InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Onderzoek: Een BeNeliga in het voetbal

Onderzoek: Een BeNeliga in het voetbal

Onderzoek: Een BeNeliga in het voetbal Een BeNeliga in het voetbal of niet? Sinds de voormalige Anderlecht-manager Michel Verschueren het idee van een BeNeliga in 1996 voor het eerst lanceerde, heeft het al vele voetballiefhebbers verdeeld. Maar wat is een BeNeliga eigenlijk? En waarom wil men het invoeren? En wat vinden de tegenstanders?

Wat is het probleem?

De laatste jaren hebben de Nederlandse en Belgische ploegen op Europees vlak (Champions League en Europa League) aan belang ingeboet. Ga de 'naakte' cijfers er maar eens op na. Het vorig decennium bereikte geen enkele Belgische ploeg nog de finale van een Europees toernooi. In de laatste decennium van de vorige eeuw slaagde hierin slechts 1 Belgische ploeg. Dit staat in groot contrast met de jaren 1980, toen de Belgische ploegen maar liefst 5 keer een Europese finale bereikten. Ook in de jaren 1970 was dit het geval. Nederland staat er niet veel beter voor. De laatste Europese titel voor een Nederlandse ploeg dateert al van 2002, toen Feyenoord Borussia Dortmund versloeg in de finale van de UEFA Cup. Wat een contrast met het begin van de jaren 1970, toen de Europacup I maar liefst vier opeenvolgende jaren naar een Nederlandse club ging.

En wat met de perceptie? Het kan natuurlijk niet anders dan dat deze slabakkende cijfers een gevolg voor het geloof van de supporters hebben. Slechts een enkeling gelooft tegenwoordig nog dat een Belgische of een Nederlandse ploeg een Europese finale kan bereiken. Ook het bereiken van een halve of zelfs een kwartfinale lijkt voor velen onwaarschijnlijk. Ook enkele voetbalanalisten, waaronder Johan Boskamp en Aad de Mos, kijken de toekomst weinig rooskleurig tegemoet. Aad de Mos ziet bijvoorbeeld geen enkele Belgische ploeg verder raken dan de kwartfinales. Hij meent dat de Belgische ploegen tegen topploegen in het nadeel zijn. Johan Boskamp zegt dat we tekortkomen voor de Europese top, maar dat we daaronder mee kunnen.

BeNeliga

Het Europees voetbal heeft dus een probleem. Voetbalteams uit grote voetballanden zoals Spanje en Engeland overheersen in Europa, ten nadele van ploegen uit kleinere landen zoals België en Nederland. Een mogelijke oplossing hiervoor, die al meermaals geopperd is, is het vormen van een BeNeliga. Een BeNeliga is, zoals de naam al zegt, een fusie tussen de Belgische en de Nederlandse voetbalcompetitie. Dit houdt dus in dat de huidige Belgische (Jupiler Pro League) en Nederlandse (Eredivisie) competitie verdwijnen en vervangen worden door een gezamenlijke, grensoverschrijdende competitie, waarin de sterkste ploegen uit België en Nederland het tegen elkaar opnemen. Deze oplossing kent zowel voor- en tegenstanders. Tot de voorstanders behoren onder meer Marco van Basten, de ex-Anderlechtmanager Michel Verschueren en de UEFA-voorzitter Michel Platini. Ivan De Witte, de voorzitter van de Belgische Profliga, en Henk Kesler, de oud-directeur van het Nederlandse sectiebestuur betaald voetbal, behoren dan weer tot de tegenstanders.

