InfoNu.nl > Sport > Tennis > Australian Open 2020, live op tv en livestream

Australian Open 2020, live op tv en livestream

Australian Open 2020, live op tv en livestream Het Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1905. In 2020 wordt de 108e editie van dit evenement gehouden. Het Australian Open 2020 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Daarnaast zijn de tenniswedstrijden van dit toernooi ook online via een livestream te volgen. Tot de topspelers die deelnemen aan dit toernooi behoort de Nederlandse Kiki Bertens. Het Australian Open 2020 begint op 20 januari. De finale wordt gespeeld op zondag 2 februari.

Geschiedenis van het Australian Open

Naamsveranderingen

Van 1905 tot en met 1926 heette dit evenement 'het Kampioenschap van Australazië'. De naam 'Australazië' werd indertijd in de sportwereld vaker gebruikt voor samenwerkingsverbanden tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen deden bijvoorbeeld meermaals met gezamenlijke teams mee aan de Olympische Spelen en de Davis Cup. Vanaf 1927 heette het tennistoernooi niet meer 'het kampioenschap van Australazië', maar 'het kampioenschap van Australië'. In 1969 werd de naam het van het toernooi wederom veranderd. Sindsdien heet dit evenement het 'Australian Open'.

Locaties

Tot 1952 werd het toernooi in allerlei verschillende steden in Australië en Nieuw-Zeeland gespeeld. In 1952 werd Melbourne echter de vaste locatie van dit toernooi. Tegenwoordig vindt het Australian Open nog steeds plaats in die stad. Van 1952 tot en met 1987 werd het toernooi gespeeld op een tennispark in de Melbournse wijk Kooyong. In 1988 verhuisde het toernooi naar een andere plek in Melbourne, waar een hypermodern nieuw tennispark was gebouwd. Indertijd heette dat nieuwe tennispark 'Flinders Park'. In 1996 werd de naam van dit park veranderd in 'Melbourne park'.

Ondergrond

In het oude tennispark van Kooyong werd het Australian Open op gras gespeeld. De banen in Flinders Park (Melbourne Park) hadden oorspronkelijk als ondergrond Rebound Ace. In 2008 werd die ondergrond echter vervangen door Plexicushion.

Rod Laver Arena

Het bekendste stadion van Melbourne Park is de Rod Laver Arena. Dit stadion is vernoemd naar de legendarische Australische tennisser Rod Laver, die in totaal 11 Grand Slams won. De Rod Laver Arena heeft een uitschuifbaar dak, zodat er ook bij slecht weer gespeeld kan worden. Er kunnen bijna vijftienduizend toeschouwers in dit stadion.

Erelijst Australian Open

Succesvolst

De succesvolste speler in de geschiedenis van het Australian Open is de Australiër Adrian Quist. Hij won in totaal dertien titels (tien in het dubbelspel en drie in het enkelspel). Puur qua enkelspeltitels was Roy Emerson de succesvolste speler. Deze Australiër won zes titels in het enkelspel. Hij won het toernooi in 1961, 1963, 1964, 1965, 1966 en 1967. Bij de dames is de Australische Margaret Smith-Court de succesvolste speelster in de geschiedenis van het Australian Open. Zij won in totaal 21 titels (elf titels in het enkelspel en tien in het dubbelspel).

Jongste en oudste

De jongste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Mirjana Lučić. Toen zij in 1998 het damesdubbel won, was zij pas 15 jaar oud. De oudste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Horace Rice. Toen hij in 1923 het mixed-dubbel won, was hij al 52 jaar oud.

Nederlandse deelnemers Australian Open 2020, waaronder Kiki Bertens

Hoofdtoernooi: Kiki Bertens, Arantxa Rus en Tallon Griekspoor

Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan dit toernooi? Kiki Bertens en Arantxa Rus doen sowieso mee. Vanwege hun plek op de wereldranglijst mogen zij automatisch deelnemen aan het hoofdtoernooi. Hoe hebben Bertens en Rus bij voorgaande edities van dit toernooi gepresteerd? De beste prestatie van Kiki Bertens was het behalen van de derde ronde in 2018. De beste prestatie van Arantxa Rus was het behalen van de tweede ronde in 2011.

