InfoNu.nl > Sport > Tennis > Tennis: Roland Garros 2019, live op tv en livestream

Tennis: Roland Garros 2019, live op tv en livestream

Tennis: Roland Garros 2019, live op tv en livestream Op zondag 26 mei begint de eerste ronde van Roland Garros 2019. Het is de 123e editie van dit Franse tennistoernooi. Het 'French Open 2019' duurt tot zondag 9 juni. Roland Garros 2019 wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport en Sporza. Ook kan men Roland Garros 2019 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis van Roland Garros

Ontstaan

Dit toernooi bestaat sinds 1891. In de begintijd was het officieel het Frans kampioenschap tennis. Aan dit toernooi mochten wel buitenlandse spelers meedoen, maar alleen als zij lid waren van een Franse tennisclub. De eerste editie werd bijvoorbeeld gewonnen door de Brit H. Briggs, die in Frankrijk woonde en lid was van de Club Stade Français. Jarenlang bleef hij de enige niet-Franse winnaar van dit kampioenschap.

Open Franse tenniskampioenschappen

Pas in 1925 werd dit toernooi werkelijk een internationaal evenement, waaraan alle amateurtennissers ter wereld mee mochten. In de daaropvolgende periode groeide het 'French Open', samen met het US Open, het Australian Open en Wimbledon uit tot de vier meest prestigieuze toernooien in de tenniswereld: de grandslamtoernooien.

Decennialang mochten echter alleen amateurs deelnemen aan deze toernooien. Dat veranderde in 1968. In mei van dat jaar was het French Open het eerste grandslamtoernooi waaraan ook profs mochten deelnemen. Dit was een revolutie die de tenniswereld voor altijd veranderde. Ook in alle daaropvolgende grandslamtoernooien mochten profs deelnemen.

Naamgever: Roland Garros

In 1928 werd er een nieuw stadion voor het tennistoernooi gebouwd. Dit werd vernoemd naar de Franse luchtvaartpionier en oorlogsheld Roland Garros (1888-1918). Later werd het gehele toernooi naar hem vernoemd. De officiële Franse naam van het 'French Open' is sindsdien: 'Les Internationaux de France de Roland-Garros'. Roland Garros was tijdens zijn leven lid van de omnisportvereniging Stade Francais. Een opvallend detail is, dat hij binnen die club veel meer actief was in het wielrennen en rugby, dan in het tennis.

Erelijst Roland Garros

De succesvolste tennisser uit de geschiedenis van het herentoernooi van Roland Garros is de Spanjaard Rafael Nadal. Hij won dit toernooi tien keer. De succesvolste dame uit de historie van dit toernooi is de Amerikaanse Chris Evert. Zij zegevierde zeven keer in het enkelspel bij het French Open.

Nederlanders en Belgen

Welke tennissers uit de lage landen hebben in de loop der jaren grote successen geboekt op Roland Garros? Vijf keer werd het dames enkelspel gewonnen door een Belgische dame. De Waalse Justine Henin pakte de eindzege vier keer. De Vlaamse Nelly Landry won dit toernooi één keer (in 1948). De eerste speelster uit de lage landen die dit Franse toernooi won, was ook de enige Nederlandse winnaar van het enkelspel op dit toernooi: Kea Bouman in 1927.

Data: Roland Garros 2019

Het kwalificatietoernooi van Roland Garros 2019 begint op maandag 20 mei. Het hoofdtoernooi begint op zondag 26 mei. Aan het hoofdtoernooi doen bij zowel de heren als bij de dames in het enkelspel 128 deelnemers mee. Bij het dubbelspel doen 64 koppels mee aan het herentoernooi en eveneens 64 aan het damestoernooi. Aan het 'mixed double' doen 32 koppels mee.

Programma Roland Garros 2019

De eerst drie ronden van het enkelspel bij de heren en de dames worden gespeeld in de eerste week van het toernooi (van zondag 26 mei tot en met zondag 2 juni). In de tweede week speelt men vervolgens de achtste finales (laatste zestien), kwartfinales, halve finales en finale. De finale van het damesenkelspel wordt gespeeld op zaterdag 8 juni. De finale van het herenenkelspel wordt op de middag van zondag 9 juni gespeeld.

Programma Nederlandse deelnemers: Kiki Bertens en Robin Haase

Aan het herenenkelspel doet sowieso één Nederlander mee: Robin Haase. Aan het damesenkelespel doet sowieso één dame mee: Kiki Bertens. Mogelijk doen er naast Haase en Bertens nog enkele andere Nederlanders mee. Zodra het programma van de Nederlandse deelnemers voor Roland Garros 2019 bekend is, dan wordt het hier geplaatst.

