InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > WhoZnext: Het bevorderen van jeugdparticipatie in sport

WhoZnext: Het bevorderen van jeugdparticipatie in sport

WhoZnext is een project van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) dat zich richt op het bevorderen van de jeugdparticipatie in sport. Het doel van het project is dat jongeren niet alleen deelnemen aan sportactiviteiten, maar zelf betrokken raken in het plannen en organiseren van deze activiteiten. Zo krijg je dus activiteiten van de jeugd, voor de jeugd.

WhoZnext

De Engelse uitdrukking ‘who’s next’ betekent: wie volgt. De naam roept jongeren op om het voorbeeld van andere jongeren die al wel actief zijn als bijvoorbeeld trainer, bestuurder, organisator of scheidstrechter te volgen. Het NISB vond het een passende slogan voor dit project waar de jeugdparticipatie centraal staat.

Wat is jeugdparticipatie?

Met jeugdparticipatie wordt bedoeld dat kinderen een actieve rol in hun leefomgeving spelen. Voor WhoZnext geldt dit dus voor de sportomgeving. Het is de bedoeling dat kinderen worden betrokken bij de opzet, organisatie, uitvoering en evaluatie van activiteiten binnen de buurt, het onderwijs en de sportvereniging. Daarbij kun je denken aan regelende taken als het organiseren van activiteiten voor leeftijdsgenoten, coachen, scheidsrechteren, trainen of zelfs besturen. De bedoeling is dat jongeren zoveel mogelijk hun eigen sport gaan regelen.

Het doel van WhoZnext

Het is logisch om te zeggen dat kinderen veel kunnen leren van het organiseren van activiteiten voor leeftijdsgenoten. Daarbij komt echter nog het voordeel dat jongeren via WhoZnext meer invloed hebben op het sportaanbod, waardoor hun interesse groter zal blijven en de kans op ‘afhaken’ kleiner wordt. Het is dus ook een manier om kinderen betrokken te houden bij de sport die ze beoefenen.
Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die meespelen:

  • Jongeren leren vaardigheden als onderhandelen, vergaderen en organiseren. Ook leren zij dat hun mening telt.
  • Voor veel sportverenigingen is het binden van jongeren van levensbelang. De meeste verenigingen moeten het hebben van vrijwilligers, en de jongeren zijn natuurlijk de vrijwilligers van de toekomst.
  • Vaak wordt vergeten dat jongeren kwaliteiten bezitten die volwassenen misschien niet hebben. Het is voor jongeren soms makkelijker om ‘out of the box’ te denken, innovatief en creatief te zijn in hun manier van denken, en met een frisse kijk en veel energie in een project te stappen.

WhoZnext in tennis

Op het moment van schrijven zijn er in het Nederlandse tennis al meer dan 400 teams opgericht om activiteiten te organiseren voor de jeugd. Er is echter altijd plek voor meer, dus heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) een stappenplan gecreëerd om nieuwe WhoZnext teams op weg te helpen.

  1. Formeer een vast team met vijf tot acht jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Deze jongeren zullen de ‘harde kern’ van het team vormen, al is het natuurlijk altijd mogelijk dat andere jongeren met bepaalde activiteiten meehelpen.
  2. Benoem een coach voor het WhoZnextteam. Deze persoon moet lid zijn van de tennisvereniging, en minimaal 22 jaar oud zijn. Het kan iemand uit de jeugdcommissie zijn, iemand uit het bestuur of gewoon een fanatiek tennislid. De taak van de coach (begeleider) is om er op toe te zien dat de voortgang bewaakt wordt in feite. Het is de bedoeling dat de coach zoveel mogelijk aan de jongeren overlaat, maar wel altijd beschikbaar is als aanspreekpunt voor de jongeren in het WhoZnextteam.
  3. Neem contact op de met de coördinator verenigingen van jouw regiokantoor of met het bondsbureau en meld jouw club aan voor de WhoZnextcampagne.
  4. Plan samen met de KNLTB en de WhoZnexttrainer een datum voor de startactie van het WhoZnextteam op de vereniging. Op deze dag zal het nieuwe WhoZnextteam haar plannen presenteren aan de WhoZnexttrainer, die op zijn of haar beurt het team op weg helpt om een eerste activiteit te gaan organiseren. Verder krijgt het hele team teamkleding en een startmap. Ook de startsubsidie van 100 euro hoort hierbij. Dit bedrag kan het WhoZnextteam gebruiken om activiteiten te organiseren.
  5. Dit is de laatste stap, waarin het team de eerste activiteit gaat plannen, organiseren, uitvoeren en evalueren.

Zodra je bent begonnen als WhoZnextteam, is het zaak om na de eerste activiteit zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereidingen voor de volgende activiteit. Het is de bedoeling dat elk team minimaal twee activiteiten per jaar organiseert, al maakt het niet uit of deze voor tennissende jeugd is voor niet-tennissende jeugd. Zo kun je ook een sportmiddag voor groep 8 van een basisschool organiseren bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk om de activiteit te combineren met iets anders. Zo kun je een familietoernooi te organiseren waar verschillende families het eerst op de tennisbaan tegen elkaar opnemen, en later op de dag in allerlei spellen de strijd aanbinden. Tussendoor een barbecue, en een gezellige dag is verzekerd.
© 2011 - 2018 Crashtester, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dynamisch Speelsterkte Systeem/Rating TennisDe Koninklijke Nederlanse Tennisbond (KNLTB) maakt gebruik van het zogenaamde Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS). In d…
Tennis, de geschiedenis van tennisTennis. Anno nu een sport voor iedereen, vroeger vooral bedoeld voor de elite. Over de oorsprong van de populaire sport.
Tennis - Esther VergeerTennis - Esther VergeerEsther Vergeer is ongetwijfeld de beste Nederlandse rolstoeltennisster ooit. Al vanaf 1998 staat zij eerste op de wereld…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Informatie over de sport tennisTennis is een gezonde sport welke veel word beoefend door jong en oud. Vroeger was het zo dat tennis alleen voor mensen…
Bronnen en referenties
  • http://www.knltb.nl

Reageer op het artikel "WhoZnext: Het bevorderen van jeugdparticipatie in sport"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Crashtester
Gepubliceerd: 03-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!