Diverse andere Nederlanders hebben geprobeerd om via het kwalificatietoernooi een plek krijgen op het hoofdtoernooi. Nederlandse deelnemers aan het kwalificatietoernooi bij de dames waren Indy de Vroome, Richèl Hogenkamp, Bibiane Schoofs en Lesley Pattinama Kerkhove. Nederlandse deelnemers aan het kwalificatietoernooi bij de heren waren Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp. Van al die qualifiers was Tallon Griekspoor de enige die erin slaagde om zich voor het hoofdtoernooi te kwalificeren.

Afwezig: Robin Haase

Een opvallende afwezige is Robin Haase. Jarenlang was hij vanwege zijn plek op de wereldranglijst automatisch gekwalificeerd voor dit toernooi. In 2020 is dit echter niet het geval, aangezien hij is afgezakt op die wereldranglijst. Hij heeft besloten om ook niet deel te nemen aan het kwalificatietoernooi voor dit Grand Slam-toernooi; hij speelt in deze periode twee andere (Challenger) toernooien.

Programma Nederlanders?

Wanneer moeten de Nederlanders spelen op het hoofdtoernooi van het Australian Open 2019? Hoe ziet hun programma eruit? Zodra dat bekend is, wordt hun speelschema hieronder telkens gemeld.

Programma Kiki Bertens op Australian Open 2020

Eerste ronde: Kiki Bertens - Irina-Camelia Begu

De Nederlandse Kiki Bertens neemt het in de eerste ronde van het dames enkelspel op tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu. Bertens staat voorafgaand aan het Australian Open op de negende plek van de wereldranglijst, haar tegenstander staat 77e op die ranking. Kiki Bertens is op papier dus duidelijk de favoriet voor de zege in deze partij in de eerste ronde.

Wanneer speelt Kiki Bertens haar eerste partij?

Zodra bekend is wanneer deze wedstrijd van Bertens plaatsvindt, wordt dat hier gemeld. Het duel van Kiki Bertens is live op tv te zien bij de zender Eurosport1. Daarnaast wordt deze wedstrijd van Kiki Bertens ook online via een livestream door Eurosport uitgezonden.

Programma Arantxa Rus

Eerste ronde: Rus-Linette

De Nederlandse Arantxa Rus speelt in de eerste ronde van het dames enkelspel tegen Magda Linette. Rus staat voorafgaand aan Australian Open op de 89e plek van de wereldranglijst, Linette op de 43e plek.

Wanneer?

Op welke dag speelt Arantxa Rus haar partij in de eerste ronde? Zodra dat bekend is, wordt dat hier gemeld. De wedstrijd is hoogstwaarschijnlijk live te zien op de zender Eurosport1. (Alleen indien er tegelijkertijd een buitengewoon belangrijke andere partij bezig is, bestaat er een kans dat een deel van het duel van Rus niet live op tv te zien is.) Sowieso is de wedstrijd van Rus online via een livestream te bekijken.

Programma Tallon Griekspoor

Op maandag 20 januari speelt Tallon Grieksspoor zijn wedstrijd in de eerste ronde van het heren enkelspel van het Australian Open 2020. Zijn tegenstander is de Amerikaan Taylor Fritz, die op de 29e plaats staat van de plaatsingslijst van dit toernooi. Deze partij is sowieso via de livestream te volgen en waarschijnlijk ook live op tv te zien bij Eurosport1.

Australian Open 2020 live op tv bij Eurosport

Eurosport besteedt in 2020 weer veel live aandacht op tv (en online via de livestream) aan het Australian Open. Tennis is sowieso één van de sporten waarop Eurosport zich focust, naast onder meer wielrennen, MotoGP en skiën. Met name in 2017 was het Australian Open bij Eurosport een groot kijkcijfersucces. Naar de herenfinale van dit toernooi, tussen Roger Federer en Rafael Nadal, keken dat jaar gemidddeld 489.000 mensen in Nederland. Dit was een kijkcijfergemiddelde van circa 25 procent van de Nederlandse tv-kijkers op dat moment. Op het hoogtepunt keken die ochtend 700.000 Nederlanders naar de finale op Eurosport. Dit zijn kijkcijfers die Eurosport in Nederland slechts zeer incidenteel overtreft, bijvoorbeeld bij een ontknoping van het MotoGP-seizoen, of bij de ontknoping van de Giro d'Italia 2018 die door Tom Dumoulin werd gewonnen.

