InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Koning – Koningsspelen 2013 en daarna

Koning – Koningsspelen 2013 en daarna

Koning – Koningsspelen 2013 en daarna Vrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag aan. Alle basisscholen van Nederland worden uitgenodigd mee te doen en aldus bij te dragen aan het geschenk aan het Koningspaar. In de jaren daarop wordt bewegen gepropageerd en de Koningsspelen worden daarbij ingezet. In 2014 worden de Koninsspelen geïntegreerd in de Nationale Sportweek en sindsdien is er elk jaar rond de verjaardag van de Koning iets te vieren en sporten.

Koningsspelen en sporten

De verjaardag van Kroonprins Willem-Alexander op 26 april 2013, wordt de dag van de eerste Koningsspelen. Dat bepaalde het Nationaal Comité Inhuldiging. De sportieve dag wordt bekendgemaakt door Ahmed Aboutaleb en Richard Krajicek, beiden lid van het Nationaal Comité Inhuldiging. Binnen het comité houden zij zich met de Koningsspelen bezig.
De leerlingen van alle basisscholen in Nederland worden uitgenodigd mee te doen. Het gaat om 1,6 miljoen basisschoolleerlingen.

Inhuldiging van de Koning

De dag vol sportieve activiteiten is een onderdeel van het programma rond de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning van Nederland.

Bron: NCI logoBron: NCI logo

Logo Nationaal Comité Inhuldiging

In februari 2013 werd de website www.mijndroomvooronsland.nl geïntroduceerd. De organisatie van de inhuldiging moet in korte tijd gestalte krijgen en zelfs het logo van de inhuldigingsdag is ten tijde van de lancering van de website nog niet klaar. Stapsgewijs maakt het comité via de website meer en meer bekend van de inhuldigingsfestiviteiten. Begin maart 2013 is het logo, waaronder het Nationaal Comité Inhuldiging opereert, klaar. Het is een oranje slingerend lintje met de naam van het comité.

Ontbijt voor de schoolkinderen

De 26e april 2013 begint met een gezond ontbijt voor alle kinderen. Lokale sponsors moeten dit ontbijt bekostigen. Diverse supermarkten en bakkers bieden aan hier aan mee te werken. Als alle schoolkinderen meedoen, vestigt Nederland een record van met elkaar ontbijtende en sportende kinderen tegelijk op één dag. Het vestigen van dat record is niet het doel van het comité, maar het feit is wel mooi meegenomen. Het geeft de dag een extra bijzonder tintje.

Sportliefhebber Willem-Alexander

Willem-Alexander is een sportman. Hij is enthousiast over de nationale sportdag. De Koningsspelen zijn een geschenk aan het Koninklijk paar. Willem-Alexander en Máxima vinden het idee zo leuk, dat ze zelf die dag aanwezig zijn bij de spelen. Op die eerste Koningsspelen zijn ze bijna-koning en bijna-koningin. Ze verrichten samen de aftrap voor de dag. Ze gaan daarvoor naar een school in Enschede. Pas na de officiële aftrap beginnen de spelen echt.

Sportdag

De scholen mogen zelf weten hoe ze de dag invullen, als het maar met een sportieve activiteit is. Ze kunnen daarbij samenwerken met:
  • Sportscholen;
  • sportverenigingen;
  • bedrijven;
  • bekende sporters;
  • gemeente.

Hoog bezoek

Er zit nog een aardigheidje aan de eerste keer Koningsspelen. De school die de leukste activiteit verzint en dat het leukste presenteert, kan er op rekenen dat er hoog bezoek langskomt. De kinderen van die school mogen de nieuwe koning en koningin ontmoeten wanneer zij hun kennismakingstour door het land maken, in de weken na de inhuldiging.

Koningsspelen na 2013

Vanaf 2014 worden de Koningsspelen geïntegreerd in de Nationale Sportweek, die rond 26 april worden gehouden wordt en een initiatief is van NOC*NSF. Door het hele land worden deze week sportieve activiteiten georganiseerd. Centraal in het programma staan de Koningsspelen. De website waarde de activiteiten en wetenswaardigheden zijn te vinden is www.koningsspelen.nl.

Lees verder

© 2013 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koning – Strik als keurmerk inhuldigingKoning – Strik als keurmerk inhuldigingEen oranje strik, dát was het logo van het Nationaal Comité Inhuldiging dat het comité voor de inhuldiging van de koning…
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…
Inhuldiging Willem-Alexander: het programmaInhuldiging Willem-Alexander: het programmaDe huldiging van Willem-Alexander zal plaatsvinden in de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Hoe zal deze dag eruit gaan…
Aftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonnieuws uitgelichtAftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonOp maandag 28 januari 2013 liet Koningin Beatrix weten dat zij op dinsdag 30 april 2013 afstand zou nemen van de troon.…
Troonswisseling, Koning Willem-AlexanderTroonswisseling, Koning Willem-AlexanderOp 30 april 2013 zal koningin Beatrix troonsafstand doen. Ze draagt deze grote verantwoordelijkheid over aan haar oudste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Koningsspelen logo
  • www.mijndroomvooronsland.nl
  • Leeuwarder Courant
  • http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2013/kinderen-in-beweging-tijdens-koningsspelen/ geraadpleegd op 11 oktober 2017
  • Afbeelding bron 1: NCI logo

Reageer op het artikel "Koning – Koningsspelen 2013 en daarna"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Diane Max, 16-03-2013 12:45 #1
Waar kun je de school aanmelden voor het ontbijt op 26 april? Is heel onduidelijk. Op de site van het Nationale Schoolontbijt kan dat niet… Reactie infoteur, 16-03-2013
Aanmelden kan via www.mijndroomvooronsland.nl, maar onduidelijk is het inderdaad. De scholen hebben ook nog niets gehoord van officiële zijde, heb ik begrepen. Die weten het voorlopig alleen uit de media.

Succes,

Sjaan fan Ameland

Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 12-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Koning en koningin
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!