Boksen: Jake Paul - AnEsonGib, op 30 januari 2020

Boksen: Jake Paul - AnEsonGib, op 30 januari 2020 Beroemdheden die het tegen elkaar opnemen in de boksring. Sinds het eerste gevecht tussen de YouTube-sterren Logan Paul en KSI in augustus 2018 is dit wereldwijd een grote hype geworden. Vele miljoenen mensen volgden dat gevecht per livestream op YouTube. Mede geïnspireerd door dat succes, ontstonden in Nederland onder meer het tv-programma Boxing Stars en het vechtsportgala Boxing Influencers. Op donderdag 30 januari 2020 staan weer twee beroemde 'influencers' tegenover elkaar in de boksring: Jake Paul (de broer van Logan) neemt het op tegen AnEsonGib.

Geschiedenis: boksen

Boksen behoort waarschijnlijk tot de oudste sporten op aarde. Archeologen hebben afbeeldingen van duizenden jaren voor Christus gevonden, waarop reeds mensen te zien waren die met hun vuisten een duel uitvochten. In de klassieke oudheid was boksen ook een sport op de Griekse Olympische Spelen.

Het moderne boksen

De regels voor de moderne bokssport werden echter ontwikkeld in de tweede helft van de 19e eeuw. Een belangrijke persoon hierbij was de Britse edelman John Sholto Douglas. In de regels die hij in 1868 opstelde, werd onder meer officieel het dragen van specifieke bokshandschoenen verplicht.

Populariteit profboksen

In de loop van de 20e eeuw werd boksen wereldwijd een zeer populaire sport. De grootste sportman van de 20e eeuw was een bokser: Muhammad Ali. De best verdienende sporter van de 21e eeuw is ook een bokser: Floy Mayweather Jr. Hij verdiende in 2017 maar liefst 300 miljoen dollar met één wedstrijd.

Populariteit bokstraining

Men noemt boksen ook wel 'The Noble Art of Self Defence'. Bokstraining is wereldwijd in sportscholen een buitengewoon populaire methode om fit te worden en te blijven. Het is ook een trainingsvorm die veel uiteenlopende doelgroepen aanspreekt: van straatjongens tot en met studenten, van hippe BN’ers tot en met fitte bejaarden. Daarentegen neemt slechts een zeer klein aantal mensen, van degenen die aan bokstraining doet, daadwerkelijk deel aan officiële bokswedstrijden.

Boksende Beroemdheden

Bekende personen de boksring insturen is op zich geen nieuw format. In 2004 bestond bijvoorbeeld het tv-programma 'Sterren Boksen'. Daarbij gingen onder meer Ellemieke Vermolen en Heleen van Royen de boksring in. In 2007 bestond het tv-programma Fighting with the Stars. Daarbij gingen onder meer John de Wolf, Ruud 'Big Brother' Bernard, Tscheu La Ling en DJ Paul Elstak de boksring in.

Boxing Stars Vlaanderen

In 2016 ontstond het Belgische tv-programma Boxing Stars. Dat programma met boksende 'Bekende Vlamingen' werd opgezet ter promotie van de nieuwe tv-zender CAZ. Oorspronkelijk was het bedoeld als een éénmalig evenement, maar in 2018 kwam er toch een vervolg hierop. Deelnemers hieraan waren onder meer Kamal Kharmach en Erik Goossens. Dit tweede seizoen werd uitgezonden door VTM op tv (en online via een gratis livestream van die zender).

YouTube-sterren boksen: KSI vs Logan Paul, part I (augustus 2018)

De populariteit van bokswedstrijden tussen beroemdheden steeg in de zomer van 2018, door de hype die er ontstond over een bokswedstrijd tussen twee wereldberoemde YouTube-sterren: KSI en Logan Paul. Deze wedstrijd werd met enige ironie het YouTube WK boksen genoemd. Miljoenen mensen bekeken deze wedstrijd in augustus 2018 via een livestream op YouTube. Men moest nochtans een bedrag betalen (PPV = Pay Per View) om de officiële livestream te kunnen bekijken, zodat deze amateurbokswedstrijd dus miljoenen euro’s opleverde. De wedstrijd tussen KSI en Logan Paul eindigde overigens in een gelijkspel (draw).

