Tennis: Wimbledon 2021 live op tv en livestream

Tennis: Wimbledon 2021 live op tv en livestream In de zomer van 2021 wordt de 134e editie gehouden van het befaamde tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Dit toernooi is op diverse tv-zenders live te volgen. Elke wedstrijd van Wimbledon 2021 is via een livestream online te bekijken. Wimbledon ging in 2020 niet door vanwege het coronavirus.

De geschiedenis van Wimbledon

De eerste editie van Wimbledon werd gehouden in 1877. In die begintijd was het een puur Engels toernooi. Pas rond 1900 werd het een internationaal evenement. In 1905 was May Sutton uit de Verenigde Staten de eerste niet-Engelse speelster die erin slaagde om dit grastoernooi in Londen te winnen.

In de loop der tijd is Wimbledon uitgegroeid tot het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Samen met het Australian Open, Roland Garros (het French Open) en het US Open behoort Wimbledon tot de Grand Slam-toernooien. Dit zijn onbetwist de vier grootste toernooien in de tenniswereld.

Jarenlang mochten overigens alleen amateurs deelnemen aan dergelijke toptoernooien. Pas in de tweede helft van de jaren zestig brak er een grote revolutie uit in de wereld van het tennis en sindsdien mogen ook profs deelnemen aan de Grand Slam-toernooien. De enige Nederlander die ooit het enkelspel op Wimbledon heeft gewonnen was Richard Krajicek in 1996.

Het heilige gras van Wimbledon

Wimbledon is een toernooi vol tradities. Eén van de belangrijkste tradities is, dat dit toernooi op gras wordt gespeeld. In het verre verleden werd wereldwijd het merendeel van de tennistoernooien op gras gespeeld. In de loop der tijd is men om allerlei praktische en speltechnische redenen echter bij de meeste tennistoernooien en tennisparken overgestapt naar andere ondergronden. Op Wimbledon is men echter altijd op gras blijven spelen.

Wimbledon 2021

Aan het hoofdtoernooi van zowel het heren enkelspel als het dames enkelspel doen in 2021 weer 128 deelnemers mee. Novak Djokovic is de titelverdediger bij de heren. Simona Halep is de titelverdediger bij de dames. Zij wonnen het toernooi namelijk in 2019; in 2020 ging het toernooi niet door, vandaar dat zij nog steeds de titelhouders zijn.

Prijzengeld

Het totale prijzengeld van Wimbledon bedroeg in 2019 38 miljoen pond (ongeveer 44 miljoen euro). De prijzenschema's van de heren en de dames zijn gelijk aan elkaar. Wie de eindzege behaalt in het enkelspel krijgt 2.350.000 pond. Wie reeds in de eerste ronde wordt uitgeschakeld, ontvangt toch nog 45.000 pond aan prijzengeld. Waarschijnlijk is het prijzengeld in 2021 ongeveer hetzelfde als in 2019. Zodra het definitieve prijzengeld voor 2021 bekend is, wordt het hier gemeld.

Nederlandse deelnemers in het enkelspel: o.a. Kiki Bertens

Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan het hoofdtoernooi van Wimbledon 2021? Aan het dames enkelspel doet sowieso Kiki Bertens. Anno 2021 behoort Bertens tot de absolute wereldtop van het damestennis. Hoewel zij in de beginjaren van haar profcarrière vooral als een gravelspecialiste werd beschouwd, heeft Kiki Bertens in de loop der jaren getoond dat ze ook op gras goed kan tennissen. In 2018 haalde Kiki Bertens bijvoorbeeld de kwartfinales van Wimbledon. Haar grote capaciteiten als grasspeelster heeft Kiki Bertens onder meer ook bewezen op de grastoernooien van Rosmalen en Eastbourne. Naast Bertens doen er waarschijnlijk nog diverse andere Nederlanders mee. Zodra definitief bekend is wie de Nederlandse deelnemers zijn, dan wordt dat hier gemeld.

Programma Kiki Bertens op Wimbledon 2021 in het dames enkelspel

In de loop van het toernooi worden hier de uitslagen en het programma van Kiki Bertens bijgehouden. Ook wordt hier telkens gemeld hoe laat ongeveer de live-uitzendingen van de partijen van Bertens beginnen. Alle wedstrijden van Kiki Bertens zijn sowieso live op tv en online via een livestream te volgen.

Programma slotfase: halve finales en finales

Hoe ziet het programma van dit tennistoernooi eruit in 2021? Wanneer staan bij Wimbledon 2021 de topwedstrijden zoals de halve finales en finales op het programma? Zodra de data bekend zijn, worden die hier gemeld.

