InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > 10 miles Antwerpen: data, inschrijven, parcours en tips

10 miles Antwerpen: data, inschrijven, parcours en tips

10 miles Antwerpen: data, inschrijven, parcours en tips Antwerp 10 miles is de grootste hardloopwedstrijd van Vlaanderen. Jaarlijks nemen bijna 40.000 hardlopers uit binnen- en buitenland deel. De ten miles zijn voor heel wat mensen een droom die uitkomt. Zestien kilometer hardlopen is nu eenmaal geen koud kunstje en vaak heeft men er maanden, ja zelfs jaren voor getraind. De populariteit van de wedstrijd stijgt bovendien nog elk jaar. Sfeer, gezelligheid en animatie: het is er allemaal. Maar vergis je niet: het parcours is vrij zwaar met als apotheose een uitputtende klim door de beruchte Waaslandtunnel. Wat staat er op het programma van deze loopwedstrijd en hoe kan je je inschrijven? Hoe geraak je vlot aan de start in Antwerpen en hoe overleef je deze zware wedstrijd?

Wat is de 10 miles Antwerpen?

Historiek

De 10 miles is een stratenloop door Antwerpen. De hardloopwedstrijd bestaat sinds 1986. De eerste edities kenden nog geen overweldigend succes en haalden hooguit een paar honderd deelnemers. Hardlopen was toen ook nog helemaal niet zo populair. Het succes van het evenement neemt sindsdien nog elk jaar toe en deelnemersrecords sneuvelen met de regelmaat van de klok. Zo werd in 2013 een record van 35.000 deelnemers opgetekend. In 2016 was dit al verder opgelopen tot 40.000 sportievelingen, verdeeld over de verschillende wedstrijden op het programma.

Hoeveel kilometer is 10 miles?

Tien mijl komt overeen met 16,09 kilometer.

Winnaars

Aan de 10 miles nemen niet alleen liefhebbers maar ook heel goede hardlopers deel. Ze halen snelheden rond de 20 kilometer per uur en dit op zo'n lange afstand. De afstandsloper Nick Van Peborgh won van 2012 tot 2016 de wedstrijd maar liefst vijf keer op rij. Zijn snelste tijd was 47 minuten en 22 seconden in 2017. Een record, maar niet genoeg voor een zesde overwinning. De Italiaan Yassine Rachik was net iets sneller en won de editie 2017.

In 2016 behaalde aanvankelijk Mohamed Berok de overwinning, maar later testte hij positief op doping. De organisatie besloot daarop Berok van de erelijst te schrappen en riep Nick Van Peborgh, die tweede was gefinisht, alsnog uit tot winnaar.

Data: wanneer zijn de ten miles in Antwerpen?

De ten miles gaan door op een zondag in de tweede helft van april.

De volgende editie vindt plaats op zondag 22 april 2018.

Programma

De ten miles is de belangrijkste wedstrijd van het evenement. Maar dezelfde dag vinden ook heel wat andere activiteiten plaats. Er is een rijk gevuld programma met voor elk wat wils.

Ten miles

De meeste deelnemers lopen de befaamde ten miles. Hoe werkt het? Na je inschrijving word je ingedeeld in wave 1, 2 of 3. Om de kwaliteit van het lopen te bevorderen en te vermijden dat teveel deelnemers elkaar in de weg lopen start men in drie groepen. Tussen elke groep of 'wave' zit een halfuur verschil.

Mag je van wave veranderen? Ja, je mag altijd in een latere wave starten. Stel dat je in wave 1 zit, maar een vriend van je loopt in wave 3. Heel vervelend, want jullie willen natuurlijk graag samenlopen. Dat kan: jullie lopen dan samen in wave 3. Maar het omgekeerde mag niet. Zit je in wave 3 kan je niet naar wave 2 of 1. Van een vroege naar een latere wave mag, maar van een late naar een vroegere wave niet.

Aan de start bemerk je ook hardlopers met een vlag. Daarop staan tijden als "1:40" of "1:30" aangegeven. Dit zijn de 'tempomakers'. Streef je een bepaalde prestatie en tijdslimiet na kan je een van deze tempomakers volgen. Heel handig voor wie zich een tijd als streefdoel heeft gesteld.

Bij de 10 miles is er op verschillende punten van het parcours tijdsregistratie. In de dagen na de wedstrijd kan je met je borstnummer je persoonlijk resultaat opzoeken op de website van de organisatie. Je vindt er je eindtijd maar ook tussentijden, zoals bij de in- en uitgang van de Waaslandtunnel. De volledige uitslag vind je ook in Gazet van Antwerpen in de dagen na de wedstrijd.

Marathon Antwerpen

Voor de echte diehards is er de Antwerp Marathon over een afstand van 42 kilometer. In 2016 waagden bijna tweeduizend hardlopers zich aan deze uitdaging. De marathon gaat 's ochtends al van start en komt aan op de Antwerpse Grote Markt.

Kids Run

Ook voor de kleinsten is er een leuke activiteit. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen de Kids Run lopen. Deze heeft een beperkte afstand: in 2016 was dit 1,4 kilometer.

