InfoNu.nl > Sport > Tennis > Australian Open 2018, live op tv en livestream

Australian Open 2018, live op tv en livestream

Australian Open 2018, live op tv en livestream Het Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1905. In 2018 wordt de 106e editie van dit evenement gehouden. Het Australian Open 2018 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Daarnaast zijn de tenniswedstrijden van dit toernooi ook online via een livestream te volgen. Het Australian Open 2018 begint op 15 januari. De finale wordt gespeeld op zondag 28 januari.

Geschiedenis van het Australian Open

Naamsveranderingen

Van 1905 tot en met 1926 heette dit evenement 'het Kampioenschap van Australazië'. De naam 'Australazië' werd indertijd in de sportwereld vaker gebruikt voor samenwerkingsverbanden tussen Australië en Nieuw Zeeland. Deze landen deden bijvoorbeeld meermaals met gezamenlijke teams mee aan de Olympische Spelen en de Davis Cup. Vanaf 1927 heette het tennistoernooi niet meer 'het kampioenschap van Australazië', maar 'het kampioenschap van Australië'. In 1969 werd de naam het van het toernooi wederom veranderd. Sindsdien heet dit evenement het 'Australian Open'.

Locaties

Tot 1952 werd het toernooi in allerlei verschillende steden in Australië en Nieuw Zeeland gespeeld. In 1952 werd Melbourne echter de vaste locatie van dit toernooi. Tegenwoordig vindt het Australian Open nog steeds plaats in die stad. Van 1952 tot en met 1987 werd het toernooi gespeeld op een tennispark in de Melbournse wijk Kooyong. In 1988 verhuisde het toernooi naar een andere plek in Melbourne, waar een hypermodern nieuw tennispark was gebouwd. Indertijd heette dat nieuwe tennispark 'Flinders Park'. In 1996 werd de naam van dit park veranderd in 'Melbourne park'.

Ondergrond

In het oude tennispark van Kooyong werd het Australian Open op gras gespeeld. De banen in Flinders Park (/Melbourne Park) hadden oorspronkelijk als ondergrond ReboundAce. In 2008 werd die ondergrond echter vervangen door Plexicushion.

Rod Laver Arena

Het bekendste stadion van Melbourne Park is de Rod Laver Arena. Dit stadion is vernoemd naar de legendarische Australische tennisser Rod Laver, die in totaal 11 Grand Slams won. De Rod Laver Arena heeft een uitschuifbaar dak, zodat er ook bij slecht weer gespeeld kan worden. Er kunnen bijna vijftienduizend toeschouwers in dit stadion.

Erelijst Australian Open

Succesvolst

De succesvolste speler in de geschiedenis van het Australian Open is de Australiër Adrian Quist. Hij won in totaal dertien titels (tien in het dubbelspel en drie in het enkelspel). Puur qua enkelspeltitels was Roy Emerson de succesvolste speler. Deze Australiër won zes titels in het enkelspel. Hij won het toernooi in 1961, 1963, 1964, 1965, 1966 en 1967. Bij de dames is de Australische Margaret Smith-Court de succesvolste speelster in de geschiedenis van het Australian Open. Zij won in totaal 21 titels (elf titels in het enkelspel en tien in het dubbelspel).

Jongste en oudste

De jongste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Mirjana Lučić. Toen zij in 1998 het damesdubbel won, was zij pas 15 jaar oud. De oudste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Horace Rice. Toen hij in 1923 het mixed-dubbel won, was hij al 52 jaar oud.

Australian Open 2018 live op tv bij Eurosport

Eurosport besteedt in 2018 weer veel live aandacht op tv aan het Australian Open. Tennis is sowieso één van de sporten waarop Eurosport zich focust, naast onder meer wielrennen, MotoGP en skiën. Met name in 2017 was het Australian Open bij Eurosport een groot kijkcijfersucces. Naar de herenfinale van dit toernooi, tussen Roger Federer en Rafael Nadal, keken dat jaar gemidddeld 489.000 mensen in Nederland. Dit was een kijkcijfergemiddelde van circa 25 procent van de Nederlandse tv-kijkers op dat moment. Op het hoogtepunt keken die ochtend 700.000 Nederlanders naar de finale op Eurosport. Dit zijn kijkcijfers die Eurosport in Nederland slechts zeer incidenteel overtreft, bijvoorbeeld bij een ontknoping van het MotoGP-seizoen, of bij de ontknoping van de Giro d'Italia 2018 die door Tom Dumoulin werd gewonnen.

Deelnemersveld: afzeggingen
Er zijn bij het Australian Open 2018 een aantal prominente afzeggingen van grote sterren. Oorspronkelijk zou de Australian Open 2018 het eerste Grand Slam-toernooi zijn waarop Serena Williams actief zou zijn na haar zwangerschapsverlof. Ze heeft echter niet op tijd haar goede vorm herwonnen en daarom heeft Serena Williams besloten om dit toernooi over te slaan. Andere prominente namen die ontbreken op de deelnemerslijst van de Australian Open 2018 zijn onder meer Andy Murray en Kei Nishikori.

Commentatoren
Bij de live tv-uitzendingen van de wedstrijden van het Australian Open 2018 zijn er op de zender Eurosport 2 de volgende drie vrouwelijke commentatoren actief: Kristie Boogert, Sabine Appelmans en Mariëtte Pakker. Naast de wedstrijden zendt men ook dagelijks een magazineprogramma uit, dat gepresenteerd wordt door de ex-proftennissers Mats Wilander en Barbara Schett.

