InfoNu.nl > Sport > Tennis > Tennis: Roland Garros 2018, live op tv

Tennis: Roland Garros 2018, live op tv

Tennis: Roland Garros 2018, live op tv Op zondag 27 mei begint de eerste ronde van Roland Garros 2018. Het is de 122e editie van dit Franse tennistoernooi. Het 'French Open 2018' duurt tot zondag 10 juni. Roland Garros 2018 wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook kan men Roland Garros 2018 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis van Roland Garros

Ontstaan

Dit toernooi bestaat sinds 1891. In de begintijd was het officieel het Frans kampioenschap tennis. Aan dit toernooi mochten wel buitenlandse spelers meedoen, maar alleen als zij lid waren van een Franse tennisclub. De eerste editie werd bijvoorbeeld gewonnen door de Brit H. Briggs, die in Frankrijk woonde en lid was van de Club Stade Français. Jarenlang bleef hij de enige niet-Franse winnaar van dit kampioenschap.

Open Franse tenniskampioenschappen

Pas in 1925 werd dit toernooi werkelijk een internationaal evenement, waaraan alle amateurtennissers ter wereld mee mochten. In de daaropvolgende periode groeide het 'French Open', samen met het US Open, het Australian Open en Wimbledon uit tot de vier meest prestigieuze toernooien in de tenniswereld: de grandslamtoernooien.

Decennialang mochten echter alleen amateurs deelnemen aan deze toernooien. Dat veranderde in 1968. In mei van dat jaar was het French Open het eerste grandslamtoernooi waaraan ook profs mochten deelnemen. Dit was een revolutie die de tenniswereld voor altijd veranderde. Ook in alle daaropvolgende grandslamtoernooien mochten profs deelnemen.

Naamgever: Roland Garros

In 1928 werd er een nieuw stadion voor het tennistoernooi gebouwd. Dit werd vernoemd naar de Franse luchtvaartpionier en oorlogsheld Roland Garros (1888-1918). Later werd het gehele toernooi naar hem vernoemd. De officiële Franse naam van het 'French Open' is sindsdien: 'Les Internationaux de France de Roland-Garros'. Roland Garros was tijdens zijn leven lid van de omnisportvereniging Stade Francais. Een opvallend detail is, dat hij binnen die club veel meer actief was in het wielrennen en rugby, dan in het tennis.

Erelijst Roland Garros

De succesvolste tennisser uit de geschiedenis van het herentoernooi van Roland Garros is de Spanjaard Rafael Nadal. Hij won dit toernooi tien keer. De succesvolste dame uit de historie van dit toernooi is de Amerikaanse Chris Evert. Zij zegevierde zeven keer in het enkelspel bij het French Open.

Nederlanders en Belgen

Welke tennissers uit de lage landen hebben in de loop der jaren grote successen geboekt op Roland Garros? Vijf keer werd het dames enkelspel gewonnen door een Belgische dame. De Waalse Justine Henin pakte de eindzege vier keer. De Vlaamse Nelly Landry won dit toernooi één keer (in 1948). De eerste speelster uit de lage landen die dit Franse toernooi won, was ook de enige Nederlandse winnaar van het enkelspel op dit toernooi: Kea Bouman in 1927.

Data: Roland Garros 2018

Het kwalificatietoernooi van Roland Garros 2018 begint op maandag 21 mei. Het hoofdtoernooi begint op zondag 27 mei. Aan het hoofdtoernooi doen bij zowel de heren als bij de dames in het enkelspel 128 deelnemers mee. Bij het dubbelspel doen 64 koppels mee aan het herentoernooi en eveneens 64 aan het damestoernooi. Aan het 'mixed double' doen 32 koppels mee.

