Zwem je fit: voordelen van zwemmen voor je gezondheid

Zwem je fit: voordelen van zwemmen voor je gezondheid Waarom is zwemmen zo goed voor de gezondheid? Dat is een vraag die zowel voor sportievelingen als mensen met lichamelijke klachten interessant kan zijn. Enkele baantjes trekken in een zwembad of lekker ontspannen in het water van de zee kan voor spieren, gewrichten en rug erg voordelig zijn. Ook voor mensen die revalideren is zwemmen uiterst geschikt doordat water het lichaam ondersteunt. Bovendien is deze sportactiviteit erg goed tegen stress en gaat je algemene fysieke conditie er na verloop van tijd sterk op vooruit. Wat zijn de belangrijkste voordelen van zwemmen voor de gezondheid?

Fit blijven met zwemmen

Zwemmen is iets wat de meesten onder ons van jongsaf aan hebben aangeleerd. Op school, onder vrienden, of op vakantie hebben we allemaal onze eerste, vaak beklijvende zwemmomenten meegemaakt. Leren zwemmen is vaak een kwestie van je angst te overwinnen en daarna stap voor stap dingen bij te leren. Schoolslag, crawl of simpelweg drijven op het wateroppervlak zijn allemaal dingen die we doen in het zwembad of in zee en die behoren tot het typische zwemplezier voor jong en oud.

Voordelen voor de gezondheid

Zwemmen is een activiteit die je lichaam in beweging zet en fysieke inspanning is zowat altijd goed om sterker te worden. Je algemene fysieke conditie gaat er snel op vooruit als je regelmatig aan sport doet. Elke lichaamsbeweging is goed, dus ook zwemmen. Bovendien verbruik je er een heleboel calorieën mee, wat ook ideaal is om gewicht te verliezen. Zwemmen is dus goed om fit te worden en dat ook te blijven.

Spieren en gewrichten

Spieren

Door te zwemmen train je een brede waaier aan spieren. Afhankelijk van de soort van zwemslag die je doet kan je de nadruk leggen op schouders, rug en benen. Maar ook in het algemeen worden bij zowat elke zwemactiviteit je spieren geoefend. Hierdoor wordt je lichaam soepel en wendbaar en je spieren sterker. Voorts worden de buikspieren, de bekkenbodemspieren, de nekspieren, de rug en de kuiten geoefend bij de zweminspanning. Je spieren fit en soepel houden kan door regelmatig te zwemmen.

Gewrichten

Een typisch voordeel van zwemmen is dat het de gewrichten niet overbodig belast. Bij andere sportinspanningen zoals bijvoorbeeld joggen of tennissen train je je lichaam ook goed, maar staan de gewrichten onder vrij zware druk. Alleen al door de impact van de schokken van het lopen of springen krijgen de gewrichten het zwaar te verduren. Bij zwemmen is dit totaal anders: de gewrichten ondervinden weinig of geen druk doordat het water het lichaamsgewicht opvangt. Hierdoor kunnen de gewrichten gericht geoefend worden en snel soepeler worden.

Revalidatie

Om dezelfde reden wordt zwemmen vaak aangeraden als manier om succesvol te revalideren. Revalideren en herstellen van ledematen of spieren kost vaak extra moeite die je dan weer gaat compenseren door meer druk te leggen op andere lichaamsdelen. In het zwembad kan je dit probleem opvangen doordat je je specifiek op het getroffen lichaamsdeel kan richten. Je moet immers geen bijkomende druk opvangen doordat je lichaam zich vrijer voelt in het water.

Rug

De rug is een lichaamsdeel dat vaak lijdt onder de activiteiten die we doen, maar ook door stilstand en rust. Mensen met rugklachten zijn dan ook gebaat om op een voorzichtige manier hun rug te gebruiken in het zwembad. De rug kan zonder bijkomende druk vrij bewegen in het water en hierdoor soepeler worden. Door regelmatig te zwemmen kunnen klachten aan de rug verminderd worden.

Zwemmen tegen stress

Stress is vaak een gevolg van de verwachtingen waaraan we in deze veeleisende samenleving moeten voldoen, en ook aan het keurslijf waarin we soms gedwongen worden (soms letterlijk: stropdas, uniform of dresscode). Zwemmen doet dit alles even vergeten: in badpak of zwembroek hebben we het gevoel vrij en gelijk te zijn. We kunnen ons met andere woorden even laten gaan, wat altijd oplucht. Even enkele baantjes trekken in het zwembad of relaxen in het water van de zee kan erg effectief zijn tegen stress.

Lees verder

© 2014 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Start to Swim: Begin met zwemmenStart to Swim: Begin met zwemmenZwemmen is na fietsen en wandelen zowat de meest beoefende sport in Vlaanderen en Nederland. Zwemmen is goed voor de con…
Afvallen en zwemmen!Afvallen en zwemmen!Sporten is altijd goed voor je lichaam, maar als er één sport goed voor je is dan is dat wel zwemmen. Als je een strakke…
Zwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen is een watersport waarbij men verschillende slagen gebruikt om voort te bewegen. Met zwemmen worden vrijwel alle…
Zwemmen is gezondZwemmen is gezondZwemmen stimuleert de staat van het lichaam op een gezonde manier. Zwemmen is goed voor alle spieren en de ideale work-o…

Trailrunning wat is het en welke schoenen heb je nodig?Trailrunning wat is het en welke schoenen heb je nodig?Trailrunning (ook wel trailrunnen) is een discipline van de hardloopsport waarbij het hardlopen door een zo ruig mogelij…
Tijdrit: materiaal, zitpositie en intervaltrainingTijdrit: materiaal, zitpositie en intervaltrainingDe tijdrit geldt als meest ultieme discipline in het wielrennen. En ook bij triatlons strijden atleten meestal alleen te…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/zwemmen-een-gezonde-sport, bezocht op 16/10/2015.
  • http://www.ingelicht.be/voordelen-van-zwemmen, bezocht op 16/10/2015.
  • http://sportinga.be/node/38547/render, bezocht op 16/10/2015.

Reageer op het artikel "Zwem je fit: voordelen van zwemmen voor je gezondheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 17-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Fit blijven
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!