InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam) in 2019 of 2020

MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam) in 2019 of 2020

MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam) in 2019 of 2020 In 2019 of 2020 wordt er door Bellator MMA een groot vechtsportgala gehouden in Nederland. Het Amerikaanse Bellator behoort mondiaal tot de toonaangevende organisaties in Mixed Martial Arts. Tot de sterren van Bellator behoren de Nederlanders Gegard Mousasi, Jorina Baars, Denise Kielholtz. Melvin Manhoef en Hesdy Gerges. De evenement van Bellator worden doorgaans op tv uitgezonden door de zender Spike Tv.

Geschiedenis: Bellator MMA

In september 2008 werd de organisatie Bellator opgericht door de Amerikaan Bjorn Rebney. De term Bellator is afkomstig uit het Latijn, het betekent 'strijder' of 'krijger'. Bellator organiseert vooral evenementen in de vechtsport MMA (Mixed Martial Arts), maar daarnaast ook kickbokswedstrijden. In de beginjaren heette de organisatie officieel 'Bellator Fighting Championships'. Later werd die naam veranderd in 'Bellator MMA'.

Opkomst

In november 2008 tekende de organisatie Bellator een tv-contract met ESPN Deportes, de Spaanstalige versie van de Amerikaanse sportzender ESPN. Binnen de wereld van de MMA bestonden in die tijd reeds allerlei rivaliserende bonden die allen om de macht binnen deze vechtsport streden. Bellator groeide al snel uit tot de op één na belangrijkste bond binnen de MMA, na de machtige UFC.

Viacom

De groeipotentie van Bellator werd opgemerkt door het machtige media-imperium Viacom. Dit moederbedrijf is eigenaar van onder meer MTV, Paramount Pictures, Spike tv en Comedy Central. Zij gingen in maart 2011 evenementen van Bellator uitzenden op MTV2. Het succes daarvan leidde later dat jaar ertoe dat ze besloten om een meerderheidsbelang in Bellator MMA te kopen.

Spike tv

Sindsdien heeft Viacom een zeer grote rol in het beleid van Bellator MMA. De uitzendingen van Bellator zijn verhuisd van hun zender MTV2 naar de zender Spike tv. Die Bellator-uitzendingen behoren sindsdien tot de belangrijkste programma's van deze zender. De merknamen Spike en Bellator worden vaak in één adem genoemd. Er zijn onder meer gezamenlijke evenementen en gezamenlijke websites van Spike en Bellator.

Wissel van de macht

Oprichter Bjorn Rebney hield tot juni 2014 de leiding bij Bellator MMA. Hij werd als CEO van deze organisatie opgevolgd door Scott Coker, een in Zuid-Korea geboren Amerikaan, die binnen de vechtsportwereld bekend als oprichter en CEO van de kickboksorganisatie Strikeforce.

Spike en Bellator op tv in Nederland

Sinds oktober 2015 bestaat er ook een Nederlandse versie van de tv-zender Spike, die zowel in Nederland als in Vlaanderen te zien is. Bij veel Nederlandse tv-abonnementen zit deze zender in het standaardpakket. In eerste instantie zond deze zender 's avonds uit op een kanaal waar overdag een andere zender van Viacom te zien was (dat was bij veel aanbieders Nickelodeon). Later heeft Spike een eigen kanaal gekregen, waarop het 24 uur per dag te zien is. Bij Ziggo is dat bijvoorbeeld kanaal 16.

Op de Nederlandse zender van Spike tv is nagenoeg dagelijks MMA van Bellator te zien. In verband met rechtenkwesties zijn de meeste evenementen van Bellator echter doorgaans niet live op deze zender te zien, maar wel in herhalingen.

Verschillen UFC en Bellator

De onbetwiste belangrijkste organisatie binnen de MMA is de bond UFC (Ultimate Fighting Championship). Deze in Las Vegas residerende bond heeft de grootste sterren, het meeste geld en de grootste evenementen. Door velen wordt Bellator als de op één na belangrijkste bond gezien.

Een verschil in mediabeleid tussen deze organisaties is dat de evenementen van UFC doorgaans via betaalzenders en betaalde livestreams te zien zijn. In Nederland was de UFC bijvoorbeeld jarenlang via de betaalzenders van FOX Sports te zien. Bellator kiest er daarentegen meestal voor om de evenementen via een 'open net' (doorgaans het Amerikaanse Spike tv) uit te zenden. Hiermee heeft Bellator met name in de USA heel wat sympathie gewonnen, vergeleken met UFC.

Een ander verschil is, dat Bellator doorgaans wat transparanter is qua sportieve structuur (rankings, toernooien, enzovoort), waardoor het duidelijker is wie bijvoorbeeld de volgende uitdager van een wereldkampioen kan zijn. Er is daarentegen regelmatig kritiek op de UFC, dat daar te veel in achterkamers via onderhandelingen wordt beslist wie de volgende uitdager van een wereldkampioen mag zijn.

Kooivechten?

