InfoNu.nl > Sport > Tennis > Kan Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden worden?

Kan Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden worden?

Kan Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden worden? Vraag de gemiddelde tennisliefhebber wie de beste speler aller tijden is en negen van de tien keer krijg je als antwoord: Roger Federer. Niet zo gek natuurlijk. Het Zwitserse fenomeen heeft de belangrijkste records in handen. Tussen 2011 en de eerste helft van 2016 was er echter een andere speler de baas in het mannentennis: Novak Djokovic. Zelden was een speler zo dominant als de Serviër in deze periode. Maar kan Novak Djokovic ook de beste tennisser aller tijden worden? En welke prestaties moet hij hiervoor nog neerzetten?

Wat bepaalt wie de beste tennisser aller tijden is?

Dit blijft lastig te beantwoorden. Dit komt omdat de meeste van de grootste tennissers uit de geschiedenis nooit tegen elkaar gespeeld hebben in hun hoogtijdagen. Elke periode kent immers zijn eigen toppers. We zullen bijvoorbeeld nooit weten hoe het zou zijn als Rod Laver, Björn Borg, Pete Sampras en Roger Federer in dezelfde periode hadden gespeeld. Toch is er één statistiek die in belangrijke mate bepaalt wie de beste speler ooit is.

Grand Slams

De belangrijkste graadmeter voor succes in de top van het tennis is het aantal gewonnen Grand Slam-titels. Dit zijn de vier grootste toernooien (Majors) in het tennis: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. De speler met de meeste Grand Slam-titels op zijn naam wordt in de tenniswereld dan ook gezien als de 'greatest ever'. Voorwaarde is wel dat elk Grand Slam-toernooi tenminste één keer gewonnen is.

Spelers met de meeste Grand Slam-titels in het herenenkelspel

NaamAantal Grand Slam-titelsAustralian openRoland GarrosWimbledonUS open
Roger Federer195185
Rafael Nadal1611023
Pete Sampras142075
Roy Emerson126222
Novak Djokovic126132
Björn Borg110650
Rod Laver113242

Federer aan kop

Federer is duidelijk de meest succesvolle speler. Hij heeft in totaal negentien Majors gewonnen. Ook heeft hij ze alle vier tenminste één keer gewonnen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat de Zwitser gezien wordt als de beste speler aller tijden. Djokovic staat op een gedeelde vierde plaats. Hij is echter snel aan het stijgen op deze lijst. Zo heeft 'Nole' in 2015 maar liefst drie Grand Slam-titels op zijn palmares mogen bijschrijven (Australian Open, Wimbledon en de US Open). Het scheelde zelfs niet veel of hij had ook Roland Garros gewonnen. Een Stanislas Wawrinka die in de finale de beste wedstrijd uit zijn carrière speelde voorkwam dit. De Australian Open van 2016 was ook een prooi voor Djokovic. In juni 2016 pakte de Serviër de titel op het gravel van Roland Garros. Dit betekent dat hij alle vier de Grand Slams tenminste één keer gewonnen heeft. Ook betekende dit dat Djokovic vier Grand Slams op rij won.

Mindere periode Djokovic

Tijdens Wimbledon 2016 werd de goede reeks van Djokovic doorbroken. De Serviër ging in de derde ronde verrassend onderuit tegen de Amerikaan Sam Querrey. Ook de US Open van 2016 en de Australian Open van 2017 wist Novak Djokovic niet te winnen. Federer daarentegen pakte in Australië zijn achttiende Grand Slam-titel. Djokovic lukte het niet om tijdens Roland Garros 2017 en Wimbledon 2017 voorbij de kwartfinale te komen. Federer wist tijdens Wimbledon 2017 zijn negentiende Grand-Slam-titel te pakken.

Djokovic in actie op gravel / Bron: Kulitat / FlickrDjokovic in actie op gravel / Bron: Kulitat / Flickr
De Grand Slam-missie voor Djokovic
Djokovic moet dus nog acht Grand Slam-titels winnen om Federers record te verbreken (en zeven om het record te evenaren). Na Roland Garros 2016 was het verschil tussen beide heren nog maar vijf Grand Slams. Maar ook Nadal is verder uitgelopen op de Serviër door Roland Garros 2017 te winnen. De teller bij de Spanjaard staat daardoor op vijftien Grand Slam-titels.

Resultaten over de afgelopen jaren

Op basis van zijn Grand Slam-resultaten is de Serviër dus niet de grootste speler uit de geschiedenis. Kijkend naar een aantal andere cijfers wordt echter wel duidelijk hoe dominant de Serviër was tussen 2011 en 2016. Dit is goed te zien in de Grand Slam-resultaten over de jaren 2011-2016.

Grand Slam-winnaars 2011-2016

SpelerAantal Grand Slam-titels
Novak Djokovic11
Rafael Nadal5
Andy Murray3
Stanislas Wawrinka3
Roger Federer1
Marin Cilic1

Servische hegemonie

In deze jaren is Djokovic dus de speler met verreweg de beste resultaten in Majors. Nadal, en vooral Federer, lagen duidelijk achter. De Zwitser won in dezelfde periode één Grand Slam, Nadal won er vijf.