Live op tv: Roland Garros 2019 op Sporza

Het tennistoernooi van Roland Garros wordt in 2019 weer live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De zenders van deze omroep zijn ook in Nederland op tv te bekijken. De eerste live tv-uitzending bij Sporza van Roland Garros 2019 begint op zondag 26 mei om 13u30 op de Vlaamse zender één. Dit is overigens wel een gecombineerde uitzending waarin ook aandacht is voor andere sporten.

Globaal uitzendschema eerste week: Roland Garros 2019 live bij Sporza

Op de meeste dagen van Roland Garros 2019 begint de live tv-uitzending bij Sporza omstreeks 13u30. In de eerste week van het toernooi vinden die middaguitzendingen plaats op de Vlaamse publieke zender één (na afloop van het één uur journaal). Deze live-uitzending op één duurt meestal tot enkele minuten voor 18u00 (dan begint op die zender het één uur journaal). Rond dat tijdstip verhuist de live-uitzending van Sporza meestal naar de Vlaamse publieke zender Canvas. Vanaf circa 17u55 zendt men op Canvas dan doorgaans nog ongeveer een uurtje tennis uit. Er zijn in de eerste week overigens wel enkele afwijkingen van het standaardschema. Op zaterdag 1 juni begint de live-uitzending bijvoorbeeld pas omstreeks 14u00, aangezien de VRT die middag na het journaal het programma 'Villa Politica' uitzendt.

Globaal uitzendschema tweede week: doordeweeks 's middags live op Canvas

Ook in de tweede week van Roland Garros zendt Sporza elke middag live Roland Garros uit. Het grote verschil is echter, dat deze middaguitzendingen vanaf maandag 3 juni plaatsvinden op de Vlaamse zender Canvas. Net als één is ook Canvas een zender die bij de meeste Nederlandse tv-kijkers in het standaardpakket zit.

Op de laatste twee dagen van het toernooi (9 en 10 juni) vinden de uitzendingen van Roland Garros wel weer plaats op de Vlaamse zender één, aangezien de etappes in de Dauphiné op die dagen vroeger finishen, terwijl de wedstrijden in Roland Garros juist op die twee dagen wat later beginnen (de finales beginnen om circa 15u00). Op die twee laatste dagen vindt er dus op de zender één een uitzending van Sporza plaats waarin men eerst (vanaf circa 13u30) het wielrennen uitzendt en daarna (vanaf circa 15u00) het tennis.

Uitzendschema Sporza: tweede week Roland Garros 2019 onder voorbehoud)

 • Ma. 3 juni: om 13u30 live op Canvas (tv) en livestream
 • Di. 4 juni: om 14u00 live op Canvas (tv) en livestream
 • Wo. 5 juni: om 14u00 live op Canvas (tv) en livestream
 • Do. 6 juni: om 15u00 live op Canvas (tv) en livestream
 • Vr. 7 juni: om 13u00 live op Canvas (tv) en livestream
 • Za. 8 juni: om ca. 15u00 live op VRT één (tv) en livestream
 • Zo. 9 juni: om ca. 15u00 live op VRT één (tv) en livestream

Live op tv: Roland Garros 2018 op Eurosport

In Nederland en België wordt Roland Garros 2018 live op tv uitgezonden door Eurosport. Tennis is sowieso één van de sporten waar Eurosport altijd heel veel aandacht aan besteedt. Voeg daarbij het feit dat Eurosport een Frans bedrijf is en dan kan men concluderen dat een buitengewoon groot deel van de programmering van de zenders van Eurosport tijdens dit toernooi gevuld is met het French Open.

Wedstrijden live

De live tv-uitzendingen vinden plaats op de zenders Eurosport 1 en Eurosport 2. De zender Eurosport 1 is het hoofdnet van Eurosport en die zit in het standaardpakket van de meeste tv-kijkers in Nederland en België. Eurosport 2 zit helaas niet in de meeste standaard tv-pakketten zit. Om die zender te kunnen ontvangen, dient men meestal een abonnement op een extra pakket te hebben. De meeste grote wedstrijden zijn echter wel op Eurosport 1 te zien.

Bij Eurosport zendt men op tv overigens logischerwijs vooral de grote wedstrijden van de topspelers live uit, die plaatsvinden op de drie grote courts. Het 'Centre Court' van dit tennispark is het Court Philippe-Chatrier, met een capaciteit van 14.840 toeschouwers. De op één na grootste locatie is het Court Suzanne-Lenglen, met een capaciteit van 10.068 toeschouwers. Daarna volgt het Court 1, met een capaciteit van 3.800. De wedstrijden die men bij Eurosport niet live op tv kan zien, kan men overigens bij hen meestal wel online per livestream bekijken (zie verderop).

