Tennis: US Open 2020, live op tv en livestream

Tennis: US Open 2020, live op tv en livestream Op maandag 31 augustus begint het US Open 2020. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 13 september. Het evenement vindt plaats op het tennispark van Flushing Meadows (New York). Vanwege het coronavirus mag er geen publiek aanwezig zijn bij dit tennistoernooi. Het US Open 2020 is in Nederland en België live op tv te volgen. Ook kan men de wedstrijden van het US Open 2020 online per livestream bekijken. Tot de prominente Belgische deelnemers behoort Kim Clijsters. Namens Nederland doet Arantxa Rus mee aan dit toernooi. De finale van het heren enkelspel vindt plaats op zondag 13 september. Hoe ziet het uitzendschema van de live tv-uitzendingen van de US Open eruit? Hoe kan men het US Open 2020 via een livestream bekijken? Hoe is de geschiedenis verlopen van dit Amerikaanse Grand Slam-toernooi?

Geschiedenis: US Open (tennis)

De eerste editie van dit toernooi werd gehouden in 1881. In die begintijd werd het georganiseerd in Newport en er werd alleen een herentoernooi gehouden. Officieel was dit evenement toen nog het U.S. National Championship Tennis. Het overgrote merendeel van de deelnemers was in die periode Amerikaan, maar toch haalde bij de eerste editie een niet-Amerikaanse deelnemer de finale. Dat was de Brit William Glyn, die woonachtig was in Amerika. Hij verloor de finale overigens van de Amerikaan Richard Sears.

Internationalisering

In 1903 was de Brit Laurence Doherty de eerste niet-Amerikaan die erin slaagde om dit toernooi te winnen. De tweede niet-Amerikaan was de legendarische Fransman René Lacoste, die zegevierde in 1926 en 1927. In die jaren twintig van de twintigste eeuw was het toernooi inmiddels uitgegroeid tot een echt internationaal evenement en was er ook een damestoernooi aan gekoppeld. Het toernooi had in de tussentijd ook een nieuwe locatie gekregen: het tennispark in Forest Hills, in Queens (New York). Dat zou tot 1977 de vaste locatie van het evenement blijven.

Ondergrond: gras, gravel en hardcourt

Oorspronkelijk werd dit tennistoernooi op grasbanen gespeeld. Gras was in de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw de logische ondergrond waarop veruit de meeste toptoernooien in het tennis werden gespeeld. Gras heeft echter veel nadelen als ondergrond bij het tennis. Grasbanen slijten snel, het onderhoud is duur en arbeidsintensief. Daarnaast stuitert een tennisbal minder hoog op een grasbaan dan op andere ondergronden, wat voor velen het tennisplezier vermindert. Daarom zijn er in de tweede helft van de twintigste eeuw allerlei andere ondergronden sterk opgekomen in de wereld van het tennis, die het gras uit het overgrote merendeel van de tennisparken hebben verjaagd.

Ook in het tennispark van Forest Hills, waar het US Open werd gespeeld, vond zo'n revolutie plaats. Tot en met 1974 werd er tennis gespeeld op gras, maar met ingang van 1975 waren de grasbanen vervangen door gravel. In 1978 verhuisde het US Open Tennis naar een ander tennispark: Flushing Meadows. De banen hebben daar hardcourt als ondergrond. Dat tennispark is sindsdien de vaste locatie van het toernooi gebleven en de ondergrond van het US Open is sindsdien ook altijd hardcourt gebleven. Een opvallende prestatie leverde Jimmy Connors. Hij is de enige speler die erin slaagde om het US Open op alle drie de ondergronden te winnen: gras, gravel en hardcourt.

Tennis: US Open 2020

In 2020 doen er bij het hoofdtoernooi van het US Open heel wat toppers niet mee, onder meer mede vanwege het coronavirus. Topspelers die wel meedoen aan het heren enkelspel in New York zijn onder meer Novak Djokovic, Stefanos Tsitsipas, Daniiel Medvedev, Dominic Thiem en Alexander Zverev. Toppers die meedoen aan het dames enkelspel zijn onder meer Serena Williams, Karolina Pliskova, Naomi Osaka en Sofia Kenin. Het totale prijzengeld van dit tennistoernooi is ruim 50 miljoen dollar.

