940 werd het onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Roland Liboton is recordhouder met 10 opeenvolgende (!) Belgische kampioenschapstitels.

Het Belgisch kampioenschap veldrijden is voor een Belgische veldrijder de op één na belangrijkste wedstrijd van het seizoen, na het WK. Daarnaast is het nationale kampioenschap in België hoger aangeschreven dan andere nationale kampioenschappen omdat de meeste veldrittoppers doorgaans Belgen zijn.

Sven Nys & Roland Liboton

Roland Liboton en Sven Nys zijn de recordhouders wat het aantal zeges betreft. In de jaren 1980 kon niemand Roland Liboton verschalken, tussen 1980 en 1989 won hij 10 keer. Pas in 1990 werd hij geklopt door Danny De Bie. Sven Nys begon aan zijn reeks in 2000. Twaalf jaar later, in 2014, staat zijn teller al op 9. Albert Van Damme behaalde in de jaren 1960-1970 zes Belgische titels.

Aantal overwinningen

renner# overwinningen
1Roland Liboton10
2Sven Nys9
3Albert Van Damme6

Palmares sinds 1945

jaar, plaatsgoudzilverbrons
2019, KoksijdeToon AertsWout Van AertMichael Vanthourenhout
2018, KoksijdeWout Van AertLaurens SweeckDaan Soete
2017, OostendeWout Van AertKevin PauwelsLaurens Sweeck
2016, LilleWout Van AertLaurens SweeckSven Nys
2015, Erpe-MereKlaas VantornoutTom MeeusenWout Van Aert
2014, WaregemSven NysRob PeetersBart Wellens
2013, MolKlaas VantornoutSven NysKevin Pauwels
2012, Hooglede-GitsSven NysNiels AlbertRob Peeters
2011, AntwerpenNiels AlbertBart WellensKevin Pauwels
2010, OostmalleSven NysKlaas VantornoutTom Meeusen
2009, RuddervoordeSven NysNiels AlbertKevin Pauwels
2008, HofstadeSven NysBart WellensNiels Albert
2007, HammeBart WellensKlaas VantornoutSven Nys
2006, TervurenSven NysErwin VerveckenBart Wellens
2005, WachtebekeSven NysTom VannoppenBen Berden
2004, LilleBart WellensMario De ClercqSven Nys
2003, WielsbekeSven NysBen BerdenBart Wellens
2002, KoksijdeMario De ClercqErwin VerveckenSven Vanthourenhout
2001, MolMario De ClercqErwin VerveckenBart Wellens
2000, GentSven NysErwin VerveckenMario De Clercq
1999, SoumagneMarc JanssensMario De ClercqSven Nys
1998, GeeraardsbergenMarc JanssensErwin VerveckenMario De Clercq
1997, HoogstratenPaul HerygersMario De ClercqArne Daelmans
1996, OverijseErwin VerveckenPaul HerygersMario De Clercq
1995, Heist-op-den-BergMarc JanssensErwin VerveckenPeter Van den Abeele
1994, SoumagnePeter Van den AbeeleDanny De BieFilip Van Luchem
1993, HouthalenPaul HerygersDanny De BiePaul de Brauwer
1992, DiksmuideDanny De BieGuy VandijckPaul de Brauwer
1991, AsperDanny De BiePaul de BrauwerJohan Museeuw
1990, OverijseDanny De BieRoland LibotonYvan Messelis
1989, BioulRoland LibotonYvan MesselisDanny De Bie
1988, PloegsteertRoland LibotonPaul De BrauwerDanny De Bie
1987, MolRoland LibotonPaul De BrauwerYvan Messelis
1986, KoerselRoland LibotonPaul De BrauwerRudy De Bie
1985, ZillebekeRoland LibotonRudy De BieRobert Vermeire
1984, AsperRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1983, OverijseRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1982, KesselRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1981, Vaux-sous-ChèvrementRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1980, MaurageRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1979, KoerselJan TeugelsRoger De VlaeminckRobert Vermeire
1978, BeernemRoger De VlaeminckEric DesruelleJan Teugels
1977, MunteMarc De BlockAlbert Van DammeEric De Vlaeminck