De voorstanders

Economische argumenten

Voorstanders van de BeNeliga menen dat als Belgische en Nederlandse clubs op Europees niveau ooit nog een belangrijke rol willen spelen, hun financiële situatie dringend moet verbeteren. De budgetten van de Belgische en Nederlandse topploegen zijn immers erg laag in vergelijking met die van Europese topclubs. Zo heeft RSC Anderlecht bijvoorbeeld, afhankelijk van de bronnen, een budget tussen 30 en 40 miljoen euro. In België zijn ze daarmee de ploeg met het grootste budget, maar op Europees vlak staan ze zeker niet bovenaan de ladder. De Franse topploegen Paris-Saint Germain en Olympique Lyonnais beschikken bijvoorbeeld beiden over een budget van 150 miljoen euro. Echter, niet alleen de Franse clubs hebben financieel meer middelen dan de Belgische ploegen. In het artikel “België maakt prima beurt”, dat op 4 februari 2012 in De Standaard verscheen, stond er dat uit het financieel jaarverslag van de UEFA blijkt dat België pas op de elfde plaats staat wat betreft het gemiddeld budget van de eersteklassers. Op het vlak van budgetten loopt het Belgische voetbal dus heel wat achter op de Europese top. Ook het Nederlands voetbal hoort financieel niet bij de Europese top. Het gemiddeld budget van een club uit de Eredivisie ligt wel hoger dan in België (€ 23 miljoen tegenover € 15 miljoen), maar is nog steeds klein in vergelijking met de budgetten van teams uit de Britse, Spaanse, Engelse, Italiaanse, Franse of Duitse competitie.

Er moet dus een financiële inhaalbeweging komen, vinden BeNeliga-voorstanders en dit kan volgens hen enkel door het samenvoegen van de Belgische en de Nederlandse competitie. Hierdoor wordt immers de afzetmarkt vergroot. Een uitbreiding van de afzetmarkt betekent meer sponsors en bijgevolg meer inkomsten. Bovendien zou er meer buitenlandse interesse zijn, wat dan weer zou zorgen voor meer tv-geld. Want ook op dat vlak loopt het Belgische en Nederlandse voetbal achter. In België valt er per seizoen 55,2 miljoen euro tv-geld te verdelen onder de ploegen uit eerste klasse. In Nederland bedroeg in het seizoen 2011-2012 het tv-geld maar 35 miljoen euro. In Engeland ligt het tv-geld veel hoger. Zo verdiende Manchester United in het seizoen 2010-2011 69,3 miljoen euro aan tv-geld. Blackpool was in dat seizoen de Engelse eersteklasser die het minst tv-geld verdiende, namelijk 44,5 miljoen euro. In vergelijking met deze bedragen is het tv-geld in België en Nederland klein bier. Dat vindt ook Roland Duchâtelet, de huidige voorzitter van Standard Luik. Op een businessavond in Lommel op 8 december 2011 zei hij het volgende: “Als de Belgische teams ooit verder willen raken dan de poulefases, dan is het noodzakelijk om de budgetten te verhogen. En dat kan enkel als de markt groter wordt. Nu zit België met een potentieel van 11 miljoen tv-kijkers, maar als Nederland er bij komt, dan kan dat opgetrokken worden naar een markt van 28 miljoen inwoners.”

Argumenten op sportief vlak

Een ander pro-argument heeft met het sportieve te maken. In de BeNeliga zouden de beste Belgische en Nederlandse ploegen elkaar bekampen. Bijgevolg zouden er meer topmatchen gespeeld worden. Door topwedstrijden te spelen, doen voetballers ervaring en ritme op. Hierdoor zouden ze het hoger niveau in Europa makkelijker aankunnen. Topmatchen zijn eveneens goed voor de ontwikkeling van (jonge) spelers. Doordat het niveau van de competitie de hoogte ingaat, zou de BeNeliga bovendien hoger aangeschreven staan dan de huidige Jupiler Pro League en de Eredivisie. Toptalenten van eigen bodem zouden langer in de eigen competitie spelen. Daarenboven zouden ook buitenlandse talenten sneller hun weg naar België en Nederland vinden.

Positief voor toekomstige samenwerking

Voorstanders van de BeNeliga zeggen ook dat de invoering van deze grensoverschrijdende competitie zou zorgen voor een positief imago ten opzichte van de internationale voetbalorganisatie FIFA en de Europese voetbalbond UEFA. Deze voetbalbonden staan in voor de organisatie van respectievelijk het wereldkampioenschap en het Europees kampioenschap voetbal. Nederland en België zouden graag samen een dergelijk groot toernooi organiseren, getuige daarvan de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor de organisatie van het WK voetbal in 2018. Als de organisatie van een eventuele BeNeliga succesvol zou zijn, is dit een positief signaal naar de FIFA en de UEFA toe, die hierdoor weten dat een samenwerking tussen België en Nederland een grote kans op succes heeft.