Nederlanders op het US Open 2020

Welke Nederlanders doen mee aan het US Open 2020? Helaas doet Kiki Bertens niet mee. Zij had zich oorspronkelijk wel ingeschreven, maar vanwege de coronacrisis in de Verenigde Staten heeft ze besloten om toch niet af te reizen naar dit Amerikaanse tennistoernooi. Arantxa Rus doet wel mee aan het dames enkelspel in New York. Prominente Nederlandse deelnemers aan het dubbelspel zijn onder meer Wesley Koolhof (heren dubbelspel) en Demi Schuurs (dames dubbelspel).

Programma Arantxa Rus

De Nederlandse Arantxa Rus speelde in de eerste ronde van het US Open 2020 tegen Ann Li (USA), zo heeft de loting uitgewezen. Rus was de favoriete voor de zege in dit duel Arantxa Rus staat immers op de 72e plek van de wereldranglijst en Li staat op de 133e plaats van die ranking. Het duel tussen Li en Rus stond gepland op maandag 31 augustus 2020 als laatste wedstrijd van Court 12. De wedstrijd van Arantxa Rus was op het internet te bekijken via een livestream van Eurosport. Rus verloor helaas in drie sets.

Deelnemers België: wildcard voor Kim Clijsters

Een grote naam op de deelnemerslijst is Kim Clijsters. Deze Belgische ster heeft in 2020 haar comeback in het mondiale proftennis gemaakt. Kim Clijsters doet mee aan het toernooi op basis van een wildcard. Andere Belgische deelnemers aan het dames enkelspel zijn Kirsten Flipkens, Alison van Uytvanck, Ysaline Bonaventure en Yanina Wickmayer. Bij het heren enkelspel doet de Belg David Goffin mee.

Programma Goffin

Op maandag 31 augustus speelde David Goffin in de eerste ronde tegen Opelka (USA). Dit was de slotwedstrijd van die maandag op Court 17. Hij won deze wedstrijd met 7-6 3-6 6-1 en 6-4. Op woensdag 2 september speelde hij zijn wedstrijd in de tweede ronde tegen Harris. De Belg won in vier sets en plaatste zich zo voor de derde ronde. Goffin won in de volgende ronde in drie sets van Krajinovic en plaatste zich voor de achtste finales. Daarin verloor Gofin echter en zo was hij dus uitgeschakeld.

Programma Kim Clijsters

Kim Clijsters heeft bij haar comeback op het US Open geen makkelijke loting getroffen. De tegenstander van Clijsters was Jekaterina Aleksandrova uit Rusland, de nummer 27 van de wereldranglijst. Deze wedstrijd in de eerste ronde stond op dinsdag 1 september op het programma. Clijsters-Alexandrova was de laatste wedstrijd die gepland staat op Court 11. Voor de kijkers in België was de wedstrijd dus te zien in de nacht van dinsdag 1 september op woensdag 2 september. Deze wedstrijd van Kim Clijsters was vanzelfsprekend live op tv te zien bij het Belgische Eurosport, maar was ook te bekijken via een livestream van Eurosport. Clijsters verloor deze wedstrijd helaas in drie sets.

Programma Belgische vrouwen?

