InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Dam tot Damloop 2016 (van Amsterdam naar Zaandam)

Dam tot Damloop 2016 (van Amsterdam naar Zaandam)

Dam tot Damloop 2016 (van Amsterdam naar Zaandam) Op zondag 18 september 2016 wordt voor de 32ste keer de Dam tot Damloop gehouden, één van ’s werelds grootste hardloopfeesten. Er kunnen 50.000 hardlopers meedoen. Start en finish zijn niet in dezelfde stad, je rent namelijk van Amsterdam naar Zaandam. Vanaf zaterdag 2 april 2016 kun je inschrijven. Let op, als lid van Le Champion, kun je je al eerder inschrijven (zie voorwaarde op website). Net als in 2015 is er ook weer een Damloop by night (17 september). Geniet van dit sportieve evenement.

Inhoud artikel


Het ontstaan van de Dam tot Damloop

Bedenker van de Dam tot Damloop is Cees Lansbergen van Le Champion, hij kwam op de gedachte in 1981. Het leek hem geweldig om een hardloopwedstrijd te organiseren door de IJtunnel, van Amsterdam naar Zaandam. Het kostte wat moeite om het plan daadwerkelijk uit te voeren, maar in 1985 gaf de gemeente Amsterdam groen licht! Op 3 november van dat jaar was de start van het evenement, er waren 4300 deelnemers. De belangstelling van het publiek was overweldigend, er stonden tienduizenden mensen langs de lijn om de deelnemers aan te moedigen. De Dam tot Damloop werd een wedstrijd die internationale bekendheid verkreeg door het sterke deelnemersveld, het werd een streven om ieder jaar enkele wereldtoppers aan de start te krijgen. De organisatoren proberen ook iedere keer te zorgen voor vernieuwing, in 1988 kwam men bijvoorbeeld met de businessloop voor bedrijventeams. De jeugd kreeg ook de kans om in actie te komen, al gauw werden er een Dam tot Dam miniloop gehouden, het werd steeds meer een familiegebeuren.

Inschrijven 2016

Op zaterdag 2 april start de inschrijving. De limiet bij de 10 Engelse Mijl wordt ieder jaar zeer snel bereikt. Vaak kun je korte tijd voor de loop kaartjes overnemen van mensen die ingeschreven hebben maar door omstandigheden toch niet mee kunnen doen. Tijdstippen om in te schrijven zie op damloop.nl.

Gegarandeerd meedoen en Le Champion

Wil je honderd procent zeker zijn van een startbewijs dan moet je lid worden van Le Champion. Ben je voor 15 februari lid geworden dan kun je gegarandeerd inschrijven zie website). Naast gegarandeerd meedoen is er ook het voordeel dat de leden in een eigen startvak starten, direct achter de wedstrijdlopers. Het lidmaatschap kost iets meer dan 30 euro per jaar.

Welke afstanden kun je lopen

 • 10 Engelse Mijl: 16,1 kilometer (ook Wedstrijdloop en Businessloop)
 • Damloop by night op zaterdagavond: 4 Engelse Mijl (6,4 kilometer)
 • Mini Dam tot Damloop voor kinderen voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar

Tijdgroepen voor de 10 Engelse Mijl

De deelnemers worden in tijdgroepen ingedeeld:
 • Geef je een eindtijd op, dan word je ingedeeld aan de hand van die opgegeven eindtijd.
 • Geef je geen tijd op, dan word je in de laatste tijdgroep geplaatst.
 • Geef je een onmogelijke tijd op, dan word je in de laatste tijdgroep geplaatst.

Wat kost het om mee te doen in 2016

 • 10 Engelse Mijl: 24,00 euro
 • Damloop by night (4 Engelse Mijl): 27,75 euro (inclusief shirt)
 • Mini Dam tot Damloop voor kinderen: 2,50 euro (online)

BibTag van MYLAPS

Bij de Dam tot Damloop wordt de BibTag van MYLAPS voor de tijdregistratie gebruikt. Deze chip zit achter op het startnummer geplakt en registreert de tijd. De BibTag is éénmalig te gebruiken, je hoeft de chip dus niet in te leveren.

Wat krijg je voor dit inschrijfbedrag

 • Startnummer met naam
 • BibTag (zit achter op het startnummer geplakt)
 • Deelnemersbrochure (keuze voor digitaal of hardcopy)
 • Verzorging voor, tijdens en na de loop
 • Plastic zak om kleding in te doen en kledingvervoer
 • Medaille
 • Foto- en filmservice
 • Persoonlijke online magazine
 • Social media service

Wat kun je nog extra bestellen

 • SMS Service (berichten van doorkomsttijden van een deelnemer ontvangen op je mobiele telefoon)
 • Fotoservice
 • Asics Dam tot Damloop Runningshirt
 • Asics Dam tot Damloop Hardloopschoenen
 • Medaille Inleg Service (naam en tijd worden dan op een plaatje gegraveerd en op de medaille aangebracht)
 • Lidmaatschap Le Champion

