Kickboksen: One Championship

Kickboksen: One Championship De vechtsportorganisatie One Championship bestaat sinds 2011. Oorspronkelijk focuste deze organisatie zich vooral op MMA (Mixed Martial Arts). Op den duur is men zich echter ook meer op het kickboksen gaan richten. Grote namen uit de wereld van het kickboksen die bij hen onder contract staan zijn onder meer Regian Eersel, Nieky Holzken, Roman Kryklia, Sitthichai Sitsongpeenong en Tayfun Ozcan. De evenementen van One Championship zijn wereldwijd per livestream te bekijken.

Historie: Kickboksen in Azië

K-1

Jarenlang was de Japanse organisatie K-1 de leidende bond in de wereld van het profkickboksen. Het grootste evenement dat zij jaarlijks organiseerden was de 'K-1 World Grand Prix'. Dit toernooi werd in de vechtsportwereld algemeen beschouwd als een officieus WK profkickboksen. Het evenement werd onder meer gewonnen door grote Nederlandse sterren zoals Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Semmy Schilt en Alistair Overeem. Ook Badr Hari behoorde tot de grote sterren van de bond K-1. Hij haalde twee keer de finale van de World Grand Prix, maar verloor beide malen (in 2008 tegen Bonjasky en in 2009 tegen Schilt).

K-1 versus Glory Kickboxing

Rond het jaar 2010 belandde de organisatie van K-1 in een financiële crisis. In de daaropvolgende periode was het moeilijk voor K-1 om nog grote, toonaangevende evenementen te organiseren. De organisatie verloor vervolgens de leidende rol binnen de profkickbokswereld aan een bond die in 2012 werd gelanceerd: Glory Kickboxing.

Glory slaagde er niet in om Azië te veroveren

De organisatie Glory Kickboxing werd opgericht door een groep grote investeerders, waaronder de Franse miljardair Pierre Andurand. Vooral in West-Europa is Glory Kickboxing zeer succesvol. Ook organiseert Glory regelmatig grote evenementen in Noord-Amerika.

In de beginjaren organiseerde Glory Kickboxing eveneens diverse grote evenementen in Azië. Zo werden de gala's Glory 4, Glory 8 en Glory 13 in Tokyo gehouden. Toch is het Glory Kickboxing zeker nog niet gelukt om in Azië de grote populariteit en sportieve prestige te krijgen, die vroeger (tot circa 2010) K-1 had. Het bleef echter een grote droom van de leiding van de organisatie Glory Kickboxing om in de toekomst ook een onbetwiste hoofdrol te spelen in de bakermat van het kickboksen, het continent Azië. Sinds 2017 probeerde Glory Kickboxing ook om China te veroveren. Hiervoor was een apart bedrijf opgericht dat de werknaam 'Glory China' draagt. Dit project is opgezet in samenwerking met een aantal grote Chinese investeerders. Eén daarvan is de ex-topbasketballer Yao Ming, die jarenlang in de NBA speelde bij de Houston Rockets. Ook Glory China was geen succesvol avontuur.

One Championship

Rond het jaar 2010 heerste er om meerdere redenen een crisis in de Aziatische vechtsport. Eén van de redenen was de economische crisis uit die tijd, waardoor het financieel moeilijk werd om grote evenementen op te zetten. Een andere reden was, dat er in Azië allerlei kleine vechtsportorganisaties waren, die elkaar het licht in de ogen niet gunden en elkaar op allerlei manieren tegenwerkten.

Daarom werd er in 2011 besloten om een nieuwe, grote, overkoepelende vechtsportorganisatie op te zetten, die grote evenementen in Azië zou gaan organiseren. Dit werd het One Fighting Championship. Eén van hun doelstellingen is het promoten van de vechtsport als 'cultureel erfgoed van Azië'.

One Championship slaagde erin om een reeks gigantische evenementen te organiseren, waarbij gigantische stadions werden gevuld. Qua bezoekersaantallen en media-aandacht was One in Azië een groot succes. De organisatie kwam wel enkele keren in financiële problemen, maar slaagde erin om dat te overleven en daar uiteindelijk sterker uit te komen.