Influencer battle: Nederlandse influencers gingen de boksring in

Geïnspireerd door die internationale YouTube-bokswedstrijd kwam er vervolgens ook in Nederland een wedstrijd tussen bekende vloggers. Deze wedstrijd noemde men de 'Influencer Battle'. De wedstrijd ging tussen Nesim Najih en Anouar Vines. Het gevecht werd live op 22 september 2018 live uitgezonden door Spike Tv. Ook was dit online live via een gratis stream te volgen. Dit werd een grote hype op het internet. In 2019 organiseerde de WFL in Nederland nog twee edities van Boxing Influencers, die live op tv en via een livestream werden uitgezonden. Wederom was dit twee keer een tamelijk grote mediahype in Nederland.

Boxing Stars Nederland

In het najaar van 2018 kwam er een programma met een compleet bokstoernooi voor Bekende Nederlanders bij RTL: Boxiing Stars.
De bekende Nederlanders vochten wedstrijden van maximaal drie ronden van anderhalve minuut. Tot de begeleiders behoorden onder meer de bekende ex-boksers Raymond Joval, Esther Schouten en Don Diego Poeder. De presentatoren van het programma waren Ruben Nicolai en Olcay Gulsen. De commentator bij de live-uitzendingen van de wedstrijden was Sander Schrik. Zijn co-commentatoren waren afwisselend Maxim Hartman en Tijl Beckand.

Uitslagen Boxing Stars

Op 12 december 2018 werden de finales gehouden van Boxing Stars 2018. In de damesfinale won Jessie Jazz Vuijk overtuigend van Saar Koningsberger. In de finale van het heren lichtgewicht won Rein van Duinvenboden op techniek en snelheid duidelijk van Michael Boogerd. De finale van het mannen zwaargewicht was een spetterende wedstrijd waarin Juvat Westendorp won van Joey 'Matsoe Matsoe' Spaan.

Rematch: KSI vs Logan Paul 2 (op zaterdag 9 november 2019)

Op zaterdag 9 november 2019 vond de rematch plaats tussen KSI en Logan Paul. Beide beroemde YouTubers hebben inmiddels een proflicentie als bokser gekregen. Hierdoor was dit gevecht voor beide boksers hun officiële debuut als profboksers. (Het eerste gevecht tussen Logan Paul en KSI was officieel een amateurwedstrijd.) Het was een gevecht in de gewichtklasse 'cruiserweight division'. Het evenement werd georganiseerd door Matchroom Boxing van Eddie Hearn. Er werd gevochten onder de regels van de International Boxing Association (IBA).

Uitslag rematch KSI-Logan Paul part II

In 2018 was het eerste gevecht tussen deze twee YouTubers nog in een gelijkspel (draw) geëindigd. Het tweede gevecht (op 9 november 2019) is gewonnen door KSI. Hij won na zes ronden op punten (split decision). Twee van de drie juryleden gaven de zege aan KSI (met als puntentotalen 57-54 en 56-55). Eén jurylid gaf Paul meer punten (met een score van 56-55).

30 januari 2020: Jake Paul vs AnEsonGib

Jake Paul

Op 17 januari 1997 werd Jake Paul geboren in Cleveland (Ohio, USA). Hij is bekend als YouTuber, acteur en muzikant. Net als zijn broer Logan Paul, die eveneens een beroemde YouTuber is, wil ook Jake Paul een bokscarrière opbouwen. In 2018 bokste hij zijn eerste wedstrijd; hij won toen van YouTube-ster Deji. Indien Jake Paul wint van AnEsonGib, dan wil hij in een volgende wedstrijd tegen KSI vechten.

AnEsonGib

Ook AnEsonGib is een succesvolle YouTuber met vechtsportambities. Hij werd geboren in 1996. Hij heeft eveneens al enige bokservaring. Zo vocht hij bij de eerste wedstrijd tussen KSI en Logan Paul een wedstrij tegen Jay Swingler.

Evenement: Andrade vs Keeler

De wedstrijd tussen AnEsonGib en Jake Paul is het co-main event bij een groot boksgala op donderdag 30 januari 2020 in de 'Meridian at Ireland Gardens', in Miami (Florida, USA). Het 'main event' (de hoofdwedstrijd) van dat evenement is een WBO wereldtitelgevecht in het middengewicht tussen Demetrius Andrade en Luke Keeler.

