InfoNu.nl > Sport > Tennis > Australian Open 2020, live op tv en livestream

Australian Open 2020, live op tv en livestream

Australian Open 2020, live op tv en livestream Het Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1905. In 2020 wordt de 108e editie van dit evenement gehouden. Het Australian Open 2020 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Daarnaast zijn de tenniswedstrijden van dit toernooi ook online via een livestream te volgen. Het Australian Open 2020 begint op 20 januari. De finale wordt gespeeld op zondag 2 februari.

Geschiedenis van het Australian Open

Naamsveranderingen

Van 1905 tot en met 1926 heette dit evenement 'het Kampioenschap van Australazië'. De naam 'Australazië' werd indertijd in de sportwereld vaker gebruikt voor samenwerkingsverbanden tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen deden bijvoorbeeld meermaals met gezamenlijke teams mee aan de Olympische Spelen en de Davis Cup. Vanaf 1927 heette het tennistoernooi niet meer 'het kampioenschap van Australazië', maar 'het kampioenschap van Australië'. In 1969 werd de naam het van het toernooi wederom veranderd. Sindsdien heet dit evenement het 'Australian Open'.

Locaties

Tot 1952 werd het toernooi in allerlei verschillende steden in Australië en Nieuw-Zeeland gespeeld. In 1952 werd Melbourne echter de vaste locatie van dit toernooi. Tegenwoordig vindt het Australian Open nog steeds plaats in die stad. Van 1952 tot en met 1987 werd het toernooi gespeeld op een tennispark in de Melbournse wijk Kooyong. In 1988 verhuisde het toernooi naar een andere plek in Melbourne, waar een hypermodern nieuw tennispark was gebouwd. Indertijd heette dat nieuwe tennispark 'Flinders Park'. In 1996 werd de naam van dit park veranderd in 'Melbourne park'.

Ondergrond

In het oude tennispark van Kooyong werd het Australian Open op gras gespeeld. De banen in Flinders Park (Melbourne Park) hadden oorspronkelijk als ondergrond Rebound Ace. In 2008 werd die ondergrond echter vervangen door Plexicushion.

Rod Laver Arena

Het bekendste stadion van Melbourne Park is de Rod Laver Arena. Dit stadion is vernoemd naar de legendarische Australische tennisser Rod Laver, die in totaal 11 Grand Slams won. De Rod Laver Arena heeft een uitschuifbaar dak, zodat er ook bij slecht weer gespeeld kan worden. Er kunnen bijna vijftienduizend toeschouwers in dit stadion.

Erelijst Australian Open

Succesvolst

De succesvolste speler in de geschiedenis van het Australian Open is de Australiër Adrian Quist. Hij won in totaal dertien titels (tien in het dubbelspel en drie in het enkelspel). Puur qua enkelspeltitels was Roy Emerson de succesvolste speler. Deze Australiër won zes titels in het enkelspel. Hij won het toernooi in 1961, 1963, 1964, 1965, 1966 en 1967. Bij de dames is de Australische Margaret Smith-Court de succesvolste speelster in de geschiedenis van het Australian Open. Zij won in totaal 21 titels (elf titels in het enkelspel en tien in het dubbelspel).

Jongste en oudste

De jongste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Mirjana Lučić. Toen zij in 1998 het damesdubbel won, was zij pas 15 jaar oud. De oudste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Horace Rice. Toen hij in 1923 het mixed-dubbel won, was hij al 52 jaar oud.

Australian Open 2020 live op tv bij Eurosport

Eurosport besteedt in 2020 weer veel live aandacht op tv (en online via de livestream) aan het Australian Open. Tennis is sowieso één van de sporten waarop Eurosport zich focust, naast onder meer wielrennen, MotoGP en skiën. Met name in 2017 was het Australian Open bij Eurosport een groot kijkcijfersucces. Naar de herenfinale van dit toernooi, tussen Roger Federer en Rafael Nadal, keken dat jaar gemidddeld 489.000 mensen in Nederland. Dit was een kijkcijfergemiddelde van circa 25 procent van de Nederlandse tv-kijkers op dat moment. Op het hoogtepunt keken die ochtend 700.000 Nederlanders naar de finale op Eurosport. Dit zijn kijkcijfers die Eurosport in Nederland slechts zeer incidenteel overtreft, bijvoorbeeld bij een ontknoping van het MotoGP-seizoen, of bij de ontknoping van de Giro d'Italia 2018 die door Tom Dumoulin werd gewonnen.

Uitzendschema Australian Open op Eurosport

Vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Australië zijn de meeste wedstrijden die in Australië 's middags worden gespeeld, 's ochtends zeer vroeg in Nederland te zien. De uitzendingen beginnen 's avonds laat. De eerste uitzending van Eurosport begint bijvoorbeeld in de nacht van zondag 19 januari op maandag 20 januari om 1u00 op de zender Eurosport 1.

Uitzendtijden eerste week (20 t/m 26 januari) Australian Open live op Eurosport

Ook tijdens de overige wedstrijddagen van de eerste week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen 's nacht om 1u00 op de zender Eurosport 1. Liefhebbers van tennis kunnen vervolgens de hele nacht en ochtend naar de wedstrijden kijken. De live tv-uitzendingen over de Australian Open duren vaak zelfs tot ver in de middag (tot circa 14u30 of 14u45, afhankelijk van het begintijdstip van de andere sportuitzendingen die 's middags live te zien zijn.

Uitzendtijden tweede week (27 januari t/m 2 februari) Australian Open live op Eurosport

Ook in de tweede week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen van deze sportzender doorgaans 's nachts om 1u00 (Nederlandse tijd). De enige uitzonderingen daarop zijn de damesfinale en de herenfinale. De uitzendingen van die finales beginnen pas 's ochtends (Nederlandse tijd) om 9u30.