MMA, maar ook Muay Thai en kickboksen

De belangrijkste sport bij de vechtsportgala's van het One Championship is doorgaans MMA (Mixed Martial Arts). Daarnaast staan er bij hun evenementen ook Muay Thai en kickboksen op het programma. In de loop der tijd zijn ze zich wat meer op het kickboksen gaan focussen dan in de begintijd het geval was. In diverse gewichtsklassen delen zij hun eigen wereldtitel kickboksen uit. Zo is bij deze organisatie de Surinaamse Nederlander Regian Eersel wereldkampioen in het weltergewicht. Hij won de wereldtitel door in het titelgevecht de fameuze Nederlander Nieky Holzken te verslaan.

Grote ambities in het kickboksen

In 2019 en 2020 maakte One Championship bekend dat zij grote toekomstplannen hebben in het kickboksen. Via die sport zijn zij onder meer van plan om Europa te veroveren. Dat is de reden waarom zij veel grote sterren contracteerden, die voorheen onder contract stonden bij Europese kickboksorganisaties. Van Glory Kickboxing namen zij onder meer Sitthichai Sitsongpeenong, Marat Grigorian en Anissa Meksen over, die allen wereldtitels op hun erelijst hebben staan. One Championship zou ook geprobeerd hebben om Rico Verhoeven te contracteren, de grootste ster van Glory Kickboxing maar daarin zijn zij niet geslaagd. One slaagde er wel in om de grootste ster van Enfusion Kickboxing te contracteren: Tayfun Özcan.

Coronavirus als rem op de plannen

De uitbraak van het coronavirus heeft natuurlijk een enorme invloed gehad op de gehele wereld, dus ook op de vechtsportwereld. De coronacrisis heeft ook en grote impact gehad op One Championship. Hun plannen om met het kickboksen Europa te gaan veroveren, zijn daarom uitgesteld, waarschijnlijk tot aan 2021.

Evenementen van One

In het voorjaar van 2020 lag One stil vanwege het coronavirus, net als alle andere sportorganisaties. In de loop van de zomer van 2020 zijn zij echter weer grote evenementen in Azië gaan organiseren. Deze evenementen zijn echter vooral op MMA gericht. Bovendien doen er, vanwege de reisrestricties (door de coronacrisis), vooral sporters mee uit de landen waar deze evenementen worden gehouden. Zodra er nieuws is over grote evenementen van One waaraan ook bekende Europese kickboksers meedoen, dan wordt dat hier gemeld.

Livestream en tv

De evenementen van One worden live op tv (en per livestream) uitgezonden door diverse omroepen, waaronder ESPN, Vidio en NET Indonesia. In veel landen waar hun evenementen niet live op tv worden uitgezonden, zijn hun vechtsportgala's dikwijls via een officiële gratis livestream op het YouTube-channel van One te bekijken. Ook in Nederland zijn via dat kanaal de grote evenementen per stream te zien.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Enfusion Live Alkmaar in september 2020 via livestreamEnfusion Live Alkmaar in september 2020 via livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
Enfusion Live: Wuppertal op 17 oktober 2020Enfusion Live: Wuppertal op 17 oktober 2020Op zaterdag 17 oktober 2020 staat er een groot kickboksgala gepland van Enfsusion Live in Wuppertal (Duitsland). Op het…
Snooker: European Masters 2020, live op tv en livestreamSnooker: European Masters 2020, live op tv en livestreamVan maandag 21 september tot en met zondag 27 september 2020 worden de European Masters Snooker gespeeld. Het evenement…
Bellator Milaan op 26 september 2020, live tv en livestreamBellator Milaan op 26 september 2020, live tv en livestreamOp zaterdag 26 september 2020 wordt het vechtsportgala 'Bellator - Milaan' georganiseerd. Dit vindt plaats in de Allianz…

Glory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik, live tv en livestreamnieuws uitgelichtGlory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik, live tv en livestreamIn 2020 vindt er waarschijnlijk een wedstrijd plaats tussen Badr Hari en Remy Jamal Ben Saddik. De organisatie van deze…
Boksen: Anthony Joshua-Kubrat Pulev, live tv en livestreamBoksen: Anthony Joshua-Kubrat Pulev, live tv en livestreamIn 2020 vindt er een wereldtitelgevecht plaats in het zwaargewicht boksen tussen Anthony Joshua (Groot-Brittannië) en Ku…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Shenzhen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/K-1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Glory_(kickboxing)
  • https://www.glorykickboxing.com/en/news/view/1395
  • https://www.instagram.com/p/BXTbqCXhzPXtC9wW1GclXNqYCFf_gA6ODEiYuY0/
  • http://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/rico-verhoeven-vecht-op-glory-46-china/

Reageer op het artikel "Kickboksen: One Championship"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!