InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > Kickboksen 2017: Glory 46 in China, live op tv

Kickboksen 2017: Glory 46 in China, live op tv

Kickboksen 2017: Glory 46 in China, live op tv Glory Kickboxing is de toonaangevende bond in de wereld van het profkickboksen. Glory is vooral actief in Europa en Noord-Amerika. Met ingang van 2017 wil Glory Kickboxing echter ook China gaan veroveren. Het eerste grote evenement dat Glory Kickboxing in China organiseert is het gala 'Glory 46', dat op zaterdag 14 oktober 2017 plaatsvindt in de stad Guangzhou. Hierbij staat ook een wedstrijd op het programma van de grote Nederlandse ster Rico Verhoeven, The King of Kickboxing. Zijn tegenstander in China is de Braziliaanse vechter Antonio 'Big Foot' Silva.

Voorgeschiedenis: K-1

In 1993 werd de organisatie K-1 opgericht in Japan. Zoals de F-1 (oftewel de Formule 1) de koningsklasse in de mondiale autosport is, zo moest de K-1 de koningsklasse worden van de mondiale vechtsport. De K in de afkorting K-1 staat voor drie vechtsporten die met de letter k beginnen: kickboksen, karate en kungfu. Bij de K-1 werden oorspronkelijk de regels van deze drie vechtsporten gemengd, maar op den duur had bij deze mengvorm het kickboksen duidelijk de overhand.

Glorietijd K-1

In de jaren negentig werd K-1 met name in Japan een buitengewoon groot succes. Vele tienduizenden toeschouwers kwamen naar de vechtsportgala's van K-1 en miljoenen mensen bekeken ze op tv. Een jaarlijks hoogtepunt was de K-1 World Grand Prix, wat beschouwd werd als het officieuze WK kickboksen voor profs.

Nederlandse successen

Nederlandse kickboksers waren buitengewoon succesvol bij de K-1. Ernesto Hoost en Sem Schilt zijn de recordhouders met vier eindzeges op de K-1 World Grand Prix. Remy Bonjasky en Peter Aerts wonnen dat toernooi drie keer. Alistair Overeem was in 2010 de laatste Nederlander die de K-1 World Grand Prix won. Ook de Nederlandse Marokkaan Badr Hari en de Nederlandse Surinamer Ismael Londt boekten grote successen bij de organisatie K-1, maar zij slaagden er nooit in om de finale van de World Grand Prix te winnen.

Crisis in K-1

Jarenlang had K-1 een grote glorietijd meegemaakt, in eerste instantie vooral in Japan, maar later ook in de rest van de wereld. Het was de onbetwiste leidende organisatie geworden binnen de profwereld van het kickboksen. Vanaf 2010 kwam er echter een einde aan die glorietijd; er kwamen toen steeds meer verhalen over financiële en organisatorische problemen bij K-1.

Nieuwe eigenaren

In 2011 waren er diverse kandidaten om het merk K-1 te kopen. Uiteindelijk werd het gekocht door een groep waartoe Gunil Kim en EMCOM Entertainment behoorden. Zij hebben de merknaam K-1 vervolgens nieuw leven ingeblazen, maar het is hun nog niet gelukt om K-1 werkelijk in z'n oude glorie te herstellen. Het is niet meer de mondiale leidende organisatie bij het profboksen

Glory kickboxing

Toen het merk K-1 in 2011 op de markt kwam waren er dus meerdere kapers op de kust. Daartoe behoorde ook een groep investeerders onder leiding van de Fransman Pierre Andurand. Zij slaagden er toen niet in om K-1 te kopen. Daarom besloten zij om een eigen nieuwe organisatie op te zetten, die op den duur de nieuwe leidende bond binnen het profkickboksen moet worden. Hiervoor kochten zij diverse andere kickboksorganisaties, waaronder It's Showtime, Golden Glory en United Glory. De gezamenlijke werknaam van de nieuwe organisatie werd Glory.