Uitzendschema Australian Open op Eurosport

Vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Australië zijn de meeste wedstrijden die in Australië 's middags worden gespeeld, 's ochtends zeer vroeg in Nederland te zien. De uitzendingen beginnen 's avonds laat. De eerste uitzending van Eurosport begint bijvoorbeeld in de nacht van zondag 19 januari op maandag 20 januari om 0u50 op de zender Eurosport 1.

Uitzendtijden eerste week (20 t/m 26 januari) Australian Open live op Eurosport

Ook tijdens de overige wedstrijddagen van de eerste week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen 's nacht doorgaans om enkele minuten voor één uur op de zender Eurosport 1. Liefhebbers van tennis kunnen vervolgens de hele nacht en ochtend naar de wedstrijden kijken. De live tv-uitzendingen over de Australian Open duren vaak zelfs tot ver in de middag (tot circa 14u30 of 14u45, afhankelijk van het begintijdstip van de andere sportuitzendingen die 's middags live te zien zijn.

Uitzendtijden tweede week (27 januari t/m 2 februari) Australian Open live op Eurosport

Ook in de tweede week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen van deze sportzender doorgaans 's nachts om 1u00 (Nederlandse tijd). De enige uitzonderingen daarop zijn de damesfinale en de herenfinale. De uitzendingen van die finales beginnen pas 's ochtends (Nederlandse tijd) om 9u30.

Slotfase Australian Open 2020 live op tv bij Eurosport:
 • Kwartfinales: dinsdag 28 januari en woensdag 29 januari van 1u00 tot 12u00
 • Halve finales: donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari van 1u00 tot 12u00
 • Finale dames: zaterdag 1 februari van 09u30 tot circa 11u45
 • Finale heren: zondag 2 februari van 09u30 tot circa 12u45

Programma: Finales enkelspel Australian Open 2020

 • Za. 1 februari, finale dames enkelspel
 • Zo. 2 februari, finale heren enkelspel

Programma: welke wedstrijden live op tv?

Welke wedstrijden van de Australian Open zendt men uit? Eurosport kiest per dag meestal voor de partijen van de hoogstgeplaatste spelers, die op het Center Court en de andere hoofdvelden spelen. Dit houdt in dat er vooral wedstrijden te zien zijn, die voor een mondiaal publiek interessant zijn. Daarnaast focust men zich ook vaak op de spelers uit de lage landen (de partijen van Kiki Bertens zijn sowieso live bij hen te zien). Het is echter wel mogelijk om diverse partijen die men niet op tv ziet, toch bij Eurosport te bekijken, namelijk via een livestream op de Eurosport Player App.

Livestream Australian Open 2020: Eurosport Player

Livestream hoofdtoernooi (alle courts, alle wedstrijden)

Het Australian Open 2020 is dus ook online live te volgen via livestream van Eurosport. Met die officiële livestream van Eurosport kan men dus op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer naar de tenniswedstrijden van het Australian Open 2020 kijken. De livestream begint dagelijks, net als de live tv-uitzendingen, op enkele minuten voor één uur in de nacht. De livestream duurt tot aan het einde van de laatste partijen van de dag. De fanatieke tennisfan kan in Nederland en België dus de hele nacht, de hele ochtend en een deel van de middag per livestream naar de partijen in Australië kijken.

De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Is dit een gratis livestream van de Australian Open 2020? Men dient een abonnement op deze app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken, dus neen, dit is niet een gratis stream. Wat zijn de mogelijkheden die deze app biedt aan mensen die via een livestream daarop het Australian Open 2020 willen volgen? Via de livestream van de Eurosport Player App zijn niet alleen alle tv-uitzendingen van de zenders Eurosport 1 en 2 te volgen. Ook de wedstrijden van alle overige courts zijn via een livestream op de app van deze sportzender te bekijken. Deze livestream-app is dus een waar Walhalla voor de ware tennisfan.

Livestream kwalificatietoernooi Australian Open

Via de livestream van de Eurosport Player zijn niet alleen de wedstrijden van het hoofdtoernooi live te bekijken. Ook de wedstrijden uit het kwalificatietoernooi (die in Nederland en België allemaal niet live op tv worden uitgezonden) zijn via de livestream van Eurosport te bekijken. Via de Eurosport Player kan men kiezen naar welke baan men per livestream wil kijken.