Het programma is wel altijd onder voorbehoud want door omstandigheden kunnen partijen altijd nog worden verzet. Een voordeel is anno 2021 wel dat men de slotfase (halve finales en finale) overdekt kan spelen, zodat het weer minder invloed op het speelschema heeft dan in het verleden.

Wimbledon live op tv: Eurosport en BBC

Wimbledon 2021 wordt in België en Nederland live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook kunnen Nederlanders en Belgen het toernooi natuurlijk live op tv volgen via de Britse publieke omroep BBC. Een deel van Wimbledon 2021 wordt in Nederland ook door Ziggo Sport Totaal live uitgezonden.

Wimbledon 2021 live op tv bij Eurosport

Bij Eurosport wordt een groot deel van het toernooi live uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1, dat bij de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers in het basispakket zit. Vanwege het grote aanbod aan overige topsportevenementen in de maand juli (waaronder de Tour de France), wordt echter ook een deel van Wimbledon live uitgezonden op de zender Eurosport 2. Om die zender te ontvangen dient men meestal een abonnement op een extra tv-pakket te hebben. De ware tennisfan die zoveel mogelijk van Wimbledon wil zien, kan overigens het beste terecht bij de livestream van de Eurosport Player (zie verderop). Via die livestream wordt zelfs deels het kwalificatietoernooi live uitgezonden. In 2021 wordt echter ook op tv een deel van het kwalificatietoernooi van Wimbledon live uitgezonden.

Live tv-uitzendingen van Wimbledon beginnen in de eerste week doorgaans om circa 12u00

Tijdens de eerste week van Wimbledon 2021 beginnen de live tv-uitzendingen en livestream doorgaans om circa 12u00. Zodra de exacte uitzendtijden bekend van de live tv-uitzendingen en livestream bekend zijn, worden die hier gemeld.

Eerste week Wimbledon 2021 live bij Eurosport

T.z.t. vindt u hier het live-uitzendschema van Wimbledon bij Eurosport. De zender Eurosport 1 staat tijdens Wimbledon overdag meestal bijna volledig in het teken van het tennis. Op die zender geeft Eurosport ook voorrang aan Wimbledon boven de Tour de France. Elke middag zendt men live tennis uit op Eurosport 1, de etappes van de Tour de France zijn daarentegen tijdens het eerste deel van de Tour vaak live te zien op de zender Eurosport 2. De etappes van de Tour zijn overigens ook integraal te bekijken (van start tot en met finish) via een livestream op de Eurosport Player.

Wimbledon 2021 deels live op tv bij Ziggo Sport

In Nederland zendt ook Ziggo Sport Totaal een deel van Wimbledon 2021 live op tv uit. Zij hebben een sublicentie voor de live-uitzendingen (tv en livestream). Bij hen beginnen de live tv-uitzendingen doorgaans om circa 12u00. 's Avonds hebben zij om circa 22u00 het programma Wimbledon Today, met hoogtepunten van die dag.

Wimbledon live op BBC

Wimbledon 2021 is ook weer live op tv te bekijken bij de BBC. Op de meeste dagen begint hun live tv-uitzending van Wimbledon om circa 12u00. Het tennistoernooi wordt live uitgezonden op zowel BBC One als BBC Two. Dagelijks heeft men traditioneel rond 21u00 het programma 'Today at Wimbedon' op BBC Two, met de hoogtepunten van het tennis uit Londen van die dag.

Live tv: in 2021 niet op Sporza

In het verleden waren er ook sublicenties (live tv en livestream) verkocht aan Sporza, waardoor ook die delen van het toernooi live konden uitzenden. Anno 2021 staat deze omroep echter niet meer vermeld bij de officiële broadcasters die uitzendrechten hebben (live tv en livestream) van Wimbledon. Het toernooi is dus niet meer live bij hen te zien.

Wimbledon 2021 live bij de NPO: halve finales en de finale

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) staat doorgaans niet in de officiële lijst op de site van het tennistoernooi, van de Official Broadcasters die de uitzendrechten (live tv en livestream) hebben van Wimbledon. Net als in 2019 heeft de NOS echter ook in 2021 een sublicentie gekocht, waardoor ze toch een deel van het toernooi mogen uitzenden. De NOS heeft alleen de live-uitzendrechten van de halve finales (heren) en de finales (heren en dames) van het enkelspel van Wimbledon 2021. Die wedstrijden zijn dan ook live op tv bij hen te zien. Van de wedstrijden in de overige ronden van Wimbledon 2021 mogen ze geen live-beelden uitzenden, maar wel samenvattingen.

