InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > Kickboksen: Badr Hari - Remy Bonjasky in 2018?
nieuws uitgelicht

Kickboksen: Badr Hari - Remy Bonjasky in 2018?

Kickboksen: Badr Hari - Remy Bonjasky in 2018? In 2018 vindt er mogelijk een wedstrijd plaats tussen Badr Hari en Remy Bonjasky. De organisatie van deze mogelijke titanenstrijd is in handen van de bond Glory Kickboxing. Badr 'Bad Boy' Hari en Remy 'The Flying Gentleman' Bonjasky behoren tot de beroemdste vechters uit de geschiedenis van het kickboksen.

Van K-1 naar Glory Kickboxing

Badr Hari en Remy Bonjasky waren grote sterren bij de bond K-1. Deze Japanse organisatie was vanaf midden jaren negentig tot circa 2010 de toonaangevende organisatie binnen de wereld van het kickboksen. Bij de grote evenementen van K-1, zoals de World Grand Prix, zaten meer dan 60.000 toeschouwers in de stadions naar de kickbokswedstrijden te kijken.

De naam K-1

Wat is de herkomst van de naam K-1? Oorspronkelijk gebruikte men bij de evenementen van deze vechtsportbond een reglement dat een mengvorm was van regels uit de kungfu, karate en het kickboksen. Naar deze drie sporten die met een K beginnen, verwijst daarom oorspronkelijk de letter K in de naam K-1. Op den duur ontwikkelden de regels van de K-1 zich overigens veel meer richting het kickboksen dan richting kungfu of karate. Voor veel vechtsportliefhebbers is de letter K in de naam K-1 daarom eigenlijk alleen maar een afkorting van kickboksen.

Het cijfer één in de naam K-1 is een verwijzing naar het cijfer 1 in de naam Formule 1: zoals de Formule 1 de elite van de autosport is, zo wilde K-1 de elite van de vechtsport zijn. Jarenlang lukte dit, maar rond 2010, toen de gehele wereld in een financiële crisis zat, kreeg ook de K-1 het financieel erg moeilijk.

Neergang K-1

De merknaam K-1 is na het jaar 2010 wel blijven bestaan, met nieuwe eigenaren. De evenementen die sindsdien onder die merknaam zijn georganiseerd, hebben overduidelijk niet meer de grote populariteit en evenmin de grote sportieve prestige die de evenementen van K-1 voor het jaar 2010 hadden. K-1 is qua prestige en succes duidelijk ingehaald door andere kickboksbonden. De succesvolste nieuwe organisatie binnen de kickbokswereld is Glory Kickboxing. Deze bond werd in 2012 opgericht.

Remy Bonjasky en Badr Hari bij K-1

In de glorietijd van K-1 behoorde Remy Bonjasky tot de allergrootste sterren van deze bond. Het belangrijkste jaarlijkse toernooi van K-1 was de World Grand Prix. Bonjasky won dit toernooi drie keer. Slechts twee kickboksers slaagden er vaker in om dat evenement te winnen: Ernesto Hoost en Sem Schilt wonnen de World Grand Prix vier keer.

In de gloriejaren van K-1 werd Badr Hari lange tijd beschouwd als de Rising Star, de grote nieuwe belofte van het kickboksen. Hij behaalde bij K-1 de wereldtitel in de gewichtsklasse Heavyweight (onder de 100 kilo). Hij slaagde er echter nooit in om het grootste toernooi van de K-1, de World Grand Prix, te winnen. Wel stond hij twee keer in de finale: in 2009 tegen Semmy Schilt en in 2008 tegen Remy Bonjasky.

Finale World Grand Prix 2008

De finale van de K-1 World Grand Prix 2008 tussen Badr Hari en Remy Bonjasky behoort tot de bekendste en beruchtste partijen uit de historie van de K-1. Tijdens dit gevecht ging Badr Hari door met vechten, ondanks dat de scheidsrechter hem tegen probeerde te houden en Bonjasky al op de grond lag. Badr Hari werd als gevolg daarvan gediskwalificeerd.

Wedstrijden Badr Hari - Remy Bonjasky

In totaal hebben Badr Hari en Remy Bonjasky twee officiële profwedstrijden tegen elkaar gevochten. Een jaar voor de hierboven genoemde finale uit 2008, stonden ze al tegenover elkaar in de kwartfinale van de K-1 World Grand Prix 2007. Die wedstrijd werd via een 'majority decision' van de jury door Bonjasky gewonnen.

