InfoNu.nl > Sport > Tennis > Tennis: Wimbledon 2019 live op tv en livestream

Tennis: Wimbledon 2019 live op tv en livestream

Tennis: Wimbledon 2019 live op tv en livestream Op maandag 1 juli 2019 begint de 133e editie van het befaamde tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Het evenement duurt tot en met zondag 14 juli. Wimbledon is in 2019 natuurlijk weer live op tv te zien bij diverse zenders. Ook kan men dit Britse tennistoernooi online per livestream bekijken. Tot de prominente deelnemers aan dit toernooi behoort de Nederlandse wereldtopper Kiki Bertens. Hoe laat beginnen bij Wimbledon 2019 de live tv-uitzendingen? Waar vindt men een livestream van Wimbledon 2019? Hoe is de geschiedenis van dit Engelse tennistoernooi verlopen?

De geschiedenis van Wimbledon

De eerste editie van Wimbledon werd gehouden in 1877. In die begintijd was het een puur Engels toernooi. Pas rond 1900 werd het een internationaal evenement. In 1905 was May Sutton uit de Verenigde Staten de eerste niet-Engelse speelster die erin slaagde om dit grastoernooi in Londen te winnen.

In de loop der tijd is Wimbledon uitgegroeid tot het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Samen met het Australian Open, Roland Garros (het French Open) en het US Open behoort Wimbledon tot de Grand Slam-toernooien. Dit zijn onbetwist de vier grootste toernooien in de tenniswereld.

Jarenlang mochten overigens alleen amateurs deelnemen aan dergelijke toptoernooien. Pas in de tweede helft van de jaren zestig brak er een grote revolutie uit in de wereld van het tennis en sindsdien mogen ook profs deelnemen aan de Grand Slam-toernooien. De enige Nederlander die ooit het enkelspel op Wimbledon heeft gewonnen was Richard Krajicek in 1996.

Het heilige gras van Wimbledon

Wimbledon is een toernooi vol tradities. Eén van de belangrijkste tradities is, dat dit toernooi op gras wordt gespeeld. In het verre verleden werd wereldwijd het merendeel van de tennistoernooien op gras gespeeld. In de loop der tijd is men om allerlei praktische en speltechnische redenen echter bij de meeste tennistoernooien en tennisparken overgestapt naar andere ondergronden. Op Wimbledon is men echter altijd op gras blijven spelen.

Wimbledon 2019

Aan het hoofdtoernooi van zowel het heren enkelspel als het dames enkelspel doen in 2019 weer 128 deelnemers mee. Novak Djokovic is de titelverdediger bij de heren. Angelique Kerber is de titelverdediger bij de dames. Het totale prijzengeld van Wimbledon 2019 bedraagt 38 miljoen pond (ongeveer 44 miljoen euro). De prijzenschema's van de heren en de dames zijn gelijk aan elkaar. Wie de eindzege behaalt in het enkelspel krijgt 2.350.000 pond. Wie reeds in de eerste ronde wordt uitgeschakeld, ontvangt toch nog 45.000 pond aan prijzengeld.

Programma Nederlandse deelnemers op Wimbledon 2019: Kiki Bertens en Robin Haase

Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan het hoofdtoernooi van Wimbledon 2019? Aan het dames enkelspel doet sowieso één Nederlander mee: Kiki Bertens. Anno 2019 behoort Bertens tot de absolute wereldtop van het damestennis. Hoewel zij in de beginjaren van haar profcarrière vooral als een gravelspecialiste werd beschouwd, heeft Kiki Bertens in de loop der jaren getoond dat ze ook op gras goed kan tennissen. Aan het heren enkelspel doet ook sowieso één Nederlander mee: Robin Haase. Het is mogelijk dat er zich daarnaast nog Nederlanders voor het hoofdtoernooi plaatsen via het kwalificatietoernooi.

Programma Kiki Bertens op Wimbledon 2019 in het dames enkelspel

Hoe ziet het programma van Kiki Bertens eruit op Wimbledon 2019? Zodra de loting voor de eerste ronde heeft plaatsgevonden, wordt hier gemeld wie de tegenstander van Bertens is. Vervolgens worden in de loop van het toernooi hier de uitslagen en het programma van Kiki Bertens bijgehouden. Ook wordt hier telkens gemeld hoe laat ongeveer de live-uitzendingen van de partijen van Bertens beginnen. Alle wedstrijden van Kiki Bertens zijn sowieso live op tv en online via een livestream te volgen.

Programma Robin Haase op Wimbldon 2019 in het heren enkelspel

Op deze plek worden in de loop van het toernooi het programma en de uitslagen bijgehouden van Robin Haase in het heren enkelspel van Wimbledon 2019.

