Tip: Skateroutes Zuid-Nederland

Wilt u ook gaan skaten, maar u weet niet waar u dit het beste kunt doen? Er zijn vrijwel ieder weekend georganiseerde tochten waar u aan mee kunt doen, maar u kunt natuurlijk ook op eigen initiatief gaan skaten. Hiervoor zijn diverse skateroutes beschikbaar, waarvan u zeker kunt zijn dat het mooie routes zijn met goede wegen. Hier een overzicht van Zuid-Nederland. Skaten of skeeleren is een sport die iedereen kan leren en waar iedereen plezier in kan hebben, mits je de juiste plaatsen weet te vinden. Naast dat je lekker bezig bent in de buitenlucht en op de mooiste plekken van Nederland komt, is het ook nog eens gezond en goed voor de lijn! In Nederland is skeeleren (internationaal beter bekend als skaten) om deze redenen een zeer snel groeiende sport met een sterk toenemend aantal beoefenaars op recreatief vlak. Veel beginnende skaters kunnen wel wat advies gebruiken bij vinden van skatelocaties. Officiele toertochten bieden een goede start, waar u in contact kunt komen met andere skaters en ervaringen uit kunt wisselen. Echter wanneer u geen tijd heeft om heel Nederland door te rijden voor een tocht, kunt u ook bij uzelf in de buurt mooie skateroutes vinden om op eigen initiatief af te leggen. Hier het overzicht van de routes in Zuid-Nederland.

Noord-Brabant

Genneper Parkenroute

Deze route ligt In Eindhoven en gaat over zeer goed asfalt. De start ligt dichtbij het NS station Eindhoven, bij het van Abbemuseum. Globaal gaat de route door Gestel, vervolgens langs het riviertje de Dommel richting Veldhoven. Door een vlak polderlandschap wordt vervolgens Waalre bereikt, om daarna terug naar Eindhoven te skaten langs de zwemplas 't Gat van Waalre.

Pettelaarroute Den Bosch

Ook deze route begint bij een NS station (en eindigt hier ook), ditmaal in Den Bosch. De route gaat o.a. langs het riviertje de Dommel en door Natuurgebied de Pettelaar. Dit ligt niet ver van het centrum van Den Bosch. Daar kunt u heerlijk skaten in een prachtige omgeving. De route gaat vooral over polderwegen met goed asfalt en is slechts 10 of 12 kilometer.

Oisterwijkse Vennen skateroute

Wederom een route die begint en eindigt bij een NS station: Oisterwijk. Vanuit het gezellige centrum kunt u het natuurgebied de Oisterwijkse vennen in skaten. Via Moergestel en het Wilhelminakanaal skate u terug naar Oisterwijk (26km). De vennen zijn een prachtig stukje unieke natuur in Nederland. Ze zijn ontstaat doordat stormen op sommige plaatsen zand hebben weggeblazen en een meertje Oof ven) hebben achtergelaten. Rondom de vennen komen veel zeldzame planten voor, waardoor deze gebieden ook beschermd zijn.

Skateroute 's-Gravenmoer

Het Waterschap heeft een skateroute uitgezet in West-Brabant door de plaatsen Waspik, Raamsdonk en Sparg-Capelle. Het vertrek en eindpunt zijn beide in 's-Gravenmoer. De route is zo'n 14 kilometer lang en is zeer geschikt voor beginners, want het wegdek is zeer goed.

Beerzeroute

De route met een afstand van 40 kilometer gaat door twee Brabantse natuurgebieden: De Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina. Het eerste gebied is een bijzonder natuurgebied met o.a. bossen, heide en vennen. Dicht tegen dit gebied ligt Kampina, een uitgestrekt natuurgebied, waarin het beekje de Beerze stroomt. De route kan op iedere gewenste startplaats begonnen worden en bestaat naast de route van 40km ook uit varianten van 17km en 19km.