Slotfase Australian Open 2020 live op tv bij Eurosport:
 • Kwartfinales: dinsdag 28 januari en woensdag 29 januari van 1u00 tot 12u00
 • Halve finales: donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari van 1u00 tot 12u00
 • Finale dames: zaterdag 1 februari van 09u30 tot circa 11u45
 • Finale heren: zondag 2 februari van 09u30 tot circa 12u45

Programma: Finales enkelspel Australian Open 2020

 • Za. 1 februari, finale dames enkelspel
 • Zo. 2 februari, finale heren enkelspel

Programma: welke wedstrijden live op tv?

Welke wedstrijden van de Australian Open zendt men uit? Eurosport kiest per dag meestal voor de partijen van de hoogstgeplaatste spelers, die op het Center Court en de andere hoofdvelden spelen. Dit houdt in dat er vooral wedstrijden te zien zijn, die voor een mondiaal publiek interessant zijn en men vaak niet erg kan focussen op spelers uit de lage landen. Het is echter wel mogelijk om diverse partijen die men niet op tv ziet, toch bij Eurosport te bekijken, namelijk via een livestream op de Eurosport Player App.

Programma: Nederlandse deelnemers Australian Open 2020, waaronder Kiki Bertens

Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan dit toernooi? Kiki Bertens doet sowieso mee. Waarschijnlijk doen ook Rus en Haase mee, doch dit is nog niet zeker. Daarnaast kunnen ook diverse andere Nederlanders via het kwalificatietoernooi een plek krijgen op het hoofdtoernooi. Wanneer moeten de Nederlanders spelen op het hoofdtoernooi van het Australian Open 2019? Hoe ziet hun programma eruit? Zodra dat bekend is, wordt hun speelschema hier gemeld.

Livestream Australian Open 2020: Eurosport Player

Livestream hoofdtoernooi (alle courts, alle wedstrijden)

Het Australian Open 2020 is dus ook online live te volgen via livestream van Eurosport. Met die officiële livestream van Eurosport kan men dus op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer naar de tenniswedstrijden van het Australian Open 2020 kijken.

De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Is dit een gratis livestream van de Australian Open 2020? Men dient een abonnement op deze app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Via de livestream van de Eurosport Player App zijn niet alleen alle tv-uitzendingen van de zenders Eurosport 1 en 2 te volgen. Ook de wedstrijden van alle overige courts zijn via een livestream bij Eurosport te bekijken. Deze livestream-app is dus een waar Walhalla voor de ware tennisfan.

Livestream kwalificatietoernooi

Via de livestream van de Eurosport Player zijn niet alleen de wedstrijden van het hoofdtoernooi live te bekijken. Ook de wedstrijden uit het kwalificatietoernooi (die in Nederland en België allemaal niet live op tv worden uitgezonden) zijn via de livestream van Eurosport te bekijken.

Uitzendschema: livestream kwalificatietoernooi

 • Nacht van ma. 13 op di. 14 januari om 1u00: livestream dag 1 van het kwalificatietoernooi op de Eurosport Player
 • Nacht van di. 14 op wo. 15 januari om 1u00: livestream dag 2 v.h. kwalificatietoernooi
 • Nacht van wo. 15 op do. 16 januari om 1u00: livestream dag 3
 • Nacht van do. 16 op vr. 17 januari om 1u00: livestream van de vierde en laatste dag van de kwalificaties

Livestream hoofdtoernooi, alternatief: Go App

Een legaal alternatief om per livestream naar de Australian Open te kijken is de Go App (online televisie). Hiermee kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen van Eurosport kijken. Vergeleken met de officiële livestream van Eurosport heeft deze Go App dus wel als nadeel, dat men hiermee per stream niet alle courts kan bekijken, doch alleen de wedstrijden die op televisie te zien zijn. De Go App is een product van Ziggo. Men kan hiermee per livestream naar tv kijken in de gehele Europese Unie. Een alternatief voor klanten van KPN is, om dit toernooi via de iTV-app te bekijken. Voor de iTV-app geldt hetzelfde als voor de Go App: men hoeft als abonnee van die tv-providers er niets voor bij te betalen om die app te gebruiken. In principe heeft men op die manier dus een gratis livestream van het Australian Open (bij de meeste toppartijen), maar in tegenstelling tot de stream op de Eurosport Player, kan men via de livestreams op de Go App en de iTV-app niet alle partijen zien (doch alleen de partijen die live op de tv-zender Eurosport1 worden uitgezonden).

Roland Garros live op tv bij Eurosport

Het tweede grandslamtoernooi van het seizoen 2020, Roland Garros (French Open), wordt live op tv en online per livestream uitgezonden door Eurosport.

Voorgaande editie: uitslagen Australian Open 2019

 • Finale dames enkelspel: Naomi Osaka - Petra Kvitova 7-6 5-7 6-4
 • Finale heren enkelspel: Rafael Nadal - Novak Djokovic 3-6 2-6 3-6

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Australian OpenAustralian OpenHet Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne…
Tennis: US Open 2019 live op tv en livestreamTennis: US Open 2019 live op tv en livestreamOp maandag 26 augustus begint het US Open 2019. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 8 september. Het evenement vi…
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Bronnen en referenties
 • http://www.australianopen.com/
 • http://www.nsp.nl/335-kijkcijferrecord-eurosport-bij-australian-open.html
 • https://derotsmedia.com/2017/12/09/2018-start-met-heel-veel-tennis-op-eurosport/

Reageer op het artikel "Australian Open 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!