InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Joggen op muziek: Goed voor je prestaties of niet?
mijn kijk op

Joggen op muziek: Goed voor je prestaties of niet?

Joggen op muziek: Goed voor je prestaties of niet? Sinds een jaar hou ik mij bezig met joggen in de buitenlucht. Ik heb al veel dingen meegemaakt op het gebied van joggen. Onder andere heb ik mijn portie blessures gehad, het trainen op een schema en vele andere dingen. In het begin jogde ik veel op muziek met oordopjes. Sinds een tijdje heb ik de oordopjes weggelegd en loop ik afwisselend met en zonder muziek op mijn telefoon. Na het nadenken over het joggen op muziek besloot ik om eens te testen of joggen op muziek zorgt voor betere prestaties.

Joggen zonder muziek

Bij het joggen op muziek maakte ik gebruik van mijn mobiele telefoon met een timer. Tevens werkte ik met een beginnersschema van de website van runinfo.nl. Voor deze test om te joggen zonder muziek zorgde ik ervoor dat ik goed opgewarmd was. Ik deed diverse strek en- rekoefeningen voor de spieren. Daarna ging ik water drinken om genoeg vocht naar binnen te krijgen zodat ik niet uitgedroogd zou eindigen. Ik ging naar buiten en eerst ging ik een klein stukje wandelen. Na een klein stukje besloot ik om te gaan beginnen met joggen. Ik had mijn timer ingesteld op zes minuten en toen drukte ik op de knop om te beginnen. Ik liep het zelf uitgekozen parcours op en het viel mij op dat ik in de eerste zes minuten een paar keer naar mijn mobiele telefoon ging kijken. Hierdoor werd ik enigszins afgeleid van het joggen. Mijn ademhaling was minder verzorgd en ik snakte naar het eind van de eerste zes minuten joggen. Bij de tweede sessie van de eerste zes minuten joggen ging dit al iets beter, al keek ik nog weleens naar mijn timer. De derde en vierde sessie van drie minuten joggen ging goed, want ik was inmiddels gewend aan zes minuten joggen. Hierdoor ging de tijd voor mijn gevoel sneller.

Joggen met muziek

Voordat ik ging joggen maakte ik eerst een afspeellijst aan op mijn mobiele telefoon van nummers die ik zou gaan gebruiken tijdens het joggen. Uiteindelijk viel de keuze voor mij op een paar nummers van Bad Boys Blue, Blue System, een nummer van Hef en een los nummer van Silent Circle. De genoemde bands vielen in de categorie Italodisco. Alleen de nummers van Hef behoorde tot het genre Hip-Hop. Voor deze test om te joggen met muziek zorgde ik ervoor dat ik goed opgewarmd was. Ik deed diverse strek en- rekoefeningen voor de spieren. Daarna ging ik water drinken om genoeg vocht naar binnen te krijgen zodat ik niet uitgedroogd zou eindigen. Ik ging naar buiten en eerst ging ik een klein stukje wandelen. Na een klein stukje besloot ik om te gaan beginnen met joggen. De eerste zes minuten begon ik te joggen op twee nummers van de groep Blue System. Deze muziek zorgde bij mij er voor dat ik het eerste deel van de zes minuten rustig begon met joggen, maar naarmate het refrein eraan kwam gooide ik het tempo ongemerkt meer omhoog. Ik moest mezelf meer tot rust aanmaken. In het tweede en derde deel van de eerste zes minuten op het tweede nummer van Blue System merkte ik dat ik weer ging versnellen. Echter werd ik er niet echt moe van. Bij de tweede sessie van zes minuten liep ik op ongeveer dezelfde soort muziek, maar dit waren dit keer twee nummers van Bad Boys Blue. In deze sessie van zes minuten ging het mij makkelijker af om mij rustig te houden. Ik hield mezelf voor om pas halverwege de sessie te versnellen om te kijken hoe ver ik zou kunnen komen. Ik werd pas in de laatste minuut van de tweede sessie wat vermoeid. In de derde en vierde sessie van drie minuten was ik bezweet en een beetje moe, maar ik liep op de nummers van Silent Circle en Hef nog lekker door.

Mijn conclusie

Het joggen op muziek zorgt in mijn ogen voor een soort afleiding waardoor jij je beter kunt concerteren op het joggen. Het joggen zonder muziek zorgt er bij mij voor dat ik meer afgeleid ben en snak naar het einde van de sessie. Bij het joggen op muziek merk ik dat ik ga lopen in de maat van de muziek en dat ik versnel wanneer het tempo van de muziek omhoog gaat. Qua vermoeidheid kan ik opmerken dat ik dieper ben gegaan bij joggen op muziek, maar bij het joggen zonder muziek merkte ik dat ik nog niet alles had gegeven. Ik kan eigenlijk concluderen dat het joggen op muziek ervoor zorgt dat je dieper gaat en iets beter presteert. Je prestaties en uithoudingsvermogen worden sneller beter dan wanneer je niet dieper gaat.
© 2010 - 2017 Daddycortez99, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo en hartslagTips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo en hartslagEen van de meest effectieve manieren om je conditie aan te scherpen is jogging. Als je regelmatig gaat joggen verklein j…
Nieuwe revolutie in het joggen: FartlekNieuwe revolutie in het joggen: FartlekBen je moe van altijd hetzelfde rondje in het park te lopen ? Of wil je op een originele manier aan je conditie werken ?…
Hardlopen en afvallen  Tips en trucjes voor beginnersHardlopen en afvallen Tips en trucjes voor beginnersBeweging is belangrijk voor de gezondheid, het welzijn en voor het verliezen van gewicht. Hardlopen of joggen is een van…
Joggen is gezondJoggen is gezondJe ziet ze steeds vaker opduiken de joggers: in de straten, in de parken, in het bos. Vaak tijdens de middagpauze. Wat d…
Het Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenHet Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenSteeds meer sportscholen- en clubs nemen de Les Mills groepslessen op in hun lesprogramma. Het populaire Les Mills progr…
Bronnen en referenties
  • http://www.runinfo.nl/schemabeginners8weken.htm

Reageer op het artikel "Joggen op muziek: Goed voor je prestaties of niet?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Karim, 12-01-2012 01:43 #1
Onbetrouwbaar onderzoek voor een prestatie sporter. Bij het joggen, ben je niet alleen fysiek aan het bewegen maar ook mentaal.

Met muziek:
- Wordt je afgeleid.
- Ben je niet gefocust.
- je hoort je ademhaling niet. / dus ademt ongecontrolleerd.

Zonder muziek.
- Je vecht constant tegen de man met de hamer.
- Daar wordt je mentaal ongelooflijk sterker door.
- Minder afgeleid, dus constant bezig met je ademhaling en hoe je je lichamelijk voelt.
- Je kan je focussen op het afzetten.
- je bent meer bewust van je loopsnelheid.

Ik zie onvoldoende punten waarom je kan constateren uit jou onderzoek dat met muziek joggen beter zou zijn om te presteren dan zonder muziek.

Conclusie. Joggen is ook je mentaliteit trainen. Constant vechten tegen de 'man met de hamer', dan ben je prestatie gericht bezig. Dan ben je aan het joggen!

Gesigneerd: A. Karim
Professionele kickbokser van beroep.

Infoteur: Daddycortez99
Laatste update: 17-08-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!