InfoNu.nl > Sport > Tennis > Milos Raonic: Canadese tennisspeler

Milos Raonic: Canadese tennisspeler

Milos Raonic: Canadese tennisspeler De Canadese tennisspeler Milos Raonic is geboren op 27 december in Titograd. Door de politieke onrust in de Balkan verhuisde hij op driejarige leeftijd van Joegoslavië naar Canada. Vader Dusan en moeder Vesna zijn beiden engineers. Milos heeft een elf jaar oudere zus Jelena en een negen jaar oudere broer Momir. In 2011 brak Milos echt door als toptennisser in het mannencircuit. Hij steeg op de ATP-ranking van plaats 152 naar 37. Op dinsdag 20 december 2016 maakt Raonic bekend dat Krajicek zijn nieuwe trainer is.

Persoonlijke gegevens

 • Geboortedatum: 27 december 1990
 • Nationaliteit: Canadees
 • Geboorteplaats: Titograd
 • Lengte: 196 cm
 • Gewicht: 98 kg
 • Slaghand: rechtshandig
 • Backhand: dubbelhandig
 • Professioneel tennisser: sinds 2008
 • ATP-Ranking (op 5 december 2016): 3
 • Gewonnen prijzengeld (t/m 5 december 2016): $ 14,394,667

Jeugd

Milos Raonic maakte voor het eerst kennis met de tennissport op achtjarige leeftijd tijdens een tenniskamp op de Bramalea Tennis Club in Brampton. Na deze eerste kennismaking volgde hij wekelijks een tennisles van een uur bij tenniscoach Steve Gibson die het talent van Milos zag. Kort daarna verhuisde het gezin waardoor Milos stopte met tennis. Na twee jaar vroeg Milos aan zijn ouders of hij weer mocht tennissen. Hij kwam terecht bij de Blackmore Tennis Club waar Casey Curtis de trainer was. Hij was niet direct overtuigd van het talent van Milos. Pas nadat Milos twee maanden lang dag in dag uit met zijn vader trainde met een ballenkanon, was Curtis overtuigd dat Milos bereid was om hard te werken.

Vanaf dat moment trainde Raonic negen jaar lang, twee keer per dag met Curtis. De school van Raonic stemde er mee in dat hij minder uren aanwezig hoefde te zijn, zodat hij nog meer trainingsuren kon maken. Het hele gezin steunde Raonic zonder tennis aan hem op te dringen of zich te bemoeien met de trainingen. Zij reden hem om de beurt naar zijn trainingen en toernooien. Aan het einde van 2007, op zestienjarige leeftijd, verhuist hij naar Montreal en gaat als een van de eerste trainen op het nieuwe Nationale Tennis Centre van Canada. Dit betekent het einde van de samenwerking met Curtis.

Junioren

Als junior boekt Raonic niet echt opzienbarende resultaten. In het dubbelspel behaalt hij tijdens Roland Garros 2008 voor junioren de halve finale. Verder kwam hij tijdens de grandslams voor junioren nooit verder dan de tweede ronde.

Future- en Challenger-toernooien

Van 2008 t/m 2010 speelt Raonic ITF Future Toernooien en ATP Challengers. In maart 2009 behaalde hij zijn eerste Future-titel in Montreal. In 2009 en 2010 weet hij in totaal vier Future titels in het enkelspel op zijn naam te schrijven en vijf in het dubbelspel. Tijdens de ATP Challenger-toernooien is hij minder succesvol. Hij won slechts één dubbeltitel tijdens de Rimouski Challenger in 2008.

Doorbraak

Raonic breekt door tijdens de eerste twee maanden van 2011. Hij steeg van plaats 156 op de ATP-ranglijst in januari naar plaats 37 aan het einde van februari. Hierdoor werd hij de hoogst genoteerde Canadese man ooit.

Nieuwe ster

Tijdens de Australian Open van 2011 weet hij, als qualifier, de vierde ronde te bereiken. Zijn prestatie viel op in de tenniswereld. Zo zei John McEnroe: “Raonic is the real deal!” en Martina Navratilova vond Raonic een nieuwe ster in wording.

