InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Ride for the Roses: fietsen voor de strijd tegen kanker

Ride for the Roses: fietsen voor de strijd tegen kanker

Ride for the Roses: fietsen voor de strijd tegen kanker Kanker is een probleem dat iedereen raakt. Een derde van alle Nederlanders krijgt te maken met kanker. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft. Om kanker te kunnen behandelen is veel geld nodig voor wetenschappelijk onderzoek. De Ride for the Roses is een fietstocht om geld in te zamelen voor onderzoek dat de KWF Kankerbestrijding laat uitvoeren. Het is geen wedstrijd maar toch is iedereen winnaar! Men strijdt immers samen tegen een ziekte waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Iedere deelnemer krijgt aan de finish een roos: het symbool voor een morgen voor iedereen.

Wetenschappelijk onderzoek naar behandelmethoden

De laatste decennia is, met succes, veel aandacht besteed aan het vroeg opsporen van de ziekte. Mede door verbeterde behandelmethoden is de kans op overleving en een betere kwaliteit van leven sterk verbeterd. Toch blijft kanker nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in ons land. Het is daarom nodig om door te gaan met wetenschappelijk onderzoek, om bestaande behandelmethoden te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het initiatief van de Ride for the Roses.

Het ontstaan van de Ride for the Roses

In 1997 startte Lance Armstrong in Amerika met de Ride for the Roses. In oktober 1996 werd bij hem kanker geconstateerd met diverse uitzaaiingen. Na zware operaties en chemotherapie kwam Armstrong er bovenop. Hij ging weer verder met wielrennen en is sindsdien actief in de strijd tegen kanker. In Nederland gaat men sinds 1998 van start met deze tocht en is het een jaarlijks terugkerend evenement.

Een jaarlijks terugkerende fietstocht in Nederland

De jaarlijks terugkerende tocht ging in Nederland voor het eerst van start in 1998 in Amsterdam. Ook in 1999 werd de tocht vanuit deze stad gereden. Na twee tochten die vertrokken vanuit het Westland, is er jaarlijks een andere stad als vertrekpunt geweest. Op 3 september 2017 is de 20e editie van de Ride for the Roses. Deze editie wordt gereden in de gemeente Lansingerland, in de provincie Zuid-Holland. Ook zijn er Ride for the Roses tochten elders in het land. De zogenaamde 'side events'. De lokale side events hebben als doel de Ride for the Roses regionaal te promoten.

DELTA Ride for the Roses in Zeeland

Sinds 2008 wordt de DELTA Ride for the Roses elk jaar verreden. In 2008 werd de editie van de Ride for the Roses in Zeeland gehouden. Toen werd er door meer dan 14.000 deelnemers een recordbedrag opgehaald. Dit was de aanleiding voor de Zeeuwse organisatie om van deze rit een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

Editie 2017 in Zeeland

In fietsprovincie Zeeland worden er in 2017 vier verschillende tochten gereden.
 • Ladies Night Ride
 • Midden-Zeeland Ride for the Roses
 • Zeeuws-Vlaanderen Ride for the Roses
 • StrandRide for the Roses

Ladies Night Ride

Op vrijdagavond 9 juni 2017 wordt de derde Ladies Night Ride georganiseerd. Een evenement waaraan moeder(s) en dochter(s), vriendinnen, zussen of collega’s meedoen door een route van 15 of 30 km te fietsen. De tochten starten op de Grote Markt in Goes vanaf 19.30. De opbrengst van deze tochten gaat naar een door het KWF geselecteerd wetenschappelijk onderzoek naar een gynaecologische kanker.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Route Midden-Zeeland

Op zaterdag 10 juni 2017 wordt de Ride for the Roses gereden in Midden-Zeeland. Er zijn toertochten van 25 en 50 km en langere versies van 80 en 120 km. De routes voeren langs boomgaarden, over dijken en vaak ook fietst men langs de Ooster- en Westerschelde. De start- en finishlocatie is bij de Zeelandhallen in Goes.

Route Zeeuws-Vlaanderen

Zondag 11 juni 2017 kan er om 10.30 gestart worden vanaf de start- en finishlocatie op de Markt in Terneuzen. Ook hier kan er gekozen worden tussen 25, 50, 80 en 120 km. De tochten gaan langs kreken, de voormalige zeearm de Braakman, het kanaal van Gent naar Terneuzen, het schitterende natuurgebied het Verdronken land van Saeftinghe, richting de Belgische grens en weer terug naar Terneuzen.

