Tennis live op tv en livestream

Tennis live op tv en livestream Tennis behoort wereldwijd tot de populairste sporten op tv. Ook in Nederland en België wordt er jaarlijks veel tennis live op tv en per livestream uitgezonden. Tot de zenders die zich veel op het tennis richten, behoren Eurosport, Ziggo Sport, Telenet Play Sports en ESPN-Sports. Ook de publieke omroepen VRT (Sporza) en de NOS (Studio Sport) zenden regelmatig live tennis uit.

Geschiedenis van tennis

Het tennis is ontstaan uit diverse balspelen die al in de middeleeuwen werden gespeeld. Het moderne tennis vindt qua spelregels echter vooral zijn oorsprong in de tweede helft van de 19e eeuw. In die periode ontstonden ook toptoernooien zoals Wimbledon (1877) en het US Open (1881). Het toptennis was lange tijd officieel een amateursport.

Proftennis

In de jaren twintig ontstond er wel proftennis in de Verenigde Staten. De officiële bonden die het voor het zeggen hadden in de tenniswereld, moesten echter niets van het proftennis hebben. Op de toernooien van de ITF was het lang verboden om meer dan een reiskostenvergoeding te verdienen.

Naast de ITF-amateurtoernooien bestond er op den duur echter wel een serieus alternatief circuit van proftoernooien. Wie daaraan meedeed, mocht echter niet meer meedoen aan de ITF-amateurtoernooien. Hierdoor mochten proftennissers decennialang niet meedoen aan de Grand Slam-toernooien: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en het US Open. De proftenniswereld ontwikkelde in die periode zijn eigen, alternatieve toptoernooien, de 'Pro Slams'. Hiertoe behoorden het Wembley Championships, de US Pro Tennis Championships en het French Pro Championship.

Wimbledon Pro

In de tweede helft van de jaren zestig kwam er steeds meer druk richting de officiële tennisautoriteiten (die de grote amateurtoernooien organiseerden), om het proftennis te accepteren. Een stap in de richting van die acceptatie vond plaats in augustus 1967. Er werd toen een apart Wimbledon-toernooi voor proftennissers georganiseerd: Wimbledon Pro. Dit was de eerste keer dat proftennissers officieel op het gras van Wimbledon mochten spelen.

The Open Area

De grote omwenteling in de tenniswereld vond plaats in het voorjaar van 1968. Er werd besloten dat met ingang mei 1968 ook proftennissers mee mochten doen aan de ITF-toernooien. Het eerste toptoernooi na dit revolutionaire besluit was Roland Garros 1968 (het Franse Open in Parijs). Het tijdperk dat in mei 1968 begon, waarbij de strikte scheiding tussen amateurs en profs werd opgeheven, noemt men in de tenniswereld 'The Open Area'.

Tennis als tv-sport

Mondiaal is tennis uitgegroeid tot één van de populairste tv-sporten. Juist deze sport, waarin de officiële autoriteiten zich zo lang hebben verzet tegen commercie en professionalisme, is uitgegroeid tot één van de commercieelste en professioneelste tv-sporten. Eén van de belangrijkste redenen, waarom tenniswedstrijden zoveel worden onderbroken door korte pauzes, is omdat men met name in de Verenigde Staten in al die korte pauzes goed reclameblokken op tv kan uitzenden.

Zenders die veel tennis uitzenden (live tv en livestream)

Eurosport

Van oudsher zendt Eurosport erg veel tennis live uit. Zij zenden evenementen uit van de ATP-Tour (heren) en de WTA-Tour (dames), maar ook Grand Slam-toernooien. Zo hebben zij voor de Benelux de exclusieve rechten voor de live tv-uitzendingen van het Australian Open. Ook de uitzendrechten van Roland Garros (French Open), Wimbledon en het US Open zijn in handen van Eurosport. De tennis-uitzendingen van Eurosport zijn live te zien op tv, maar ook online via de Eurosport Player. Om de livestreams van de Eurosport Player App te bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben.

