InfoNu.nl > Sport > Tennis > Davis Cup Finals 2019: live op tv en livestream in Nederland

Davis Cup Finals 2019: live op tv en livestream in Nederland

Davis Cup Finals 2019: live op tv en livestream in Nederland Van maandag 18 november tot en met zondag 24 november 2019 wordt het eindtoernooi gehouden van de Davis Cup 2019. Dit evenement vindt plaats in Madrid (Spanje). Aan dit finaletoernooi doen 18 landen mee, waaronder Nederland. De wedstrijden van Nederland worden live op tv uitgezonden. Ook zijn deze wedstrijden van het Nederlands team op de Davis Cup Finals 2019 online te bekijken via een livestream.

Historie: Nederland in de Davis Cup

Nederland heeft geen extreem grote erelijst op het gebied van de Davis Cup, maar de Nederlandse tennissers hebben in de loop der jaren toch een aantal prachtige prestaties geleverd in dit WK tennis voor landenteams. Een aantal van die topprestaties werden in de oertijd van dit toernooi geleverd. Indertijd had de Davis Cup nog een andere opzet. De winnaar van het jaar daarvoor was automatisch geplaatst voor de finale. Alle andere toplanden streden in een 'uitdagerstoernooi' ervoor om uiteindelijk tegen de titelverdediger te mogen spelen.

Begintijd: succes, gevolgd door een conflict

Nederland deed in 1920 voor het eerst mee aan de Davis Cup. Ze bereikten dat jaar meteen de finale van het uitdagerstoernooi. Hierin had men in Londen tegen de Verenigde Staten moeten spelen. Uiteindelijk trok Nederland zich echter terug uit het toernooi en mochten de Verenigde Staten tegen de titelverdediger spelen. Het schijnt dat de absurde reden voor die terugtrekking van het team uit het Davis Cup-toernooi was, dat de tennisbond het NK tennis, dat op dezelfde datum plaatsvond, belangrijker vond dan de Davis Cup. De toptennissers moesten van de bond meedoen aan het NK tennis en niet aan de Davis Cup.

Die terugtrekking leidde tot een conflict in de bond, met als gevolg dat Nederland in 1921 en 1922 niet meedeed aan de Davis Cup. In 1923 keerde Nederland terug in dit toernooi en behaalde toen een mooie halve finaleplek in het uitdagerstoernooi. In 1925 werd voor een tweede keer de finale van het uitdagerstoernooi bereikt. Ditmaal speelde Nederland deze wedstrijd wel. De Nederlanders verloren echter kansloos met 0-4 van Frankrijk.

Tot en met 1933 bleef Nederland in de Davis Cup actief op het hoogste niveau. In 1934 daalde men voor één jaar af naar het één na hoogste niveau. Van 1935 tot en met 1980 bleef Nederland weer onafgebroken op het hoogste niveau (de wereldgroep). De grootste resultaten in die periode waren een aantal kwartfinaleplaatsen. Van 1981 tot en met 1989 ging het minder goed met het Nederlandse tennis en speelde men op het één na hoogste niveau. In 1990 keerde Nederland terug in de Wereldgroep, om dat jaar meteen weer te degraderen.

Succestijd

In 1992 maakte Nederland wederom zijn comeback in de wereldgroep en begon er een sterkere periode, waarin men tot en met 2006 onafgebroken op het hoogste niveau actief bleef. In die periode werd verschillende malen de kwartfinale bereikte, doch het grote hoogtepunt was het bereiken van de halve finale in 2001.

Zwakkere periode

In 2007 begon er weer een zwakkere periode voor het Nederlandse team, waarin men slechts één jaar op het hoogste niveau actief was (in 2009), maar toen meteen weer degradeerde. In 2013 versloeg Nederland zowel Roemenië en Oostenrijk met 5-0, met als gevolg dat Nederland met ingang van 2014 weer promoveerde naar het hoogste niveau.