Biografie: Remy Bonjasky

Op 10 januari 1976 werd Remy Bonjasky geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Op zijn achttiende begon hij met vechtsport. Als profkickbokser bouwde hij een grandioze erelijst op, met als hoogtepunten natuurlijk de drie eindzeges op de K-1 World Grand Prix. Zijn bijnaam is The Flying Gentleman. Rond het jaar 2010 leek er, mede door oogproblemen, een einde aan zijn topsportcarrière te komen.

Eerste comeback

Toen in 2012 de bond Glory Kickboxing werd opgericht, probeerde deze organisatie veel oude sterren van de K-1 te contracteren. Ook Remy Bonjasky kreeg een aanbod van Glory Kickboxing en hij besloot vervolgens voor die bond zijn comeback te maken. In de periode 2012-2014 vocht Bonjasky zes partijen voor Glory. Daarvan won hij er drie en leed hij drie nederlagen. Hij leek in veel van die wedstrijden niet meer de sprankelende ster van voorheen te zijn.

Tweede comeback

Sinds maart 2014 heeft Bonjasky geen officiële partij meer gevochten. Velen dachten dat hij definitief een punt achter zijn profkickbokscarrière had gezet. Eind 2016 maakte Bonjasky echter bekend dat hij toch weer de ring in wil gaan. Hij verkondigde bij de talkshow Peptalk van Ziggo Sport dat hij het op wilde nemen tegen de winnaar van de wedstrijd Rico Verhoeven-Badr Hari (de beroemde wedstrijd die in december 2016 in Oberhausen plaatsvond).

Verhoeven won dit gevecht. De vechtsportwereld maakte zich vervolgens op voor de mogelijke wedstrijd Rico Verhoeven-Remy Bonjasky. Hoewel er veel over die match is gespeculeerd, is het nog steeds niet helemaal zeker of de wedstrijd 'Rico vs Remy' daadwerkelijk plaats zal vinden. Er zouden diverse praktische en financiële oorzaken zijn, waardoor het plan voor de wedstrijd 'Rico vs Remy' in 2017 niet kon worden gerealiseerd. Daarom wordt er eerst gewerkt aan een andere, eveneens opzienbarende wedstrijd: 'Remy Bonjasky vs Badr Hari'. Mogelijk vindt de wedstrijd 'Rico vs Remy' daarna alsnog plaats.

Comeback bij afscheid van Manhoef

Hoewel Bonjasky nog geen contract bij Glory Kickboxing heeft getekend, is het wel zeker dat hij terugkeert in de ring. In oktober 2017 zal hij voor het eerst sinds jaren weer een officiële wedstrijd vechten: Remy Bonjasky - Melvin Manhoef. Voor Manhoef is dit z'n afscheidswedstrijd van het kickboksen. De wedstrijd wordt georganiseerd door de bond WFL (World Fighting League) waarvan Manhoef de oprichter is. Voor Bonjasky lijkt dit gevecht mede een test te zijn, als opstap voor enkele mogelijke grote gevechten in 2018.

Biografie: Badr Hari

Badr Hari werd geboren in Amsterdam op 8 december 1984. Zijn ouders komen uit Marokko. Badr Hari heeft de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit. In zijn jonge jaren was hij officieel een Nederlandse kickbokser. In 2005 koos hij er echter voor om voortaan officieel voor Marokko uit te komen.

Bijnamen van Badr Hari zijn onder meer Bad Boy, The Golden Boy, the Devil Prince of Morocco en The Cobra. Hij heeft in zijn profcarrière 119 kickbokswedstrijden gevochten en daarvan won hij er 106. Zijn laatste officiële wedstrijd was de eerder genoemde ontmoeting met Rico Verhoeven tijdens het gala 'Glory Collision', dat in december 2016 plaatsvond in Oberhausen. Badr Hari moest tijdens deze wedstrijd opgeven wegens een blessure.

Rematch Badr vs Rico

Beide vechters hebben echter aangegeven dat er nog een 'rematch Badr vs Rico' zal komen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die rematch in 2017 plaats zou vinden. Mede doordat Badr Hari in 2017 een gevangenisstraf moet uitzitten, is dit praktisch niet mogelijk. De rematch tussen Verhoeven en Hari vindt waarschijnlijk in 2018 plaats.

