Kiki Bertens: een carrière met ups en downs

Kiki Bertens: een carrière met ups en downs Kiki Bertens gold aan het begin van haar carrière als een groot talent. Op haar 20ste won zij al haar eerste WTA-toernooi. Hierna volgde echter een aantal jaren waarin de vooruitgang leek te stagneren. Tot 2016. Dat jaar zou Bertens haar echte doorbraak kennen. Met als absoluut hoogtepunt een halve finale op het Grand Slam-toernooi van Roland Garros. Alleen al door dit resultaat geldt zij als één van de beste tennissters die Nederland ooit gehad heeft.

Eerste WTA-titel Kiki Bertens vanuit het niets

Kiki Bertens (geboren op 10 december 1991 in Wateringen) begon haar profcarrière in 2009. De eerste jaren speelde zij voornamelijk in de lagere regionen, de zogenaamde itf-toernooien. Dit is een divisie lager dan de WTA-tour (de hoogste categorie in het professionele vrouwentennis). In 2012 kwam echter, vanuit het niets, de doorbraak op de WTA-tour. Dit gebeurde bij het WTA-toernooi van Fez in Marokko. Omdat ze niet hoog genoeg op de wereldranglijst stond moest Bertens kwalificaties spelen. Na de benodigde overwinningen in het kwalificatietoernooi stond de Wateringse in het hoofdtoernooi. Nooit eerder won ze een wedstrijd op een WTA-toernooi. Nu, na overwinningen op Urszula Radwanska, Chanelle Scheepers, Garbine Muguruza en Simona Halep, stootte ze door naar de finale. Hierin rekende de pas 20-jarige Bertens af met Laura Pous Tio.

Top 100 wereldranglijst

Voor het eerst sinds Michaella Krajicek in 2006 won een Nederlandse weer een WTA-titel. Hiermee schaarde ze zich ook voor het eerst in haar carrière bij de beste 100 tennissters op de wereldranglijst. Door de onverwachte toernooioverwinning werden de verwachtingen rond Kiki Bertens ineens hoog. Zou Nederland een nieuwe toekomstige wereldtopper in huis hebben?

Eerste overwinning in een Grand Slam-toernooi

Enkele maanden later, op het heilige gras van Wimbledon, bereikte Bertens voor het eerst de tweede ronde van een Grand Slam-toernooi. Ze eindigde 2012 op de 63e plaats op de wereldranglijst.

Voor het eerst in de top 50

In 2013 zette Bertens haar opmars voort. Na een halve finale op het indoortoernooi van Parijs in februari behoorde zij voor het eerst tot de beste 50 tennissters van de wereld. De Grand Slam-toernooien verliepen in 2013 echter niet goed voor de Wateringse. Bij alle vier (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open) verloor ze al in de eerste ronde.

Kiki Bertens op Wimbledon 2014 / Bron: Si.robi, Flickr (CC BY-SA-2.0)Kiki Bertens op Wimbledon 2014 / Bron: Si.robi, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Grand slam-succes

In 2014 haalde Kiki Bertens haar beste resultaat op een Grand Slam-toernooi tot dan toe. Op Roland Garros haalde ze de vierde ronde (de laatste zestien). Hierin verloor ze nipt van Andrea Petkovic. De rest van 2014 lukte het Bertens echter niet om aansprekende resultaten neer te zetten.

2015, een teleurstellend jaar voor Kiki Bertens

In 2015 ging het niet goed met Kiki Bertens. Ze wist weinig wedstrijden te winnen. En nadat ze op Roland Garros in de eerste ronde verloor (en daarmee haar punten van het jaar daarvoor kwijtraakte), duikelde ze zelfs naar een plek buiten de top 100 van de wereldranglijst.

Problemen schildklier

Na haar nederlaag op Roland Garros vertelde een geëmotioneerde Kiki Bertens dat een jaar geleden een knobbel op haar schildklier is ontdekt. Na een jaar lang in onzekerheid geleefd te hebben bleek, vlak voor Roland Garros, dat het om een goedaardig gezwel ging. Bertens gaf aan een zwaar en onzeker jaar achter de rug te hebben, waarin het moeilijk voor haar was om zich volledig op tennis te concentreren.