Gala's van Glory

In mei 2012 organiseerde Glory in de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn eerste grote kickboksgala. Bij dat evenement won de Nederlander Semmy Schilt als eerste de wereldtitel bij Glory in het zwaargewicht. In de daaropvolgende jaren volgden er nog tientallen andere grote gala's van Glory, met name in Amerika en Europa. Ook waren er vier grote gala's in Japan en één in Dubai.

Op 25 juni 2016 was er voor het eerst ook een groot gala van Glory in Nederland: 'Glory 31' vond plaats in de Amsterdam RAI. Het beroemdste gala van Glory was natuurlijk 'Glory Collision 36', dat op 10 december 2016 in Oberhausen werd gehouden. Daarbij maakte Badr Hari zijn comeback in een wedstrijd tegen wereldkampioen Rico Verhoeven. De wedstrijd was live op tv bij Ziggo Sport. Hoewel dit een zender is die een groot deel van Nederland niet eens in zijn tv-pakket heeft, keken er in totaal toch circa een miljoen mensen naar deze wedstrijd.

Glory China

Hoewel Glory dus succesvol is in Europa en Noord-Amerika, houdt men de droom om ook Azië, de bakermat van het kickboksen, te veroveren. Met ingang van de tweede helft van 2017 wil men hier serieus werk van gaan maken. Als uitvalsbasis hiervoor kiest men niet voor de hand liggende landen zoals Japan of Thailand, waar het kickboksen reeds zeer populair is, maar waar ook veel concurrentie is van plaatselijke professionele kickboksorganisaties.

Glory Kickboxing heeft ervoor gekozen om Azië te proberen te veroveren vanuit China. Men heeft hiervoor een apart Chinees bedrijf opgezet, dat als werknaam draagt ‘Glory China’. In dit bedrijf is Glory Kickboxing overigens een minderheidsaandeelhouder, de meerderheid van de aandelen zal in handen zijn van Chinese investeerders.

Men koos voor deze structuur niet alleen om financiële, maar ook om culturele redenen. Bij Glory heeft men geconcludeerd dat het opbouwen van een groot nieuw project in China beter zal verlopen, wanneer de Chinese partners hierbij zelf de leidende rollen spelen. Een beroemde Chinees die hierbij een hoofdrol speelt is de voormalige NBA-ster Yao Ming. Hij heeft grote interesse in vechtsport en behoort tot de investeerders voor Glory China.

Rico Verhoeven in Azië voor Glory Kickboxing

‘The King of Kickboxing’, de Nederlander Rico Verhoeven, speelt ook een belangrijke rol bij de Chinese plannen van Glory Kickboxing. Hij is niet alleen een publicitair visitekaartje voor Glory, ook komt hij wedstrijden vechten op evenementen van Glory in China en bovendien is er ook sprake van dat hij in China gaat scouten, op zoek naar potentiële Chinese toppers voor kickboksevenementen van Glory.

Kickboksgala najaar 2017 in China: Glory 46

Glory Kickboxing had de ambitie gepresenteerd om in de tweede helft van het jaar 2017 voor het eerst een groot kickboksgala in China te organiseren. In het voorjaar en de zomer van 2017 waren er daarom vertegenwoordigers van Glory in China druk bezig om dit te organiseren. Uiteindelijk hield men op 18 augustus 2017 een persconferentie over de plannen. Daarbij werd bekend gemaakt dat het eerste gala van Glory China plaatsvindt op zaterdag 14 oktober in Guanghzhou.

Locatie: Guanghzhou

De stad Guanghzhou ligt in het zuidoosten van China. Deze plaats heeft maar liefst 13,5 miljoen inwoners. Het behoort tot de grootste steden ter wereld. In de gehele agglomeratie van Guanghzhou (dus inclusief de aangrenzende buitensteden) wonen maar liefst 62 miljoen mensen. Het gebied waarin de stad ligt wordt de 'parelrivierdelta' genoemd. Guanghzhou is van oudsher de belangrijkste havenstad van China.

