InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > Boksen 2017: Mayweather - McGregor live op tv

Boksen 2017: Mayweather - McGregor live op tv

Boksen 2017: Mayweather - McGregor live op tv De Amerikaan Floyd Mayweather Jr. wordt beschouwd als één van de beste boksers aller tijden. Hij won de profwereldtitel in vier verschillende gewichtsklassen. De Ier Conor McGregor is de grote ster in de MMA (Mixed Martial Arts) bij de bond UFC. Op 26 augustus 2017 vindt er in Las Vegas een bokswedstrijd plaats tussen Mayweather en McGregor. Door veel liefhebbers van vechtsport wordt het gevecht 'Mayweather vs McGregor' al beschouwd als het gevecht van de eeuw. Het duel 'Mayweather vs McGregor' wordt in Amerika live op tv uitgezonden door de zender Showtime. In Nederland is deze bokswedstrijd live op tv te zien bij FOX Sports. Ook is het duel tussen Mayweather en McGregor via een livestream op het internet te bekijken.

Biografie: Floyd Mayweather Jr.

Op 24 februari 1977 werd hij geboren, met als officiële naam Floyd Joy Sinclair. De naam Sinclair is de achternaam van zijn moeder. Later nam hij officieel de achternaam van zijn vader aan. Die vader is de ex-profbokser Floyd Mayweather (geboren in 1952). Sinds zoonlief de achternaam van z'n vader aannam wordt de zoon doorgaans Floyd Mayweather Jr. genoemd en de vader Floyd Mayweather Sr.

Familie Mayweather

De familie Mayweather heeft een grote geschiedenis in het boksen. Behalve Floyd junior en Floyd senior waren ook twee broers van senior prominente profboksers: Jeff Mayweather en Roger Mayweather. Roger won twee wereldtitels in twee verschillende gewichtsklassen. Deze oom Roger was in het verleden één van de trainers van Floyd Jr. Ook vader Floyd Mayweather senior is in diverse fases van de carrière van junior diens trainer geweest.

Ontwikkeling

Floyd Mayweather Jr. had een moeilijke jeugd. Zijn moeder was een drugsverslaafde. Zijn vader was veel afwezig. Wanneer vader en zoon wel bij elkaar waren, dan gingen ze altijd samen naar de 'gym' om daar te trainen. Mayweather Jr. maakte zijn opleiding aan de 'high school' niet af. Hij had slechts één levensdoel: profbokser worden. Nooit in zijn leven heeft hij erover nagedacht om een ander beroep te kiezen.

Olympisch boksen

Bij de amateurboksers was Mayweather in 1996 de grote favoriet voor de Olympische titel in het vedergewicht. In de halve finale werd hij echter uitgeschakeld door de Bulgaar Todorov. De Amerikaanse bond tekende protest aan tegen dat jurybesluit, maar dat baatte niet. Mayweather moest genoegen nemen met een bronzen medaille.

Profcarrière

In oktober 1996 kwam de jeugddroom van Floyd Mayweather uit: hij maakte zijn debuut als profbokser. In totaal bokste hij in zijn carrière 49 profwedstrijden. Hij won ze allemaal. 26 keer zegevierde Mayweather via een knock-out. 23 keer won hij via een jurybeslissing. In 1998 won hij bij de bond WBC zijn eerste profwereldtitel in het 'Super Featherweight'. Daarna zouden nog heel veel overwinningen in profwereldtitelgevechten volgen.

Het opzienbarende aan deze ongeslagen profbokser is echter vooral, dat Mayweather in de loop der jaren het aandurfde om steeds weer nieuwe, zwaardere concurrentie op te zoeken in zwaardere gewichtsklassen. In totaal werd hij wereldkampioen in vier verschillende gewichtklassen. Mede door deze combinatie (ongeslagen in meerdere gewichtsklassen) wordt hij door velen beschouwd als één van de allerbeste boksers aller tijden.

Statistieken

Mayweather heeft een lengte van 173 centimeter. Hij heeft een ‘reach’ van 183 centimeter. De bijnamen van Mayweather zijn ‘Money’ en ‘Pretty Boy’.

