InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > WK boksen 2017: Anthony Joshua - Kubrat Pulev, live op tv

WK boksen 2017: Anthony Joshua - Kubrat Pulev, live op tv

WK boksen 2017: Anthony Joshua - Kubrat Pulev, live op tv Op zaterdag 28 oktober 2017 vindt er een wereldtitelgevecht plaats in het zwaargewicht boksen, tussen de regerende wereldkampioen Anthony Joshua (Groot-Brittannië) en zijn uitdager Kubrat Pulev (Bulgarije). Dit evenement vindt plaats in het Millennium Stadium te Cardiff (Wales). Bij dit gevecht staan de wereldtitels van de volgende bonden op het spel: WBA (Super), IBO en IBF. Deze strijd om het wereldkampioenschap boksen tussen Joshua en Pulev wordt live op tv uitgezonden door onder meer Sky tv.

Biografie Anthony Joshua

Jeugd

De volledige naam van Anthony Joshua is Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua. Hij werd geboren op 15 oktober 1989 in Watford (Engeland). Zijn moeder komt uit Nigeria. Zijn vader is een Brit met Ierse en Nigeriaanse roots. Hoewel Anthony Joshua dus geboren werd in Engeland, bracht hij ook een deel van zijn jeugd door in Nigeria. Joshua verhuisde terug naar Engeland toen hij naar de middelbare school moest, maar hij is altijd een sterke band met Nigeria blijven voelen. In z'n tienerjaren blonk Joshua als sporter vooral uit in atletiek. Daarnaast voetbalde hij ook veel.

Amateurbokser

Op z'n achttiende begon Joshua met boksen, op aanraden van een neef. Anthony Joshua bleek een buitengewoon groot talent te zijn. Al heel snel kreeg hij aanbiedingen om profbokser te worden. Hij sloeg die aanbiedingen in deze fase van z'n carrière echter af.
Joshua betoogde dat hij niet in de eerste plaats voor het geld bokste, maar vooral voor de sportieve eer. Zijn hoogste doel was Olympisch kampioen worden. Gezien de strikte scheiding die er in die tijd nog heerste tussen amateurboksen en profboksen, zou hij niet mee kunnen doen aan de Olympische Spelen van 2012, als hij een profbokser zou zijn. Aan het Olympische bokstoernooi mochten toen immers alleen amateurs deelnemen.

Olympische Spelen 2012

De Olympische Zomerspelen van 2012, die in Londen werden gehouden, waren dus het eerste grote doel in de carrière van Anthony Joshua. In het jaar daarvoor (2011) won hij zilver op het WK boksen voor amateurs. Op het Olympische bokstoernooi van 2012 realiseerde Joshua zijn grote droom: hij won de gouden medaille in de gewichtsklasse Superheavyweight. In de finale won hij overigens slechts nipt (na een hertelling) van Roberto Cammarelle.

Profbokser

Nu Joshua het grote doel van zijn amateurcarrière had behaald, ging hij zich voorbereiden op een overstap naar het profboksen. Op 3 oktober 2013 maakte hij in de O2 Arena te Londen zijn profdebuut. Anthony Joshua versloeg zijn tegenstander reeds in de eerste ronde middels een TKO (Technische Knock-Out). Dit was het begin van een indrukwekkende reeks zeges. In de eerste veertien profpartijen van Joshua haalde geen enkele tegenstander het einde van de derde ronde; meestal gingen ze al in de eerste of tweede ronde knock-out. In Joshua's vijftiende partij had hij voor het eerst een tegenstander die langer dan drie ronden overeind kon blijven staan: Dillian Whyte. Maar ook deze Brit ging uiteindelijk na zeven van de geplande twaalf ronden knock-out.