1976, OverijseMarc De BlockAlbert Van DammeEric De Vlaeminck
1975, VolkegemRoger De VlaeminckEric De VlaeminckMarc De Block
1974, BeernemRoger De VlaeminckAlbert Van DammeMichel Baele
1973, HorebekeAlbert Van DammeMichel BaeleJulien Van Den Haesevelde
1972, LembeekEric De VlaeminckAlbert Van DammeMichel Baele
1971, RuienEric De VlaeminckAlbert Van DammeRené De Clercq
1970, WetterenAlbert Van DammeRoger De VlaeminckDaniel Van Damme
1969, RuienEric De VlaeminckJulien Van Den HaeseveldeFreddy Nys
1968, OpwijkAlbert Van DammeRoger De VlaeminckHerman Van Caester
1967, ZolderEric De VlaeminckFreddy NysRené De Clercq
1966, MeulebekeAlbert Van DammeRené De ReyRobert Vermeire
1965, OverijseAlbert Van DammePierre KumpsLeon Scheirs
1964, BomalRoger De ClercqRené De ReyAlbert Van Damme
1963, GavereAlbert Van DammeJozef MatheusenPierre Kumps
1962, VonêcheRoger De ClercqAlbert Van DammePierre Kumps
1961, HombeekFirmin Van KerrebroeckHerman Van CaesterPierre Kumps
1960, EverbeekRoger De ClercqFirmin Van KerrebroeckPierre Kumps
1959, HoeseltRené De ReyFirmin Van KerrebroeckHendrik Willems
1958, MeulebekeFirmin Van KerrebroeckRoger De ClercqHendrik Willems
1957, BudingenRené De ReyGeorges FurnièreRoger De Clercq
1956, EdelareFirmin Van KerrebroeckRoger De ClercqCalixte Van Steenbrugge
1955, SombreffeFirmin Van KerrebroeckRoger De ClercqCharles Van Houtte
1954, HombeekFrans FeremansRoger De ClercqCharles Van Houtte
1953, LensGeorges FurnièreRoger De ClercqFirmin Van Kerrebroeck
1952, HoeseltFirmin Van KerrebroeckFrans FeremansRené De Keyser
1951, WestouterGeorges VandermeirschFirmin Van KerrebroeckMichel Decroix
1950, MaterFirmin Van KerrebroeckGeorges VandermeirschMichel Decroix
1949, ZingemGeorges VandermeirschFrans De CosterEugeen Jacobs
1948, HeverleeFrans De CosterOdiel VandenmeerschautFrans Loyaert
1947, WervikGeorges VandermeirschLode MichielsOdiel Vandenmeerschaut
1946, AntwerpenGeorges VandermeirschLode MichielsOscar Goethals
1945, KeerbergenGeorges VandermeirschLode MichielsEugeen Jacobs
© 2012 - 2019 Jonasd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK veldrijden 1950-2019 - erelijstWK veldrijden 1950-2019 - erelijstOp 2 februari 2019 vond in Bogense het 70ste Wereldkampioenschap veldrijden plaats. Mathieu van der Poel pakte zijn twee…
EK veldrijden 2019, live op tv en livestreamEK veldrijden 2019, live op tv en livestreamOp zondag 10 november 2019 wordt het Europees kampioenschap veldrijden gehouden. Dit EK veldrijden vindt plaats in Silve…
Veldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestreamVeldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestreamOp dinsdag 1 januari 2019 wordt in Baal (België) de twintigste editie gehouden van de Grote Prijs Sven Nys. Deze cyclocr…
Sven Nys, een klassevol renner en professionele sportmanSven Nys, een klassevol renner en professionele sportmanSven Nys is de naam die steeds zal gelinkt worden aan veldcross. Deze lastige sport vergt nogal veel van het lichaam en…
WK veldrijden 2020 live op tv en livestreamWK veldrijden 2020 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen veldrijden 2020 worden gehouden op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari. Dit WK wordt geor…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "BK veldrijden - erelijst 1945-2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jonasd
Laatste update: 30-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!