Uitzendschema Australian Open op Eurosport

Vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Australië zijn de meeste wedstrijden die in Australië 's middags worden gespeeld, 's ochtends zeer vroeg in Nederland te zien. De uitzendingen beginnen 's avonds laat. De eerste uitzending van Eurosport begint bijvoorbeeld in de nacht van zondag 14 januari op maandag 15 januari om 1u00 op de zender Eurosport 1.

Uitzendtijden eerste week (15 t/m 22 januari) Australian Open live op Eurosport

Ook tijdens de overige wedstrijddagen van de eerste week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen 's nacht om 1u00 op de zender Eurosport 1. Liefhebbers van tennis kunnen vervolgens de hele nacht en ochtend naar de wedstrijden kijken. De live tv-uitzendingen over de Australian Open duren vaak zelfs tot ver in de middag (tot circa 14u30 of 14u45, afhankelijk van het begintijdstip van de andere sportuitzendingen die 's middags live te zien zijn, bijvoorbeeld de World Cup skiën of de World Cup Cyclocross Nommay).

Uitzendtijden tweede week (23 t/m 28 januari) Australian Open live op Eurosport

Ook in de tweede week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen van Eurosport doorgaans 's nachts om 1u00 (Nederlandse tijd). De enige uitzonderingen daarop zijn de damesfinale en de herenfinale. De uitzendingen van die finales beginnen pas 's ochtends (Nederlandse tijd) om 9u30.

Slotfase Australian Open 2018 live op tv bij Eurosport:
  • Kwartfinales: dinsdag 23 januari en woensdag 24 januari van 1u00 tot 12u00
  • Halve finales: donderdag 25 januari en vrijdag 26 januari van 1u00 tot 12u00
  • Finale dames: zaterdag 27 januari van 09u30 tot circa 11u45
  • Finale heren: zondag 28 januari van 09u30 tot circa 12u45

Programma: welke wedstrijden live op tv?

Welke wedstrijden van de Australian Open zendt men uit? Eurosport kiest per dag meestal voor de partijen van de hoogstgeplaatste spelers, die op het Center Court en de andere hoofdvelden spelen. Voor de uitzendingen van Eurosport in Nederland en Vlaanderen gebruikt men bij de Australian Open doorgaans het internationale tv-signaal. Dit houdt in dat er vooral wedstrijden te zien zijn, die voor een mondiaal publiek interessant zijn en men vaak niet erg kan focussen op spelers uit de lage landen. Het is echter wel mogelijk om diverse partijen die men niet op tv ziet, toch bij Eurosport te bekijken, namelijk via een livestream op de Eurosport Player App.

Livestream Australian Open 2018: Eurosport Player

Het Australian Open 2018 is dus ook online live te volgen via een stream. De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een betaald abonnement op deze app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Via de livestream van de Eurosport Player App zijn sowieso alle tv-uitzendingen van de zenders Eurosport 1 en 2 te volgen. Zo kan men de tenniswedstrijden live online via de stream bekijken op een laptop of smartphone, als men geen tv tot de beschikking heeft. Daarnaast zijn er op de Eurosport Player App ook livestreams te vinden van diverse wedstrijden van de Australian Open die niet op tv te zien zijn bij Eurosport.

Davis Cup: Frankrijk-Nederland live op tv

Het eerstvolgende grote tennisevenement dat na de Australian Open 2018 live op tv wordt uitgezonden is de eerste ronde van de Davis Cup. Van 2 tot en met 4 februari 2018 wordt door Ziggo Sport de wedstrijd Frankrijk-Nederland live uitgezonden. Deze tennisinterland vindt plaats in Albertville (Frankrijk).

Roland Garros live op tv bij Eurosport

Het tweede grandslamtoernooi van het seizoen 2018, Roland Garros (French Open), wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Het hoofdtoernooi van Roland Garros 2018 begint op zondag 27 mei. De finale van het French Open wordt twee weken later gespeeld, op zondag 10 juni.

Uitslagen Australian Open 2018

Het herentoernooi van de Australian Open 2018 werd gewonnen door Roger Federer. In de finale versloeg hij Marin Cilic. Dit was voor de 36-jarige Zwitser de twintigste eindzege in een Grand Slam. Het damestoernooi werd gewonnen door Caroline Wozniacki. In de finale versloeg zij Simona Halep. Voor de Deense Wozniacki was dit de eerste eindzege in een Grand Slam.

Lees verder

© 2012 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Australian Open 2018: Prijzengeld, live op tvDe Australian Open 2018: Prijzengeld, live op tvDe Australian Open is zoals gebruikelijk ook in 2018 weer het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. De Australi…
Tennis: US Open 2018 live op tv en livestreamTennis: US Open 2018 live op tv en livestreamOp maandag 27 augustus begint het US Open 2018. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 9 september. Het evenement vi…
Tennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestreamTennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestreamOp maandag 2 juli 2018 begint de 132e editie van het befaamde tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Het evenemen…
Australian OpenAustralian OpenHet Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne…
Australian Open 2017: Favorieten en live uitzendingenAustralian Open 2017: Favorieten en live uitzendingenVanaf 16 januari 2017 tot en met 29 januari 2017 wordt de Australian Open gehouden. De favorieten nemen het tegen elkaar…
Bronnen en referenties
  • http://www.australianopen.com/
  • http://www.nsp.nl/335-kijkcijferrecord-eurosport-bij-australian-open.html
  • https://derotsmedia.com/2017/12/09/2018-start-met-heel-veel-tennis-op-eurosport/

Reageer op het artikel "Australian Open 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 31-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!