IBF-wereldtitel

Het zestiende profgevecht van Joshua was zijn eerste officiële wereldtitelgevecht. Hij vocht op 9 april 2016 tegen wereldkampioen Charles Martin om de wereldtitel bij de bond IBF. Joshua won de wedstrijd overtuigend, door in de tweede ronde Martin knock-out te slaan. In de daaropvolgende periode verdedigde Joshua zijn wereldtitel ook nog succesvol tegen Dominci Breazeale (juni 2016) en Eric Molina (december 2016).

Wladimir Klitschko en Tyson Fury

Gedoe tussen boksbonden

Binnen de bokswereld is er altijd veel gedoe tussen de verschillende bonden (zoals IBF, WBO, WBA en WBC), die allemaal hun eigen regels (en economische redenen) hebben, waarmee ze bepalen welke boksers wel of niet recht hebben op wereldtitelgevechten. Soms is daarom in een bepaalde gewichtsklasse bij al die verschillende bonden iemand anders wereldkampioen. Vaak werken een aantal bonden echter wel samen om grote titelgevechten te organiseren, waarbij dan de winnaar de gezamenlijke wereldkampioen van de organiserende bonden wordt. Maar vervolgens ontstaat er daarna vaak weer ruzie tussen die bonden, over de vraag tegen wie hun gezamenlijke kampioen z'n volgende gevecht moet vechten.

IBF

Hoewel de IBF doorgaans een buitengewoon prestigieuze bond is binnen de bokswereld, had de IBF-titel in het zwaargewicht juist in het jaar 2016 (toen Joshua hem won) wat minder glans. Dit kwam mede door Tyson Fury, die toen eigenlijk nog de onbetwiste wereldkampioen boksen in het zwaargewicht was (hij had de titel bij een groot aantal prominente bonden). Eind 2015 had Fury vrijwillig afstand genomen van de IBF-titel, omdat hij zich niet kon en niet wilde houden aan de contractuele verplichtingen van de IBF (Hij wilde niet dat de IBF bepaalde wie zijn volgende tegenstander was). De overige wereldtitels die Fury bij andere bonden had, behield hij toen nog wel.

Tyson Fury

Het was de bedoeling dat er in oktober 2016 een groot titelgevecht zou plaatsvinden van Tyson Fury (wereldkampioen bij de bonden WBO, The Ring, IBO en WBA). Zijn tegenstander zou de levende bokslegende Wladimir Klitschko uit Oekraïne zijn. Klitschko had in 2015 (na een ongeslagen periode van elf jaar) al zijn wereldtitels verloren aan Tyson Fury in een titelgevecht dat Fury op punten won.

Klitschko aasde op revanche, hij wilde wederom tegen Fury vechten en z'n titels terugwinnen, maar hij zou die kans uiteindelijk niet krijgen. Het grote titelgevecht in oktober 2016, Fury - Klitschko, zou niet plaatsvinden. Fury werd in het jaar 2016 gekweld door psychische en fysieke problemen, en daarbij kreeg hij ook nog te maken met een dopingaffaire. Fury moest besluiten om al z'n wereldtitels op te geven en gaf in eerste instantie ook aan dat hij per direct z'n bokscarrière beëindigde (al kwam hij daar later op terug).

Anthony Joshua-Wladimir Klitschko

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de winnaar van de wedstrijd Fury - Klitschko het in een volgend titelgevecht op zou nemen tegen IBF-wereldkampioen Anthony Joshua. Toen de wedstrijd Fury - Klitschko niet doorging, werd er besloten dat Klitschko het op zou nemen tegen Anthony Joshua in een nieuw titelgevecht.

De wedstrijd Joshua-Klitschko vond plaats op 29 april 2017. Het werd één van de meeste memorabele bokswedstrijden sinds vele jaren. Beide boksers leken op verschillende momenten in de wedstrijd te wankelen. Uiteindelijk won Joshua deze strijd om het WK boksen in de elfde ronde via een Technische Knock-Out (TKO). Hierdoor behield Joshua zijn IBF-wereldtitel en won de titels van diverse andere prestigieuze bonden, die vacant waren sinds Fury afstand van moest doen.

