InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > BODYCOMBAT: een krachtige cardio-workout!

BODYCOMBAT: een krachtige cardio-workout!

BODYCOMBAT: een krachtige cardio-workout! BODYCOMBAT is een fitnessprogramma van Les Mills, een bedrijf dat verschillende fitnessprogramma's maakt voor sportscholen. BODYCOMBAT combineert verschillende soorten vechtsporten waardoor het een echte cardio-workout is. Het is met name gericht op de Oosterse vechtkunst. Het wordt ondersteund door energieke muziek en de choreografie varieert iedere drie maanden. Op welke vechtsporten is het programma geïnspireerd en wat zijn de voordelen van BODYCOMBAT?

Wat is BODYCOMBAT?

BODYCOMBAT is met name een zeer krachtige cardio-workout waarin je helemaal los kunt gaan. Het is een programma van Les Mills, een bedrijf dat meerdere fitnessprogramma's heeft gemaakt voor sportscholen. Les Mills is een bedrijf dat komt uit Nieuw-Zeeland en heeft in 2017 14 programma's waarvan 10 echt gericht zijn op groepslessen zoals BODYCOMBAT. In 2017 worden de fitnessprogramma's van Les Mills gegeven in meer dan 15.000 sportscholen in 75 landen.

Oosterse vechtkunst

BODYCOMBAT is een zeer energiek programma dat geïnspireerd is op de Oosterse vechtkunst. Het programma is geïnspireerd op meerdere vechtsporten, zoals:
 • Boksen
 • Karate
 • Taekwondo
 • Tai Chi
 • Muay Thai

Non-contact

Het belangrijkste verschil met deze bovenstaande vechtsporten is dat je niet daadwerkelijk deze vechtkunsten met een tegenstander beoefent, maar de verschillende vechtbewegingen zelf uitvoert op muziek zonder tegenstander. Het is dus een non-contact sport. Dit maakt het voor veel mensen een stuk toegankelijker doordat de kans op blessures minder is en het competitieve aspect minder is. Dit kan echter ook een nadeel zijn, omdat je niet daadwerkelijk leert om jezelf te verdedigen zoals bij een echte karateles wel wordt geleerd.

Bron: Tacofleur, PixabayBron: Tacofleur, Pixabay

BODYCOMBAT-instructeur

Een BODYCOMBAT-instructeur moet gecertificeerd zijn door cursussen te volgen bij Les Mills. De eerste cursus voor het behalen van het certificaat duurt meestal twee dagen. Vervolgens moeten er kwartaalcursussen worden gevolgd. Deze kwartaalcurssusen hebben zowel als doel om de nieuwe lessen te leren, maar ook om de eigen techniek te blijven verbeteren. Bij de cursussen wordt er onder andere gebruikgemaakt van video-opnames zodat de instructeurs hun eigen lessen en techniek ook goed kunnen beoordelen en indien nodig kunnen verbeteren.

Een typische BODYCOMBAT-les

Aanleren van de bewegingen

Een les wordt altijd gestart met het aanleren van de bewegingen die gedurende les terug zullen komen. Een BODYCOMBAT-instructeur begeleidt de deelnemers hierin en zal goed uitleggen hoe de verschillende bewegingen uitgevoerd moeten worden. Het is heel belangrijk dat de bewegingen goed worden uitgevoerd, omdat bij een verkeerde techniek niet alleen de kans op blessures groter is, maar er ook minder spierkracht zal worden opgebouwd. Door de warming-up worden de deelnemers niet alleen fysiek, maar ook mentaal voorbereid op de strijd die gaat komen.

Snelle en langzame bewegingen

Doordat een BODYCOMBAT-les gebruik gemaakt van verschillende vechtsporten betreft een typische les niet alleen explosieve en intensieve bewegingen zoals je die bijvoorbeeld ziet bij kickboksen, maar ook rustigere bewegingen die bijvoorbeeld op Tai Chi geïnspireerd zijn. De explosieve en intensieve bewegingen zorgen voor zowel kracht, snelheid en conditie als het verbranden van veel calorieën. Doordat je niet alleen energie, maar ook agressie kwijt kunt in deze bewegingen kan het zorgen voor een vermindering van stress. De rustigere bewegingen zijn meer gericht op het verbeteren van de coördinatie, de concentratie en de balans.

Visualiseren van de tegenstanders

Het is de bedoeling dat de deelnemers hun tegenstanders visualiseren. Wanneer je een tegenstander visualiseert die van achteren komt, zul je bijvoorbeeld een backkick kunnen doen. Hoewel de nadruk bij BODYCOMBAT toch veel ligt op kracht, snelheid en conditie zitten in een typische les voldoende stukjes van actief herstel in waardoor je even op adem kunt komen.

Opbouwen van kracht

Er zitten ook een aantal nummers in die gericht zijn op kracht waarbij er grondoefeningen gedaan worden. Hierbij kun je denken aan squats, lunges en push-ups. Het laatste nummer voor de cooling-down is gericht op de 'core', oftewel de buik- en rugspieren.

