InfoNu.nl > Sport > Tennis > Tennisster: Dinara Safina

Tennisster: Dinara Safina

Tennisster: Dinara Safina Als professionele tennisster stond zij lange tijd in de schaduw van haar al even talentvolle broer Marat Safin. Jammer en gunstig voor Dinara, een sterke Russische. Maar tegenwoordig wordt zij niet langer het zusje van.. genoemd. Niet nu ze haar eigen weg gevonden heeft in het vrouwencircuit door de nummer een te worden van de wereld.

Biografie

Dinara Mikhailovna Safina werd op 27 april 1986 geboren te Moskou. Haar ouders zijn beiden Tartaars, hetgeen verklaart waarom Safina moslima is. Moeder Rausa Islanova is al sinds Dinara zeer jong was bezig geweest haar dochter te trainen, terwijl vader Mikhail de directeur was van de Spartak Tennisclub in Moskou. Omdat Dinara net als broer Marat talent had voor tennis verhuisde de familie toen Dinara slechts acht jaar oud was naar Valencia in Spanje. Hierdoor komt het dat Dinara behalve in Russisch ook heel goed uit de voeten kan in het Spaans en Engels.

Samen met broer Marat is Dinara uniek want zij zijn de eerste broer en zus die er beide in slaagde als tennisser de nummer een positie op de ranglijsten te bemachtigen.

Tennis

Zoals al eerder gezegd was moeder Rausa Dinara’s eerste coach. De tweede coach die Dinara verwelkomde was de Nederlander Glen Schaap die eerder Nadia Petrova trainde. Met hem brak Dinara om met haar huidige coach Zeljko Krajan te gaan werken. Deze combinatie bleek goud te brengen omdat Dinara sinds haar samenwerking met Krajan met sprongen vooruit is gegaan.

In mei 2002 maakte Dinara haar debuut. Dit was op het graveltoernooi van Estoril. Ze deed het meteen goed in het vrouwenveld. Zo won ze haar eerste titel, het toernooi van Sopot. Ze werd op die manier de jongste speler in drie jaar tijd die het voor elkaar kreeg een titel te winnen. Door haar overwinning belandde ze in de top honderd hetgeen haar zonder kwalificaties te spelen in de loting van de Grand Slam toernooien bracht. Ze maakte haar debuut op de US Open. Het jaar beindigde ze als de nieuwe nummer 68 van de wereld.

In 2003 was Safina wederom succesvol. Ze won in juli een tweede titel en debuteerde op de overige Grand Slams. Hier was ze niet succesvol. Telkens verloor ze in de eerste ronde. Op de US Open echter kreeg ze het voor elkaar de vierde ronde te bereiken. Ze eindigde het jaar als nummer 54.

Het volgende jaar 2004 werd succesvoller omdat ze voor het eerste een geplaatste speler versloeg op een Grand Slam. Erg succesvol was ze niet, maar ze kreeg het voor elkaar om uiteindelijk voor het eerst in de top 50 terecht te komen als nummer 44 aan het einde van het jaar.

In 2005 maakte Dinara een echte sprong vooruit. Ze won twee toernooien en was heel belangrijk voor Rusland in het FED cup team. Uiteindelijk won Rusland de cup en Dinara steeg tot de 20ste positie op de wereldranglijst.

Hoewel 2006 in het begin tegen leek te vallen op de Australian Open, werd het jaar een groot succes. Dinara wist onder andere door te dringen tot de kwartfinales van de Pacific Open, Roland Garros en de US open. Ook op gras bereikte ze voor het eerst een behoorlijk resultaat door de finale te bereiken op de Ordina Open. Het jaar eindigde ze als nummer 11.

In 2007 kreeg Dinara te maken met een kleine terugval. Ze liet gedurende het hele seizoen wat steken vallen. Ze kreeg het echter wel voor elkaar haar eerste Grand Slam te winnen samen met Nathalie Dechy in de vrouwen dubbel. Dit gebeurde op de US Open. Het jaar eindigde ze als de nummer 16.

Het jaar waarin Dinara echt de slag te pakken kreeg was 2008. Voor het eerst won ze een Tier I toernooi en bereikte ze een Grand Slam finale in het vrouwen enkelspel. Dit was de finale van Roland Garros die ze verloor van Ana Ivanovic. Hierna won ze nog twee Tier I toernooien en bereikte ze de halve finale van de US Open. Ook behaalde ze zilver op de Olympische Spelen. Dit goede werk werd beloond met de derde positie op de wereldranglijst achter Serena Williams en Jelena Jankovic.

2009 werd het jaar waarin Dinara haar voorgaande resultaten moest verbeteren. Dit deed ze meteen door de Australian Open finale te bereiken. Hierin streed ze tegen Serena Williams om de beker en de nummer een positie. Ze verloor, maar werd wel tweede op de ranglijst. Enkele weken later echter kreeg ze de positie van nummer een alsnog. Als nummer een ging ze het toernooi van Roland Garros in. Ze bereikte de finale, maar klapte net als bij haar vorige twee Grand Slam finales dicht. Kutnetsova ging met de winst aan de haal. Wimbledon was goed genoeg voor een halve finale. Beter dan Safina ooit gepresteerd had op gras.
Haar goede resultaten zorgden ervoor dat Safina al halverwege het seizoen een ticket had voor de WTA tour championships.

Resultaten: Gewonnen toernooien

Grandslam
2007: US Open dubbel met Nathalie Dechy op hardcourt

Tier I
2008: Berlijn op gravel
2008: Montreal op hardcourt
2008: Tokyo op hardcourt

Tier II
2005: Parijs op tapijt
2008: Los Angeles op hardcourt

Tier III
2002: Sopot op gravel
2007: Gold Coast op hardcourt

Tier IV & V

2003: Palermo op gravel
2005: Praag op gravel

Premier Mandatory
2009: Madrid op gravel

Premier 5

2009: Rome op gravel

International
2009: Portoroz op hardcourt
© 2009 - 2019 Niamh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Australian Open 2015Van maandag 19 tot zondag 1 februari vindt in Melbourne Park de Australian Open 2015 plaats. Bij de mannen verdedigt Sta…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Australian Open 2011 - Novak Djokovic / Kim ClijstersVan 17 tot 30 januari had de Australian Open 2011 plaats. Bij de mannen won de Serviër Novak Djokovic zijn tweede grand…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Tennisster: Dinara Safina"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Niamh
Gepubliceerd: 10-08-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!