InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Bootcampen; een gezonde sport in de buitenlucht

Bootcampen; een gezonde sport in de buitenlucht

Bootcampen; een gezonde sport in de buitenlucht In het Amerikaanse leger is het een onderdeel van de training voor de rekruten. Maar het kan ook gebruikt worden als speciale vorm van sporten. Het hele lichaam wordt getraind en de activiteiten vinden buiten plaats. Kortom bootcamp is voor het hele lichaam een gezonde sport die ook nog eens in de frisse buitenlucht uitgevoerd kan worden. Veel sporters hebben de fitnessapparatuur al achter zich gelasten en zich over gegeven aan de haast verslavende bootcamp-trainingen. Bij weer of geen weer verschijnen er steeds meer bootcamp groepen in het straatbeeld en in parken. Hoog tijd om er meer van te weten en misschien ook wel mee te gaan doen.

Wat is bootcamp?

Waar komt bootcamp vandaan?

Bootcamp is geïnspireerd op het Amerikaanse leger. Op de intensieve trainingen die gegeven worden aan de soldaten in het Amerikaanse leger om precies te zijn. De onderdelen van de training zijn zowel een fysieke als een mentale uitdaging. Bovendien zijn de trainingen heel intensief en wordt veel gedaan aan teambuilding. Het in een team uitvoeren van avontuurlijke en zeer intensieve oefeningen bouwt discipline op, zorgt voor een goede motivatie en draagt bij aan een goede samenwerking in de groep. Bootcamp is helemaal overgewaaid naar Nederland en wordt al in groten getale door het hele land toegepast als gezonde buitensport. Een afwisselende combinatie van hardlopen, intervaltraining en fitnessoefeningen in de natuur, vaak gebruikmakend van de "fitnessapparatuur" die de natuur biedt. De term bootcamp komt dus voort uit de speciale trainingen van Amerikaanse soldaten. Het geeft misschien het beeld dat het doel van de training is om iemand mentaal of fysiek te breken. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. De link met de oorsprong van de bootcamp ligt uitsluitend in de vorm en inhoud van de training. Met behulp van deze trainingsmethode wordt geprobeerd om in een positieve sfeer zoveel mogelijk uit jezelf te halen. Zowel fysiek als mentaal.

Bootcamp als training in de gezonde buitenlucht

Bootcamp zoals het nu gegeven wordt kan gezien worden als een vorm van fitness, maar dan in de buitenlucht en zonder fitnessapparatuur. De trainingen vinden altijd buiten plaats en worden gegeven door professionele en gekwalificeerde trainers. Het doel van de bootcamp-trainingen is het bevorderen van de algemene conditie. Het is een vorm van sport die geschikt is voor alle leeftijden en kan worden uitgeoefend op verschillende niveaus. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Kies een groep die past bij je niveau. Als er een te groot niveau is in de groep, dan traint dit niet prettig. De meest ideale situatie is een groep beginners, die met elkaar door wekelijkse trainingen steeds een hoger niveau krijgt.

Bootcamp: trainen in groepsverband

De bootcamp trainingen worden gegeven in groepsverband. Denk hierbij aan groepen van rond de 10 personen. Meestal duren de trainingen ongeveer een uur. In principe traint iedereen op zijn of haar eigen niveau. Maar als er een te groot niveauverschil is binnen de groep is dat vaak toch niet zo prettig. Het is fijner als een groep ongeveer gelijk op gaat. De trainingen bestaan uit spierversterkende oefeningen, maar er wordt ook gewerkt aan het verbeteren van de conditie.

Bootcamp op verschillende niveaus

Bootcamptrainingen worden aangeboden op verschillende niveaus. Belangrijk is dat je start met de trainingen op het juiste niveau, zodat je niets forceert en ook prettig traint. Natuurlijk moeten er wel uitdagingen inzitten en gaat het om het verhogen van de prestaties.

Bootcamp voor beginners

Een startende sporter met nog weinig conditie moet langzaam werken aan het opbouwen van een beter uithoudingsvermogen. Een bootcamp voor beginners heeft hier aandacht voor. Door middel van functionele oefeningen en aandacht voor de juiste wijze van bewegen wordt onder professionele leiding gewerkt aan het opbouwen van de conditie en het verhogen van de prestaties. Na verloop van tijd ontstaat er een betere conditie en voelt men zich veel fitter en energieker. Door het rustig aan opbouwen van de oefeningen wordt gewerkt aan het opbouwen van conditie, lenigheid, kracht en behendigheid.

