UFC 2020: Khabib Nurmagomedov-Justin Gaethje

UFC 2020: Khabib Nurmagomedov-Justin Gaethje In 2020 wordt er door de UFC een wedstrijd georganiseerd tussen Khabib Nurmagomedov (Rusland) en Justin Gaethje (Verenigde Staten). Dit is een titelgevecht om de wereldtitel in de gewichtsklasse 'lightweight' (lichtgewicht). De datum en locatie van de wedstrijd zijn nog niet officieel bekend. Het gevecht Khabib-Gaethje wordt door een groot aantal omroepen live uitgezonden op tv en is ook online te bekijken via een livestream.

Ultimate Fighting Championship (UFC)

UFC is een afkorting van Ultimate Fighting Championship. Deze organisatie bestaat sinds 1993. Het is in de loop der tijd uitgegroeid tot de belangrijkste organisatie in de wereld van de MMA (Mixed Martial Arts). De voorzitter van de UFC is Dana White. Bij de UFC zijn ook diverse Nederlandse topvechters actief, waaronder Alistair Overeem, Stefan Struve en Germaine de Randamie. Tot de grootste sterren van de UFC behoren de Ier Conor McGregor en de Rus Khabib Nurmagomedov.

Biografie: Khabib Nurmagomedov

Op 20 september 1988 werd Khabib Nurmagomedov geboren in Dagestan, wat toen nog een onderdeel was van de Sovjet-Unie. Khabib is een soennitische moslim. In z'n jonge jaren beoefende hij diverse vechtsporten, waaronder worstelen (vrije stijl), Sambo, judo en pankration. Later ging Khabib Nurmagomedov zich focussen op Mixed Martial Arts (MMA).

Statistieken en erelijst

Khabib heeft een lengte van 178 centimeter. Het wedstrijdgewicht van deze Rus is doorgaans circa 70 kilo. In 2008 debuteerde hij als profvechter in de MMA. In de periode 2008-2019 heeft hij 28 MMA-partijen gevochten en hij won ze allemaal. Acht keer won Khabib via een knock-out. Een hoogtepunt in zijn carrière was het behalen van de UFC-wereldtitel in het Lightweight op 7 april 2018. Khabib versloeg toen Al Iaquinta. Dit was overigens niet de eerste wereldtitel van Khabib Nurmagomedov: in 2008 en 2009 had hij al wereldtitels gewonnen in de vechtsport Sambo, die vooral in Rusland zeer populair is.

Schrijfwijze: Chabib of Khabib

Zoals vaak het geval is bij Russische namen, worden er in Westerse media verschillende schrijfwijzen van zijn naam gebruikt. In Nederland schrijft men bijvoorbeeld soms Chabib Noermagomedov. Doorgaans wordt hij echter kortweg 'Khabib' genoemd. Zijn bijnaam is 'The Eagle'.

'Gevecht van de eeuw': Khabib-McGregor (oktober 2018)

Op zaterdag 6 oktober 2018 werd in Las Vegas het vechtsportgala UFC 229 georganiseerd. Het hoofdgevecht van dit evenement was het wereldtitelgevecht 'Khabib vs McGregor'. Dit werd door de UFC aangekondigd als 'het gevecht van de eeuw'. Khabib (Rusland) was de regerende wereldkampioen in de gewichtsklasse Lightweight. Conor McGregor (Ierland) was al jarenlang de grootste ster in de wereld van de MMA (Mixed Martial Arts). McGregor was ex-wereldkampioen in het Lightweight. Door diverse oorzaken (waaronder een uitstap naar het boksen) moest McGregor z'n wereldtitel bij de UFC inleveren. Hij was erop gebrand om die wereldtitel in dit gevecht te heroveren.

Khabib Nurmagomedov won dit gevecht en heeft zijn wereldtitel dus behouden. In de vierde ronde gaf McGregor de strijd op, vanwege een verstikkende nekklem van Khabib, waar de Ier niet uit kon komen. Na afloop van de wedstrijd werd het evenement ontsierd door een reeks beschamende incidenten, waaronder vechtpartijen tussen Khabib en een begeleider van Conor McGregor. Ook was er een agressieve fan van Khabib die McGregor aanviel.

Khabib-Poirier

Op 7 september 2019 verdedigde Khabib zijn wereldtitel tegen de Amerikaan Justin Poirier. Deze wedstrijd vond plaats in Abu Dhabi. Khabib Nurmagomedov won op overtuigende wijze via een submission in de derde ronde. Zo behield hij dus zowel zijn wereldtitel, als zijn ongeslagen status.