Wanneer spelen de overige Belgische dames? Minnen speelde op maandag 31 augustus tegen Vondrousova. Minnen verloor in twee sets. Flipkens speelde op die maandag tegen Peterson. Zij won in twee sets. Van Uytvanck speelde op die dag tegen Ciorgi. De Belgische verloor in drie sets. Mertens speelde op dinsdag 1 september tegen Siegemund. Zij won in twee sets. Bonaventure speelde op die dinsdag tegen Zhang. Ze won in drie sets. Wickmayer speelt op dinsdag 1 september tegen Kenin. Deze Belgische verloor in twee sets. Op 2 september speelde Flipkens haar wedstrijd in de tweede ronde; zij verloor en is dus uitgeschakeld in het enkelspel. In de tweede ronde werd Flipkens uitgeschakeld in twee sets. Ook Benaventure werd in die ronde uitgeschakeld. Elise Mertens won daarentegen in de tweede ronde. Ook in de derde ronde won ze. In twee sets zegevierde ze over Caty McNally en plaatste zich zo voor de achtste finales. Ook in de achtste finale zette ze haar zegetocht voort. Zo plaatste Mertens zich voor de kwartfinales. Daarin speelde Mertens tegen Viktoria Azarenka. Hierin verloor Mertens echter en werd dus uitgeschakeld. Die wedstrijd was in de nacht van 9 september op 10 september 2020 live op tv te zien. Ook zijn al deze wedstrijden van dedames op het US Open online te bekijken via een livestream van Eurosport.

Programma halve finales en finale US Open 2020

Wanneer worden de halve finales en finales in het enkelspel gespeeld? Als gevolg van het tijdsverschil tussen Nederland en New York zijn de halve finales van het dubbelspel in Nederland 's avonds te zien en zijn de halve finales van het enkelspel pas 's nachts live te zien. Op donderdag 10 september kan men live kijken naar de halve finales in het dames enkelspel. Op vrijdag 11 september staan de halve finales van het heren enkelspel op het programma.

Finale dames enkelspel (zaterdag 12 september): hoe laat?

Op zaterdag 12 september wordt de finale van het dames enkelspel gespeeld. Hoe laat begint die finale van het US Open? De uitzending begint op zaterdagavond om 21u55. De finale is live op tv te zien bij Eurosport 1. Ook kan men hem online bekijken via een livestream van Eurosport.

Finale heren enkelspel (zondag 13 september): hoe laat begint de uitzending?
Op zondag 13 september vindt bij het US Open 2020 (tennis) de finale van het heren enkelspel plaats. De finale van het heren enkelspel is op de avond van 13 september live te zien vanaf 21u40 (Nederlandse tijd) op Eurosport 1 en hun livestream.

US Open 2020 live op tv: Eurosport

Op welke zender is het hoofdtoernooi van het US Open 2020 in Nederland en België live te zien? Voor beide landen zijn de uitzendrechten van het US Open 2020 (live tv en livestream) in handen van Eurosport. Zij zenden het US Open live uit op hun zenders Eurosport 1 en Eurosport 2. Eurosport 1 is het hoofdnet dat in de meeste standaard tv-pakketten zit. Eurosport 2 zit bij de meeste Nederlandse en Vlaamse tv-kijkers niet in het standaardpakket, maar het is meestal wel beschikbaar in een extra tv-pakket. Bij diverse voorgaande edities kon men in de week voorafgaand aan het hoofdtoernooi op deze sportomroep genieten van live-uitzendingen (tv en livestream) van het kwalificatietoernooi. Vanwege het coronavirus gaat dat kwalificatietoernooi in 2020 niet door.

Uitzendschema Eurosport: Tennis US Open 2020

Vanwege het grote tijdsverschil tussen Nederland en de Verenigde Staten vinden veel live tv-uitzendingen voor de Nederlandse en Vlaamse kijkers 's avonds en 's nachts plaats. Hieronder vindt u een voorlopig uitzendschema van Eurosport bij dit tennistoernooi. In dit schema staat E1 voor de tv-zender Eurosport1, E2 is de afkorting van de abonneezender Eurosport2.

Tegelijkertijd met de Tour de France: begintijdstippen van het tennis op E1 daarom altijd onder voorbehoud

Let op: hoe laat de uitzendingen van het US Open op de zender Eurosport 1 beginnen, is in 2020 niet heel erg exact te zeggen. De uitzendingen beginnen namelijk elke namiddag na afloop van de live-uitzending van de Tour de France 2020 (die immers eveneens ieder jaar live op tv en per livestream door Eurosport wordt uitgezonden). Indien zo'n Touretappe wat uitloopt, dan begint de uitzending van het tennis dus iets later dan gepland.