BeNeliga is een feit in het vrouwenvoetbal

Ook de huidige situatie in het vrouwenvoetbal pleit in het voordeel van de BeNeliga-voorstanders. Sinds het voetbalseizoen 2012-2013 nemen Nederlandse en Belgische vrouwenploegen het namelijk tegen elkaar op in een Belgisch-Nederlandse competitie. Zowel de Belgische als de Nederlandse voetbalbond hebben hiervoor begin 2012 hun goedkeuring gegeven. Een BeNeliga is dus niet onmogelijk, blijkt hieruit.

Houding van UEFA t.o.v. BeNeliga positief

In februari 2012 liet de Europese voetbalbond UEFA weten dat hij gaat onderzoeken in welke mate grensoverschrijdende competities kunnen leiden tot minder financiële ongelijkheid in het voetbal. Dit is opvallend, omdat de UEFA daarvoor telkens zijn veto stelde tegen een samengestelde competitie. Nu liggen de kaarten helemaal anders. In het artikel “Anderlecht-Ajax binnenkort competitiematch?”, dat op 3 februari 2012 verscheen in Het Nieuwsblad, zei William Gaillard, de senior adviseur van UEFA-voorzitter Michel Platini, het volgende: “Wij staan daar niet meer negatief tegenover. Er komt zelfs een werkgroep om de impact te onderzoeken. Als we niets doen, kan het profvoetbal in de volgende tien jaar in 40 van de 53 Europese landen verdwijnen.” Dat ook de Europese voetbalbond zich nu minder afkerig opstelt ten opzichte van de BeNeliga, speelt in het voordeel van de aanhangers. Eén van die voorstanders, Standard-voorzitter Roland Duchâtelet, reageerde in hetzelfde artikel verheugd: “Dit is de economische weg die we moeten inslaan. Als voor de vuist weg Anderlecht, Club en Standard samen met PSV, Feyenoord en Ajax in één BeNe-liga spelen, krijgt je een rijkdom aan traditie. Dan groei je naar een competitie op het niveau van Frankrijk of Spanje, en kom je zelfs in de buurt bij een land als Duitsland.”

De tegenstanders

Nog veel vragen, nog geen concreet idee

Plannen over een BeNeliga zijn er wel, maar hoe die er zou uit zien, weet nog niemand zeker. Dit speelt dan weer in het voordeel van de tegenstanders, die erop wijzen dat er nog veel vragen omtrent een Belgisch-Nederlandse competitie onbeantwoord zijn. Een eerste vraag die zich stelt, is of de BeNeliga een volledig of een half seizoen zou duren. Een mogelijkheid is immers om in de eerste seizoenshelft twee afzonderlijke competities, namelijk een Belgische en een Nederlandse, te laten plaatsvinden. Vanaf januari zouden de beste teams van elke competitie dan tegen elkaar spelen in een BeNeliga, om uit te maken wie kampioen wordt. Een voordeel van dit idee is dat kleine clubs niet aan hun lot overgelaten worden. Een nadeel daarentegen is dat wanneer een topclub voor de winterstop slecht presteert, ze niet kan deelnemen aan de BeNeliga. Een tweede struikelblok vormt het aantal teams. Zal de BeNeliga 16 teams tellen, zoals de huidige Belgische competitie? Of opteert men voor 18 ploegen, zoals momenteel in Nederland? Of kiest men zelfs voor 20 teams, zoals in de Engelse Premier League en de Spaanse Primera División? Eenmaal men besloten heeft hoeveel clubs de BeNeliga zal tellen, volgt een mogelijk nog grotere hindernis, namelijk de verdeling van het aantal clubs per land. Hier zijn er 2 mogelijkheden: ofwel is het aantal Belgische clubs gelijk aan het aantal Nederlandse clubs, ofwel is het aantal Nederlandse ploegen groter. Dit laatste lijkt het meest logisch, aangezien Nederland qua oppervlakte en inwonersaantal groter is dan België. De vraag is echter of de Belgische ploegen hiermee akkoord gaan. Ten slotte rest ook nog de verdeling van de rechten op deelname in Europa. Normaal gezien mogen de ploegen die op het eind van het seizoen het hoogst gerangschikt staan, deelnemen aan de Europese competities. Deze regeling kan echter voor problemen zorgen, wanneer alle hoogst gerangschikte ploegen ofwel enkel uit Nederland ofwel enkel uit België komen. Hierdoor zou één van beide landen oververtegenwoordigd zijn in Europa, terwijl uit het andere land geen enkele ploeg zou meespelen. Hiermee zal geen enkele Belgische of Nederlandse ploeg akkoord gaan. Dit laatste werd ook bevestigd door Herman Van Holsbeeck, manager van RSC Anderlecht, in Het Nieuwsblad. In het artikel “Anderlecht-Ajax binnenkort competitiematch?”, dat op 3 februari 2012 in bovengenoemde krant verscheen, zegt hij dat de kansen op Europees voetbal dezelfde moeten blijven als vandaag. Voor een eventuele BeNeliga er komt, moeten er dus nog heel wat vragen en problemen opgelost worden.