Biografie: Justin Gaethje

Justin Ray Gaethje werd geboren op 14 november 1988 in Safford (Arizona). In zijn jonge jaren was hij worstelaar. Later stapte Gaethje over naar MMA (Mixed Martial Arts). In 2011 werd hij profvechter in de MMA. In 2013 won Justin Gaethje de wereldtitel in de gewichtsklasse 'Lightweight' bij de organisatie WSOF. In 2017 stapte Gaethje over naar de organisatie UFC.

Statistieken

In de periode 2011-2020 heef Justin Gaethje in totaal 24 profpartijen gevochten in de MMA. Hij won er 22, waarvan 19 via een knock-out. Zijn bijnaam is 'The Highlight'. Zijn wedstrijdgewicht is circa 70 kilogram. Gaethje heeft een lengte van 180 centimeter en een 'reach' van 178 centimeter.

Voorjaar 2020: Coronavirus en de Interim Titel

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Khabib in het voorjaar van 2020 een wereldtitelgevecht zou hebben tegen Tony Ferguson. Vanwege het coronavirus kon deze wedstrijd niet doorgaan. Als gevolg van de reisrestricties mocht Khabib namelijk niet vanuit Rusland naar de Verenigde Staten reizen. De UFC organiseerde daarom in mei een 'interim titelgevecht' van Tony Ferguson tegen Justin Gaethje. De winnaar van dit gevecht zou de 'interim titel' in de gewichtsklasse lichtgewicht krijgen en mag het later in het jaar 2020 opnemen tegen Khabib voor de echte wereldtitel. Gaethje won en neemt het dus in september 2020 op tegen Khabib.

Datum?

Wat is de datum waarop het gevecht van Khabib tegen Gaethje plaatsvindt? De wedstrijd is het hoofdgevecht van het evenement UFC 253. Dit evenement wordt waarschijnlijk op 19 september 2020 gehouden. Die datum is echter officieel nog onder voorbehoud.

Locatie?

Wat is de locatie waarop dit vechtsportgala plaatsvindt? Dat is officieel nog niet bekend. Er is een grote kans dat het evenement op het Fight Island van de UFC wordt gehouden in Abu Dhabi. Er bestaat echter ook de mogelijkheid dat men besluit om dit evenement bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of in Rusland te houden. Mede vanwege de coronacrisis is de kans echter het grootst dat men het zekerheidshalve op het eigen Fight Island in Abu Dhabi houdt.

Programma?

De titanenstrijd Khabib-Gaethje is dus het hoofdgevecht van dit vechtsportgala, maar hoe ziet de rest van het programma van dit evenement eruit? Dat is nog onbekend. Zodra het officiële programma van dit evenement bekend is, wordt het hier geplaatst.

Live op tv

België

In België wordt het gevecht Khabib-Gaethje live op tv uitgezonden door Eleven Sports Network. Die zender zit bij de meeste tv-providers niet in het basispakket. Wel zit Eleven Sports bij diverse tv-providers (waaronder Proximus en Telenet) in het 'sportzenderspakket'. Wie bijvoorbeeld bij Telenet het aanvullende sportpakket (Telenet Play Sports) neemt, krijgt een groot aantal sportzenders, waaronder Eleven Sports. Zodra bekend is hoe laat hun live tv-uitzending begint, wordt dat hier gemeld.

Nederland?

De uitzendrechten van dit vechtsportgala zijn in Nederland in handen van Talpa. Het is echter nog niet zeker of zij dit wel of niet live op tv uitzenden. Zodra daar duidelijkheid over is, wordt die info hier geplaatst.

Livestream Khabib-Geathje

Livestream Nederland

In Nederland wordt een gratis livestream verzorgd door de streamingdienst Kijk van het hoofdprogramma van dit evenement. Het multimediaplatform Kijk is een onderdeel van Talpa.

Livestream België

In België wordt kan men via een livestream van Eleven Sports Network naar dit evenement kijken. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij die sportzender te hebben.
© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UFC 2020: Conor McGregor - Anderson SilvaUFC 2020: Conor McGregor - Anderson SilvaIn de zomer van 2020 vecht Conor McGregor (Ierland) een MMA-wedstrijd op het UFC Fight Island. Zijn tegenstander is waar…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

UFC 251 Fight Island: Usman-Masvidal, live tv en livestreamUFC 251 Fight Island: Usman-Masvidal, live tv en livestreamOp zaterdag 11 juli 2020 wordt het vechtsportgala UFC 251 gehouden. Dit vindt plaats op het Fight Island in Abu Dhabi (V…
Kickboksen: Enfusion Live in 2020 via een livestreamKickboksen: Enfusion Live in 2020 via een livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
Bronnen en referenties
  • https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/mma-nieuws/khabib-nurmagomedov-vs-justin-gaethje-tijdens-ufc-253/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Justin_Gaethje
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Khabib_Nurmagomedov

Reageer op het artikel "UFC 2020: Khabib Nurmagomedov-Justin Gaethje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 10-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!