Bron: Ar Li, PixabayBron: Ar Li, Pixabay

StrandRide for the Roses

Op donderdag 28 december 2017 wordt voor de tweede keer de StrandRide for the Roses georganiseerd. Dit is een tocht voor ATB- en MTB-fietsen. Men kan kiezen uit 20 of 40 km. De tocht gaat langs de kust van Schouwen-Duiveland. Er kan gestart worden om 9.30 en 9.45 vanaf de Brouwersdam in Ouddorp.

Een tocht voor iedereen om samen te fietsen tegen kanker

Het mooie van dit evenement is het feit dat iedereen kan deelnemen. Jong, oud, met een toerfiets of e-bike, wielrenner en iemand die af en toe eens fietst. Behalve individueel, wordt er ook met groepen ingeschreven. Bijvoorbeeld familie of vrienden die samen fietsen. Ook collega’s in een bedrijf rijden vaak mee als groep. Bij voorkeur gesponsord door de baas en herkenbaar in een bedrijfsoutfit.

Doelen Ride for the Roses 2017

Tijdens de jubileumeditie van 2017 is gekozen voor twee wetenschappelijke onderzoeken naar kanker. Beide doelen zijn onderzoeken naar de twee meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en vrouwen. Het eerste onderzoek is naar de gevolgen die beweging en voeding hebben op de bijwerkingen, na behandeling van prostaatkanker. Het tweede onderzoek richt zich op het activeren van het afweersysteem tegen borstkanker.

Onderzoek en promotie

Dankzij wetenschappelijk onderzoek neemt de kennis over kanker steeds verder toe. Hierdoor leert men begrijpen hoe kanker ontstaat en zich gedraagt. Als dit duidelijker is dan kunnen opsporingsmethoden hierop inspelen en kan de ziekte (nog) eerder ontdekt worden. Vervolgens kunnen de behandelmethoden gerichter plaatsvinden. Daarnaast is ook een stuk voorlichting belangrijk.

Het ultieme doel

Wat bij kanker heel erg belangrijk is, is de kwaliteit van leven voor een patiënt. Dit kan door onderzoek steeds een stapje worden verbeterd. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat er een moment komt dat er niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Ride for the Roses 2018 in Zeeland

Ook in 2018 is er weer een Ride for the Roses in Zeeland. Vrijdag 8 juni wordt de jaarlijkse Ladies Night Ride gereden vanaf de Markt in Goes. Vanaf de locatie Zeelandhallen in Goes vertrekt zaterdag 9 juni de reguliere Delta Ride for the Roses route Midden-Zeeland. In 2017 werd er voor het eerst ook een route in Zeeuws-Vlaanderen gereden. Wegens groot succes start deze route op zondag 10 juni ook in 2018 weer.
© 2017 - 2018 Explorer, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Home Ride – Fietsen voor Ronald McDonald huizenHome Ride – Fietsen voor Ronald McDonald huizenEen ziek kind kan niet zonder zijn ouders en om geld voor Ronald McDonaldhuizen in te zamelen wordt er een Home Ride geo…
Wat is een point of view (POV)? Ontdek ook de on/off-ride!POV of 'point of view' zijn termen die we regelmatig zien opduiken wanneer we websites als YouTube en Vimeo bekijken. Wa…
recensieThe Beatles - HelpHelp is het vijfde album uitgebracht door de Beatles. Het is geproduceerd door George Martin. Onder het label Parlophone…
De tijdsgeest volgen: ‘Ticket to Ride’De tijdsgeest volgen: ‘Ticket to Ride’The Beatles waren vaak trendsetters omdat ze nieuwe dingen uitprobeerden wat dan weer werd opgepakt door anderen in hun…
MetroCard: kaartje van de metro (subway) en bus van New YorkMetroCard: kaartje van de metro (subway) en bus van New YorkOpenbaar vervoer in New York is zeer goed geregeld, maar voor een toerist nieuw in de stad lijkt het systeem meer op een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • https://www.erasmusmc.nl/cs-kankerinstituut/4339032/deelnemen_aan_onderzoek
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong
 • https://www.deltaridefortheroses.nl/home.html
 • https://www.ridefortheroses.nl/
 • https://www.kwf.nl/helpjijons/fietsen/Pages/Ride-for-the-Roses.aspx
 • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Ar Li, Pixabay

Reageer op het artikel "Ride for the Roses: fietsen voor de strijd tegen kanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Explorer
Laatste update: 22-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!