De sport MMA wordt in de volksmond nog weleens ‘kooivechten’ genoemd. Dit komt vooral uit de begintijd van de UFC. Toen waren er nog heel weinig regels en leken de wedstrijden voor buitenstaanders vaak op ‘menselijke hanengevechten’. In die tijd was de term ‘kooivechten’ voor sommige deelnemers aan deze sport nog een soort geuzennaam. Op den duur is het echter meer een reguliere vechtsport met allerlei regels geworden en spreekt men doorgaans niet meer over kooivechten, maar over Mixed Martial Arts (MMA).

Sterren Bellator: Mondiaal en Nederland

Succesvolle sterren uit de geschiedenis van Bellator zijn onder meer de Braziliaan Patricio Freire en de Amerikanen Joe Warren, Ben Askren, Pat Curran en Joe Soto. Een Nederlandse ster bij Bellator was Marloes Coenen. In maart 2017 streed zij om de wereldtitel in het 'featherweight' bij de dames. Nadat ze deze wedstrijd verloor, besloot ze haar carrière in de MMA te beëindigen. Anno 2018 zijn er nog diverse Nederlandse toppers actief bij Bellator. Bij de dames zijn de grote namen Jorina Baars en Denise Kielholtz. Bij de heren zijn dat Gegard Mousasi en Melvin Manhoef.

Gala Bellator in Nederland in 2019 of 2020: Locatie? Datum? Programma?

Al lange tijd gingen er verhalen dat Bellator van plan was om ook in Nederland grote evenementen te gaan organiseren. De geruchten werden op den duur steeds sterker dat er in 2018 of 2019 voor het eerst een groot Bellator MMA-gala in Nederland wordt gehouden. Eind 2017 gaf Jorina Baars in een interview aan dat Bellator daadwerkelijk bezig is om te onderzoeken of men in 2018 een gala in Nederland kon organiseren. Uiteindelijk bleek 2018 nog net wat te vroeg te zijn. In oktober 2018 werd duidelijk dat het eerste gala van Bellator in Nederland hoogstwaarschijnlijk in 2019 plaatsvindt. (Om praktische redenen bestaat echter de mogelijkheid dat dit alsnog niet in 2019 gebeurt, maar in 2020.) Dit gala wordt gehouden in Amsterdam. De locatie is nog niet zeker.

Het is ook nog niet zeker of het puur een MMA-gala wordt, of dat er ook (zoals vaker bij met name Europese Bellator-evenementen het geval is), er ook kickbokswedstrijden op het programma staan. Naast Jorina Baars zullen waarschijnlijk ook diverse andere Nederlandse sterren, zoals Kielholtz en Mouasasi, een MMA-wedstrijd op het programma krijgen.

Ook bestaat er de mogelijkheid dat Melvin Manhoef, die bezig is aan zijn nadagen als vechtsporter, op het Nederlandse evenement van Bellator zijn afscheidswedstrijd van de MMA gaat vechten. In 2017 nam hij al op grootse wijze afscheid van het kickboksen, door een afscheidswedstrijd tegen Remy Bonjasky te vechen, die live op tv te zien was bij Spike Tv. Hij gaf toen aan dat dit definitief zijn laatste kickbokswedstrijd was, maar dat hij nog wel enkele wedstrijden in de MMA zou vechten.

Live? Tv? Livestream?

Doorgaans worden de evenementen van Bellator, in verband met uitzendrechten, wel in de USA live op tv uitgezonden, maar niet in Nederland. Zelfs evenementen van Nederlandse sterren die in Europa plaatsvinden, worden door Spike Tv pas later uitgezonden. De kans is groot dat hier verandering in komt bij dit evenement van Bellator in Nederland. Indien er meer informatie bekend is over het evenement en ook over de mogelijke live tv-uitzending, dan wordt die info hier gemeld.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
MMA: Bellator Milaan 2019 met Melvin Manhoef, live op tvMMA: Bellator Milaan 2019 met Melvin Manhoef, live op tvOp zaterdag 12 oktober 2019 wordt het vechtsportgala 'Bellator 230 - Milaan' georganiseerd. Het hoofdgevecht op het prog…
WFL: Boxing Influencers 2019, live op tv en livestreamWFL: Boxing Influencers 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt het evenement 'Boxing Influencers' georganiseerd. Dit is een groot vechtsportgala van…
Enfusion Live 2019 in Wuppertal, met Tayfun Ozcan-Edye RuizEnfusion Live 2019 in Wuppertal, met Tayfun Ozcan-Edye RuizIn Wuppertal (Duitsland) vindt op zaterdag 26 oktober 2019 een groot kickboksgala plaats: 'Enfusion Live #89'. De hoofdw…
Formule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódrom…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Bronnen en referenties
  • http://www.mmaplanet.nl/mmanieuws/bellatorevenementen-dagelijks-op-nederlandse-spike-liveevenementen-dag-erna/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Cage_Rage_champions#World_Light_Heavyweight_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pala_Alpitour
  • https://www.quora.com/Mixed-Martial-Arts-What-is-the-difference-between-Bellator-and-the-UFC-besides-that-they-are-different-fighting-organizations

Reageer op het artikel "MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam) in 2019 of 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Special: MMA
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!