Boksen: Anthony Joshua-Tyson Fury, live op tv en livestream

Boksen: Anthony Joshua-Tyson Fury, live op tv en livestream Tyson Fury en Anthony Joshua zijn de twee grootste sterren van het Britse boksen. Deze twee zwaargewichten wonnen in de loop der jaren wereldtitels bij verschillende bonden. De twee titanen gaan het tegen elkaar opnemen in de boksring. De strijd tussen Tyson Fury en Anthony Joshua is wereldwijd live te volgen op tv of via een livestream.

Biografie: Anthony Joshua

Op 15 oktober 1989 werd Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua geboren in de Engelse stad Watford. Zijn vader heeft zowel Nigeriaanse als Ierse roots, zijn moeder komt uit Nigeria. Een deel van zijn jeugdjaren bracht Joshua door in Nigeria. Vervolgens keerde hij rond zijn twaalfde terug in Engeland. Tijdens zijn middelbare schooltijd blonk hij vooral uit in voetbal en atletiek. Op zijn achttiende werd hij door een neef overgehaald om aan boksen te gaan doen. Dit was een gouden keus: hij bleek één van de grootste bokstalenten van Engeland te zijn. Lucratieve aanbiedingen om profbokser te worden sloeg hij in eerste instantie af. Zijn grote doel was toen namelijk het Olympisch bokstoernooi van 2012 in Londen en bij het Olympische boksen mogen alleen amateurs deelnemen. In Londen won Anthony Joshua het Olympisch goud in de koningsklasse 'Super Heavyweight'.

Profcarrière

In het najaar van 2013 werd Joshua alsnog prof. Zijn eerste profwedstrijd vond plaats op 5 oktober 2013 in de O2 Arena te Londen. Al in de eerste ronde won Anthony Johsua deze match tegen de Italiaan Emanuele Leo, via een technische knock-out. Een hoogtepunt in zijn carrière was zijn zege op 9 april 2016 tegen de regerende Amerikaanse IBF-wereldkampioen Charles Martin. Door zijn zege in dit titelgevecht werd Joshua dus de wereldkampioen zwaargewicht bij de IBF.

Anthony Joshua heeft een lengte van 198 centimeter. Hij heeft een reach van 208 centimeter. Joshua vocht in zijn profcarrière 26 partijen. Daarvan won hij er 24. Zijn eerste nederlaag leed hij in juni 2019 tegen Andy Ruiz Jr. In december van dat jaar nam hij echter revanche en versloeg Andy Ruiz Jr. tijdens een gevecht in Diriyah (Saoedi-Arabië). Zijn tweede nederlaag leed hij in 2021 tegen Usyk. Daarom heeft hij in 2022 een revanchematch tegen Usyk.

Biografie: Tyson Fury

Tyson Luke Fury werd geboren op 12 augustus 1988. Hij is vernoemd naar de toenmalige wereldkampioen boksen: Mike Tyson. Tyson Fury is geboren in Engeland, maar zijn familie is grotendeels Iers. Fury heeft tijdens zijn bokscarrière voor zowel Ierland als voor Groot Brittannië gebokst. Hij heeft een lengte van twee meter en zes centimeter. De 'reach' van Tyson Luke Fury is 216 centimeter. Zijn bijnaam is The Gypsy King.

In november 2015 zorgde Tyson Fury voor een enorme sensatie in de bokswereld. Hij versloeg tijdens een wereldtitelgevecht toen Wladimir Klitschko, de toen al jaren onverslagen wereldkampioen. Na dit grote sportieve succes van Tyson Fury volgde er een duistere periode in zijn leven, vol met depressies, drugsgebruik en overgewicht.