Bootcamp voor gevorderden
De bootcamp voor gevorderden gaat veel verder en is geschikt voor de al geoefende sporter. Hier worden in groepsverband de uitdagingen steeds groter en gaat men veel meer "back to basics". De gevorderde bootcamper weet hoe de verschillende oefeningen uitgevoerd moeten worden en hoe het lichaam daarbij ingezet moet worden. Vaak wordt hier het tempo opgevoerd en bepaalde oefeningen worden vaker achter elkaar herhaald. Bovendien worden nieuwe oefeningen toegevoegd, die vaak ingewikkelder en uitdagender zijn.

Bootcamp speciaal voor vrouwen

De meeste bootcamp-trainingen worden gegeven in gemengde groepen. Maar voor wie dat wil is er ook de mogelijkheid om alleen met vrouwen te trainen. Vaak wordt in deze groepen de nadruk gelegd in het snel verbranden van calorieën.

Bootcamp voor bedrijven

Bootcamp voor bedrijven is ontwikkeld voor organisaties die de conditie en fitheid van hun medewerkers willen verbeteren. Naast het verbeteren van de gezondheid van de medewerkers wordt er zo ook gewerkt aan een vorm van teambuilding onder de deelnemers. De deelnemers leren elkaar tijdens de bootcamp-trainingen veel beter en ook op een heel ander manier kennen. Dit komt de sfeer en de teamgeest op het werk alleen maar ten goede.

Inhoud van de bootcamp-trainingen

De trainingen bevatten zowel kracht als cardio oefeningen. Hierbij wordt geprobeerd om het maximale uit het lichaam te halen. De oefeningen en technieken die hierbij gebruikt worden zijn afkomstig van militaire trainingen en van survival-trainingen.
Alle spiergroepen komen aan bod: armspieren, buikspieren, beenspieren noem maar op. Het hele lichaam doet mee aan de training. Door de intensiviteit van de training worden er heel wat calorieën verbrand.

Bootcamp in een klooster

Een bootcamp in het klooster is weer eens iets heel anders. Je kunt het ook zien als een workshop in de vorm van een bootcamp. Gedurende 6 dagen wordt je zowel fysiek, mentaal als spiritueel uitgedaagd in het Julianaklooster in Heiloo. In 2010 is daar de eerste Bootcamp gegeven en deze is wegens succes verlengd. De training richt zich op jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Naast het sportief bezig, werken aan doorzettingsvermogen en discipline, wordt ook veel aandacht besteed aan het ontdekken van en werken aan je eigen toekomst. Er wordt gewerkt met de hele groep, in kleine groepjes en individueel. Maar ook hier zal na verloop van dagen de teamgeest steeds groter worden.

Andere gezonde buitensporten

Wandelen

Wandelen, alleen, met het gezin, met een vriendin of in een groepje, het is weer helemaal terug van weggeweest. Het is overdag, maar zeker ook 's avond weer gezellig druk op straat. De wandelaars zijn in groten getale aanwezig. Wandelen is dan ook een gezonde buitensport. Zorg altijd voor goede passende wandelschoenen en neem iets te drinken mee. Geniet van de omgeving en loop stevig door. Wie meer wil weten over zijn prestaties, kan m.b.v. een speciale app op de smartphone de route bijhouden, de afgelegde afstand en de gemiddelde snelheid bekijken.

Hardlopen

Ook hardlopen, begint met de aanschaf van de juiste schoenen. Dit is echt heel belangrijk, want je voeten moeten de juiste steun krijgen, zich goed kunnen afwikkelen én de schoenen moeten voldoende demping geven. De betere sportzaken kunnen een analyse maken van de manier waarop je loopt en hoe je voeten bewegen. Op basis van deze loopanalyse kan dan de juiste schoen uitgekozen worden. Hardlopen is een sport die individueel uitgevoerd kan worden, maar ook in groepsverband. Wie individueel gaat hardlopen, doet er goed aan om zich van te voren te verdiepen in de wijze van trainen. De opbouw (warming-up, training en cooling-down) is erg belangrijk.
© 2012 - 2019 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…
Bootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp is een fitness training die zich al jarenlang in een grote populariteit mag verheugen. Het is inmiddels een ver…
Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…
Trainingsschema: van 0 naar 30 minuten hardlopen in 16 wekenJe wilt gaan hardlopen, maar je weet niet hoe je moet beginnen? Met dit schema loop je in 16 weken 30 minuten achter elk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vivian1965, Pixabay
  • www.thebootcampclub.nl
  • www.bootcampnederland.nl
  • www.bootcampinklooster.nl

Reageer op het artikel "Bootcampen; een gezonde sport in de buitenlucht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martina
Laatste update: 20-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!