Wimbledon live op tv: Eurosport en BBC

Wimbledon 2019 wordt in België en Nederland live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook kunnen Nederlanders en Belgen het toernooi natuurlijk live op tv volgen via de Britse publieke omroep BBC

Wimbledon 2019 live op tv bij Eurosport

Bij Eurosport wordt een groot deel van het toernooi live uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1, dat bij de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers in het basispakket zit. Vanwege het grote aanbod aan overige topsportevenementen in de maand juli (waaronder de Tour de France), wordt echter ook een deel van Wimbledon live uitgezonden op de zender Eurosport 2. Om die zender te ontvangen dient men meestal een abonnement op een extra tv-pakket te hebben. De ware tennisfan die zoveel mogelijk van Wimbledon wil zien, kan overigens het beste terecht bij de livestream van de Eurosport Player (zie verderop). Via die livestream wordt zelfs deels het kwalificatietoernooi live uitgezonden (vanaf 24 juni).

Eerste dag live op tv bij Eurosport

De eerste wedstrijddag van het hoofdtoernooi van Wimbledon 2019 is maandag 1 juli. Op die dag begint de eerste live tv-uitzending van deze Europese sportzender om 12u30 op hun hoofdnet (de zender Eurosport 1). De hele middag en een groot deel van de avond zendt men live tennis uit. Deze live tv-uitzending van Eurosport 1 op de openingsdag van Wimbledon 2019 duurt tot 22u15.

Eerste week Wimbledon 2019 live bij Eurosport

Hieronder vindt u het voorlopige live-uitzendschema (onder voorbehoud) van Wimbledon bij Eurosport. De zender Eurosport 1 staat tijdens Wimbledon overdag meestal bijna volledig in het teken van het tennis. Op die zender geeft Eurosport ook voorrang aan Wimbledon boven de Tour de France 2019. Elke middag zendt men live tennis uit op Eurosport 1, de etappes van de Tour de France zijn daarentegen tijdens het eerste deel van de Tour vaak live te zien op de zender Eurosport 2.

Uitzendschema: Wimbledon 2019 live bij Eurosport, 1e week

 • Ma. 1 juli: 12u30-22u15 op E1 en livestream
 • Di. 2 juli: 12u30-22u15 op E1 en livestream
 • Wo. 3 juli: 12u30-22u15 op E1 en livestream
 • Do. 4 juli: 12u30-22u15 op E1 en livestream
 • Vr. 5 juli: 12u30-22u00 op E1 en livestream
 • Za. 6 juli: 12u30-22u00 op E1 en livestream
 • Zo. 7 juli: rustdag, geen wedstrijden en dus ook geen live-uitzendingen

Uitzendschema: Wimbledon 2019 live bij Eurosport, 2e week

 • Ma. 8 juli: 12u30-22u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Di. 9 juli: 14u00-19u00 op E1 en livestream
 • Wo. 10 juli: 14u00-18u00 op E1 en livestream
 • Do. 11 juli: 14u00-18u00 op E1 en livestream
 • Vr. 12 juli: 14u00-20u00 op E1 en livestream
 • Za. 13 juli: vanaf 15u00 op E1 en livestream
 • Zo. 14 juli: vanaf 15u00 op E1 en livestream

Live tv: in 2019 niet op Ziggo Sport, NOS of Sporza

In het verleden waren er ook sublicenties (live tv en livestream) verkocht aan Ziggo Sport, de NOS en Sporza, waardoor ook die delen van het toernooi live konden uitzenden. Anno 2019 staan deze omroepen echter niet meer vermeld bij de officiële broadcasters die uitzendrechten hebben (live tv en livestream) van Wimbledon. Het toernooi is dus in principe niet meer live bij hen te zien. (Al is het niet onmogelijk dat in de praktijk één van de omroepen besluit om 'last minute' toch nog een sublicentie te kopen. Indien dat gebeurt en er toch iets bij hen live te zien is, dan wordt dat gemeld. In het verleden hebben met name publieke omroepen zoals Sporza en de NOS vaker 'last minute' nog sublicenties van live-uitzendrechten van grote sportevenementen gekocht, bijvoorbeeld om zo één of meerdere wedstrijden van een succesvolle landgenoot alsnog live te kunnen uitzenden op tv en livestream.)

Livestream Wimbledon 2019

Livestream Eurosport

Wimbledon is ook via een livestream van Eurosport online te bekijken. Met zo'n livestream kan men dus Wimbledon 2019 bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Tijdens het toernooi zijn hun livestreams van Wimbledon 2019 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken. De Eurosport Player biedt voor de fanatieke tennisfans doorgaans veel voordelen tijdens Grand Slam-toernooien. Op die app kan men namelijk ook per livestream naar partijen kijken, die niet live op tv worden uitgezonden. Hierdoor kan men op die stream werkelijk nagenoeg alle partijen van Wimbledon 2019 live bekijken. Deze sportzender heeft de online-uitzendrechten voor de livestreams van alle vier de Grand Slam-toernooien. Men kan de partijen via zo'n stream niet alleen live bekijken, men kan ze ook achteraf op die app terugkijken.

Livestream kwalificatietoernooi op de Eurosport Player

Eurosport zendt online niet alleen het hoofdtoernooi van Wimbledon via hun livestream uit. Van maandag 24 juni tot en met donderdag 27 juni is ook dagelijks het kwalificatietoernooi live online per livestream te volgen. De livestream begint dagelijks omstreeks 11u50 en duurt tot circa 23u00.

