InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Skateroutes Noord-Nederland

Skateroutes Noord-Nederland

Wilt u ook gaan skaten, maar u weet niet waar u dit het beste kunt doen? Er zijn vrijwel ieder weekend georganiseerde tochten waar u aan mee kunt doen, maar u kunt natuurlijk ook op eigen initiatief gaan skaten. Hiervoor zijn diverse skateroutes beschikbaar, waarvan u zeker kunt zijn dat het mooie routes zijn met goede wegen. Hier een overzicht van Noord-Nederland. Skaten of skeeleren is een sport die iedereen kan leren en waar iedereen plezier in kan hebben, mits je de juiste plaatsen weet te vinden. Naast dat je lekker bezig bent in de buitenlucht en op de mooiste plekken van Nederland komt, is het ook nog eens gezond en goed voor de lijn! In Nederland is skeeleren (internationaal beter bekend als skaten) om deze redenen een zeer snel groeiende sport met een sterk toenemend aantal beoefenaars op recreatief vlak. Veel beginnende skaters kunnen wel wat advies gebruiken bij vinden van skatelocaties. Officiele toertochten bieden een goede start, waar u in contact kunt komen met andere skaters en ervaringen uit kunt wisselen. Echter wanneer u geen tijd heeft om heel Nederland door te rijden voor een tocht, kunt u ook bij uzelf in de buurt mooie skateroutes vinden om op eigen initiatief af te leggen. Hier het overzicht van de routes in Noord-Nederland.

Friesland

Leeuwarder vliegveld

De route rond het Leeuwarder vliegveld start en eindigt bij het NS station Leeuwarden. Vanuit het oude centrum van de stad skeelert u rondom het vliegveld en komt door mooie dorpjes met onder meer oude boerderijen, kastelen of landhuizen. In Marssum komt u bijvoorbeeld langs het Poptaslot en in Jelsum langs het landgoed Dekemastate.

Groningen

De 8 mijl van Groningen

De route begint bij station Groningen en volgt voor een deel het parcours van de de Groninger 4-mijl hardloopwedstrijd. De route doorkruist verschillende mooie wijken van Groningen en Haren. Op het verste punt van de route komt u langs de Hortus Botanicus, een fascinerend complex van rots-, water- en bamboetuinen. De route is 8 mijlen lang, dus ongeveer 12 kilometer.

Lauwersmeer

Deze route ligt rond het Lauwersmeer en is alleen geschikt voor de wat meer ervaren skater, omdat deze ruim 40 km lang is. Het gebied is een vogelbroedgebied binnen het Natura 2000 netwerk (netwerk van aaneengesloten natuurgebieden in Europa), dus de kans is groot dat u hier enkele (bijzondere) soorten vogels zult zien.

Kardinge

Deze route begint bij het transferium in recreatiegebied Kardinge bij Zuidwolde. De route voert langs enkel boerderijen van oude Groningse Herenboeren en gaat voornamelijk over kleine, smalle en rustige weggetjes. De lengte van de route is 26 kilometer.

Drenthe

Smilde

Deze route kent twee startpunten, namelijk Smilde en station Assen. De route is volledig bewegwijzerd en is 35 kilometer (start in Smilde) of 45 kilometer (start in Assen) lang.

Emmen

Deze route start en eindigt bij NS station Emmen. De route gaat door verschillende wijken van dit stadje, maar voert ook langs enkele rietplassen. In het centrum vindt u diverse horeca gelegenheden en is dus voldoende gelegeheid om even uit te rusten. Ook komt de route langs het Noorder Dierenpark en is in totaal zo'n 21 kilometer lang.

Coevorden - Schoonebeek

Deze route gaat vrijwel geheel over fietspaden. De start ligt in Coevorden en om vervolgens vlak langs de Duitse grens te gaan en plaatsen als Schoonebeek, Padhuis, Vlieghuis en Wijerswold aan te doen. Er is een korte en een lange versie, waardoor de route geschikt is voor zowel gevorderde als beginnende skaters.

Gasselerveld (17km)
De route begint vlakbij Gasselte, gaat door bosrijk gebied en vooral over fietspaden. Er zijn veel vennetjes en andere kenmerkende natuurelementen voor de omgeving. Opvallend is het 'boomkroonpad', halverwege de route, waar u als het ware boven de boomtoppen kunt lopen (hiervoor dient u wel uw schoenen mee te nemen).

Overig

Natuurlijk zijn er nog veel meer routes voorhanden dan in dit korte overzicht wordt weergegeven. De uitgezette routes tijdens georganiseerde tochten kunnen ook op andere dagen van het jaar op eigen initiatief gereden worden. Bovendien kent Nederland een zeer uitgebreid netwerk van fietspaden (het grootste van Europa) waar u naar hartelust kunt skaten. Ook rivierdijken en bossen zijn mooie plaatsen om te skaten. U ziet het, mogelijkheden te over, wees creatief!
© 2009 - 2019 Sportler, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanWaarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanIn januari 2012 werd een C1000 supermarkt overvallen in Schoonebeek. De daders gingen er met 15000 euro vandaan, de mede…
De aanwezigheid van bergen in de provincie FrieslandDe hoogste natuurlijke plek van Friesland is de vijfenveertig meter hoge Vuurboetsduin op Vlieland en daarmee is het ook…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
Tip: Skateroutes Oost-NederlandWilt u ook gaan skaten, maar u weet niet waar u dit het beste kunt doen? Er zijn vrijwel ieder weekend georganiseerde to…
De nederlandse provinciesDe nederlandse provinciesNederland is een land met 16,86 miljoen inwoners. Nederland ligt in het westelijke deel van Europa en grenst aan de Noor…
Bronnen en referenties
  • http://www.inline-skate.nl/

Reageer op het artikel "Skateroutes Noord-Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sportler
Laatste update: 09-07-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!