Programma Glory 46

Superfight Series: Rico Verhoeven

De opvallendste wedstrijd op het programma van dit evenement is het gevecht van Rico Verhoeven tegen Antonio 'Bigfoot' Silva. De Braziliaan Silva is bekend als MMA-vechter. Hij behoorde jarenlang tot de toppers bij de bond UFC. Silva heeft echter enige moeilijke jaren meegemaakt, met heel wat nederlagen. Anno 2017 probeert hij zijn carrière nieuw leven in te blazen, door een overstap naar het kickboksen.

Opvallend genoeg behoort de wedstrijd Rico Verhoeven-Antonio Silva officieel niet tot het 'reguliere' hoofdprogramma van dit evenement, maar tot een reeks wedstrijden die de 'Superfight Series' heten. Dit heeft deels te maken met uitzendrechten. De Superfight Series (waaronder dus de wedstrijd van Verhoeven) worden in Amerika live uitgezonden door UFC tv. Deze truc werd eerder ook al uitgehaald met de wedstrijd Rico Verhoeven-Ismael Lazaar, die plaatsvond in Den Bosch. Ook die wedstrijd werd officieel gerekend tot de 'Superfight Series', zodat UFC tv het in de Verenigde Staten live kon uitzenden.

Het gevecht tussen Verhoeven en Silva is geen officieel titelgevecht. Het gevecht duurt maximaal drie ronden, terwijl een officieel titelgevecht over vijf ronden gaat. Het eerstvolgende titelgevecht van wereldkampioen Verhoeven is de wedstrijd Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik die in december 2017 in Nederland plaatsvindt.

Glory 46 China - programma SuperFight Series:

 • Lichtgewicht: Qinghao Meng - Pascal Schroth
 • Catchweight (68 kg): Lei Xie - Petchpanomrung Kiatmookao
 • Catchweight (53 kg): Zaza Sor. Aree - Liu Jia
 • Sanda Bout (60 kg): Hongxing Kong - Yang Sun
 • Catchweight (75 kg): Shanghai Gao - Alan Scheinson
 • Middengewicht (85 kg): Wei Zhou - Andre Walker
 • Zwaargewicht: Rico Verhoeven - Antonio Silva

Glory 46: titelgevecht en een toernooi

In het hoofdprogramma van het evenement Glory 46 vindt wel een officieel wereldtitelgevecht plaats in het middengewicht (de gewichtsklasse tot 85 kilo). De regerende wereldkampioen is de Canadees Simon Marcus. Zijn uitdager is de Braziliaan Alex Pereira. Daarnaast staat er op het programma ook een 'Featherweight Qualification Tournament'. Hieraan doen vier kickboksers mee uit het vedergewicht (onder de 65 kilo), waaronder twee Chinezen.

Het is overigens geen toeval dat juist de wereldkampioen in het middengewicht, Simon Marcus, gekozen is als één van de twee grote sterren (naast Rico Verhoeven) op het affiche van dit evenement. Marcus heeft in het verleden al vaak wedstrijden in China gevochten. Hij voelt zich thuis in China en hij heeft ook een behoorlijke populariteit opgebouwd onder de Chinese vechtsportliefhebbers.

Glory 46 China - programma Glory World Series

 • Vedergewicht halve finale: Chenchen Li - Masaya Kubo
 • Vedergewicht halve finale: Chenglong Zhang - Quade Taranaki
 • Zwaargewicht: Quanchao Luo - Junior Tafa
 • Vedergewicht finale: tussen de winnaars van de halve finales
 • Middengewicht (wereldtitelgevecht): Simon Marcus - Alex Pereira

Glory 46: Live op tv

Op welke zender wordt dit gala live uitgezonden en hoe laat begint de uitzending van Glory 46? Het kickboksgala Glory 46 wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De live tv-uitzending vindt op zaterdagmiddag plaats op de betaalzender Ziggo Sport Extra 1 en begint om 12u00 met de Superfight Series. De wedstrijd Rico vs Bigfoot is de afsluitende wedstrijd van de Superfight Series en begint om circa 14u00. Daarna beginnen op diezelfde zender om 15u00 de wedstrijden van de Glory World Series (met als hoogtepunt het wereldtitelgevecht in het middengewicht).