Programma Roland Garros 2018

De eerst drie ronden van het enkelspel bij de heren en de dames worden gespeeld in de eerste week van het toernooi (van zondag 27 mei tot en met zondag 3 juni). In de tweede week speelt men vervolgens de achtste finales (laatste zestien), kwartfinales, halve finales en finale. De finale van het damesenkelspel wordt gespeeld op zaterdag 9 juni. De finale van het herenenkelspel wordt op de middag van zondag 10 juni gespeeld.

Live op tv: Roland Garros 2018 op Eurosport

In Nederland en België wordt Roland Garros 2018 live op tv uitgezonden door Eurosport. Tennis is sowieso één van de sporten waar Eurosport altijd heel veel aandacht aan besteedt. Voeg daarbij het feit dat Eurosport een Frans bedrijf is en dan kan men concluderen dat een buitengewoon groot deel van de programmering van de zenders van Eurosport tijdens dit toernooi gevuld is met het French Open.

Magazines: analyses en interviews

Behalve veel live-uitzendingen van wedstrijden, zijn er ook dagelijks programma's op Eurosport te zien met analyses van de wedstrijden en interviews met spelers. Een hoofdrol in die programma's is weggelegd voor de voormalige toptennisser Mats Wilander. Deze Zweed heeft overigens zelf drie keer de eindzege behaald bij het enkelspel op Roland Garros: in 1982, 1985 en 1988.

Wedstrijden live

Het grootste deel van de live tv-uitzendingen vindt plaats op de zender Eurosport 1, die in het standaardpakket zit van de meeste tv-kijkers in Nederland en België. Voor sommige uitzendingen wijkt men echter uit naar Eurosport 2, dat helaas niet in de meeste standaard tv-pakketten zit. (Om die zender te kunnen ontvangen, dient men meestal een abonnement op een extra pakket te hebben.) Zodra het globale uitzendschema van Eurosport voor dit evenement bekend is, wordt het hier geplaatst.

Bij Eurosport zendt men op tv overigens logischerwijs vooral de grote wedstrijden van de topspelers live uit, die plaatsvinden op de drie grote courts. Het 'Centre Court' van dit tennispark is het Court Philippe-Chatrier, met een capaciteit van 14.840 toeschouwers. De op één na grootste locatie is het Court Suzanne-Lenglen, met een capaciteit van 10.068 toeschouwers. Daarna volgt het Court 1, met een capaciteit van 3.800.

Livestream Roland Garros 2018

Roland Garros 2018 is ook live online te volgen via een stream. Er is bijvoorbeeld op elke wedstrijddag een reeks livestreams te vinden op de Eurosport Player. Men dient wel een abonnement op die app te hebben om zo'n livestream te kunnen bekijken. Op die Eurosport Player vindt men niet alleen de livestream van de tv-uitzending, maar ook streams van overige wedstrijden die tegelijk worden gespeeld.
© 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Parijs: Roland Garros bezoekenParijs: Roland Garros bezoekenHet tweede Grand Slam toernooi van het jaar wordt ieder jaar gespeeld in Parijs, op het tennispark van Roland Garros. Vo…
Roland Garros 2012; Deelnemers en uitslagenRoland Garros 2012; Deelnemers en uitslagenRoland Garros is naast de Australian Open, Wimbledon en de US Open een van de vier Grand Slam Toernooien die jaarlijks g…
Tennis live op tv in het seizoen 2018Tennis live op tv in het seizoen 2018Tennis behoort wereldwijd tot de populairste sporten op tv. Ook in Nederland en België wordt er jaarlijks veel tennis li…
Robin SöderlingRobin Söderling werd wereldberoemd door zijn overwinning op Rafael Nadal in 2009. Hij is de enige man die Nadal wist te…
Australian Open 2018, live op tv en livestreamAustralian Open 2018, live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Stade_Roland_Garros
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mats_Wilander
  • https://en.wikipedia.org/wiki/French_Open
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Georges_Garros
  • http://www.rolandgarros.com/
  • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/

Reageer op het artikel "Tennis: Roland Garros 2018, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 25-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!