Kwalificatietoernooi deels ook live

Ook in de week voorafgaand aan Roland Garros (20 t/m 25 mei) heeft Eurosport diverse live-uitzendingen ingepland op tv (Eurosport 1 en 2) en per livestream (Eurosport Player), waarin wedstrijden worden uitgezonden van het kwalificatietoernooi van Roland Garros 2019. Hieronder vindt u het uitzendschema van de het kwalificatietoernooi.

Uitzendschema: kwalificatietoernooi Roland Garros live op tv

 • Ma. 20 mei: 17u30 live op Eurosport 1
 • Di. 21 mei: 12u00 live op Eurosport 2
 • Wo. 22 mei: 12u00 live op Eurosport 2
 • Do. 23 mei: 12u00 live op Eurosport 2, 19u00 live op Eurosport 1
 • Vr. 24 mei: 12u00 live op Eurosport 2, 17u30 live op Eurosport 1

Uitzendschema: hoofdtoernooi Roland Garros live op tv bij Eurosport

Eerste uitzendingen hoofdtoernooi

Op zondag 26 mei worden vanaf 's ochtends 11u00 de eerste partijen uitgezonden van het hoofdtoernooi van Roland Garros 2019 op zowel Eurosport 1 als op Eurosport 2.

Uitzendschema hoofdtoernooi (week 1) op Eurosport

Op de meeste dagen begint de live-uitzending om 11u00 en zendt Europort het toernooi de hele dag live uit op Eurosport 1 en 2. Daarop zijn echter uitzonderingen, met name in de weekends. Zoals hierboven reeds werd gemeld wijkt bijvoorbeeld zondag 27 mei af van het standaardschema.

Hoofdtoernooi Roland Garros 2019 op Eurosport Tv - week 1 (onder voorbehoud):

 • Zo. 26 mei: 11u00-15u00 en 19u00-21u15 op Eurosport1, hele dag op Eurosport2
 • Ma. 27 mei: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1 en Eurosport 2
 • Di. 28 mei: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1 en Eurosport 2
 • Wo. 29 mei: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1 en Eurosport 2
 • Do. 30 mei: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1 en Eurosport 2
 • Vr. 31 mei: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1 (vanaf 16u00 ook op Eurosport 2)
 • Za. 1 juni: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1
 • Zo. 2 juni: 11u00-13u00 op Eurosport 2, vanaf 15u00 op Eurosport 1

Uitzendschema tweede week (hoofdtoernooi) op Eurosport

In de tweede week beginnen de live tv-uitzendingen vaak wat later dan in de eerste week, mede omdat er in de tweede week minder partijen worden gespeeld en het programma vaak dus wat later begint. De zender Eurosport 1 staat in de tweede week grotendeels nog steeds in het teken van Roland Garros.

Hoofdtoernooi Roland Garros 2019 live op Eurosport Tv - week 2:

 • Ma. 3 juni: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1 en 2
 • Di. 4 juni: Vanaf 14u00 live op Eurosport 1 en 2
 • Wo. 5 juni: Vanaf 14u00 live op Eurosport 1 en 2
 • Do. 6 juni: Vanaf 12u00 live op Eurosport 1
 • Vr. 7 juni: Vanaf 12u30 live op Eurosport 1
 • Za. 8 juni: Vanaf 11u00 live op Eurosport 1
 • Zo. 9 juni: Vanaf 11u30 live op Eurosport 1

Livestream Roland Garros 2019

Roland Garros 2019 is ook live online te volgen via een stream. Met zo'n livestream kan men op het internet op bijvoorbeeld een smartphone of computer naar dit tennistoernooi kijken. Er worden officiële livestreams beschikbaar gesteld door Sporza (voor kijkers in België) en Eurosport (voor abonnees van de Eurosport Player in Nederland en België).

Livestream Sporza

Op elke wedstrijddag van het hoofdtoernooi van Roland Garros biedt Sporza online een gratis livestream. Helaas is deze livestream wel geo-restricted. Dat houdt in dat men deze livestream van Roland Garros 2019 bij Sporza alleen mag bekijken in België. Voor kijkers in Nederland is de officiële livestream van Sporza voor de 'French Open' dus geblokkeerd ('geo-blocked'). De eerste livestream van Sporza begint op zondag 26 mei om 13u30 in het 'Match Center' op de website van Sporza. Een nadeel van deze stream van Sporza is wel, dat men vaak alleen een livestream heeft van de wedstrijd die men op dat moment ook live op tv uitzendt, terwijl er bijvoorbeeld bij Eurosport ook livestreams beschikbaar zijn van andere wedstrijden.