Livestream Wimbledon 2021

Livestream Eurosport

Wimbledon is ook via een livestream van Eurosport online te bekijken. Met zo'n livestream kan men dus Wimbledon 2021 bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Tijdens het toernooi zijn hun livestreams van Wimbledon 2021 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken. De Eurosport Player biedt voor de fanatieke tennisfans doorgaans veel voordelen tijdens Grand Slam-toernooien. Op die app kan men namelijk ook per livestream naar partijen kijken, die niet live op tv worden uitgezonden. Hierdoor kan men op die stream werkelijk nagenoeg alle partijen van Wimbledon 2021 live bekijken. Deze sportzender heeft de online-uitzendrechten voor de livestreams van alle vier de Grand Slam-toernooien. Men kan de partijen via zo'n stream niet alleen live bekijken, men kan ze ook achteraf op die app terugkijken.

Livestream kwalificatietoernooi op de Eurosport Player

Eurosport zendt online niet alleen het hoofdtoernooi van Wimbledon via hun livestream uit. Ook het kwalificatietoernooi is via een livestream bij hen te volgen. Zodra de uitzendtijden van die livestream definitief bekend zijn, worden die hier gemeld.

Alternatief: livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar Wimbledon 2021 te kijken. Hiermee kan men geheel legaal alsnog per livestream de tv-uitzendingen van zowel Eurosport als de BBC volgen. Elke livestream van de Go App is te bekijken in de gehele EU. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream naar Wimbledon 2021 kijken. Deze app is een dienst van VodafoneZiggo. De dienst is bedoeld voor iedereen met een abonnement op digitale tv bij Ziggo. Men kan op die app per livestream dezelfde zenders bekijken als op tv. Als vaste klant van Ziggo heeft men in de praktijk via deze app dus eigenlijk een gratis livestream voor Wimbledon. Voor veel sportliefhebbers is zo'n livestream op die app natuurlijk een geweldige uitkomst. Voor de extreem fanatieke tennisfans heeft daarentegen de Eurosport Player toch grote voordelen boven de Ziggo Go App. Op de Eurosport Player kan men immers nagenoeg elke partij van dit Londense tennistoernooi per livestream bekijken. Op de Ziggo Go App kan men daarentegen per livestream alleen de wedstrijden zien van Wimbledon die Eurosport, Ziggo Sport en de BBC live op tv uitzenden. In de praktijk is dit geen ramp voor de modale sportliefhebber: de meeste partijen van wereldtoppers, Nederlanders en Belgen worden toch wel live op tv uitgezonden door Eurosport en zijn dus ook via de Ziggo Go App per livestream te bekijken. Het voordeel voor Ziggo-klanten is natuurlijk dat deze livestream gratis is op de Go App, terwijl men voor de livestreams op de Eurosport Player een extra betaald abonnement dient aan te schaffen. Men kan overigens op de Go App van Ziggo niet alleen live naar Wimbledon kijken, men kan ook een week lang per stream de tv-uitzendingen terugkijken.

Livestream Wimbledon bij Ziggo Sport Totaal

Het is ook mogelijk om delen van Wimbledon per livestream te bekijken bij Ziggo Sport Totaal. Hun livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om zo'n livestream te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die app te hebben. Op de Ziggo Sport Totaal Go App zijn alleen maar de wedstrijden per livestream te bekijken, die ook live op tv worden uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Wat dat betreft heeft men op deze app dus veel minder mogelijkheden om per livestream naar wedstrijden van Wimbledon 2021 te kijken, dan bij de Eurosport Player.

Livestream Wimbledon van overige omroepen: geo-restricted

Naast de livestream van de Eurosport Player en de stream van Ziggo Sport zijn er op het internet ook nog allerlei andere livestreams aanwezig. Wanneer dit een officiële livestream is, dan is dit vaak een stream van een buitenlandse tv-omroep. Voor zo'n livestream geldt echter dat deze 'geo-restricted' is. Dit houdt in dat men zo'n livestream officieel niet mag bekijken buiten het land waarvan de betreffende omroep de 'online uitzendrechten' heeft. Dat betekent in dat men zo'n voor Wimbledon alleen in het 'thuisland' van die omroep mag bekijken. Voor andere landen is deze livestream 'geo-blocked' (geblokkeerd). In Nederland moet men dus officieel naar een livestream kijken van Eurosport of Ziggo Sport. Die twee omroepen hebben namelijk officieel de uitzendrechten voor een livestream in Nederland. De andere omroepen hebben doorgaans alleen de uitzendrechten voor een livestream in hun eigen land.