Gevecht van de eeuw: Mayweather-Pacquiao

In mei 2015 vocht Mayweather al eens een wedstrijd die aangekondigd werd als 'het gevecht van de eeuw'. Zijn tegenstander was de Filipijnse bokser Manny Pacquiao, die eveneens faam had gemaakt door in veel verschillende gewichtsklassen de wereldtitel te pakken. Mayweather won dit gevecht. Financieel was dit waarschijnlijk het lucratiefste gevecht aller tijden. De omzet was circa 600 miljoen dollar, waarvan een groot deel als prijzengeld werd uitgedeeld aan de twee deelnemers.

Comeback Mayweather

Na zijn legendarische gevecht tegen Manny Pacquiao vocht Mayweather nog maar één officiële bokswedstrijd. De tegenstander daarbij was zijn landgenoot Andre Berto. Het gevecht vond plaats op 12 september 2015. Na deze 49e profzege leek er definitief een einde te komen aan zijn bokscarrière. In daaropvolgende periode groeiden echter de geruchten dat Mayweather toch nog een comeback zou overwegen, voor een gevecht tegen een andere levende legende uit de wereld van de vechtsport: Conor McGregor.

Biografie: Conor McGregor

Conor Anthony McGregor werd op 14 juli 1988 geboren in de Ierse hoofdstad Dublin. Hij is een specialist in de Mixed Martial Arts (MMA), een vechtsport die soms ook wel 'kooivechten' wordt genoemd. De Ier McGregor is actief voor de bond UFC (Ultimate Fighting Championship). Sinds 2008 is hij professional. Hij heeft 24 officiële profwedstrijden gevochten. Daarvan won hij er 21, waarvan 18 middels knock-out. McGregor heeft in zijn profcarrière drie nederlagen geleden.

Wereldkampioen in diverse gewichtsklassen

Een parallel tussen Conor McGregor en Floyd Mayweather jr. is dat ook McGregor zij uitdagingen opzoekt in zwaardere gewichtsklassen. In 2015 werd McGregor wereldkampioen in het vedergewicht (maximaal 66 kilo). Vervolgens pakte hij in 2016 ook de wereldtitel in de gewichtsklasse lichtgewicht (maximaal 70 kilo). Daarmee was McGregor de eerste vechter aller tijden die bij de bond UFC tegelijkertijd wereldtitels had in meerdere gewichtsklassen.

Statistieken McGregor

Hij heeft een lengte van 1,75 meter en een wedstrijdgewicht van 70 kilo. Zijn ‘reach’ is 188 centimeter. De bijnamen van McGregor zijn The Notorious en Mystic Mac.

Voorspel: Mayweather-McGregor

Het verhaal over dit 'gevecht van de eeuw' begon in de zomer van 2015. McGregor gaf toen tijdens een talkshow aan dat hij zeker ooit tegenover Mayweather in de ring wilde staan. In eerste instantie leek dit slechts een losse opmerking tijdens een talkshow te zijn, maar in 2016 leek het een steeds serieuzer plan te worden. Diverse kranten en websites brachten in het voorjaar van 2016 geruchten dat het gevecht mogelijk al in de zomer van 2016 zou plaatsvinden. Dat bleek echter niet het geval te zijn.

Bokslicentie

In december 2016 laaiden de geruchten over het gevecht wederom op, toen McGregor een bokslicentie aanvroeg, wat een voorwaarde is om het tegen Mayweather op te kunnen nemen in de boksring.

Prijzengeld Mayweather vs McGregor

Begin 2017 werd McGregor in Las Vegas gesignaleerd en volgens het geruchtencircuit was hij daar, in de thuishaven van Mayweather, voor onderhandelingen over een mogelijk gevecht. Mayweather heeft niet voor niets als bijnaam 'Money'. Hij behoort tot de bestbetaalde sporters aller tijden. Mayweather verdiende vele honderden miljoenen dollars aan prijzengeld. Voor zijn comeback eist hij daarom ook een enorm prijzengeld. Het was nog af te wachten of het financiers zou lukken om aan de eisen van Mayweather te voldoen en een extreem grote prijzenpot voor het gevecht Mayweather-McGregor te regelen.