Statistieken Anthony Joshua

Joshua heeft een lengte van 198 centimeter en zijn reach is 208 centimeter. In zijn profcarrière heeft hij 19 wedstrijden gevochten en Joshua won ze allemaal via een knock-out. De bekendste bijnaam van Anthony Joshua is 'AJ'. Een andere bijnaam van hem is 'Femi'. Dit is een afkorting van zijn tweede naam: 'Oluwafemi'.

WK boksen: Anthony Joshua-Kubrat Pulev in 2017

Geen rematch Joshua-Klitschko

Na het spectaculaire titelgevecht Joshua - Klitschko, werd er in de bokswereld gehoopt op een rematch tussen deze boksers. De Oekraïner twijfelde hier echter over en vroeg bedenktijd. Hij is al 41 jaar en was eigenlijk van plan om een punt achter zijn bokscarrière te zetten. Diverse plannen voor een rematch, waaronder voorstellen uit Nigeria en Wales, wees Klitschko reeds vroeg af. Er kwam ook een groot aanbod uit Las Vegas, dat zowel qua financiën als qua prestige zeer interessant leek, maar ook dit werd uiteindelijk door Klitschko afgewezen. Begin augustus 2017 maakte deze bokslegende bekend dat hij definitief een punt achter zijn carrière had gezet.

Who's next?

Nu niet Klitschko de volgende tegenstander van Joshua is, werd door de boksbonden bepaald dat zijn volgende uitdager Kubrat Pulev moest zijn. Er zijn daarnaast ook diverse andere geruchten over mogelijke toekomstige uitdagers van Anthony Joshua, voor gevechten in 2018.

Een andere potentiële toekomstige tegenstander voor een groot titelgevecht is Deontay Wilder, de Amerikaanse wereldkampioen bij de bond WBC. Er zijn ook nog plannen geopperd voor een mogelijk toekomstig gevecht van Joshua tegen Tyson Fury. Het is echter nog af te wachten of Fury, met al zijn problemen, zich fysiek en mentaal sterk genoeg kan herpakken om toch weer zijn carrière als profbokser te hervatten.

Biografie Kubrat Pulev

De Bulgaar Kubrat Venkov Pulev werd geboren op 4 mei 1981. Zijn bijnaam is 'The Cobra' (in het Bulgaars: Kobrata). Kubrat Pulev heeft een lengte van 1'94 meter. Hij heeft een 'reach' van 203 centimeter. Pulev werd tijdens zijn amateurcarrière Europees kampioen boksen in 2008 en won in 2005 brons bij het WK boksen voor amateurs.

In september 2009 debuteerde Kubrat Pulev als profbokser. In de daaropvolgende jaren bouwde hij als prof een indrukwekkende CV op. Hij vocht 26 profpartijen en won er daarvan 25. De enige bokser die hem versloeg was Wladimir Klitschko, tijdens een wereldtitelgevecht in november 2015.

Bij de 25 partijen die Pulev won zitten ook heel wat overwinningen op prominente namen, zoals de Duitser Alexander Dimitrenko en de Brit Dereck Chisora. Kubrat Pulev pakte als prof diverse titels, waaronder de IBF International heavyweight title en de Europese
heavyweight title.

Voorbeschouwing Joshua - Pulev

Wie is de favoriet voor de zege in het titelgevecht 'Anthony Joshua vs Kubrat Pulev'? In theorie is de ongeslagen wereldkampioen Anthony Joshua zonder twijfel de grote favoriet. Hij is de grote ster van het mondiale boksen in het zwaargewicht, al zijn wedstrijden heeft hij voortijdig gewonnen (via knock-out of technische knock-out). Toch moet er wel rekening mee worden gehouden dat Pulev wel een buitengewoon sterke bokser is, mogelijk de op één na sterkste tegenstander (na Klitschko) aller tijden voor Joshua. En hoewel Joshua uiteindelijk het gevecht van Klitschko won, werd in dat gevecht wel duidelijk dat Anthony Joshua zeker niet totaal onkwetsbaar en onverslaanbaar is. Het titelgevecht 'Anthony Joshua vs Kubrat Pulev' belooft dus een zeer interessante match te worden.