Wederom was het verblijf van het team in de World Group van korte duur. In de eerste ronde van de Davis Cup 2014 werd er met 2-3 verloren van Tsjechië. Later dat jaar werd een promotie/degradatie-wedstrijd verloren van Kroatië, zodat het Nederlandse team wederom de World Group moest verloren.

Terugkeer in de wereldgroep

Eind 2017 kreeg het Nederlandse team weer de kans om terug te keren op het hoogste niveau. In de 'Playoffs for the World Group' speelde Nederland in Den Haag tegen Tsjechië. Nederland won deze tennisinterland met 2-3, met als gevolg dat Oranje in 2018 weer zijn opwachting mocht maken in de wereldgroep van dit WK tennis voor landenteams. Nederland speelde in februari 2018 in de eerste ronde van de Wereldgroep van de Davis Cup tegen Frankrijk. Nederland verloor deze strijd. Later dat jaar speelde Nederland nog een playoffwedstrijd tegen Canada. Daarin verloor het Nederlandse team met 3-1.

Kwalificatieronde Davis Cup 2019: Tsjechië-Nederland in februari

Nieuwe opzet: geen wedstrijden meer op zondag

Op 1 en 2 februari 2019 speelde Nederland in de kwalificatieronde van de Davis Cup tegen Tsjechië. Het Nederlands team won deze wedstrijd met 1-3 en plaatste zich hiermee voor het Davis Cup-eindtoernooi 2019.

Uitslagen vrijdag 1 februari:

 • Jiri Vesely - Tallon Griekspoor 5-7 6-4 6-4
 • Lukas Rosol - Robin Haase 2-6 4-6

Uitslagen zaterdag 2 februari:

 • Vesely/Pavlasek - Middelkoop/Rojer 6-7 6-3 6-7
 • Jiri Vesely - Robin Haase 4-6 6-2 3-6
 • Lukas Rosol - Tallon Griekspoor (werd niet meer gespeeld)

Finaletoernooi Davis Cup 2019 (in november): Nederland in Poule E

In de poulefase van het eindtoernooi van de Davis Cup 2019 zit het Nederlandse team in poule E, samen met Groot-Brittannië en Kazachstan. Hoe ziet het programma van die poulewedstrijden eruit bij dit finaletoernooi van de Davis Cup? Het Nederlandse team speelt op dinsdag 19 november tegen Kazachstan en op woensdag 20 november tegen Groot-Brittannië.

Live op tv: Ziggo Sport Totaal

Op welke zender is dit evenement live te zien? De Davis Cup wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De live tv-uitzendingen beginnen 's ochtends om 11u00. De duels zijn 's ochtends en 's middags live te zien op de tv-zenders Ziggo Sport 14 en Ziggo Sport Select. Hieronder vindt u het uitzendschema van de wedstrijden van Nederland.

Davis Cup 2019 live op tv: poulefase Nederlands team

 • Di. 19 november om 11u00: Nederland - Kazachstan op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Wo. 20 november om 11u00: Nederland - Groot-Brittannië op Ziggo Sport 14 en livestream

Uitzendschema: Davis Cup Finals 2019 live op tv en livestream bij Ziggo Sport Totaal

Behalve de wedstrijden van het Nederlandse team zendt men bij deze sportomroep ook veel andere wedstrijden live uit. Hieronder vindt u het volledige uitzendschema van de Davis Cup Finale 2019.

Uitzendschema Davis Cup Finals bij Ziggo Sport Totaal

 • Ma. 18 november 18u00: schakelprogramma (switch) op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Di. 19 november 11u00: Nederland-Kazachstan live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Di. 19 november 18u00: schakelprogramma (switch) op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Wo. 20 november 11u00: Nederland-Engeland live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Wo. 20 november 18u00: schakelprogramma (switch) op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Do. 21 november 11u00: schakelprogramma (switch) op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Do. 21 november 18u00: kwartfinale live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 22 november 11u00: kwartfinale live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 22 november 18u00: kwartfinale live op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Za. 23 november 11u00: halve finale live op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Za. 23 november 18u00: halve finale live op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Zo. 24 november 16u00: Finale Davis Cup 2019 live op Ziggo Sport Extra en livestream