Jake Paul vs AnEsonGib: live op tv of livestream?

Live op tv?

Is dit vechtsportgala in Nederland live op televisie te bekijken? Neen, dit wordt in Nederland niet live op televisie uitgezonden.

Livestream Jake Paul - AnEsonGib (30 januari 2020)

Hoewel beide vechters hun faam danken aan YouTube, is dit tweede gevecht niet op die site per livestream te zien. De uitzendrechten voor de livestream van de rematch tussen Jake Paul en AnesonGib zijn in de meeste landen namelijk in handen van DAZN.

Het bedrijf DAZN is een zeer succesvolle streamingdienst die in veel landen per livestream sport uitzendt. Tot de sporten waar men veel kijkcijfersuccessen boekt met hun livestream-dienst behoren diverse vechtsporten. Vandaar dat zij ook graag de uitzendrechten voor de livestream wilden hebben van het vechtsportgala waarbij 'KSI vs Logan Paul' het hoofdgevecht is. Tot de landen waar DAZN per livestream uitzendt behoren de Verenigde Staten, Duitsland, Brazilië, Oostenrijk, Canada, Italië, Zwitserland en Spanje. Hoewel er diverse malen sterke geruchten zijn geweest over de komst van DAZN naar Nederland, zendt men anno 2020 hun evenementen helaas nog niet in Nederland uit per livestream. Ook in België is DAZN nog niet officieel per livestream te ontvangen.

Uitslag Jake Paul-AnEsonGib

Hoe is het gevecht tussen Jake Paul en AnESonGib verlopen op 30 januari 2020? Jake Paul heeft reeds in de eerste wedstrijd gewonnen. Na twee knockdowns in die openingsronde werd het gevecht beëindigd. Op datzelfde vechtsportgala vond ook een wereldtitelgevecht plaats in het middengewicht (WBO). Daarbij pakte Andrade de zege door Keeler te verslaan.

Vechtsport live op tv en per livestream

Welke overige grote vechtsportevenementen zijn er in 2020 wel live op tv of per livestream te zien in Nederland? In februari wordt het kickboksgala 'Glory 75 - Utrecht' gehouden. Dit evenement is live op tv en via een gratis livestream te bekijken. In februari organiseert Enfusion ook een groot vechtsportevenement in Nederland: 'Enfusion Eindhoven'. Dat evenement is bij hen per livestream te volgen. Die livestream is niet gratis; men kan die stream kopen via de site van Enfusion Tv. In februari vindt ook het titanengevecht in het zwaargewicht boksen plaats: de rematch Tyson Fury-Deontay Wilder. Dat gevecht is ook in veel landen live op tv en via een livestream te volgen. Op 28 maart 2020 kan men ook weer live op tv en via een livestream kijken naar Boxing Influencers (WFL).

Waarschijnlijk wordt er in 2020 ook weer een groot titanengevecht in het kickboksen georganiseerd: Rico Verhoeven-Badr Hari part III. Dat evenement is dan voor kijkers in Nederland live op tv en via een gratis livestream te volgen. Hun gratis livestream is te vinden op het mediaplatform Kijk.

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp het EK voetbal 2021 speelt Oranje tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde van het Europees kampi…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
Voetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamOp donderdag 28 mei 2020 zou Nederland een interland spelen tegen Griekenland. De interland zou plaatsvinden in Enschede…

Afvallen door te boksenAfvallen door te boksenVeel mensen denken dat boksen alleen beoefend kan worden door gespierde kooivechters en professionele boksers, niks is m…
Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Vechtende vrouwen, het is een veel voorkomend verschijnsel. Alleen er zijn verschillende soorten manier waarop je als vr…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/KSI_vs._Logan_Paul
  • https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/youtube-wereldkampioen-boksen-eindigt-in-onbeslist/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Douglas,_9th_Marquess_of_Queensberry
  • http://www.apollo-boxing.be/boksen_the_noble_art
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxing

Reageer op het artikel "Boksen: Jake Paul - AnEsonGib, op 30 januari 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Januari 2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!