Datum: 26 augustus 2017

Uiteindelijk werd medio juni 2017 officieel bekend gemaakt dat het gevecht 'McGregor vs Mayweather' werkelijk plaats gaat vinden. De datum van de wedstrijd is 26 augustus 2017. De locatie is de T-Mobile Arena in Paradise (Las Vegas) te Nevada. De bokswedstrijd gaat over 12 ronden van 3 minuten. Het gevecht wordt ook wel 'The Moneyfight' genoemd, aangezien het prijzengeld gigantisch is. Volgens het geruchtencircuit is het bedrag dat McGregor voor dit gevecht ontvangt circa 100 miljoen dollar (waarvan hij echter om contractuele redenen wel een deel aan de UFC zou moeten geven). Floyd Mayweather suggereerde in een interview dat hij aan dit gevecht zelfs in totaal 300 miljoen dollar zal verdienen (inclusief prijzengeld, sponsordeals, tv-rechten, enzovoort).

Persconferenties Mayweather vs McGregor

Medio juli gaven de twee vechtsporters vier grote persconferenties ter promotie van hun 'gevecht van de eeuw'. De eerste persconferentie was op 11 juli in Los Angeles. Daarna was er op 12 juli een persconferentie in Toronto (Canada). Hierna reisde het circus naar New York, waar op 13 juli de derde persconferentie werd gehouden. Deze tournee werd afgesloten op 14 juli met een persconferentie in Londen. De persconferenties waren live te volgen via streams. Er waren onder meer livestreams van deze promotie-evenementen te vinden op de website van de zender Showtime.

Voorbeschouwing: Favoriet?

Wanneer Mayweather en McGregor tegenover elkaar in de ring zullen staan, zal de Amerikaan al 40 jaar zijn, terwijl McGregor nog steeds in de bloei van z'n leven is als 29-jarige. Toch is Mayweather zonder enige twijfel de absolute favoriet voor de zege in dit gevecht. Mayweather behoort immers tot de grootste boksers aller tijden, terwijl McGregor wel een buitengewoon goede vechter in de MMA is, maar als bokser toch echt de ervaring lijkt te missen om een grootheid zoals Mayweather te kunnen verslaan.

Mayweather vs McGregor: Live op tv bij Showtime en FOX Sports

Verenigde Staten: live bij Showtime

In Amerika wordt de bokswedstrijd tussen de Amerikaan Floyd Mayweather en de Ier Conor McGregor live op tv uitgezonden door de zender Showtime, in hun programma ' Showtime Championship Boxing'. De wedstrijd is op die zender alleen via 'pay per view' te zien. Showtime is een bedrijf dat zeer succesvol is met 'pay per view'-evenementen, waaronder een aantal voorgaande grote gevechten van Mayweather. Bij het gevecht van Mayweather tegen Pacquiao, dat Showtime samen met HBO uitzond, was de omzet van de 'pay per view' zelfs circa 400 miljoen dollar.

Live op tv in Nederland: FOX Sports

In Nederland wordt de wedstrijd van Mayweather en McGregor live op tv uitgezonden door de betaalzender FOX Sports. Enige tijd was hier nog onduidelijkheid over. FOX Sports zendt doorgaans de UFC-wedstrijden van McGregor live uit, maar het gevecht tegen Mayweather valt niet onder het tv-contract van de UFC en FOX Sports (het gevecht wordt namelijk niet door de UFC georganiseerd). Tot vreugde van veel Nederlandse vechtsportliefhebbers heeft FOX Sports uiteindelijk besloten om toch ook de tv-rechten voor het gevecht van Mayweather en McGregor te kopen.

Voorbeschouwingen: live 'Weigh in' en 'Preview Show'

Op de zenders van FOX Sports zal op allerlei manier uitgebreid worden voorbeschouwd op de wedstrijd. In de nacht van vrijdag 25 augustus op zaterdag 26 augustus zendt men om 0u00 live de 'Weigh in' (weging) uit op de zender FOX Sports 2. Die uitzending wordt op zaterdagavond om 23u00 herhaald op diezelfde zender. Vervolgens zendt men op zaterdagavond om 0u00 de 'Mayweather vs McGregor Preview Show' uit, eveneens op FOX Sports 2.