US Open live op tv en livestream bij Eurosport: eerste week

 • Ma. 31 augustus: 17u00 E2 en livestream, om 17u30 op E1
 • Di. 1 september: 17u00 E2 en livestream, om 17u40 op E1
 • Wo. 2 september: om 17u00 op E2 en livestream, 17u45 op E1
 • Do. 3 september: 17u00 E2 en livestream, om 17u15 op E1
 • Vr. 4 september: 16u50 E2 en livestream, om 17u45 op E1
 • Za. 5 september: 16u50 E2 en livestream, om 17u30 op E1
 • Zo. 6 september: 16u50 E1 en livestream, om 18u00 op E2

US Open live op tv en livestream bij Eurosport: tweede week

 • Ma. 7 september: 17u00 op E1 en livestream, om 18u00 op E2
 • Di. 8 september: 17u50 op E1, E2 en livestream
 • Wo. 9 september: 18u00 op E1 en livestream
 • Do. 10 september: 18u00 op E1 en livestream
 • Vr. 11 september: 18u00 op E1 en livestream
 • Za. 12 september: 18u00 op E1 en livestream (damesfinale live om circa 22u00)
 • Zo. 13 september: 19u00 op E1 en livestream (finale heren live om circa 22u00)

Live op tv bij Sporza?

In het verleden werd het US Open in België ook vaak live op tv uitgezonden door de publieke omroep VRT (Sporza). In 2020 is het US Open echter niet live op tv te zien bij Sporza. Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zond soms wedstrijden live op tv uit (met name bij Nederlandse successen) van de US Open. De NOS heeft in 2020 echter ook niet de live tv-uitzendrechten (tv en livestream) van dit toernooi.

Livestream US Open 2020

Livestream US Open op Eurosport Player

Het US Open 2020 is online te volgen via een livestream van de Eurosport. Hiermee kan men dus op een computer (tablet, smartphone, laptop, enzovoort) live naar de US Open kijken. De stream bevindt zich op elke wedstrijddag op de Eurosport Player App. Om een livestream op die app te bekijken, dient men echter wel een (betaald) abonnement te hebben op deze dienst van Eurosport. De Eurosport Player App biedt per livestream doorgaans zeer interessante opties voor de fanatieke fans van het tennis. Zo kan men via die app ook alle partijen van het US Open per livestream bekijken, die niet op televisie worden uitgezonden. Eurosport Player biedt ook aparte abonnementen aan voor tennisfans. Daarmee kan men elk Grand Slam-toernooi in het tennis via de livestream bekijken en hoeft men daarvoor dus niet een compleet 'Player-abonnement' te nemen. Zo kan men dus via de livestream elke wedstrijd van elk Grand Slam-toernooi in het tennis bekijken.

Livestream US Open Tennis via Go App (hele EU)

Ook via een livestream op de Go App (online tv) kan men naar de live tv-uitzendingen van Eurosport bij dit US Open kijken. Die app is van VodafoneZiggo. Hiermee kan men echter alleen de wedstrijden zien die live op tv te zien zijn. De overige wedstrijden, die alleen op de Eurosport Player per livestream te zien zijn, kan men niet via een stream op de Ziggo Go App bekijken. Het voordeel van de livestreams op de Go App is wel, dat klanten van Ziggo niets hoeven te betalen om deze dienst te kunnen gebruiken. Voor hen is dit in de praktijk dus een 'gratis' livestream waarmee men online de belangrijkste wedstrijden van dit US Open kan bekijken. Elke livestream van het US Open Tennis 2020 op die app is in de hele EU te bekijken.

Livestream US Open bij NLziet? Neen

Is het mogelijk om de tenniswedstrijden van het US Open live te bekijken op de NLziet-app? Neen, de zenders die meewerken aan dat mediaplatform (Talpa, NPO en RTL Nederland) hebben niet de live uitzendrechten (tv en livestream) van het US Open 2020 (tennis).