Livestream BBC bij Wimbledon: geo-restricted

Naast de livestream van de Eurosport Player zijn er op het internet ook nog allerlei andere livestreams aanwezig. Daaronder is ook de livestream van de BBC. Voor die livestream geldt echter dat deze 'geo-restricted' is. Dit houdt in dat men zo'n livestream officieel niet mag bekijken buiten het land waarvan de betreffende omroep de 'online uitzendrechten' heeft. Dat betekent in dat men de livestream van de BBC voor Wimbledon alleen in Groot-Brittannië mag bekijken. Voor andere landen is deze livestream van de BBC 'geo-blocked' (geblokkeerd). In Nederland en België moet men dus officieel naar een livestream kijken van Eurosport.

Alternatief: livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar Wimbledon 2019 te kijken. Hiermee kan men geheel legaal alsnog per livestream de tv-uitzendingen van zowel Eurosport als de BBC volgen. Elke livestream van de Go App is te bekijken in de gehele EU. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream naar Wimbledon 2019 kijken. Deze app is een dienst van VodafoneZiggo. De dienst is bedoeld voor iedereen met een abonnement op digitale tv bij Ziggo. Men kan op die app per livestream dezelfde zenders bekijken als op tv. Als vaste klant van Ziggo heeft men in de praktijk via deze app dus eigenlijk een gratis livestream voor Wimbledon. Voor veel sportliefhebbers is zo'n livestream op die app natuurlijk een geweldige uitkomst. Voor de extreem fanatieke tennisfans heeft daarentegen de Eurosport Player toch grote voordelen boven de Ziggo Go App. Op de Eurosport Player kan men immers nagenoeg elke partij van dit Londense tennistoernooi per livestream bekijken. Op de Ziggo Go App kan men daarentegen per livestream alleen de wedstrijden zien van Wimbledon die Eurosport en de BBC live op tv uitzenden. In de praktijk is dit geen ramp voor de modale sportliefhebber: de meeste partijen van wereldtoppers, Nederlanders en Belgen worden toch wel live op tv uitgezonden door Eurosport en zijn dus ook via de Ziggo Go App per livestream te bekijken. Men kan op die app niet alleen live naar Wimbledon kijken, men kan ook een week lang per stream de tv-uitzendingen terugkijken.

Livestream Sporza? Livestream NOS? Neen

Bij veel voorgaande edities van Wimbledon kon men dit tennistoernooi deels ook bekijken via een livestream van de publieke omroepen VRT (Sporza) en de NOS (Studio Sport). Sporza bood in die tijd op elke wedstrijddag een gratis livestream aan voor de kijkers in België. De NOS bood bij de halve finale en finale een gratis livestream aan voor kijkers in Nederland. Helaas hebben deze omroepen anno 2019 echter niet meer de uitzendrechten om zo'n gratis livestream van Wimbledon aan te kunnen bieden.

Livestream Wimbledon 2019 via iTV

Het is ook mogelijk om live tv-uitzendingen van wedstrijden van Wimbledon 2019 te bekijken via een livestream op de iTV-app. Ook is het mogelijk om die live tv-uitzendingen online te bekijken via de website van InteractieveTv. Zowel die app al die site zijn van KPN. Het is vergelijkbaar met de Go App bij Ziggo. Net als elke livestream op de Go App is ook elke stream op de iTV-app in de hele EU te bekijken. Dit is dus ook een handige optie voor klanten van KPN die op vakantie in een EU zijn en online (via een livestream) naar Nederlandse tv-uitzendingen van Wimbledon willen kijken. De website van InteractieveTv is bedoeld om op een desktop computer of laptop naar via een livestream naar tv willen kijken. De app van iTV is vooral geschikt voor live tv-kijken per livestream op een smartphone of tablet.

Voorgaande editie: uitslagen finales enkelspel Wimbledon 2018

 • Dames: Angelique Kerber (Dui, 11) - Serena Williams (USA, 25) 6-3,6-3
 • Heren: Novak Djokovic (Ser, 12) - Kevin Anderson (ZAf, 8) 6-2 6-2 7-6

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Tennis: Roland Garros 2019, live op tv en livestreamTennis: Roland Garros 2019, live op tv en livestreamOp zondag 26 mei begint de eerste ronde van Roland Garros 2019. Het is de 123e editie van dit Franse tennistoernooi. Het…
Australian Open 2019, live op tv en livestreamAustralian Open 2019, live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Prijzengeld Wimbledon 2019 - grand slams tennisPrijzengeld Wimbledon 2019 - grand slams tennisIn het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…
Tour de France 2019, eerste etappe: live tv en livestreamTour de France 2019, eerste etappe: live tv en livestreamDe Tour de France 2019 gaat op zaterdag 6 juli van start. Er is geen proloog; de openingsrit is een zogenaamde 'rit in l…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Championships,_Wimbledon
 • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Grass_court

Reageer op het artikel "Tennis: Wimbledon 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!