Live-uitzending Mayweather-McGregor op FOX Sports 2

De live-uitzending van dit boksgala begint in de nacht van zaterdag 26 augustus op zondag 27 augustus om 3u00 op de zender FOX Sports 2. De 'main card' (het hoofdprogramma) van dit gala bestaat uit vier wedstrijden. De hoofdwedstrijd (en laatste wedstrijd) is natuurlijk Mayweather-McGregor. Dat gevecht begint rond 5u30 (Nederlandse tijd). Leo Oldenburger zal bij de uitzending optreden als commentator. Zijn co-commentator is de befaamde kickbokser Remy Bonjaksy, die overigens hard in training is voor zijn grote comebackgevecht Remy Bonjasky-Melvin Manhoef. Op de zender FOX Sports 4 wordt de wedstrijd Mayweather-McGregor overigens ook live uitgezonden, maar dan met het Amerikaanse commentaar.

Abonnees en 'pay per view'

De uitzending van Mayweather-McGrergor is te bekijken door abonnees van FOX Sports Compleet en FOX Sports International, maar daarnaast is het voor mensen zonder abonnement op FOX Sports ook mogelijk om deze wedstrijd in Nederland via 'pay per view' te bekijken. Via de website van FOX Sports kan men dit gevecht bestellen voor 7,95 euro. De verkoop van de 'pay per view' gaat van start op 14 augustus.

Vergeleken met de enorme bedragen die men in Amerika moet betalen voor dergelijke 'pay per view'-evenementen, is het bedrag dat FOX in Nederland vraagt zeer beschaafd. Men zal bij FOX in Nederland voor dit bedrag hebben gekozen, omdat Nederland geen echte 'pay per view'-cultuur heeft en de Nederlandse vechtsportliefhebbers niet snel geneigd zouden zijn om grote bedragen uit te geven voor het op tv bekijken van een wedstrijd. Daarom kiest men waarschijnlijk ook voor de constructie dat abonnees van FOX Sports Compleet en FOX Sports International in Nederland 'gratis' de wedstrijd mogen bekijken (al is dat natuurlijk niet echt gratis, aangezien ze al hun abonnementsgeld betalen), terwijl in diverse andere landen ook mensen die reeds een abonnement op de zender hebben die dit uitzendt, toch extra geld moeten betalen om dit grote evenement te mogen bekijken.

Livestream Mayweather vs McGregor

De titanenstrijd tussen McGregor en Mayweather wordt in Nederland door FOX Sports ook live via een stream op hun website uitgezonden. Voor deze livestream geldt hetzelfde 'pay per view'-tarief als voor de tv-uitzending. Deze livestream van Mayweather-McGregor is eveneens 's nachts vanaf circa 3u00 beschikbaar.

Live Mayweather vs McGregor in België

Ook in België is het gevecht tussen Mayweather en McGregor live te zien. De uitzendrechten zijn voor Vlaanderen en Wallonië in handen van het Eleven Sports Network. Dit Belgische bedrijf zendt de wedstijd uit via een livestream op hun website. Die livestream is in België te bekijken via 'pay per view'. Dit kost 20 euro. De livestream in België is dus duidelijk duurder dan de livestream in Nederland, maar daarentegen wel goedkoper dan de stream in de USA.

Bioscoop: Mayweather vs McGregor bij Pathé en Vue

Het 'gevecht van de eeuw', de grote match 'Mayweather vs McGregor', is in Nederland niet alleen op tv en via een livestream op het internet te bekijken, de wedstrijd is zelfs ook live in diverse bioscopen te zien. Mayweather-McGregor wordt door het concern Pathé live uitgezonden in vijf bioscopen, namelijk: Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Ook is de wedstrijd live te zien in twee bioscopen van het concern Vue, namelijk in hun vestigingen in Eindhoven en Groningen.