Uitslag en verslag

Na afloop van WK-titelstrijd 'Anthony Joshua vs Kubrat Pulev' worden hier de uitslag en een verslag geplaatst.

Live op tv: Anthony Joshua-Kubrat Pulev

In het Verenigd Koninkrijk wordt de wedstrijd Anthony Joshua en Kubrat Pulev live op tv uitgezonden door Sky tv. Door welke zender wordt dit gevecht in Nederland live uitgezonden? De wedstrijden van Anthony Joshua worden in Nederland vaak live op tv uitgezonden door RTL7. Het is nog niet zeker of zij ook de wedstrijd Joshua-Pulev live uitzenden. Een andere Nederlandse tv-zender die veel aandacht schenkt aan vechtsport is Ziggo Sport. Mogelijk zijn zij ook een kandidaat om het gevecht 'Anthony Joshua vs Kubrat Pulev' uit te zenden. Zodra er meer bekend is over het volgende titelgevecht van Joshua (en over de tv-uitzendingen) dan wordt die info hier gemeld.

In het weekend van 28 en 29 oktober 2017 is er nog meer om naar uit te kijken voor de liefhebbers van vechtsport. Op zondag 29 oktober zendt de Nederlandse zender Spike Tv namelijk live de kickbokswedstrijd Remy Bonjaksy-Melvin Manhoef uit. Voor Bonjasky is dat gevecht z'n comeback, voor Manhoef is het z'n afscheidswedstrijd in het kickboksen.

Livestream 'Anthony Joshua vs Kubrat Pulev'?

De strijd om het WK boksen tussen Anthony Joshua en Kubrat Pulev op zaterdag 28 oktober is ook te zien via diverse livestreams op het internet. Mogelijk zal er onder meer een mondiale livestream te vinden zijn via UFC tv (voor abonnees met een Fight Pass en voor kijkers via 'pay per view'). Op welke website een Nederlandstalige livestream beschikbaar zal zijn, is afhankelijk van de vraag welke Nederlandse zender dit op tv zal uitzenden. Als er meer info bekend is over de livestreams, dan wordt hier meer gemeld.
© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tvWK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tvOp zaterdag 29 april 2017 wordt het grote wereldtitelgevecht boksen in de categorie zwaargewicht gehouden tussen de Enge…
WK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvWK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvDe Amerikaan Charles Martin verdedigt op zaterdag 9 april 2016 zijn IBF-wereldtitel in de categorie zwaargewicht (heavyw…
Kickboksen 2017: Remy Bonjasky-Melvin Manhoef live op tvKickboksen 2017: Remy Bonjasky-Melvin Manhoef live op tvOp zondag 29 oktober 2017 wordt er een wedstrijd gehouden tussen de kickboksers Remy Bonjasky en Melvin Manhoef. Dit gev…
WK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenWK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenHet WK rugby vindt plaats van 18 september 2015 tot en met 31 oktober 2015 in Engeland. Het WK rugby 2015 is het achtste…
WK boksen 2016: Anthony Joshua - Eric Molina, live op tvWK boksen 2016: Anthony Joshua - Eric Molina, live op tvOp zaterdag 10 december 2016 verdedigt de Engelsman Anthony Joshua zijn IBF-wereldtitel in het zwaargewicht (heavyweight…
Bronnen en referenties
  • http://boxrec.com/boxer/659461
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Joshua
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wladimir_Klitschko
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Yoruba_people
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Deontay_Wilder
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxing_at_the_2012_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_super_heavyweight
  • https://www.anthonyjoshua.com/stats/
  • http://boxrec.com/records
  • https://www.anthonyjoshua.com/ko/

Reageer op het artikel "WK boksen 2017: Anthony Joshua - Kubrat Pulev, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!