Raemon Sluiter

Na Roland Garros haalde Kiki Bertens de halve finale van het grastoernooi in Rosmalen. Dit zou haar beste resultaat zijn in 2015. In augustus 2015 maakte ze bekend dat Raemon Sluiter, voormalig nummer 46 van de wereld, haar nieuwe coach wordt. Een goede zet, zo zou later blijken. In de laatste maanden van 2015 lukte het Bertens niet meer het tij nog te keren. Zij eindigde 2015 dan ook teleurstellend als de nummer 101 van de wereld. In 2016 zou de wereld er echter heel anders uit gaan zien voor de nieuwe pupil van Raemon Sluiter.

2016, Kiki Bertens op weg naar de top

De eerste maanden van 2016 was Kiki Bertens vaak veroordeeld tot het spelen van kwalificatietoernooien. Dit omdat ze met haar lagere ranking niet hoog genoeg stond om rechtstreeks de WTA-toernooien in te komen. Hoewel het haar meestal wel lukte om zich te kwalificeren, lukte het haar de eerste maanden slechts af en toe om één of twee rondes te winnen in het hoofdtoernooi. In april kwam hier verandering in. Bij het WTA-toernooi van Rabat (Marokko) drong Bertens door tot de halve finale. Hierin verloor ze overigens na een matchpoint gehad te hebben.

Fed Cup-sensatie
Kiki Bertens maakte ook deel uit van het Fed Cup-team (Fed Cup is de jaarlijkse tenniscompetitie voor landenteams) dat in 2014 aan een opmerkelijke opmars begon. In twee jaar tijd klom Nederland via de Europees/Afrikaanse zone en wereldgroep ll op naar de Wereldgroep l, oftewel de beste acht landen van de wereld. In 2016 maakte Nederland voor het eerst sinds 1998 weer deel uit van de Wereldgroep l. In de eerste ronde won Nederland van Rusland. In de halve finale bleek Frankrijk uiteindelijk te sterk. Bertens ontpopte zich gedurende haar carrière als een echte Fed Cup-topper. In het enkelspel won zij maar liefst vijftien van haar zestien wedstrijden. In het dubbelspel staan tegenover zes overwinningen twee nederlagen. Ook in tijden dat Bertens in toernooien niet goed presteerde wist zij vrijwel altijd te overtuigen in de Fed Cup.

Tweede WTA-titel

In mei 2016 begon Bertens als qualifier aan het toernooi van Nürnburg (Duitsland). Na onder andere een overwinning op top-tien speelster Roberta Vinci drong ze voor de tweede keer in haar carrière door tot de finale van een WTA-toernooi. Met een overwinning in twee sets op Mariana Duque Mariño pakte Kiki Bertens haar tweede WTA-titel. Ook het dubbelspel werd een prooi voor de Wateringse, samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson.

Kiki Bertens in actie tijdens Roland Garros 2016 / Bron: Si.robi, Flickr (CC BY-SA-2.0)Kiki Bertens in actie tijdens Roland Garros 2016 / Bron: Si.robi, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Bertens' droomweken tijdens Roland Garros 2016

Slechts enkele dagen na haar succesvolle week in Nürnburg stond voor Kiki Bertens de eerste rondepartij van Roland Garros, het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar, op het programma. Hierin wachtte de Duitse Angelique Kerber, nummer drie van de wereld en winnares van de Australian Open in januari eerder dat jaar. Bertens bleek haar goede vorm uit Nürnburg meegenomen te hebben en schakelde de Duitse in drie sets uit. In de tweede ronde won ze vervolgens eenvoudig van Camila Giorgi. In de derde ronde speelde zij een ware thriller tegen het Russische tienertalent Daria Kasatkine. Na een slijtageslag won Bertens de derde en beslissende set met 10-8. In de vierde ronde werd de Amerikaanse Madison Keys aan de kant gezet. Deze overwinning betekende dat voor het eerst sinds juli 2007 (Michaelle Krajicek op Wimbledon) er weer een Nederlandse bij de laatste acht van een Grand Slam-toernooi stond.