Uitzendschema: livestream kwalificatietoernooi

 • Nacht van ma. 13 op di. 14 januari om 0u00: livestream dag 1 van het kwalificatietoernooi op de Eurosport Player
 • Nacht van di. 14 op wo. 15 januari om 0u00: livestream dag 2 v.h. kwalificatietoernooi
 • Nacht van wo. 15 op do. 16 januari om 0u00: livestream dag 3
 • Nacht van do. 16 op vr. 17 januari om 0u00: livestream van de vierde en laatste dag van de kwalificaties

Livestream hoofdtoernooi, alternatief: Go App

Een legaal alternatief om per livestream naar de Australian Open te kijken is de Go App (online televisie). Hiermee kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen van Eurosport kijken. Vergeleken met de officiële livestream van Eurosport heeft deze Go App dus wel als nadeel, dat men hiermee per stream niet alle courts kan bekijken, doch alleen de wedstrijden die op televisie te zien zijn. De Go App is een product van Ziggo. Men kan hiermee per livestream naar tv kijken in de gehele Europese Unie. Ook in sommige landen buiten de EU (zoals Noorwegen en IJsland) kan men via een livestream op die app naar televisie kijken. Wie geen tijd of zin heeft om 's nachts live op tv of via een livestream naar het Australian Open te kijken, kan de tv-uitzendingen via een stream op die app ook nog een week lang terugkijken.

Livestream iTv-app

Een alternatief voor klanten van KPN is, om het Australian Open via een livestream op de iTV-app te bekijken. Voor de iTV-app geldt hetzelfde als voor de Go App: men hoeft als abonnee van die tv-providers er niets voor bij te betalen om die app te gebruiken. In principe heeft men op die manier dus een gratis livestream van het Australian Open (bij de meeste toppartijen), maar in tegenstelling tot de stream op de Eurosport Player, kan men via de livestreams op de Go App en de iTV-app niet alle partijen zien (doch alleen de partijen die live op de tv-zender Eurosport1 worden uitgezonden). De iTV-app is vooral bedoeld voor KPN-klanten die op een smartphone via een livestream naar tv willen kijken.

Livestream Interactieve Tv

Klanten van KPN kunnen ook per livestream naar de Eurosport tv-uitzendingen van dit tennistoernooi kijken via de site Interactieve Tv. Die site is vooral geschikt voor mensen die via een desktop computer naar een livestream willen kijken. Ook via deze site kan men in de hele EU per livestream naar de live tv-uitzendingen van dit tennistoernooi kijken, net als op de iTV-app. Hierbij geldt ook weer, dat op deze site dus alleen de tv-wedstrijden te zien zijn en niet de overige partijen van de Australian Open (die wel per livestream op de Eurosport Player te zien zijn).

Livestream NLziet? Neen

Het is niet mogelijk om de live tv-uitzendingen van het Australian Open 2020 via een livestream op de NLziet-app te bekijken. Op die populaire tv-app zijn namelijk niet per livestream zenders te ontvangen waarop dit Australische tennistoernooi live wordt uitgezonden.

Roland Garros live op tv bij Eurosport

Het tweede grandslamtoernooi van het seizoen 2020, Roland Garros (French Open), wordt eveneens live op tv en online per livestream uitgezonden door Eurosport. Ook Wimbledon en het US Open kan men in 2020 live op tv en via een livestream bij hen bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen Australian Open 2019

 • Finale dames enkelspel: Naomi Osaka - Petra Kvitova 7-6 5-7 6-4
 • Finale heren enkelspel: Rafael Nadal - Novak Djokovic 3-6 2-6 3-6

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tennis: US Open 2019 live op tv en livestreamTennis: US Open 2019 live op tv en livestreamOp maandag 26 augustus begint het US Open 2019. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 8 september. Het evenement vi…
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Tennis: Wimbledon 2019 live op tv en livestreamTennis: Wimbledon 2019 live op tv en livestreamOp maandag 1 juli 2019 begint de 133e editie van het befaamde tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Het evenemen…
Australian OpenAustralian OpenHet Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne…
Voetbal 2020: VVV-PSV, live op tv en livestreamVoetbal 2020: VVV-PSV, live op tv en livestreamOp zondag 19 januari 2020 wordt de competitiewedstrijd VVV Venlo-PSV gespeeld. Men kan deze wedstrijd tussen de clubs ui…
Bronnen en referenties
 • http://www.australianopen.com/
 • http://www.nsp.nl/335-kijkcijferrecord-eurosport-bij-australian-open.html
 • https://derotsmedia.com/2017/12/09/2018-start-met-heel-veel-tennis-op-eurosport/

Reageer op het artikel "Australian Open 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!