Short Run

Niet iedereen ziet het zitten om zestien kilometer te lopen. De Short Run is dan een leuk alternatief. Deze wedstrijd heeft een lengte van vijf kilometer en is ook geschikt voor wie nog niet zo lang loopt of er net een ‘Start to Run’-sessie heeft opzitten en toch al eens wil proeven van de sfeer van de Antwerp 10 miles.

Ladies Run

Vrouwelijke hardlopers, zet jullie schrap voor de Ladies Run. Je raadt het al: deze korte wedstrijd van vijf kilometer is strikt 'women only'.

Hoe kan ik inschrijven voor de 10 miles?

Inschrijven kan je op verschillende manieren: vooraf op de website van de organisatie, of de dag zelf in de grote tent (het 'Runners Lab') vlakbij de start op de Antwerpse Linkeroever.

Vooraf inschrijven

Tot eind maart kan je je online inschrijven op de officiële website van de 10 miles. Vooraf inschrijven is goedkoper. Bovendien krijg je een gepersonaliseerd borstnummer met je voornaam. Ongeveer een week voor de wedstrijd krijg je dan een e-mail waarmee je tijdens het weekend van de wedstrijd je borstnummer in de Runners Lab-tent op Linkeroever kunt afhalen.

Dag zelf

Beslis je op het laatste nippertje om toch nog mee te lopen? Dat kan. Je gaat gewoon in de grote tent (‘Runners Lab’) op het Frederik Van Eedenplein naar de stand voor de inschrijvingen. Je tikt je naam en gegevens in de computer, gaat met je ticket naar de kassa, betaalt en krijgt je borstnummer. Zo eenvoudig is het. Inschrijven kan tot een kwartier voor de start.

Parcours van de hardloopwedstrijd

Traject

Het parcours van de 10 miles is niet te onderschatten want het is een zware wedstrijd. Je vertrekt aan de Thonetlaan op Linkeroever. Na een paar honderd meter draai je rechts de Blancefloerlaan op. De eerste twee kilometer zijn vlak en gaan snel voorbij. Verderop loop je de Antwerpse ring op en ga je de Kennedytunnel in, waarna een eerste zachte klim van meer dan een kilometer volgt.

Na de Bolivartunnel loop je een tijdje vlak langs de Scheldekaaien. Daarna duik je het stadscentrum in en kom je in straten als de Sint-Paulusstraat waar je vervelende kasseien voor de voeten krijgt. Langs de Meir waar traditioneel veel toeschouwers elkaar verdringen beland je op de Italiëlei.

De taaiste uitdaging wacht op het einde: de beruchte Waaslandtunnel. Terug op Linkeroever kom je op de Charles de Costerlaan over de meet.

De ‘konijnenpijp’

Het venijn van de 10 miles zit in de staart met de beruchte ‘konijnenpijp’ ofwel de Waaslandtunnel: een stevige klim terug richting Linkeroever op een moment dat je al meer dan veertien kilometer in de benen hebt. Na deze klim ben je op minder dan een kilometer van de finish, dus doorbijten is de boodschap. Bij het begin van de klim lijkt het een eeuwigheid te duren voor het uiteinde van de tunnel dichterbij komt. Of zoals een spandoek aan de ingang van de tunnel het mooi verwoordt: ‘Er is licht aan het einde van de tunnel’.

Bevoorradingen

Onderweg kom je drie keer langs een bevoorrading waar men je een kartonnen beker met water aanreikt. Sla geen enkele bevoorrading over en zeker de laatste aan kilometer twaalf niet. Voldoende drinken is nodig om de laatste vier kilometer te overleven. Meteen na de finish krijg je nog een flesje AA Drink en een versnapering.

Tips voor de 10 miles

Eerste twee kilometer

Bouw rustig op en vertrek aan de start niet als een pijl uit een boog. De eerste kilometers rustig opbouwen is de boodschap. Houd een comfortabel tempo aan. Laat je niet opjutten door het joelende publiek.

Kennedytunnel

Kilometer drie tot zes zijn wat meer ‘golvend’ met zachte afdalingen en een paar lange hellingen. Bij het uitkomen van de Kennedytunnel gaat het meer dan een kilometer in stijgende lijn. Deze eerste ‘klim’ op het parcours kan je best rustig oplopen: verspil hier niet meteen al je krachten. De weg is nog lang. Heb je op het einde van de wedstrijd nog reserves? Prima, doe dan nog een extra inspanning.

Kaaien en stad

Na de Kennedytunnel en de Bolivartunnel loop je een hele tijd vlak langs de Scheldekaaien. Hier kan je eventueel wat meer tempo maken maar ga niet in het rood. Loop met een voor jou comfortabele snelheid. Er komen nog vervelende passages, zoals de kasseien van de Sint-Paulusstraat en de afmattende Waaslandtunnel.