Livestream iTV-app

Mede vanwege het succes van de Ziggo Go App heeft KPN ook een soortgelijke app voor haar klanten ontwikkeld. Deze is bedoeld voor klanten die een abonnement op interactieve tv hebben. Zij hoeven niets bij te betalen om deze app te mogen betalen; voor hen is dit in de praktijk dus ook een soort 'gratis livestream' van de topwedstrijden van dit tennistoernooi. Zo'n livestream van de tv-uitzendingen is voor de KPN-klanten in de hele EU te bekijken. De iTV-app kunnen mensen op hun smartphone downloaden om zo dus op die telefoon per livestream naar tv te kunnen kijken. KPN-klanten die liever de livestream op een desktop computer of laptop bekijken, kunnen inloggen op de site van Interactieve Tv van KPN en daarop live via een stream naar de uitzendingen van dit tennistoernooi kijken.

Livestream Sporza? Neen

Bij voorgaande edities van het US Open Tennis, toen Sporza dit evenement op tv uitzond, boden zij online ook een gratis livestream aan van hun uitzendingen. Deze gratis livestream was overigens wel geo-restricted (alleen in België mocht men die gratis stream van het tennis in Flusing Meadows officieel bekijken). In 2020 heeft Sporza echter niet de live-uitzendrechten (tv en online) van dit evenement, met als gevolg dat zij dus ook niet zo'n gratis livestream meer aan kunnen bieden aan hun Belgische kijkers. Sinds de gloriedagen van het Belgische tennis bij de dames voorbij is (met grootheden zoals Henin en Clijsters aan de wereldtop), zenden zij deze sport sowieso minder vaak live uit op tv en via de stream.

Livestream NPO (NOS Studio Sport)? Neen

NOS Studio Sport biedt doorgaans ook vaak een gratis livestream aan van grote sportevenementen. Is er bij hen ook een gratis livestream te vinden van het US Open Tennis 2020? Neen, zij hebben niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van dit evenement en kunnen dus niet een gratis stream aanbieden.

Uitslagen finales enkelspel 2020:

 • Dames enkelspel: N. Osaka (Jap, 4) - V. Azarenka (WRu) 1-6 6-3 6-3
 • Heren enkelspel: D. Thiem (Oos, 2) - A. Zverev (Dui, 5) 2-6 4-6 6-4 6-3 7-6

Voorgaande editie: uitslagen finales enkelspel US Open 2019:

 • Finale dames enkelspel: Bianca Andreescu (Can,15) - Serena Williams (USA,8) 6-3 7-5
 • Finale heren enkelspel Rafael Nadal (Spa, 2) - Daniil Medvedev (Rus, 5)7-5 6-3 5-7 4-6 6-4

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tennis: ATP en WTA Rome 2020, live tv en livestreamTennis: ATP en WTA Rome 2020, live tv en livestreamIn september 2020 wordt het tennistoernooi van Rome (ATP en WTA) gespeeld op het tennispark van Foro Italico. Het toerno…
Australian Open 2020, live op tv en livestreamAustralian Open 2020, live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Tennis: Wimbledon 2021 live op tv en livestreamTennis: Wimbledon 2021 live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 wordt de 134e editie gehouden van het befaamde tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Dit to…
Tennis: Roland Garros 2020, live op tv en livestreamTennis: Roland Garros 2020, live op tv en livestreamVan zondag 27 september tot en met zondag 11 oktober wordt Roland Garros 2020 gehouden. Het is de 124e editie van dit Fr…

Dynamisch Speelsterkte Systeem/Rating TennisDe Koninklijke Nederlanse Tennisbond (KNLTB) maakt gebruik van het zogenaamde Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS). In d…
Tennistoernooien, de grand slam tegenover de recreatieveDe grand slam, als je van tennis houdt heb je deze bekende toernooien vast wel eens op tv bekeken. Uit welke toernooien…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/US_Open_(tennis)
 • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/

Reageer op het artikel "Tennis: US Open 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!