Eerste halve finale Grand Slam sinds 1977

In de kwartfinale speelde Kiki Bertens tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky, top tien-speelster en het jaar daarvoor halve finalist op Roland Garros. En ook deze wedstrijd wist ze te winnen. Hiermee was ze de eerste Nederlandse in de halve finale van een Grand Slam sinds Betty Stöve in 1977 de halve finale op de US Open haalde.

Kuitblessure

Na, en ook al tijdens, de kwartfinale bleek dat de vele wedstrijden in een korte periode (Nürnburg, en ook in het dubbelspel van Roland Garros haalde Bertens de kwartfinale) hun tol begonnen te eisen. Bertens kreeg meer en meer last van een kuitblessure (dit bleek later een scheurtje te zijn). Voor aanvang van de halve finale tegen Serena Williams, de nummer één van de wereld, was het lang onduidelijk of Bertens überhaupt kon spelen. Uiteindelijk ging ze toch de baan op. Hoewel op sommige momenten zichtbaar gehinderd door haar kuit, speelde de Nederlandse een goede wedstrijd. Ondanks meerdere setpoints in de eerste set voor Kiki Bertens ging de zege echter toch in twee sets (7-6, 6-4) naar Williams.

'Winning streak' van 17 wedstrijden op rij
Tijdens de toernooien van Nürnburg en Roland Garros won Kiki Bertens maar liefst zeventien wedstrijden op rij (enkel- en dubbelspel). De uitschakeling in de kwartfinale van het dubbelspel op Roland Garros maakte een einde aan deze indrukwekkende reeks.

Kiki Bertens schaart zich onder beste Nederlandse tennissters ooit

Door haar overwinning in Nürnburg en halve finale op Roland Garros, steeg Bertens in drie weken tijd van de 89ste naar de 27ste plaats op de wereldranglijst. De halve finale op Roland Garros betekende ook dat ze zich schaarde onder de beste Nederlandse tennissters ooit.

Maanden na Roland Garros 2016 vol met ups en downs

Na Roland Garros speelde Kiki Bertens een aantal weken niet om haar kuit te laten herstellen. Zij maakte een maand na Roland Garros haar rentree op Wimbledon. Daar drong Bertens door tot de derde ronde. Na Wimbledon keerde de Nederlandse terug naar haar geliefde ondergrond gravel. Bij het WTA-toernooi van Gstaad haalde ze de finale. Hierin bleek de Zwitserse Golubic te sterk. De nederlaag zou het begin inluiden van een slechte periode voor Kiki Bertens. De Nederlandse verloor maar liefst zes keer op rij in de eerste ronde, waaronder op de US Open en de Olympische Spelen. In oktober sloot zij 2016 toch nog goed af door de halve finales op het WTA-toernooi van Luxemburg te halen. Kiki Bertens eindigde 2016 als de nummer 22 van de wereld, haar hoogste eindejaarsranking tot dan toe.

2017: goed op gravel, slecht op Grand Slams

De eerste maanden van 2017 lukte er niet veel bij Kiki Bertens. Bij de meeste toernooien, waaronder de Australian Open, was de eerste ronde het eindstation. Alles veranderde echter toen eind april het voor Bertens zo geliefde gravelseizoen weer begon. Bij de grote toernooien van Madrid en Rome haalde zij respectievelijk een kwart- en halve finale. Daarna verdedigde Kiki Bertens met succes haar titel in Nürnburg. Op Roland Garros ging het echter in 2017 niet goed. Een gespannen Bertens verloor in de tweede ronde van de Amerikaanse tiener Catherine Bellis.

Geen enkele overwinning op gras

Na Roland Garros speelde Bertens drie toernooien op gras: Rosmalen, Mallorca en uiteraard Wimbledon. Bij alle drie de toernooien verloor zij in de eerste ronde. Na het grasseizoen keerde Bertens terug naar het gemalen baksteen. En met succes. In Gstaad (Zwitserland) pakte zij haar vierde WTA-titel. Daarna volgde op de Amerikaanse hardcourts wederom een teleurstellende serie toernooien. In drie van de vier toernooien, waaronder de US Open, was de eerste ronde het eindstation voor Kiki Bertens.