Waaslandtunnel

De sleutel van de 10 miles ligt op het einde in de Waaslandtunnel. Deze bijna twee kilometer lange tunnel is dé adder onder het gras van deze hardloopwedstrijd. Je krijgt eerst een vrij steile en lange afdaling. Hier laten veel deelnemers zich beetnemen. Ze nemen de lange afdaling te snel en geven hier kracht bij, waardoor je met een te hoge hartslag de moeizame en lange klim uit de tunnel moet aanvangen. Het resultaat? Duizeligheid of halfweg de klim is het lichaam volledig verzuurd. Heel wat deelnemers moeten de strijd staken. Velen stappen, nemen gas terug of raken nog amper vooruit. De helling lijkt voor sommigen wel eindeloos.

Als je uit de Waaslandtunnel komt is het ergste achter de rug. Je bent nu op een zucht van de finish. Je neemt een bocht van honderdtachtig graden naar rechts en bent op een goede zevenhonderd meter van de finish. Een eindsprintje is er voor velen niet meer bij.

Sfeer

De kracht van de 10 miles is toch vooral de ongeëvenaarde sfeer. Al voor de start is er opzwepende muziek, dans en animatie. Langs het parcours staan toeschouwers vaak rijendik de lopers aan te moedigen. Hier en daar kom je voorbij artiesten die live muziek brengen. Doedelzakspelers zijn ook vaak van de partij. Op sommige plekjes zwepen presentatoren de hardlopers verder op. Wanneer het einde bijna in zicht komt, maar sommigen de moed dreigen te verliezen klapt de hele massa in de Waaslandtunnel soms ritmisch in de handen om alle hardlopers nog eens extra op te peppen. De sfeer van de 10 miles is onovertroffen.

De ten miles zijn bovendien zo populair dat er elk jaar ook bekende Vlamingen meelopen. Je zou dus onderweg zomaar even langs mensen als Bart De Wever, Sven Nys, Francesca Vanthielen of Saartje Vandendriessche kunnen draven.

Het t-shirt van de Antwerp 10 miles dat bij je inschrijving hoort is een leuk aandenken. Na afloop van de wedstrijd ontvang je ook een mooie medaille. Toegegeven, daarvoor doe je het niet, maar het is toch een leuk souvenir voor een unieke ervaring. Wie dat wil kan de medaille ook laten personaliseren.

Hoe geraak ik er?

Op tijd vertrekken is de boodschap, want een populair evenement als de ten miles leidt onvermijdelijk tot files en vertragingen. Met de auto naar Linkeroever rijden is geen aanrader. Het openbaar vervoer is op een dag als deze de beste keuze. Kom je toch met de wagen, maak dan gebruik van één van de ruime gratis parkings aan de rand van de stad. Je vindt deze 'park and ride'-terreinen op verschillende plekjes rondom Antwerpen. Neem vandaar een tram of bus naar Linkeroever tot aan de startplaats.

Zo brengen trams 3 en 5 je van de gratis parkings in de buurt van het Antwerpse Sportpaleis tot aan de halte 'Van Eeden' vlakbij de start van de ten miles. Een ticket voor bus of tram kopen kan ook vooraf per sms.

Een andere mogelijkheid zijn de gratis veerboten over de Schelde tussen Rechter- en Linkeroever. Ze brengen je vanaf het ponton van het Steenplein op Rechteroever naar de aanlegsteiger vlakbij de start op Linkeroever.

Lees verder

© 2016 - 2018 Karldelauw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Air Miles, wie spaart ze nog?Air Miles, wie spaart ze nog?Het is een tijd lang een rage geweest. Iedereen spaarde Air Miles. Mensen droomden van verre reizen met het vliegtuig, m…
Wat is een frequent flyer programma?Veel vliegmaatschappijen werken met een frequent flyer programma, wat is dit en wanneer is het handig hier aan mee te do…
Air Miles, spaar voor leuke uitjes en extraatjesAir Miles, spaar voor leuke uitjes en extraatjesJe hebt vast wel eens van Air Miles gehoord. Door aankopen bij bepaalde winkels te doen kun je Air Miles sparen. Als je…
Dooyoo, reviews schrijven in het EngelsReview schrijvers zijn er genoeg in ons mooie kikkerland, maar ook voor sites in het buitenland kun je actief meeschrijv…
Rocks' vijfjes spaarprogrammaRocks' vijfjes spaarprogrammaRocks' was een spaarprogramma waarbij speciale Rocks' biljetten of ook wel 'Rocks' vijfjes' konden worden gespaard. De v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevebidmead, Pixabay
  • http://www.sport.be/antwerp10miles/2016/nl/
  • https://www.facebook.com/antwerp10miles/
  • http://www.gva.be/cnt/dmf20160404_02218178/alles-wat-u-moet-weten-over-de-dvv-antwerp-10-miles
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerp_10_Miles
  • http://www.sport.be/running/nl/nieuws/article.html?Article_ID=726065
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20150424_01648074
  • Eigen ervaring

Reageer op het artikel "10 miles Antwerpen: data, inschrijven, parcours en tips"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Karldelauw
Laatste update: 24-04-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!