Ziggo Sport Extra 1 is een zender die te bekijken is door abonnees van Ziggo Sport Totaal. Ook mensen die abonnementen van Ziggo en Vodafone combineren, hebben de optie om voor het uitgebreide pakket van Ziggo Sport Totaal te kiezen (waaronder dus de zender Ziggo Sport Extra 1). De hoogtepunten van Glory 46 worden op zaterdagavond om 0u00 ook uitgezonden op Ziggo Sport (het 'open net', op kanaal 14 te bekijken door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Wie geen abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal, kan de Superfight Series (waaronder het gevecht Rico Verhoeven-Bigfoot Silva) overigens wel met Engelstalig commentaar gratis via een livestream bekijken bij UFC tv (zie verderop)

In de Verenigde Staten wordt het gala waarschijnlijk deels op tv uitgezonden door ESPN. (Waarschijnlijk zendt ESPN niet de wedstrijd van Verhoeven live uit, aangezien de rechten voor de Superfights in Amerika bij UFC tv liggen.) In België heeft de zender SFR Sport 5 de uitzendrechten van het hoofdprogramma van dit evenement.

Livestream Glory 46

Livestream Ziggo Sport Totaal

Het evenement Glory 46 is ook online live te volgen via een livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream is beschikbaar voor abonnees. Daarnaast is het ook mogelijk bij Ziggo om de livestream van Glory 46 te bekijken via 'pay per view'. De livestream is op de app te bekijken vanaf 12u00 's middags (Nederlandse tijd).

Livestream UFC tv (Superfight Series)

De wedstrijden die behoren tot de Superfight Series (waaronder de wedstrijd van Rico Verhoeven tegen Bigfoot Silva) zijn ook live op het internet te volgen via een livestream van UFC tv. Die livestream is niet alleen te bekijken door mensen met een betaalde Fight Pass (abonnement). De stream van de Superfights is gratis beschikbaar via de website van UFC tv, ter promotie van de Super Fight Pass (het is bedoeld als een soort gratis proefabonnement). Deze livestream van 'Rico Verhoeven vs Bigfoot Silva' kan men gratis bekijken door de 'UFC app' te downloaden via de website van UFC tv of via de website van Glory Kickboxing (in de rubriek 'news').

Via die livestream kan men, met Engelstalig commentaar, dus alleen de Superfights bekijken (van 12u00 tot 14u30). Voor de meeste Nederlanders is dat wel het interessantste deel van het programma, omdat de wedstrijd Rico-Bigfoot hiertoe behoort. Daarna volgen echter ook nog de Glory World Series, met onder meer het titelgevecht van Simon Marcus. Die latere wedstrijden zijn wel via de livestream van de Ziggo Sport Totaal App te zien en niet via de stream van UFC tv.

Uitslagen en verslag - Glory 46 in China

Tijdens de Superfight Series (voorafgaand aan het hoofdprogramma) werd de wedstrijd Rico Verhoeven-Bigfoot Silva zoals verwacht gewonnen door de Nederlandse wereldkampioen. Hij zegevierde via een TKO in de tweede ronde van het gevecht.

Het hoofdprogramma van Glory 46 begon met de twee halve finales van het Featherweight Tournament. In de eerste halve finale won Kubo via een knock-out. In de tweede won Zhang op punten. Daarna volgde een wedstrijd in het zwaargewicht. Daarin pakte Junior Tafa de zege via een knock-out. Vervolgens stond de finale van het Featherweight Tournament op het programma. Zhang won de finale op punten. Als eindwinnaar van het toernooi kreeg hij uit handen van Cor Hemmers de Ramon Dekkers Trofee.

