Boksen 2020: Mike Tyson-Evander Holyfield

Boksen 2020: Mike Tyson-Evander Holyfield Mike Tyson en Evander Holyfield behoren tot de beste en beroemdste zwaargewicht boksers aller tijden. In het voorjaar van 2020 maakten ze allebei bekend dat ze in training zijn voor een comeback. Mogelijk vindt er in de zomer van 2020 een gevecht tussen hun plaats. Dit zou dan de derde wedstrijd zijn tussen deze twee bokslegendes. De eerste twee gevechten tussen deze titanen vonden plaats in 1996 en 1997. Die werden allebei gewonnen door Evander Holyfield.

Geschiedenis: boksen

Boksen behoort waarschijnlijk tot de oudste sporten op aarde. Archeologen hebben afbeeldingen van duizenden jaren voor Christus gevonden, waarop reeds mensen te zien waren die met hun vuisten een duel uitvochten. In de klassieke oudheid was boksen ook een sport op de Griekse Olympische Spelen.

Het moderne boksen

De regels voor de moderne bokssport werden echter ontwikkeld in de tweede helft van de 19e eeuw. Een belangrijke persoon hierbij was de Britse edelman John Sholto Douglas. In de regels die hij in 1868 opstelde, werd onder meer officieel het dragen van specifieke bokshandschoenen verplicht.

Populariteit profboksen

In de loop van de 20e eeuw werd boksen wereldwijd een zeer populaire sport. De grootste sportman van de 20e eeuw was een bokser: Muhammad Ali. De best verdienende sporter van de 21e eeuw is ook een bokser: Floy Mayweather Jr. Hij verdiende in 2017 maar liefst 300 miljoen dollar met één wedstrijd.

Populariteit bokstraining

Men noemt boksen ook wel 'The Noble Art of Self Defence'. Bokstraining is wereldwijd in sportscholen een buitengewoon populaire methode om fit te worden en te blijven. Het is ook een trainingsvorm die veel uiteenlopende doelgroepen aanspreekt: van straatjongens tot en met studenten, van hippe BN’ers tot en met fitte bejaarden. Daarentegen neemt slechts een zeer klein aantal mensen, van degenen die aan bokstraining doet, daadwerkelijk deel aan officiële bokswedstrijden.

Biografie: Mike Tyson

Op 30 juni 1966 werd Michael Gerard Tyson geboren in New York City. Op 18-jarige leeftijd debuteerde hij als profbokser. Mike Tyson maakte enorm veel indruk door als jonge prof zijn partijen meestal extreem snel te winnen via een knock-out. In 1986 won hij reeds op 20-jarige leeftijd de wereldtitel boksen in het zwaargewicht. Daarmee is Mike Tyson de jongste bokser die ooit deze titel heeft gewonnen. Jarenlang leek Mike Tyson onverslaanbaar te zijn. Het zorgde voor veel verbijstering in de bokswereld toen Tyson in februari 1990 tijdens een wedstrijd in Japan door de relatief onbekende Buster Douglas knock-out werd geslagen en zo zijn wereldtitel verloor.

In 1991 werd Mike Tyson veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens een verkrachting. Nadat hij die straf had uitgezeten maakte Tyson zijn comeback. Hij heroverde nog wel de wereldtitel, maar volgens bokskenners haalde Tyson nooit meer het oude topniveau dat hij als jonge prof eind jaren tachtig had. In 1996 en 1997 bokste Mike Tyson tegen Evander Holyfield. Beide keren verloor Tyson. De tweede partij werd om een lugubere reden legendarisch: tijdens die wedstrijd beet Tyson een stuk van het oor van Holyfield af. Na die twee nederlagen tegen Evander Holyfield ging het sportief bergafwaarts met de carrière van Tyson. Hoewel hij tot en met 2005 actief bleef als bokser, zou Tyson er nooit meer in slagen om een wereldtitel te heroveren.

Statistieken Tyson

Mike Tyson bokste in zijn carrière 58 profpartijen. Daarvan won hij er 50 (waarvan 44 via een knock-out). Hij heeft een lengte van 178 centimeter en een 'reach' van 180 centimeter. De bekendste bijnaam van Tyson is Iron Mike. In z'n jonge profjaren werd hij Kid Dynamite genoemd. In z'n latere profjaren noemde men hem 'The Baddest Man On The Planet'.

Biografie: Evander Holyfield

Evander Holyfield werd geboren op 19 oktober 1962 in Atmore (Alabama, USA). Op de Olympische Spelen van 1984 won hij een bronzen medaille in het boksen bij de gewichtsklasse 'halfzwaargewicht' (lightheavyweight). Kort daarna werd hij profbokser. Oorspronkelijk bokste Holyfield als prof in de gewichtsklasse 'cruiserweight'. In 1986 won Holyfield de wereldtitel in die gewichtsklasse. In 1988 stapte hij over naar de gewichtsklasse 'heavyweight' (zwaargewicht) en in 1990 zou hij ook de wereldtitel in die divisie winnen.

Ondanks zijn vele successen was Holyfield lange tijd niet zo'n grote wereldster als Tyson. Toen zij in 1996 en 1997 tegen elkaar boksten, was voor het grote publiek beide keren Tyson vooraf de topfavoriet, maar beide keren ging de zege naar Holyfield. Sindsdien twijfelt niemand er meer over en wordt ook Holyfield gerekend tot de allerbeste zwaargewicht boksers aller tijden.