Livestream Eurosport

Er is op elke wedstrijddag een reeks livestreams te vinden op de Eurosport Player. Helaas zijn die livestreams bij Eurosport niet gratis. Men dient een betaald abonnement op die Eurosport Player app te hebben om zo'n livestream van Roland Garros te kunnen bekijken.

Heel veel partijen te zien via de livestream van Eurosport

Op die Eurosport Player vindt men niet alleen de livestream van de tv-uitzending, maar ook streams van overige wedstrijden die tegelijk worden gespeeld. Tijdens het kwalificatietoernooi zijn bijvoorbeeld elke dag vanaf 9u30 de partijen op maar liefst tien banen bij Eurosport online per livestream te volgen. De eerste uitzending van het kwalificatietoernooi begint al op maandag 20 mei om half tien 's ochtends op de Eurosport Player.

De livestreams van de Eurosport Player bieden zo natuurlijk een prachtige kans voor tennisliefhebbers uit Nederland en België om live per stream te kijken naar de pogingen van diverse tennissers uit de lage landen, om zich voor het hoofdtoernooi te kwalificeren. Helaas kan niet gegarandeerd worden dat alle partijen per livestream online te zien zijn, maar het merendeel van de partijen is dat zeker wel. Hieronder vindt u het uitzendschema van de livestreams voor het kwalificatietoernooi.

Uitzendschema livestream kwalificatietoernooi Roland Garros

 • Maandag 20 mei: 9u30-21u30 livestream Eurosport Player
 • Dinsdag 21 mei: 9u30-21u30 livestream Eurosport Player
 • Woensdag 22 mei: 9u30-21u30 livestream Eurosport Player
 • Donderdag 23 mei: 9u30-21u30 livestream Eurosport Player
 • Vrijdag 24 mei: 9u30-21u30 livestream Eurosport Player

Uitzendschema livestream hoofdtoernooi Roland Garros 2019 bij Eurosport

Het hoofdtoernooi begint op zondag 26 mei. Tijdens de eerste anderhalve week kan men op de Eurosport Player elke dag vanaf 's ochtends circa half elf per livestream naar Roland Garros kijken. (Op de meeste courts begint de eerste wedstrijd van de dag officieel rond 11u00; voorafgaand daaraan ziet men de spelers via de livestream al inspelen.) De livestream van Eurosport duurt dagelijks tot circa 21u30.

In de slotfase van het toernooi (halve finales en finales) is het aantal wedstrijden dat per dag wordt gespeeld natuurlijk wat minder groot dan in de beginfase. Vandaar dat in die slotfase van het toernooi er niet meer elke dag al om 10u23 een stream te bekijken is, maar er soms pas wat later op de dag een livestream beschikbaar is. Via de Eurosport Player is tijdens het hoofdtoernooi weer nagenoeg elke wedstrijd per livestream te bekijken. Behalve partijen in het enkelspel, kan men ook wedstrijden uit het dubbelspel live bekijken via zo'n livestream. Op de website van de Eurosport Player staat er tijdens de wedstrijddag per livestream aangegeven, welke wedstrijd daar op dat moment te zien is.

Maandpas Livestream Eurosport Player, speciaal voor Roland Garros 2019

Bij Eurosport heeft men ook een actie ter ere van Roland Garros 2019: wie nog geen abonnement heeft op de Eurosport Player, kan een 'maandpas' kopen waarmee men alle wedstrijden van dit tennistoernooi per livestream kan bekijken. Deze pas kost 9,99 euro. Daarnaast is het ook mogelijk om een 'Grand Slam-pas' te kopen van de Eurosport Player. Met deze pas kan men een jaar lang alle partijen van de vier Grand Slam-toernooien per livestream bekijken. Deze pas van Eurosport kost 19,99 euro.

Voorgaande edities: finales enkelspel Roland Garros 2018

 • Za. 9 juni 15u00, finale dames: Simona Halep - Sloane Stephens 3-6 6-4 6-1
 • Zo. 10 juni 15u00, finale heren: Rafael Nadal - Dominic Thiem 6-4 6-3 6-2

Lees verder

© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Australian Open 2019, live op tv en livestreamAustralian Open 2019, live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Prijzengeld Roland Garros 2019 - grand slams tennisPrijzengeld Roland Garros 2019 - grand slams tennisIn het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…
Rafael Nadal vs Roger Federer: head to headTennismeester Roger Federer en Rafael Nadal domineerden het moderne mannentennis in het eerste decennium van de 21ste ee…
Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Stade_Roland_Garros
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mats_Wilander
 • https://en.wikipedia.org/wiki/French_Open
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Georges_Garros
 • http://www.rolandgarros.com/
 • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/

Reageer op het artikel "Tennis: Roland Garros 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!