Het evenement werd afgesloten met het wereldtitelgevecht in het middengewicht tussen wereldkampioen Marcus en zijn uitdager Pereira. Tot verrassing van velen was Pereira in dit gevecht duidelijk sterker dan de heersende wereldkampioen. In de tweede ronde ging Marcus zelfs neer, maar hij wist nog wel op te krabbelen en door te vechten. Nadat alle vijf ronden van het gevecht waren voltooid, wees de jury unaniem Pereira uit tot winnaar van het gevecht en dus tot nieuwe wereldkampioen kickboksen in het middengewicht.

Kalender: Glory in 2017 en 2018

Welke overige grote evenementen staan er verder op de agenda van Glory Kickboxing? Eind oktober 2017 wordt in Frankrijk het kickboksgala 'Glory 47 - Lyon' gehouden. Daarbij vindt een wereldtitelgevecht in het 'Light Heavyweight' plaats. Op 1 december wordt in de Verenigde Staten het evenement 'Glory 48 - New York' gehouden.

Glory in Rotterdam

Op 9 december 2017 wordt er een groot evenement van Glory Kickboxing in Nederland georganiseerd: het Glory Redemption Gala Rotterdam 2017. Het absolute hoofdgevecht van die avond is de titelstrijd in het zwaargewicht: Rico Verhoeven – Jamal Ben Saddik.

Glory in 2018

In maart 2018 maakt Badr Har zijn comeback bij Glory Kickboxing tijdens het gala 'Badr is Back - Glory 51, Rotterdam' dat in Ahoy wordt gehouden. Hij gaat bij dat gala de ring in voor het gevecht Badr Hari - Hesdy Gerges. In 2018 vindt waarschijnlijk ook de rematch plaats van het beroemde gevecht Rico Verhoeven – Badr Hari.

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Glory 51 in Ahoy Rotterdam met Badr Hari, live op tvGlory 51 in Ahoy Rotterdam met Badr Hari, live op tvOp zaterdag 3 maart 2018 wordt het 51e kickboksgala gehouden van de bond Glory Kickboxing. Dit is de toonaangevende bond…
Glory 2017: Rico Verhoeven - Ismael Lazaar, live op tvGlory 2017: Rico Verhoeven - Ismael Lazaar, live op tvIn Den Bosch wordt op zaterdag 20 mei 2017 het kickboksgala 'Glory 41' gehouden. Dit evenement vindt plaats in de Braban…
Kickboksen: Glory 50 (Chicago), live op tvKickboksen: Glory 50 (Chicago), live op tvDe Verenigde Staten is het land waar de meeste kickboksgala's van Glory Kickboxing worden georganiseerd. Het eerste grot…
Glory 2017: Rico Verhoeven - Jamal Ben Saddik, live op tvGlory 2017: Rico Verhoeven - Jamal Ben Saddik, live op tvOp zaterdag 9 december 2017 organiseert Glory Kickboxing een titelgevecht tussen Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeven. Jam…
Kickboksen: Glory 40 in Kopenhagen, live op tvKickboksen: Glory 40 in Kopenhagen, live op tvOp zaterdag 29 april 2017 wordt in Kopenhagen (Denemarken) het kickboksgala 'Glory 40' gehouden. Dit evenement vindt pla…
Bronnen en referenties
 • http://www.telegraph.co.uk/mma/2017/07/08/glory-kickboxing-invades-mainland-china-giant-sports-figure/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Yao_Ming
 • http://vechtsport-online.nl/nieuws/glory-china-zal-een-zelfstandig-bedrijf-zijn/
 • https://www.glorykickboxing.com/en/news/view/1222
 • http://www.demorgen.be/tvmedia/eleven-sports-network-wil-ultieme-sportbestemming-worden-bd3471af/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Glory_(kickboxing)
 • https://www.round1network.com/news/74472/glory-39-brussel.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Aerts
 • https://en.wikipedia.org/wiki/K-1

Reageer op het artikel "Kickboksen 2017: Glory 46 in China, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Special: Kickboksen
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!