Statistieken Holyfield

Evander Holyfield heeft in zijn carrière 57 officiële profpartijen gebokst. Daarvan won hij er 44 (waarvan 29 via een knock-out). Hij heeft ene lengte van 189 centimeter en een 'reach' van 197 centimeter. Bijnamen van Holyfield zijn The Warrior en The Real Deal. Zijn laatste officiële profpartij bokste hij in 2011.

Comeback Tyson en Holyfield in 2020?

Comeback Mike Tyson

In het voorjaar van 2020 werd bekend dat de inmiddels 53-jarige Mike Tyson weer volop in training was en droomde van een comeback. Oorspronkelijk werd toen verwacht dat dit om een relatief kleinschalig project zou gaan: hij zou mogelijk één of enkele demonstratiepotjes gaan vechten om geld op te halen voor een goed doel. Later werd duidelijk dat hij toch serieuzere plannen heeft en een echte profpartij zou willen vechten tegen een andere bekende bokser 'op leeftijd'.

Comeback Evander Holyfield

In die periode werd duidelijk dat ook zijn voormalige rivaal Evander Holyfield weer in training is en in 2020 zijn comeback wil maken. Meteen kwamen er geruchten over een mogelijk gevecht tussen deze twee titanen. Uiteindelijk werd op 18 mei officieel bekend dat vertegenwoordigers van Holyfield en Tyson daadwerkelijk in onderhandeling zijn voor een mogelijke partij. Het is echter nog niet zeker of dit doorgaat. Tyson heeft ook andere opties voor tegenstanders voor zijn mogelijke comebackpartij (zoals Shannon Briggs), indien zijn management er niet uitkomt met de vertegenwoordigers van Holyfield.

Tyson-Holyfield III in 2020: Datum? Locatie?

Op welke datum wordt het derde gevecht tussen Tyson en Holyfield georganiseerd? In het geruchtencircuit hebben velen het over 11 juli 2020, maar dit is nog allerminst zeker. Op welke locatie zou deze titanenstrijd plaats moeten vinden? Er zijn sterke geruchten dat de twee veteranen het mogelijk in Saoedi-Arabië tegen elkaar op zouden nemen, maar ook dit is nog beslist niet zeker. Zodra er meer zekerheid is over de datum of locatie, dan wordt dat hier gemeld.

Mike Tyson-Evander Holyfield live op tv of livestream?

Door wie wordt dit gevecht tussen Mike Tyson en Evander Holyfield live uitgezonden op tv of via een livestream? Dat is nog niet bekend. In theorie zou UFC Tv een geschikt platform daarvoor lijken (aangezien dit een groot mondiaal platform is, waarop veel vechtsport per livestream wordt aangeboden), maar in de praktijk zal het daar hoogstwaarschijnlijk niet op te zien zijn. UFC-baas Dana White heeft namelijk aangegeven dat hij het veteranengevecht tussen Tyson en Holyfield sowieso geen goed idee vindt.

Bij welke omroepen of streamingdiensten live op tv of livestream?

Wat zou een andere zendgemachtigde zijn die dit wel live op tv of per livestream zou willen aanbieden? In theorie zou het platform DAZN een uitstekende mediapartner zijn voor de mondiale livestream-uitzendingen van dit gevecht. DAZN noemt zichzelf 'het Netflix van de sport'. Zij bieden in een beperkt aantal landen enorm veel live topsport online (via een stream) aan. DAZN had grote ambities voorafgaand aan het jaar 2020: in dit jaar wilden zij hun streamingdienst ook lanceren in bijna alle andere landen van de wereld, waaronder Nederland en België. Mede vanwege de coronacrisis, waardoor veel grote sportevenementen zijn afgelast, heeft DAZN zijn plannen enigszins uitgesteld. Een publicitair extreem interessant evenement zoals het gevecht tussen de veteranen Tyson en Holyfield zou hen kunnen helpen om in de zomer van 2020 alsnog hun streamingdienst te lanceren. Een andere mogelijke partner is Eleven Sports. Ook dit is een internationale sportomroep (tv en online) die in een beperkt aantal landen uitzendt (televisie en livestream), maar die wel grote internationale ambities heeft. Zodra er meer zekerheid is over mogelijke mediapartners van een gevecht tussen Tyson en Holyfield, dan wordt dat hier gemeld.

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: "Iron'' Mike TysonMichael Gerard Tyson werd geboren op 30 juni 1966 in New York. Hij vocht vele wedstrijden in de zwaargewicht klasse. Hij…
Boksen 2020: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamBoksen 2020: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamOp zaterdag 18 juli 2020 zou er in de Verenigde Staten een gevecht plaatsvinden om de wereldtitel boksen in het zwaargew…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…

Afvallen door te boksenAfvallen door te boksenVeel mensen denken dat boksen alleen beoefend kan worden door gespierde kooivechters en professionele boksers, niks is m…
Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Vechtende vrouwen, het is een veel voorkomend verschijnsel. Alleen er zijn verschillende soorten manier waarop je als vr…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/KSI_vs._Logan_Paul
  • https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/youtube-wereldkampioen-boksen-eindigt-in-onbeslist/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Douglas,_9th_Marquess_of_Queensberry
  • http://www.apollo-boxing.be/boksen_the_noble_art
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxing

Reageer op het artikel "Boksen 2020: Mike Tyson-Evander Holyfield"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!