Voorbeschouwing: Badr Hari - Remy Bonjasky

Wie is de favoriet voor de zege, als Badr Hari en Remy Bonjasky in 2018 tegenover elkaar in de ring staan? Dat is zeer moeilijk om te voorspellen. Mogelijk moet toch Badr Hari als favoriet beschouwd worden. Bonjasky is al boven de veertig, Badr Hari is bijna negen jaar jonger. Daarnaast heeft Hari mogelijk bij dit gevecht ook meer een fel en heilig vuur in zich. Hij zal zich echt willen bewijzen, hij wil nog enkele jaren voluit vechten bij Glory Kickboxing, hij wil zich rehabiliteren nadat het in z'n leven en z'n carrière diverse malen nogal fout is gegaan.

Badr vs Remy op een Kickboksgala van Glory

Binnen de vechtsportwereld zijn de geruchten sterk dat er daadwerkelijk aan een nieuwe wedstrijd tussen Remy Bonjasky en Badr Hari wordt gewerkt. Waarschijnlijk zal de wedstrijd plaatsvinden in 2018. Men zal een grote mediahype rondom deze wedstrijd tussen de twee kickbokslegendes creëren.

Volgens het geruchtencircuit zal de wedstrijd mogelijk op het programma staan tijdens een kickboksgala dat plaatsvindt in de König Pilsener Arena te Oberhausen, waar eerder ook de wedstrijd Rico Verhoeven - Badr Hari plaatsvond. Dit is een locatie die zeer geschikt is voor grote vechtsportevenementen. Hoewel de locatie in Duitsland is, is hij ook zeer goed te bereiken voor fans uit Nederland. Zodra er meer bekend is over dit gala (datum, programma, tickets, enzovoort), dan wordt hier meer info gemeld.

Live op tv? Livestream?

Indien de wedstrijd doorgaat, dan wordt hij hoogstwaarschijnlijk in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport. Ook zal 'Badr Hari vs Remy Bonjasky' dan via een livestream te zien zijn op de Ziggo Sport Totaal App. Mogelijk zal deze wedstrijd in andere landen dan te zien zijn via een livestream van UFC Tv. Zodra hier meer over bekend is, wordt hier meer info gemeld.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Glory 2018: Rico Verhoeven - Remy Bonjasky, live op tvGlory 2018: Rico Verhoeven - Remy Bonjasky, live op tvDe kickboksers Ricardo ('Rico') Verhoeven en Remy Bonjasky nemen het tegen elkaar op in de boksring. Rico Verhoeven is d…
Glory 2016: Rico Verhoeven - Badr Hari, live op tvGlory 2016: Rico Verhoeven - Badr Hari, live op tvOp zaterdag 10 december 2016 staan de kickboksers Ricardo 'Rico' Verhoeven en Badr Hari tegenover elkaar in de boksring.…
Biografie van de kickbokser Remy BonjaskyBiografie van de kickbokser Remy BonjaskyRemy Bonjasky ‘The Flying Gentleman' is een van de bekendste namen in de kickbokswereld. Hij is maar liefs drie keer wer…
Glory 49: Redempion Rotterdam met Rico Verhoeven, live op tvGlory 49: Redempion Rotterdam met Rico Verhoeven, live op tvGlory Kickboxing organiseert op zaterdag 9 december 2017 een groot vechtsportgala in Nederland. Dit evenement vindt plaa…
Kickboksen: Glory 48 (New York) live op tvKickboksen: Glory 48 (New York) live op tvIn het seizoen 2017 organiseert de bond Glory Kickboxing vijf grote vechtsportgala's in de Verenigde Staten. De laatste…
Bronnen en referenties
  • http://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/badr-hari-vecht-remy-bonjasky-glory/
  • https://www.youtube.com/watch?v=AyaP2Nq8poI
  • https://twitter.com/TjinMMA/status/887668626807033858
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Badr_Hari
  • https://en.wikipedia.org/wiki/K-1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Remy_Bonjasky

Reageer op het artikel "Kickboksen: Badr Hari - Remy Bonjasky in 2018?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Special: Kickboksen
Bronnen en referenties: 6
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!