Uitslag en verslag

Floyd Mayweather heeft zijn grote favorietenrol waargemaakt: in de tiende ronde heeft hij de 'wedstrijd van de eeuw' gewonnen via een technische knock-out. Hoe verliep het gevecht 'McGregor vs Mayweather' in grote lijnen? McGregor begon opvallend sterk aan de wedstrijd. Hij leek volgens velen de sterkste te zijn in de eerste drie ronden. Mayweather leek in die eerste ronden nog de kat uit de boom te kijken en tactisch af te wachten. Met ingang van de vierde ronde nam de ervaren Mayweather de leiding in de wedstrijd over, met als resultaat uiteindelijk zijn zege in de tiende ronde. Het was voor de Amerikaan Floyd Mayweather Jr. zijn vijftigste zege in evenveel profbokswedstrijden. Na afloop gaf Mayweather aan dat dit definitief zij laatste bokswedstrijd aller tijden was. Hij gaat als ongeslagen profbokser dus met precies vijftig zeges definitief met pensioen. Toch zijn er nog altijd geruchten over mogelijke nieuwe uitdagingen voor Mayweather, waaronder een rematch tegen McGregor.

Topvechtsport dat weekend op tv: Doumbé - Groenhart

Behalve het gevecht Mayweather-McGregor staat er dat weekend in Amerika nog meer topvechtsport op het programma. De wedstrijd Mayweather-McGregor wordt op zaterdag 26 augustus 2017 gehouden; op de dag daarvoor, vrijdag 25 augustus, wordt in Chicago het weltergewicht wereldtitelgevecht in het kickboksen gehouden: Cédric Doumbé - Murthel Groenhart. Titelverdediger Doumbé is een Fransman met roots in Kameroen. Murthel Groenhart is een Nederlander met Surinaamse roots. Hun wereldtitelgevecht vindt plaats op het kickboksgala Glory 44 in Chicago. In Nederland wordt dit kickboksgala door Ziggo Sport Totaal op tv en via een livestream uitgezonden.

Vechtsport bij FOX Sports

Een week na het gevecht Mayweather-McGregor is er wederom topvechtsport te zien bij FOX Sports. Op zaterdag 2 september 2017 wordt door FOX Sports de UFC Fight Night Rotterdam live uitgezonden. Bij dit MMA-gala in Ahoy staat onder meer een wedstrijd op het programma van de Nederlandse MMA-ster Stefan Struve.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Conor 'The Notorious' McGregor: De Ierse MMA-vechterConor 'The Notorious' McGregor: De Ierse MMA-vechterConor McGregor ook wel 'The Notorious' of 'Mystic Mac' genoemd is een Ierse MMA-vechter die er voor het eerst in slaagde…
Mcgregor (Fashion Group) en GaastraMcgregor (Fashion Group) en GaastraMcGregor en Gaastra behoren tot hetzelfde bedrijfsconcern. Beide modemerken hebben een lange geschiedenis. Zij zijn erg…
De best betaalde sporters ter wereldDe best betaalde sporters ter wereldVan alle sportteams ter wereld verdienden de Europese voetbalteams in 2011 het meeste. En van alle sporters verdienden i…
UFC 218 met Alistair Overeem, live op tv en livestreamUFC 218 met Alistair Overeem, live op tv en livestreamOp 2 december 2017 wordt het vechtsportgala 'UFC 218 gehouden. Dit evenement vindt plaats in Detroit (USAA). Het vechtsp…
Leiderschap: Theorie X en theorie YDe manier waarop managers hun ondergeschikten zien verschilt van persoon tot persoon. Douglas McGregor deed hier onderzo…
Bronnen en referenties
  • http://www.bbc.co.uk/bbcthree/item/86f00531-5bca-478b-957d-9b66ea04faf5
  • http://uk.ufc.com/fighter/conor-McGregor
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Jr.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Jr._vs._Manny_Pacquiao
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Sr.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Conor_McGregor
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Mayweather
  • https://www.foxsports.nl/meer-sport/nieuws/artikel/1922451/live-fox-sports-mayweather-mcgregor#.
  • https://www.facebook.com/Eleven.Sports.Network.Belgium/

Reageer op het artikel "Boksen 2017: Mayweather - McGregor live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!