Comeback

In de zomer van 2018 maakte hij zijn comeback in de boksring. Velen hadden verwacht dat hij toen nog een lange weg zou moeten afleggen om terug aan de wereldtop te komen. Tot verbazing van veel boksliefshebbers accepteerde hij in december van dat jaar echter al een wereldtitelgevecht tegen de ongeslagen Amerikaan Deontay Wilder. Tyson Fury, die volgens velen nog lang niet in echt topvorm was na z'n comeback, was tijdens het grootste deel van deze wedstrijd de sterkste van de twee boksers. Tijdens dat gevecht ging Tyson Fury echter wel twee keer tegen het canvas, terwijl Wilder steeds bleef staan. Uiteindelijk beslisten de juryleden dat de wedstrijd in een 'draw' (gelijkspel) was geëindigd. In februari 2020 vond er een 'rematch' plaats tussen Deontay Wilder en Tyson Fury. Ditmaal won Tyson Fury op overtuigende wijze de wedstrijd middels een technische knock-out in de zevende ronde. Ook in 2021 streed hij tegen Wilder. Wederom won de Brit van de Amerikaan.

Tyson Fury heeft in zijn profcarrière in totaal 32 wedstrijden gevochten. Daarin pakte hij 30 keer de zege (waarvan 22 keer via een 'knock-out'). De enige wedstrijd die hij niet won was de 'draw' (gelijkspel) in de eerste wedstrijd tegen Wilder.

Tyson Fury-Anthony Joshua: de Britse titanenstrijd live

De Britse titanen hebben een contract voor twee wedstrijden tegen elkaar. De eerste wedstrijd staan in principe gepland in 2022. De tweede wedstrijd staat in principe gepland in 2023. In deze wedstrijden gaan zij uitvechten wie daadwerkelijk de Britse koning van het mondiale zwaargewicht boksen is.

Livestream

De titanenstrijd wordt via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream is de strijd om de wereldtitel boksen in het zwaargewicht dus op een smartphone of computer te volgen.

Livestream DAZN

Er wordt een livestream door de streamingdienst DAZN verzorgd, die beschikbaar is in diverse landen. Het ambitieuze DAZN wil in 2022 en 2023 de sportwereld veroveren en één van hun hoofdmiddelen is het uitzenden van grote vechtsportevenementen per livestream.

Livestream Sky Sports

In Engeland wordt er een livestream verzorgd door Sky Sport Box Office. Dit is een PPV-livestream. Zij zijn de vaste partner van Anthony Joshua (en zijn management Matchroom Boxing) bij live-uitzendingen (live tv en livestream) in Groot-Brittannië en Ierland.

Livestream ESPN

In de Verenigde Staten zijn de uitzendrechten van de livestream hoogstwaarschijnlijk in handen van ESPN. Zij verzorgen waarschijnlijk ook een tv-uitzending via PPV. ESPN is namelijk de vaste Amerikaanse partner van Tyson Fury voor live tv-uitzendingen en livestream.

Live in de lage landen?

In België is VOO Sports de belangrijkste kandidaat voor de uitzendrechten (live tv en livestream). Zij zonden al diverse grote gevechten van zowel Antony Joshua als Tyson Fury live uit op televisie en online middels de livestream. Bovendien heeft VOO Sports een goede band met het bedrijf Matchroom, dat het management van Anthony Joshua verzorgt, maar dat ook de hoofdorganisator is van de gevechten en de live-uitzendrechten (live tv en livestream) verdeelt. Het is in theorie ook mogelijk dat Elven Sports de livestream wil verzorgen. Eleven heeft ook enige interesse in het uitzenden van vechtsport per livestream. Zo is bij hen de UFC per livestream te zien. Eveneens zenden zij via een livestream Cage Warriors uit.

Door wie wordt de gevechten tussen Tyson Fury en Anthony Joshua in Nederland uitgezonden? De grootste kandidaat is RTL7. Er is echter ook een kans dat dit door Kijk (Talpa) live wordt uitgezonden. De zender RTL7 heeft in het verleden al vaak grote vechtsportevenementen uitgezonden. RTL7 heeft ook het programma Fight Night, waarin onder meer aandacht was voor boksen, kickboksen en MMA. In de loop der jaren heeft RTL7 veel wereldtitelgevechten uitgezonden van de legendarische gebroeders Klitschko. Ook waren op RTL7 veel grote gevechten te volgen van de Brit Anthony Joshua. Een absoluut hoogtepunt qua vechtsport op RTL7 was natuurlijk het wereldtitelgevecht in het voorjaar van 2017, tussen Wladimir Klitschko en Anthony Joshua, dat uiteindelijk door de Brit werd gewonnen.

