InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Tip: Skateroutes West-Nederland

Tip: Skateroutes West-Nederland

Heeft u ook zon zin om te gaan skaten, maar u weet niet waar de mooiste locaties te vinden zijn? Georganiseerde tochten bieden een goede houvast, maar vaak kunt u ook op eigen houtje er op uit gaan en in uw eigen omgeving de mooiste routes vinden. Hiervoor is inmiddels ook een grote hoeveelheid uitgezette skateroutes beschikbaar, waar u zeker kunt zijn van een goed wegdek en mooie omgeving. Hier een overzicht van West-Nederland. Skaten is een sport voor jong en oud, dik en dun, getraind en ongetraind, etcetera. Kortom iedereen kan het doen! Hiervoor is het wel belangrijk dat je de juiste plaatsen weet te vinden met de mooiste routes, zodat je optimaal kunt genieten van het buiten bezig zijn. Hier vindt je advies over enkele skatelocaties die je zelf kunt rijden, maar ga ook eens een kijkje nemen bij de officiële en georganiseerde toertochten van de Skatebond Nederland (SBN). Hier kun je vaak tips krijgen van andere skaters en wellicht skatemaatjes leren kennen. Als u toch liever in uw eigen omgeving start met skaten, vindt u hier een overzicht van de routes in West-Nederland.

Noord-Holland

Bergen

Deze route ligt rond Bergen en gaat van de Polders en Duinen van Bergen-binnen naar de Hondsbossezeewering (bij Camperduin) en weer terug. Het traject is minder geschikt voor beginnende skaters, omdat men goed moet kunnen remmen (hoogteverschillen).

Amsterdam-Marken

Dit is een zeer populaire route bij zowel skaters als fietsers, maar ook bij motorrijders en automobilisten. Het kan hier dan ook vrij druk zijn, maar de omgeving is ook erg mooi en uitgestrekt. U skeelert van Amsterdam naar Marken over de dijk, waarbij u uitzicht heeft over het water aan de ene kant en de polders en watertjes aan de andere kant. Het asfalt is goed en de route gaat over zon 31 kilometer.

Amsterdamse bos

Deze skateroute van 19 kilometer begint bij Station RAI en kent een zeer wisselend parcours met lange rechte stukken en bochtige paden. Het traject ligt in en in de omgeving van het recreatiegebied Amsterdamse Bos. Het asfalt is goed, maar de route door het bos kan soms wat verraderlijk zijn door takjes e.d.

Vijfde baan Schiphol

De route ligt zoals de naam al doet vermoeden rond de vijfde baan van Schiphol (en dus niet erop). Er kan gestart worden op diverse locaties, zoals bijvoorbeeld station Haarlem Spaarnwoude en de route gaat over uitstekend asfalt.

Beemsterroute

Deze skateroute begint bij station Purmerend. Iets ten noorden van Purmerend ligt de polder De Beemster. Erg kenmerkend aan dit gebied is dat alle wegen kaarsrecht zijn en u skate dan ook in een vierkant door de dorpen Zuidoostbeemster, Middenbeemster en Oosthuizen. De route is ongeveer 27 kilometer lang.

Middel- en Amstelpolder

Dit is een veelgebruikte en dus drukke route. Het asfalt is echter goed en er komen niet veel auto's. Het traject van zo'n 13 kilometer ligt vlakbij Amsterdam en Amstelveen en gaat onder andere over de oostelijke oever van de Amstel.

Naardermeer

Deze ronde kan in meerdere varianten gereden worden, echter alleen de lange versie wordt volledig aangegeven. Deze versie gaat door Naarden, Weesp en Muiden.

Hilversum-Ankeveen-Hilversum

De route start en eindigt tegenover het station Hilversum-Noord op het Mediapark en is dus goed te bereiken per trein. Over een 20 kilometer lang traject komt u door het bos, over hei en langs een aantal venen in het Gooi, wat de route erg de moeite waard maakt.

Hoorn-Amsterdam

Deze route voert onder andere over en langs de oude Zuiderzeedijk en gaat van het station in Hoorn naar Amsterdam Muiderpoort.

Overveen-Zandvoort

Deze route ligt tussen de stations van deze beide plaatsen, en kan dat ook in beide richtingen gereden worden, zonder dat je verplicht bent terug te skaten (je kunt immers de trein terug nemen. De route is verder uitstekend te combineren met een dagje strand.

Zuid-Holland

Kralingse Plas Rotterdam

Deze route begint en eindigt bij station Blaak in het centrum van Rotterdam. Over vrij goed asfalt gaat de route richting de Kralingseplas. Na een rondje om deze plas gaat het traject via de Willemsbrug en het Noordereiland terug naar het centrum van de stad. In totaal is de route zo'n 13 kilometer lang.

Zevenhuizerplas Rotterdam

Het eindpunt van de Calandmetrolijn (station 'de Tochten') vormt de start van deze skateroute. Van hieruit gaat de route om de Zevenhuizerplas en weer terug naar het metrostation.

Reeuwijk

Dit rondje start bij de parkeerplaats Reeuwijkse Hout welke langs de A12 ligt en gaat onder andere door het mooie Plassengebied van Reeuwijk.

Utrecht

Woerden

Deze route begint en eindigt bij station Woerden en gaat langs Linschoten, Oudewater en Papekop. Het traject ligt langs het riviertje de Linschoten en gaat door de polders in het gebied rond Woerden. Over het algemeen is het wegdek goed, maar in de historische kernen liggen voornamelijk klinkers, wat minder fijn is voor skaters. Het traject is zo'n 18 kilometer lang.

Rhenen

Deze route is alleen geschikt voor gevorderde skaters die goed kunnen remmen, omdat er behoorlijk wat hoogteverschillen in het traject voorkomen. De route met een lengte van ongeveer 18 kilometer, is zeer afwisselend en voert niet alleen langs rivieren en polders, maar ook over enkele 'heuvels' (voor zover daar in Nederland sprake van is). Het betreft hier de Grebbeberg en een stukje van de Utrechtse Heuvelrug. Zowel het begin en eindpunt liggen bij het station in Rhenen.

Utrecht-Bilthoven-Utrecht

Het start en eindpunt van dit rondje van 22 kilometer zijn beide stadion Galgewaard (het stadion van FC Utrecht). Door Rijnsweerd loopt de route richting Zeist. Via Panbos, Bilthoven en De Bilt komt de route weer terug bij het stadion. Het wegdek is, met uitzondering van enkele stukken in de stad Utrecht, erg goed.

Utrecht-Maarsseveense plassen

Deze route van ongeveer 11 kilometer start en eindigt bij station Utrecht Overvecht en gaat door het polderlandschap iets ten noorden van de stad, rond Westbroek. Het verste punt van de route ligt bij de Maarsseveense Plassen. Over het algemeen is het wegdek goed, maar de route kan druk zijn.
© 2009 - 2019 Sportler, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
De Blauwe vlag eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…
Top 10 steden en stedentripsTop 10 steden en stedentripsAltijd al willen weten welke steden wereldwijd de grootste zijn? En wat de grootste steden van Europa en de grootste ste…
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
Bronnen en referenties
  • http://www.inline-skate.nl/

Reageer op het artikel "Tip: Skateroutes West-Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sportler
Gepubliceerd: 30-06-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!