InfoNu.nl > Sport > Tennis > Het Olympische jaar van Justine Henin

Het Olympische jaar van Justine Henin

Het cytomegalovirus hield Henin bijna het ganse jaar in de greep, waardoor ze iets minder succes boekte als in 2003. Toch was 2004 zeker geen slecht jaar: Henin won de Australian Open en veroverde goud op de Olympische Spelen.

4 titels in 3 maanden

Na een fenomenaal 2003 begon Justine Henin als nummer 1 aan het nieuwe seizoen. Aanvankelijk trok ze de lijn moeiteloos door. In de beginfase deed ze zelfs beter dan in 2003. Toen had ze in maart nog maar één titel (in Dubai) gewonnen, na drie maanden in 2004 had ze al vier tornooien op zak. Henin ving het jaar aan met winst in Sydney, het hoog gewaardeerde voorbereidingstornooi op de Australian Open. In de finale versloeg ze de française Amélie Mauresmo (6-4 6-4). Twee weken later was het opnieuw prijs in Melbourne. Op de Australian Open keek ze Kim Clijsters (derde keer in evenveel grand slam-finales) in de ogen en won met 6-3 4-6 en 6-3. Henin won haar derde grand slam en was de beste in drie van de laatste vier grand slams.

Vervolgens trok Henin zich terug uit het tornooi van Antwerpen. Bij haar wederoptreden in Dubai was ze opnieuw de sterkste. In de finale nam ze de scalp van Svetlana Kuznetsova (7-6 6-3). Diezelfde Kuznetsova smeerde haar op het volgende tornooi, in Doha, haar eerste nederlaag van het seizoen aan. In de halve finale stopte de Russin een zegereeks van 16 matchen.

In maart won Justine het tornooi van Indian Wells. Op het Amerikaanse hardcourt nam ze in de finale de maat van Lindsay Davenport (6-1 6-4). Begin april bereikte ze in Amelia Island de halve finale waarin ze uitgeschakeld werd door Amélie Mauresmo.

Cytomegalovirus

In april werd Henin geveld door het hypoglycemiavirus en het cytomegalovirus. Ze moest forfait geven voor de tornooien in Charleston, Berlijn en Rome. Eind mei probeerde ze toch haar titel op Roland Garros te verdedigen. Ze geraakte er echter niet verder dan de tweede ronde waarin ze verloor van Tatiana Garbin. Het was de vroegste uitschakeling voor de als eerste geplaatste speelster in Parijs sinds 1925. Na Roland Garros bleek dat ze nog niet volledig hersteld was van het cytomegalovirus en liet ze verstek gaan voor Rosmalen en Wimbledon. Ook San Diego en Montreal liet ze aan haar voorbijgaan.

Olympisch goud

Justine Henin maakte haar wederoptreden in augustus wanneer ze deelnam aan de Olympische Spelen in Athene. Haar halve finale werd een episch gevecht met Anastasia Myskina. De Russin leidde in de beslissende set met 5-1 maar de Belgische wist zich terug te knokken en de set binnen te halen met 8-6. In de finale had ze heel wat minder problemen met Amélie Mauresmo (6-3 6-3). Goud dus voor Henin en België en na drie grand slams een vierde grote triomf voor Justine.

Nummer 1 af

Na haar Olympisch avontuur nam Henin enkel nog deel aan de US Open. De Waalse verloor er in de vierde ronde van Nadia Petrova. Henin kon haar titel niet verlengen in New York en zakte bijgevolg in de ranking. Na 45 weken de ranglijst te hebben aangevoerd, zakte ze naar de vierde plaats. Nadien gaf ze verstek voor Filderstadt, Zürich en de Masters waardoor ze nog wegzakte naar de achtste plaats.

WTA-titels 2004 (5)

  • 1. 12/01/2004 - Sydney - Amélie Mauresmo (Frankrijk) 6-4 6-4
  • 2. 19/01/2004 - Australian Open - Kim Clijsters (België) 6-3 4-6 6-3
  • 3. 23/02/2004 - Dubai - Svetlana Koeznetsova (Rusland) 7-6 6-3
  • 4. 21/03/2004 - Indian Wells - Lindsay Davenport (Verenigde Staten) 6-1 6-4
  • 5. 21/08/2004 - Olympische Spelen (Athene) - Amélie Mauresmo (Frankrijk) 6-3 6-3

Lees verder

© 2010 - 2020 Jonasd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Kim ClijstersHet palmares van Kim ClijstersKim Clijsters (1983) maakte haar profdebuut in 1997. Haar eerste titel behaalde ze in 1999 in Luxemburg. In totaal won z…
Het palmares van Justine HeninIn het eerste decennium van de jaren 2000 behoorde Justine Henin (°1982) tot de absolute wereldtop van het damestennis.…
Bronnen en referenties
  • Sonyericssonwtatour.com justine-henin.be

Reageer op het artikel "Het Olympische jaar van Justine Henin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jonasd
Gepubliceerd: 12-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Special: Justine Henin
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!