Eerste ATP-titel

Twee weken na de Australian Open van 2011 wint Raonic zijn eerste ATP-titel tijdens het toernooi van San Jose. Door deze overwinning werd hij de eerste speler geboren in de jaren 90 die een ATP-titel wint. Ook is hij de eerste Canadees die een ATP-titel wint na Greg Rusedski in 1995. Anno 2016 heeft Raonic zeven ATP-titels op zijn naam staan.

Grandslamtoernooien

In 2010 maakte hij zijn grandslamdebuut tijdens de U.S. Open. Hij verloor in de eerste ronde. Vanaf 2011 doet hij aan alle grandslams mee, met uitzondering van de U.S. Open in 2011 en Roland Garros in 2015. Hij bereikt in 2014 de kwartfinale van Roland Garros en in 2015 de kwartfinale van de Australian Open. In 2014 behaalde hij voor de eerste keer de halve finale van een grandslam tijdens Wimbledon. Hij verloor in vijf sets van de toenmalige nummer één van de wereld, Novak Djokovic. De setstanden waren 1-6 6-3 7-6 2-6 2-6. Djokovic wint het toernooi. Ook tijdens de Australian Open in 2016 weet hij de halve finale te bereiken. Hij verliest in vijf sets van als tweede geplaatste Andy Murray, wederom in vijf sets: 6-4 5-7 7-6 4-6 2-6.

Eerste finaleplaats grandslam

Dan tijdens hetzelfde jaar (2016) bereikt hij de finale van Wimbledon. Wederom is zijn tegenstander Andy Murray die uitkomt voor Groot-Brittannië en dus geldt als favoriet van het publiek. Murray wint wederom. Ditmaal in drie sets: 4-6 7-6 7-6. Het is Raonic niet gelukt om als eerste Canadees Wimbledon te winnen, maar opgeven zal hij niet: “Het gras is groen hier en ik zal terugkomen. Er is niets dat ik liever wil dan hier weer staan. We zullen blijven proberen om beter te worden”, zei na de wedstrijd over Wimbledon.

Krajicek

Op dinsdag 20 december 2016 maakte Raonic via Instagram bekend dat de Nederlandse oud-tennisser en directeur van het ABN-AMRO toernooi Richard Krajicek zijn nieuwe trainer is. Raonic: "Ik heb al een aantal dagen met Richard samengewerkt voor de Australian Open begin dit jaar. Ik weet zeker dat hij mij met zijn ervaring als Wimbledon-kampioen mij kan helpen om mijn doelen te bereiken. Ik kijk ernaar uit om samen grootse dingen te doen."

In 1996 won Richard Krajicek het grandslamtoernooi Wimbledon. Hij is daarmee nog steeds de enige Nederlander die in het enkelspel een grandslamtoernooi op zijn naam heeft geschreven. Hij combineert het directeurschap van het ABN-AMRO-toernooi met het coachen van Raonic. Hij zegt daarover: "Deze twee banen zijn voor mij een ideale combinatie. Ik liep al even rond met de ambitie om te gaan coachen en om dan aan de slag te kunnen met een topspeler als Milos Raonic, is natuurlijk een mooie kans."

Maatschappelijke betrokkenheid

Raonic loopt tijdens Wimbledon 2011 een heupblessure op. Tijdens zijn herstel besluit hij dat hij een positieve bijdrage wil leveren aan kinderen die in hun leven niet zoveel geluk hebben gehad. In 2012 richt hij dan ook de ‘Milos Raonic Foundation’ op. Raonic en zijn ouders zijn de drie directeuren van de stichting. Missie van zijn stichting is om kinderen uit kansarme gezinnen te ondersteunen door economische, fysieke en andere elementen weg te nemen, zodat ze kunnen uitgroeien tot gezonde en productieve deelnemers aan de maatschappij.
© 2016 - 2019 We1985, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Andy MurrayHet palmares van Andy MurrayHet stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een…
Het palmares van Novak DjokovicHet palmares van Novak DjokovicNovak Djokovic trad in 2011 definitief uit de schaduw van Rafael Nadal en Roger Federer en is sindsdien de nummer één op…
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Angelicalbite, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.atpworldtour.com/en/players/milos-raonic/r975/titles-and-finals
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Milos_Raonic

Reageer op het artikel "Milos Raonic: Canadese tennisspeler"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: We1985
Laatste update: 20-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!