InfoNu.nl > Sport > Tennis > Biografie; Novak Djokovic

Biografie; Novak Djokovic

Novak Djokovic is een nog jonge tennisspeler met al twee maal de Australian Open op zijn naam. Het is een speler met zeer veel potentie en hij zal in de toekomst met Rafael Nadal moeten uitvechten wie de nummer één van de wereld zal zijn. Voorlopig staat Djokovic nog op een tweede plaats op de ATP wereldranglijst, maar zijn prestaties worden steeds beter en constanter. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot hij de nieuwe nummer één van de wereld wordt.

Informatie

  • Naam: Novak Djokovic (Servisch: Новак Ђоковић)
  • Geboortedatum: 22 mei 1987
  • Geboorteplaats: Belgrado
  • Nationaliteit: Servische
  • Lengte: 188 cm
  • Gewicht: 80 kg
  • Speelt: rechtshandig
  • Coach: Marian Vajda

Jeugd

Novak Djokovic komt uit een gezin met drie kinderen, waar hij de oudste is van drie broers. Hij heeft een sportieve familie, maar vreemd genoeg zonder actieve tennisspelers. Zijn vader (Srdjan), tante en oom waren alledrie professionele skiërs en daarnaast voetbalde zijn vader. Ondanks dat zijn vader wilde dat hij ging skiën of voetballen, besloot Djokovic op jonge leeftijd dat hij wilde gaan tenissen. Op zijn 12e mocht Djokovic in München komen tenissen bij de Niki Pilic Academy. Hier heeft hij twee jaar getennist, waarna hij terugkeerde naar Belgrado. Op zijn 16e heeft Djokovic zijn profdebuut gemaakt. In 2005, toen hij 18 jaar oud was, maakte hij zijn entree in de top 100 van de ATP wereldranglijst. Het bleek het begin van een mooie carrière.

2006

Na in de Australian Open al in de eerste ronde te zijn uitgeschakeld, verbaasde Djokovic in Parijs vriend in vijand door de kwartfinale van Roland Garros te bereiken. Hierin bleek Rafaël Nadal te sterk, wat geen schande is, aangezien Rafaël Nadal uiteindelijk ook de winnaar bleek te worden van Roland Garros. Wel heeft Djokovic indruk gemaakt door onder meer González en Haas te verslaan. Op Wimbledon bereikte Djokovic ook nog eens de vierde ronde en hij wist de derde ronde op de US Open te behalen. Na ook nog eens twee ATP toernooien te winnen, namelijk Amersfoort (tegen Massu) en Metz (Melzer), beïndigde hij het jaar 2006 in de top 20 van de ATP wereldranglijst.

2007

Dit zou het jaar worden waarin Novak Djokovic doorstoomde naar de top 10 van de ATP wereldranglijst. Waar hij in Australië nog in de vierde ronde strandde tegen Roger Federer, wist hij op Roland Garros en Wimbledon wel de halve finale te bereiken. Op Roland Garros bleek Rafaël Nadal te sterk en op Wimbledon (opnieuw tegen Nadal) moest hij opgeven door een rugblessure. Op de US Open wist Djokovic voor het eerst de finale te bereiken van een grand slam toernooi. Na de wedstrijd in de halve finale tegen Ferrer stond hij in de finale tegenover Federer. De finale verloor hij in drie sets, maar hij was zeker niet kansloos (7-6 7-6 6-4). In het jaar 2007 wist Djokovic nog wel een mooie overwinning te boeken in Montreal, waar hij zowel Roddick, Nadal als Federer wist te verslaan.

2008

De goede reeks van het vorige jaar werd doorgetrokken en er werd opnieuw een finaleplek behaald op een grand slam toernooi. Dit maal op de Australian Open. In de finale stond Djokovic tegenover Tsonga, die hij in vier sets wist te verslaan. Daarvoor had Djokovic ook al Federer verslagen in de halve finale. Op Roland Garros was vervolgens opnieuw Nadal te sterk in de halve finale en op Wimbledon strandde Djokovic al in de tweede ronde. De US Open leverde een halve finale plek op, waar hij verloor van Federer. Djokovic won in het jaar 2008 ook de ATP World Tour Finals. Door ook nog eens de ATP toernooien Indian Wells en Rome te winnen, klom Djokovic naar de derde positie op de ATP wereldranglijst.

2009

In 2009 werden door Djokovic geen hele grote succesen geboekt. De Australian Open eindigde voor hem in de kwartfinale tegen Roddick. Op Roland Garros strandde Djokovic al in de tweede ronde en ook op Wimbledon kwam Djokovic niet verder dan de kwartfinale. Federer bleek opnieuw het eindstation in de halve finale op de US Open. Ondanks dit mindere jaar ten opzichte van het vorige jaar wist Djokovic zijn derde plek op de ATP wereldranglijst wel te behouden, mede dankzij het winnen van vijf ATP toernooien (Parijs, Dubai, Bazel, Belgrado en Beijing).

2010

Na op de Australian Open en op Roland Garros niet verder te komen dan de kwartfinales, wist Djokovic wel de halve finales op Wimbledon te behalen. De verassing van het toernooi, Berdych, versloeg hem in drie sets in deze halve finale. Op de US Open wist Djokovic zelfs te finale te bereiken, door (voor het eerst op de US Open) Federer te verslaan in de halve finale. De finale ging echter in vier sets verloren tegen Nadal. Hij won in 2010 ook nog twee ATP toernooien (Dubai en Beijing). Het was een jaar waarin Djokovic voor 26 weken op de tweede plek op de ATP wereldranglijst heeft gestaan, een plek die hij uiteindelijk toch weer heeft moeten afgeven aan Federer.

2011

Voorlopig het beste jaar uit de carrière van Novak Djokovic. Een jaar dat pas halverwege is, maar waar al veel succesen zijn geboekt. Het jaar begon met het winnen van de Australian Open door Murray in de finale in drie sets te verslaan. Hiermee werd een overwinningsreeks ingezet van 41 partijen. Tijdens deze reeks werden 5 ATP toernooien gewonnen en bereikte hij de halve finale van Roland Garros. Hier maakte Federer echter abrupt een einde aan de zegereeks van 41 partijen.
© 2011 - 2019 Mike93, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Macedonische taal leren - BasisWanneer men in Macedonië komt is de taal één van de eerste dingen waar een persoon mee geconfronteerd wordt. Zeker ook g…
Macedonische taal leren - Dagen, maanden, nummers en tijdMacedonische taal leren - Dagen, maanden, nummers en tijdÉén van de eerste aspecten die men dient te kennen bij het leren van een nieuwe taal zijn de dagen, maanden en nummers.…
Roger Federer vs Novak Djokovic: head to head 22-23Novak Djokovic leek onverslaanbaar in 2011, tot Roger Federer daar na 41 zeges op een rij een einde maakte in de halve f…
US Open 2012: 27 augustus 2012 - 9 september 2012Van 27 augustus tot 9 september 2012 vindt in New York de US Open plaats. 128 mannen en evenveel vrouwen vervolledigen d…
Het palmares van Andy MurrayHet palmares van Andy MurrayHet stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een…
Bronnen en referenties
  • http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Novak-Djokovic.aspx

Reageer op het artikel "Biografie; Novak Djokovic"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mike93
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!