Ziggo Sport Totaal

Een andere tv-zender die zich veel op tennis focust is Ziggo Sport Totaal. Zij zenden in de loop van het jaar diverse toernooien van de ATP-tour uit, waaronder het ABN Amro Toernooi te Rotterdam. Ook zenden zij (samen met Eurosport) het meest prestigieuze toernooi van het jaar uit: Wimbledon. Daarnaast zenden zij ook veel topontmoetingen live uit van de Fed Cup en de Davis Cup. Met ingang van 2021 zenden zij ook de ATP Finals (heren) uit. Dit toernooi wordt beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap tennis.

Een deel van de live tennis-uitzendingen vindt plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Die digitale zender is te ontvangen door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij Ziggo heeft. Nog veel meer tenniswedstrijd worden anno 2022 echter live uitgezonden op het themakanaal Ziggo Sport Tennis. Daarvoor dient men een extra abonnement te hebben. Ook is het mogelijk om online via een livestream naar de live tennis-uitzendingen van Ziggo Sport Totaal te kijken. Die livestreams zijn de vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Als men geen abonnement op deze dienst heeft, kan men zo'n tennisuitzending per livestream toch bekijken via PPV (pay per view).

ESPN (ex-FOX Sports)

Ook ESPN heeft een groot aanbod aan live tennisevenementen, waaronder veel toernooien van de WTA (damestennis). Om de zenders van ESPN-Sports op tv of online (livestream) te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben. Behalve een vast abonnement, is het ook mogelijk om een abonnement voor één dag te kopen (dagpas). (Zo'n dagpas is anno 2022 alleen nog voor tv-uitzendingen beschikbaar, doch niet meer voor de livestream.) Bij ESPN-Sports zendt men onder meer de WTA Finals (dames) uit.

NOS Studio Sport en Sporza

Ook de publieke omroepen van Nederland en Vlaanderen, respectievelijk NOS Studio Sport en Sporza (VRT) zenden live tennis op tv uit, al is hun aanbod anno 2022, 2023 en 2024 duidelijk minder groot dan bij de hierboven genoemde commerciële zenders. De tennisuitzendingen van NOS Studio Sport en Sporza zijn ook live online via een livestream te volgen. Het voordeel van die livestreams van de NOS en Sporza is, dat deze geheel gratis zijn. Het nadeel is echter, dat deze streams geo-restricted zijn. Dat houdt in: de livestream van de NOS mag men alleen in Nederland bekijken en die van Sporza (VRT) alleen in België.

Toptoernooien live op tv en livestream


Prominente tennissterren uit de lage landen:


Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamKim Clijsters behoort tot de grootste sportheldinnen die Vlaanderen voort heeft gebracht. Vele jaren behoorde zij tot de…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Tennis: wedstrijden Elise Mertens live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Elise Mertens live op tv en livestreamElise Mertens werd in 1995 geboren in Leuven. Zij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldtopper in het damest…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Tennis: Australian Open live op tv en livestreamTennis: Australian Open live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Tennistoernooien, de grand slam tegenover de recreatieveDe grand slam, als je van tennis houdt heb je deze bekende toernooien vast wel eens op tv bekeken. Uit welke toernooien…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tennis
  • http://info.ziggosporttotaal.nl/
  • http://www.atpworldtour.com/Finals/2011.aspx
  • http://www.nu.nl/sport/2668490/federer-en-nadal-in-zelfde-groep-atp-world-tour-finals.html
Reactie

Johan, 26-08-2019
Eerste wedstrijd van Williams staat gepland op 27/8 01.00 uur volgens opgave wedstrijdleiding US.
Mijn vraag… hoe laat komt deze dan op euro sport tv in Europa? Reactie infoteur, 26-08-2019
Geachte Johan,

Als mijn informatie klopt, dan is de wedstrijd van Serena Williams tegen Maria Sharapova vanavond (26 augustus) om 19u00 plaatselijke tijd in New York. Dat zou betekenen dat dit duel voor de kijkers in Nederland en België in de nacht van 26 op 27 augustus om 01u00 begint. (Ik kan dit niet garanderen, maar volgens mij klopt dit wel.)

Met vriendelijke groet,
Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 09-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.