Dam tot Dam weekend

Naast de Dam tot Damloop op zondag en de avondloop op zaterdag, kun je het weekend in september ook meedoen aan de Dam tot Dam Wandeltocht en de Dam tot Dam FietsClassic. Le Champion zet in twee dagen 88.000 sporters in beweging.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Mijn ervaringen

De loop is ieder jaar tot in de puntjes verzorgd. Een week voor de loop ontvang je een envelop met een programmaboekje, startnummer, kledingsticker. Red je het niet om de loop te volbrengen, dan staat de bezemwagen voor je klaar. Je loopt met een BibTag (zit achter op het startnummer geplakt) en kunt je tussentijden later op internet terugvinden. Er is een tijdslimiet voor de 10 Engelse mijl, deze is twee uur. Dit is omdat de straten dan weer begaanbaar moeten zijn voor het gewone verkeer. Haal je de limiet niet dan ben je verplicht om in de bezemwagen te stappen. Maar, normaal gesproken, moet je het prima binnen die twee uur kunnen lopen. Het is een sportief maar ook zeer gezellig evenement met rond de tweehonderdduizend toeschouwers langs de weg en tientallen live muziekoptredens!


Lees verder

© 2011 - 2017 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen en hardloopwedstrijden genoeg in Nederland. Hardlopen is populairder dan ooit en elk weekend zijn er…
Kankerpreventie en lichaamsbewegingOvertuigend blijkt het verband tussen lichaamsbeweging en kankerpreventie uit de resultaten van het wetenschappelijk rap…
Primark Zaandam: adres, openingstijden en vacaturesDe publiekstrekker op modegebied in Zaandam is ongetwijfeld Primark Zaandam. Primark Zaandam was één van de eerste Prima…
PWN Egmond Halve Marathon: zondag 8 januari 2017PWN Egmond Halve Marathon: zondag 8 januari 2017Ieder jaar vinden in de maand januari diverse sportieve activiteiten plaats bij Egmond aan Zee (provincie Noord-Holland)…
Loods 5 Sliedrecht en Zaandam: adressen en openingstijdenLoods 5 Sliedrecht en Zaandam: adressen en openingstijdenLoods 5 is een verkoper van interieurproducten via twee vestigingen. De winkels van Loods 5 zijn gevestigd in Sliedrecht…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Dam tot Damloop 2016 (van Amsterdam naar Zaandam)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Louise, 16-07-2013 14:16 #3
Hee hallo!

ik ben op zoek naar 2 kaarten voor de damloop maakt niet uit of het de 4 of 10 mile is.
ik heb hem totaal 4 keer gelopen en zou als afsluiter dit jaar voor het laatst willen doen zodat ik op een mooi getal eindig, vorig jaar heb ik hem alleen gelopen en dat was toch niet helemaal bevallen vandaar dat ik op zoek ben naar 2 kaarten.
gr louise Reactie infoteur, 19-07-2013
Beste Louise, ik raad je aan om op de website (www.damloop.nl) te kijken, daar vind je kort voor de loop berichtjes van mensen die kaarten aanbieden omdat ze zelf niet mee kunnen doen. Ik hoop dat het lukt!

Charlotte, 16-04-2012 09:32 #2
Dit jaar ga ik voor het eerst meedoen met de dam tot dam loop en wel de korte loop: 4 mijl. Ik heb al heel lang een ziekte onder de leden maar wilde zo graag iets sportiefs doen en onder goede begeleiding ben ik nu hard op weg om mijn doel te halen. Mijn vraag is hoe lang mag je over de 4 mijl doen? Staat daar een tijd voor? Ik zag dat echt ervaren hardlopers er zelfs onder de twintig minuten over doen. Nu is dat niet mijn streven. Ik zou graag willen weten hoelang een beginner erover doet. Reactie infoteur, 16-04-2012
Hallo Charlotte, ik heb een antwoord op de vraag ontvangen via Le Champion. Voor de “gewone “ 4 mijl, start in Zaandam is de limiet 45 minuten. Voor de Lady’s Run is de limiet 75 minuten. Ben benieuwd waar jij voor hebt gekozen. Veel succes en plezier bij het lopen!

Jenny, 06-11-2011 12:44 #1
Zelf train ik altijd op Kangoo Jumps. Is het mogelijk om hier de dam tot dam loop op mee te doen? of zijn er bepaalde voorschriften voor schoenen? Wanneer is de inschrijving voor 2012? Reactie infoteur, 09-01-2012
Hallo Jenny, ik heb de vraag gemaild naar Le Champion en kreeg de volgende reactie: de medewerkster kon geen concreet antwoord geven op de vraag. In principe is het een hardloopwedstrijd die op hardloopschoenen gelopen wordt. Zij denkt dat het niet de bedoeling is, om het op deze schoenen te lopen. Ze raadde je aan om het te checken in het reglement van de Atletiekunie. Inschrijven kun je dus eind maart of begin april, de exacte datum kun je tegen die tijd vinden op de website van de Dam tot Dam.

Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 02-04-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Schrijf mee!