Bron: Keifit, PixabayBron: Keifit, Pixabay

Op adem komen

Vervolgens wordt de les afgerond met een cooling-down waardoor de hartslag weer daalt en de spieren goed gestretcht zullen worden.

Een BODYCOMBATnummer

Een nummer is vaak opgebouwd uit meerdere rondes waarbij in ronde 1 vaak de nadruk ligt op de rechterkant, ronde 2 op de linkerkant en ronde 3 vaak een combinatie is of een ronde waarin je de finaleklappen uitdeelt.

Soorten bewegingen

Bij BODYCOMBAT komen veel verschillende soorten bewegingen kijken. Je voert verschillende soorten kicks (trappen), punches (stoten) en blockings (blokken van aanvallen) uit. Hier zijn veel varianten van, afhankelijk van waar je tegenstander zich bevindt.

Belangrijkste doelen

De belangrijkste doelen van de les zijn dus:
 • Uithoudingsvermogen verbeteren
 • Snelheid verbeteren
 • Krachtiger worden
 • Energie kwijt kunnen
 • Verminderen van stress
 • Verbeteren van coördinatie
 • Verbeteren van balans
 • Calorieën verbranden

Tijdsduur en verbranden

De les kan 30, 45 of 55 minuten duren. Een sportschool kan zelf beslissen welke variant ze inkopen en les in gaan geven. In een typische BODYCOMBAT-les van 55 minuten is het mogelijk tot wel 740 kcal te verbranden. Het aantal calorieën dat iemand verbrandt tijdens een les is mede afhankelijk van het gewicht, de hartslag en de intensiteit van de bewegingen.

Voor wie is BODYCOMBAT?

In principe zijn de oefeningen tijdens de lessen niet heel ingewikkeld en kunnen de lessen met een basisconditie al worden uitgevoerd. Hierdoor zijn de lessen heel toegankelijk voor iedereen. Tijdens een typische BODYCOMBAT-les zijn er zowel mannen als vrouwen van verschillende leeftijden waarbij er zelfs vaak senioren meedoen aan de lessen. De BODYCOMBAT-instructeurs geven regelmatig meerdere opties aan qua moeilijkheidsgraad en intensiteit van de bewegingen. Je kunt als deelnemer zelf kiezen om een lichtere optie te nemen waarbij push-ups bijvoorbeeld op de knieën worden gedaan in plaats van op de tenen. Het is ook mogelijk om juist voor een zwaardere optie te kiezen om jezelf flink uit te dagen.

Verschillende choreografie en muziek

Iedere drie maanden is er een nieuwe choreografie van de BODYCOMBAT-les met nieuwe muziek en nieuwe bewegingen. Dit is zeer typisch voor de lessen van Les Mills, want de choreografie van al hun lessen verandert iedere drie maanden. De muziek is vaak recent uitgekomen waardoor veel deelnemers van de lessen de muziek zullen herkennen.

Kleding

Sinds 2014 werkt Les Mills werkt samen met Reebok waardoor er via internet ook verschillende soorten kleding te koop is dat speciaal ontwikkeld is voor de BODYCOMBAT-lessen, maar ook voor de andere groepslessen van Reebok. In 2017 werkt Les Mills nog steeds samen met Reebok waarbij ze voor de BODYCOMBAT-lessen met name t-shirts en shorts verkopen.
© 2017 - 2018 Estrella, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Les Mills Sh'bam: de nieuwste fitnessrageLes Mills Sh'bam: de nieuwste fitnessrageLes Mills is een bekende organisatie op het gebied van groepslessen in de sportschool met pakkende namen als bodypump, b…
Les Mills trainingsprogramma'sLes Mills is een bekend trainingsprogramma welke zich over de hele wereld verspreidt. Je vind dit programma in ruim 75 l…
Het Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenHet Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenSteeds meer sportscholen- en clubs nemen de Les Mills groepslessen op in hun lesprogramma. Het populaire Les Mills progr…
De zeven leukste sporten voor vrouwenDe zeven leukste sporten voor vrouwenDe vakantie zit er (bijna) op en het nieuwe school- en werkjaar kan weer beginnen. Tijd om weer actief te worden en jeze…
CX30, de manier om uw gewenste "sixpack" te behalenCX30, de manier om uw gewenste "sixpack" te behalenCX30 is een stevige work-out die door Les Mills in april 2011 in Nederland werd geïntroduceerd. Deze 30 minuten durende…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tacofleur, Pixabay
 • https://www.fitforfree.nl/groepslessen/fight/bodycombat
 • www.lesmills.nl
 • Afbeelding bron 1: Tacofleur, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Keifit, Pixabay

Reageer op het artikel "BODYCOMBAT: een krachtige cardio-workout!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Estrella
Gepubliceerd: 13-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!