2017 kent leuk toetje voor Kiki Bertens

Kiki Bertens wist ook in de laatste maanden van 2017 weinig wedstrijden te winnen in het enkelspel. Toch sloot zij het jaar op een goede manier af. Samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson kwalificeerde zij zich voor het dubbeltoernooi van de WTA Finals. Aan dit eindejaarstoernooi deden de beste acht dubbels van de wereld mee. Het dubbel Bertens/Larsson kwalificeerde zich als achtste en laatste dubbel. De Nederlands/Zweedse combinatie was ook op de WTA Finals succesvol en wist zelfs door te dringen tot de finale. Hierin bleek het Tsjechische dubbel Timea Babos/Andrea Hlavackova in drie sets te sterk.

2018: grootste titel uit carrière

De eerste maanden van 2018 boekte Kiki Bertens, behalve een derde ronde op de Australian Open, weinig opvallende resultaten. Dit veranderde toen het gravelseizoen begon. In april wist Bertens het grote Premier-toernooi van Charleston (Verenigde Staten) te winnen. In mei haalde de Nederlandse de finale van het Premier Mandatory-toernooi (na de Grand Slams de grootste toernooien) van Madrid. Hierin verloor zij van Petra Kvitova uit Tsjechië. Op Roland Garros verloor Bertens in de derde ronde van de Duitse Angelique Kerber.

Wimbledon

Enkele weken na Roland Garros maakte Bertens op Wimbledon indruk door de kwartfinales te halen. Op weg naar de kwartfinale versloeg zij onder andere oud winnares Venus Williams en top tien speelster Karolina Pliskova. In de kwartfinale bleek de Duitse Julia Goerges te sterk.

Beste hardcourt seizoen uit carrière

In augustus 2018 speelde Kiki Bertens het beste hardcourt seizoen uit haar carrière. In Montreal haalde zij de kwartfinale. De week daarna wist Bertens in Cincinnati haar eerste titel op hardcourt te halen. Het WTA-toernooi van Cincinnati behoort na de vier Grand Slams tot de grootste toernooien. In de finale rekende Bertens af met de nummer één van de wereld, Simona Halep. Op de US Open verloor Bertens in de derde ronde. Door de goede resultaten steeg Bertens na de US Open naar de twaalfde plaats op de wereldranglijst, haar hoogste ranking ooit.

Alle resultaten zijn bijgewerkt tot en met 10 september 2018.

Lees verder

© 2016 - 2020 Rascall, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Grand Slams van Roger Federer en Rafael NadalGrand Slams van Roger Federer en Rafael NadalDe Grand Slam toernooien, ook wel majors genoemd, zijn de vier belangrijkste jaarlijkse tennistoernooien. Zij bieden de…
Prijzengeld Australian Open 2020 - grand slams tennisPrijzengeld Australian Open 2020 - grand slams tennisIn het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…
Tennis: Roland Garros 2020, live op tv en livestreamTennis: Roland Garros 2020, live op tv en livestreamOp zondag 24 mei zou de eerste ronde van Roland Garros 2020 beginnen. Vanwege de coronacrisis wordt dit toernooi echter…

Prijzengeld Wimbledon 1968-2019: geschiedenis en verloopPrijzengeld Wimbledon 1968-2019: geschiedenis en verloopProftennissers verdienen veel geld. Dit geldt vooral voor de wereldtoppers. Eén van de meest lucratieve toernooien is Wi…
Tennis: hoe speel je een tiebreak?Tennis: hoe speel je een tiebreak?Hoe kan het dat een set in tennis een eindstand kan hebben van 7-6? De standaard regel in tennis is een set te winnen me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steven Pisano, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kiki_Bertens
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiki_Bertens
  • http://www.wtatennis.com/players/player/13772/title/kiki-bertens
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland_in_de_Fed_Cup
  • Afbeelding bron 1: Si.robi, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Si.robi, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Reageer op het artikel "Kiki Bertens: een carrière met ups en downs"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rascall
Laatste update: 10-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!