Skateroute: ‘Bochtje bosrand’

Ook deze route gaat door de Oisterwijske Bossen en Vennen en verder door de omgeving van Oisterwijk. Deze route begint officieel bij Hotel Bosrand, maar kan op ieder gewenst punt gestart worden. Er zijn twee varianten: 17km en 40km.

Chaam

Deze route is wat minder geschikt voor beginnende skaters, omdat er wat slechte stukken wegdek inzitten. De route begint in Chaam en voert u door de Chaamse Bossen en Alphen.

Den Bosch: Engelermeer

Dit route ligt tussen Den Bosch, Engelen, Vlijmen en Haarsteeg, en begint in recreatiegebied Engelermeer. De tocht gaat vooral door de polders rondom Den Bosch en is zo'n 18km lang.

Hilvarenbeek

Deze route heet officieel: ‘Beek op rolletjes’ en ligt in de omgeving van Hilvarenbeek. De route gaat o.a. door andere Brabantse dorpen als Esbeek, Diessen en Haghorst en langs mooie afwisselende natuur. U kunt de route op iedere gewenste startplaats beginnen en de lengte varieert van 22 tot 35 km.

Zeeland

Domburg

Bij Domburg ligt een mooie skateroute die u door het polderachtige achterland van de de Zeeuwse kustplaats Domburg voert. De wegen zijn hier over het algemeen goed, maar het kan er wel bijzonder hard waaien.

Walcheren

Deze route heet officieel: skateroute hartje Walcheren. De route begint in Koudekerke en gaat door het vlakke en open polderlandschap van midden Walcheren. Het wegdek is ook hier meestal vrij goed.De route komt langs een aantal bezienswaardigheden, zoals: het Zijdemuseum in Meliskerke, de imkerij in Poppendamme en enkele buitenplaatsen. In totaal is de route 27km lang.

Limburg

Rondje Roermond (36km)

Deze skateroute door de omgeving van Roermond voert u langs de Maasplassen en langs Nationaal Park De Meinweg. De lengte is zo'n 36 km en de wegen zijn over het algemeen goed.

Overig

Natuurlijk zijn er nog veel meer routes voorhanden dan in dit korte overzicht wordt weergegeven. De uitgezette routes tijdens georganiseerde tochten kunnen ook op andere dagen van het jaar op eigen initiatief gereden worden. Bovendien kent Nederland een zeer uitgebreid netwerk van fietspaden (het grootste van Europa) waar u naar hartelust kunt skaten. Ook rivierdijken en bossen zijn mooie plaatsen om te skaten. U ziet het, mogelijkheden te over, wees creatief!
© 2009 - 2020 Sportler, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Vakantieparken: Landal GreenParksVakantieparken: Landal GreenParksLandal GreenParks is een onderneming voor bungalowparken. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland en wel in Leidschen…
Hoe werkt de Nationale Politie?De Nationale Politie is vanaf 1 januari 2013 een feit. Alle politiekorpsen vormen vanaf die dag één landelijke politieor…

Veilig en goed voorbereid op de fiets door bergenVeilig en goed voorbereid op de fiets door bergenSteeds vaker fietsen amateur-wielrenners buiten de grenzen van ons land uitdagende tochten, waarbij een colletje meer of…
Skaten: de remtechniekHoewel er verschillende belangrijke technieken te onderscheiden zijn bij skaten, zoals recht vooruit skaten, rechtop de…
Bronnen en referenties
  • http://www.inline-skate.nl/

Reageer op het artikel "Tip: Skateroutes Zuid-Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Barbara, 27-06-2019 10:50 #2
Zijn de routes hierboven ook voorzien van bewijzering? Bijvoorbeeld de Pettelaarroute Den Bosch: Is deze route vanaf het station aangegeven? Ofwel, waar / hoe kan ik deze route vinden?

Mark, 22-07-2012 17:08 #1
Ik vraag me af over welke wegen en welke route het rondje Roermond is. Kunnen jullie daar een beschrijving van geven of een kaartje met de route erop?

Groet Mark uit Roermond

Infoteur: Sportler
Laatste update: 17-06-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!