Livestream Davis Cup 2019

Livestream Ziggo Sport Totaal

De wedstrijden van Nederland tijdens de Davis Cup zijn ook via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met zo'n livestream kan men de tenniswedstrijden van Nederland online bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De livestream van deze wedstrijden bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Behalve live-uitzendingen per livestream van de Nederlandse wedstrijden, zendt men via hun livestream (net als op tv) ook het programma Davis Cup Switch uit, waarop men andere wedstrijden kan zien.

Livestream PPV of abonnees

Is het een gratis livestream die zich op de Ziggo Sport Totaal Go App bevindt? Neen, de livestream van de Nederlandse wedstrijden bij de Davis Cup 2019 is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van de Ziggo Sport Totaal Go App. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor mensen die geen abonnement op die app hebben, om die livestream via PPV (Pay Per View) te verkrijgen. Dit bekent dat men de livestream voor een aantal euro's koopt via de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van de Davis Cup begint telkens tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de uitzendingen per livestream te zien op de reguliere Go App. Op die app kan men op dinsdag 19 november vanaf 11u00 per livestream naar de wedstrijd tegen Kazachstan kijken. Op woensdag 20 november kan men op die app vanaf 11u00 per livestream naar de wedstrijd tegen Groot-Brittannië kijken. Via die app kunnen alle abonnees van digitale tv bij Ziggo (dus ook zonder een aanvullend abonnement) per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort ook Ziggo Sport 14. Dat is het open net van Ziggo Sport Totaal. De livestream bevindt zich op digitaal kanaal 14.

Gratis livestream Sporza van wedstrijden bij de Davis Cup 2019

Het Vlaamse Sporza (VRT) biedt een gratis livestream aan van dit tennistoernooi. Op die livestream zijn in principe echter alleen de wedstrijden van het Belgisch team te zien. Daarnaast is die gratis livestream van de Davis Cup ook geo-restricted: men mag die stream van dit tennisevenement officieel alleen in België bekijken. De livestream is te vinden tijdens dit evenement in de rubriek 'Nu Live' op hun site. Eveneens vindt men die livestream in de rubriek 'tennis'. Ook kan men deze gratis livestream van dit landentennistoernooi op hun Sporza App vinden. De livestream van de Davis Cup-wedstrijd van België tegen Colombia is op maandag 18 november 2019 te zien. Die gratis livestream begint om 16u00. De livestream van de Davis Cup-wedstrijd van België tegen Australië is op woensdag 20 november 2019 te zien. Deze gratis livestream begint om 18u00. Behalve online per livestream, zijn deze wedstrijden van België tijdens de Davis Cup bij Sporza ook live op tv te zien.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze landencompetitie is de opvolger van de Hockey World League (HWL). Er d…
Hockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze competitie voor landenteams vervangt de Hockey World League (HWL). De…
Voetbal 2019: Ajax-Heracles Almelo, live op tv en livestreamVoetbal 2019: Ajax-Heracles Almelo, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 voetbalt Ajax tegen Heracles Almelo. Dit is een competitiewedstrijd in de Nederlandse eredi…
Finale Nations League 2019, live op tv en livestreamFinale Nations League 2019, live op tv en livestreamIn juni 2019 wordt het eindtoernooi gespeeld van de UEFA Nations League 2019. Hieraan doen vier teams mee. De eerste hal…
Formule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamOp zondag 28 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Duitsland verreden. Deze race wordt gehouden op het circuit van…
Bronnen en referenties
 • http://www.sportenzo.nl/boek/meer-dan-een-tennisboek.htm
 • http://www.daviscup.com/en/draws-results/tie/details.aspx?tieId=100021076
 • http://www.atpworldtour.com/
 • http://tennis.matchstat.com/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Davis Cup Finals 2019: live op tv en livestream in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!