Livestream Sporza? Neen

Bij veel voorgaande edities van Wimbledon kon men dit tennistoernooi deels ook bekijken via een gratis livestream van de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Sporza bood in die tijd op elke wedstrijddag een gratis livestream aan voor de kijkers in België. (Voor kijkers van buiten België was die gratis livestream officieel 'geo-blocked'.) Helaas heeft deze omroep anno 2021 echter niet meer de uitzendrechten om zo'n gratis livestream van Wimbledon aan te kunnen bieden.

Livestream NPO? Ja, halve finales en finale

Kan men ook delen van Wimbledon 2021 via een gratis livestream bekijken bij de Nederlandse publieke omroep? De NPO biedt bij een beperkt aantal wedstrijden een gratis livestream aan voor kijkers in Nederland. Via hun livestream kan men de halve finales van het herenenkelspel bekijken en de finales van zowel het dames enkelspel als het heren enkelspel. Bij de overige rondes van Wimbledon zendt NOS Studio Sport geen livestream uit, aangezien ze daar de live-uitzendrechten niet van hebben.

Oorspronkelijk leek het erop dat de NPO (NOS Studio Sport) in 2021 niet meer een gratis livestream aan kon bieden, gezien de officiële informatie die Wimbledon bekend maakte over de uitzendrechten van dit tennistoernooi in 2021 (live tv en livestream). De NOS/NPO ontbrak namelijk in het overzicht van omroepen die een licentie hadden om live op tv of per livestream dit toernooi uit te zenden. Uiteindelijk blijkt de NOS toch een sublicentie te hebben gekocht voor een deel van het toernooi, met als gevolg dat men via hun gratis livestream nog wel de halve finales en finales van het enkelspel kan bekijken (doch de rest van het toernooi is dus niet live bij hen online te zien). De gratis livestream van de slotdagen van Wimbledon 2021 bevindt zich op die dagen op de site van de NOS in de rubriek sport. Ook kan men die gratis livestream bekijken via de NOS-app. Men kan bij hen een gratis livestream vinden van de halve finales van het heren enkelspel op Wimbledon 2021. Ook vindt men bij hen de gratis livestream van de finale van het dames enkelspel. Eveneens vindt men bij hen de gratis livestream van de heren enkelspel finale van Wimbledon 2021.

Livestream Wimbledon 2021 via iTV

Het is ook mogelijk om live tv-uitzendingen van tenniswedstrijden van Wimbledon 2021 te bekijken via een livestream op de iTV-app. Ook is het mogelijk om die live tv-uitzendingen online te bekijken via de website van InteractieveTv. Zowel die app al die site zijn van KPN. Het is vergelijkbaar met de Go App bij Ziggo. Net als elke livestream op de Go App is ook elke stream op de iTV-app in de hele EU te bekijken. Dit is dus ook een handige optie voor klanten van KPN die op vakantie in een EU zijn en online (via een livestream) naar Nederlandse tv-uitzendingen van Wimbledon willen kijken. De website van InteractieveTv is bedoeld om op een desktop computer of laptop naar via een livestream naar tv willen kijken. De app van iTV is vooral geschikt voor live tv-kijken per livestream op een smartphone of tablet.

Livestream BBC? Ja, maar geo-restricted

De BBC zendt het tennis van Wimbledon 2021 ook per livestream online uit. Hun livestream begint dagelijks om circa 12u00 CET (11u00 Engelse tijd) en duurt tot circa half tien 's avonds. Hun livestream is echter geo-restricted en mag men officieel alleen in Groot-Brittannië bekijken. Dit is in theorie natuurlijk wel jammer, mede omdat dit een gratis livestream van Wimbledon is. De BBC heeft echter alleen maar de uitzendrechten voor de livestream in Groot-Brittannië. Wie in Nederland (of een ander land op het Europees continent) toch graag naar per livestream naar de live-uitzendingen van de BBC wil kijken, kan dat legaal doen via bijvoorbeeld de Go App (Ziggo) of InteractieveTv (KPN). Daarop kan men echter alleen maar per livestream naar de tv-uitzendingen van BBC kijken, partijen die alleen online per stream bij hen te zien zijn, kan men niet via zo'n tv-app live bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen finales enkelspel Wimbledon 2019

  • Finale dames: Serena Williams (USA, 11) - Simona Halep (Roe, 7) 2-6 2-6
  • Finale heren: Novak Djokovic (Ser, 1) - Roger Federer (Zwi, 2) 7-6 1-6 7-6 4-6 13-12

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…

Dynamisch Speelsterkte Systeem/Rating TennisDe Koninklijke Nederlanse Tennisbond (KNLTB) maakt gebruik van het zogenaamde Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS). In d…
Australian Open 2020, live op tv en livestreamAustralian Open 2020, live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Championships,_Wimbledon
  • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grass_court

Reageer op het artikel "Tennis: Wimbledon 2021 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!