2015 meest door één speler gedomineerde tennisjaar uit de geschiedenis

2015 was een bijzonder jaar voor Novak Djokovic. Hij begon en eindigde dat jaar als nummer één op de wereldranglijst. In totaal won hij maar liefst 82 van zijn 88 wedstrijden. Naast drie Grand-Slam titels gingen ook zes van de negen Master Series-titels (na de vier Grand Slams zijn dit de negen grootste toernooien) naar Djokovic. Een record. Nooit eerder won een speler er zes in één jaar. Volgens het Amerikaanse magazine New Yorker is ‘het 2015 van Novak Djokovic’ dan ook het meest dominante tennisjaar aller tijden. Hierbij merkt het magazine ook op dat de Serviër dit doet in een tijdperk waarin de tegenstand groter is dan ooit. Hij moest het in 2015 immers opnemen tegen twee van de beste spelers uit de geschiedenis, Federer en Nadal.

Wimbledon heeft Djokovic inmiddels meerdere keren gewonnen / Bron: Carine06 / FlickrWimbledon heeft Djokovic inmiddels meerdere keren gewonnen / Bron: Carine06 / Flickr

Djokovic vs Federer en Nadal

Zoals we eerder zagen zijn Federer en Nadal de huidige concurrenten van Djokovic als het gaat om het aantal gewonnen Grand Slam-titels. Hoe heeft de Serviër het in onderlinge wedstrijden gedaan tegen deze twee?

Federer

Tegen Federer staat de balans op 23 gewonnen wedstrijden tegenover 22 verloren wedstrijden. In ‘zijn’ 2015 won Djokovic vijf van de acht ontmoetingen. De twee belangrijkste wedstrijden, de finales van Wimbledon en de US Open, werden beide gewonnen door Djokovic. Deze trend was ook in 2014 al te zien. De twee ontmoetten elkaar toen in de finale van Wimbledon. De Serviër won.

Nadal

Tegen Nadal staat Djokovic op 26 gewonnen wedstrijden tegenover 23 nederlagen. 2015 en 2016 geven echter een heel ander beeld. Vier keer speelden de twee tegen elkaar in 2015, vier keer won de nummer één van de wereld. En ook de drie ontmoetingen in 2016 gingen naar de Serviër. Al deze overwinningen waren zonder setverlies. Nadal heeft het in de loop der tijd steeds moeilijker gekregen tegen Djokovic. Halverwege 2009 leidde de Spanjaard namelijk nog met veertien overwinningen tegenover vier voor Djokovic.

Kan Djokovic de beste tennisser aller tijden worden?

Na zijn dominantie in 2015 en de eerste helft van 2016 leken de kansen voor Djokovic om de grootste speler uit de geschiedenis te worden groter dan ooit. Vanaf Wimbledon 2015 tot en met Roland Garros 2016 won de Servier vier Grand Slams achter elkaar. Daarna ging Djokovic echter een stuk minder presteren. Zijn grootste concurrenten, Federer en Nadal, zijn in 2017 juist helemaal opgeleefd. Beiden wonnen twee Grand Slam-titels. De kansen voor Novak Djokovic om de beste tennisser aller tijden te worden lijken eind 2017 daarom zo goed als verkeken. Echter, kan Djokovic zichzelf oprichten en nog een keer een periode domineren zoals hij tussen 2011 en 2016 deed, dan kan hij wellicht het gat met Federer en Nadal verkleinen. En dan is niets onmogelijk.

Alle cijfers en statistieken zijn bijgewerkt tot en met 11 september 2017.

Lees verder

© 2015 - 2017 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Roger Federer vs Novak Djokovic: head to head 22-23Novak Djokovic leek onverslaanbaar in 2011, tot Roger Federer daar na 41 zeges op een rij een einde maakte in de halve f…
Tennisser: Novak DjokovicTennisser: Novak DjokovicNovak Djokovic is een tennisser uit Servië en heeft al vele prijzen op zijn naam geschreven. Het is dan ook geen verwond…
Tennissers: beste tennisser aller tijden en nuTennissers: beste tennisser aller tijden en nuWie zijn de beste tennissers aller tijden? En wie zijn de beste tennissers van nu anno 2011? Om de zoveel jaar staat er…
Favorieten Masters Tennis 2011Van 20 tot en met 27 november 2011 vinden in de O2 Arena in Londen de ATP World Tour Finals plaats. Dit officieuze WK te…
Wimbledon Londen 2013Wimbledon Londen 2013Van 24 juni tot 7 juli 2013 zetten we ons opnieuw schrap voor het tennishoogtepunt van het grasseizoen. In Londen wordt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tatiana From Moscow, Russia / Wikimedia Commons
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players#Weeks_at_No._1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_Masters_Series_records_and_statistics
  • http://tennis.nl/buiten-de-lijnen/%E2%80%98djokovic-had-beste-sportjaar-2015-en-beste-tennisjaar-ooit%E2%80%99
  • http://www.statista.com/statistics/263034/male-tennis-players-with-the-most-victories-at-grand-slam-tournaments/
  • Afbeelding bron 1: Kulitat / Flickr
  • Afbeelding bron 2: Carine06 / Flickr

Reageer op het artikel "Kan Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden worden?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Tedje8 (infoteur), 27-11-2016 15:21 #1
Het zal een eeuwige sportdiscussie blijven: "Wie is de beste aller tijden?" In het boek Top 100 van het Tennis (november 2016) is er een poging gewaagd op basis van een objectieve puntentelling. Hierbij staat Djokovic op de vierde plaats als je puur naar de mannen kijkt. Wellicht is dit boek een goed hulpmiddel om de vraag te beantwoorden: "Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden?"

Infoteur: Rascall
Laatste update: 11-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!