RTL7 heeft als motto 'meer voor mannen' en als 'mannenzender' hebben zij al lang de ambitie om nog meer aan vechtsport te doen. Daarbij hebben ze in Nederland echter grote concurrentie van andere zenders, die reeds in het bezit zijn van de uitzendrechten van andere grote evenementen. Zo heeft Talpa de uitzendrechten (tv en livestream) van de evenementen van de UFC (MMA, en heeft Spike tv de uitzendrechten van de vechtportbonden Bellator en WFL. RTL Nederland heeft goede connecties met het managementbureau dat de gevechten van Anthony Joshua organiseert. Daarom is de kans groot dat ze deze wedstrijden tegen Fury ook live uitzenden in Nederland.

Kijk (de streamingdienst van Talpa) profileert zich ook als een 'live vechtsportplatform'. Zij zenden veel evenementen van de UFC en Glory via een gratis livestream uit. In februari 2020 zonden zij ook het gevecht tussen Fury en Wilder via een gratis livestream uit. Daardoor bestaat er in theorie een kans dat zij ook voor dit gevecht van Tyson Fury tegen Antony Joshua een livestream willen aanbieden. Mede vanwege bezuinigingsplannen binnen Talpa (gecombineerd met de tegenvallende kijkcijfers van veel vechtsportevenementen bij hen) is de kans echter niet erg groot dat ze financieel erg ver zullen gaan in de concurrentiestrijd bij het bieden voor de uitzendrechten van Joshua-Fury. De grootste kanshebber voor de uitzendrechten is dus RTL.

Toch is er ook een kleine kans dat ESPN de livestream in Nederland verzorgt. ESPN is de opvolger van FOX Sports, dat in het verleden UFC per livestream uitzond en ook boksen (Mayweather). ESPN is een grote partner van 'The Boxing Gypsy King' en verzorgt de livestream in de Verenigde Staten. De kans is echter niet heel groot dat ze ook de livestream in Nederland verzorgen. De Nederlandse editie van ESPN richt zich immers vooral op voetbal en tennis, en eigenlijk al enkele jaren niet meer op vechtsport. Er is oon kleine kans dat Spike de livestream aanbiedt. Dit is in Nederland een kleine zender, maar er zit een groot internationaal bedrijf achter. Spike richt zich ook steeds meer op vechtsport. Zo zenden zij anno 2022 en 2023 per livestream ook Glory uit.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boksen 2021: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamBoksen 2021: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamIn 2021 vindt er in de Verenigde Staten een gevecht plaats om de wereldtitel boksen in het zwaargewicht tussen de Amerik…
IFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamIFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamEr wordt jaarlijks groot vechtsportgala georganiseerd door Enfusion Live in Wuppertal (Duitsland). Daarbij staan op het…
Enfusion Live bekijken via livestreamEnfusion Live bekijken via livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
WFL: Boxing Influencers LiveWFL: Boxing Influencers Live'Boxing Influencers' wordt georganiseerd door de WFL (World Fighting League). Op het programma van 'WFL Boxing Influence…

Boksen: hoe werkt de score? Jurybeslissing en scoresysteemBoksen: hoe werkt de score? Jurybeslissing en scoresysteemAls een bokswedstrijd niet eindigt in een knockout dan wordt door middel van een jurybeslissing een winnaar aangewezen d…
Glory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamnieuws uitgelichtGlory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamEr wordt een kickbokswedstrijd georganiseerd tussen Badr Hari en Remy Jamal Ben Saddik. De organisatie van deze Marokkaa…
Bronnen en referenties
  • http://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/world-boxing-super-series-sluit-tv-deal-nederland-en-balkan/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017%World_Boxing_Super_Series_Cruiserweight_division
  • http://www.tv-visie.be/nieuws/nederland/rtl-7-brengt-gloednieuwe-bokscompetitie-world-boxing-super-series_85212/
  • http://uk.businessinsider.com/world-boxing-super-series-like-a-gladiatorial
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.