Kleinere clubs

Tot de tegenstanders behoren heel wat kleine clubs, die vrezen de dupe te worden van een BeNeliga. Er kunnen immers maar enkele Belgische ploegen meespelen in de BeNeliga. De andere, kleinere ploegen zouden ondergebracht worden in een lagere competitie. Deze lagere competitie zou echter op heel wat minder interesse kunnen rekenen dan de BeNeliga. Dit zou ook een invloed hebben op de inkomsten van die kleinere clubs, waardoor die in financiële problemen zouden kunnen komen. Er zijn immers heel wat voorbeelden van clubs die in financiële moeilijkheden zijn gekomen, nadat ze gedegradeerd zijn van eerste naar tweede klasse. Een mogelijkheid is wel om een realistisch budget te laten doorstromen van de BeNeliga naar de lagere competitie. De grotere clubs moeten hier echter mee akkoord gaan en dat kan een probleem vormen.

Weinig interesse vanuit Nederland

De tegenstanders van de BeNeliga worden in hun mening gesterkt door de uitspraken van enkele belangrijke personen in het Nederlands voetbal. Zo liet Henk Kesler, voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal, weten dat de Nederlandse ploegen een gezamenlijke competitie niet zien zitten. In het artikel “BeNe-liga afgeschoten”, dat op 31 maart 2009 op de website van de Nederlandse krant De Telegraaf verscheen, zei hij het volgende: “Het is einde oefening wat betreft de BeNe-Liga. Het besluit viel na overleg met de clubs, die niets in het initiatief zien.” Ook Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV, moet niets weten van de BeNeliga. In het artikel “Nederland loopt niet warm voor gezamenlijk competitie”, dat op 3 februari 2012 verscheen in Het Nieuwsblad, laat hij het volgende weten: “Uit studies in het verleden is gebleken dat de Nederlandse voetballiefhebber hier niet warm voor loopt.” Frank Rutten, de andere directeur van de Eredivisie CV, is eveneens weinig geïnteresseerd. Hij zei op 12 juli 2012 aan Sport-Voetbalmagazine het volgende: "Ik heb de indruk dat we hier niet echt zitten te wachten op een toenadering tussen beide competities. We hebben onszelf altijd goed kunnen redden en we zien niet in wat een eventueel samengaan met Belgische clubs ons bij kan brengen."

Taalprobleem

Een kleiner, doch niet te onderschatten probleem vormt de taal, waarin de administratie van de BeNeliga zal plaatsvinden. De meerderheid van de ploegen in de BeNeliga hebben immers het Nederlands als voertaal. Enkel de Waalse ploegen, waaronder Standard, doen hun correspondentie in het Frans. De Nederlanders willen dit taalprobleem echter vermijden. Bijgevolg is er een grote kans dat de Franstalige clubs zich zullen moeten aanpassen. Zij zullen wellicht hun correspondentie en administratie in het Nederlands moeten doen. De vraag is of zij dat zien zitten.

De mening van de voetbalsupporters

Dan rest ook nog de mening van de voetbalsupporters. Zij blijken verdeeld te zijn. Zo vroeg de site Voetbalzone.nl in 2006 aan zijn bezoekers of zij een BeNeliga zaten zitten. 51,26 % van de 12439 bezoekers die een stem uitbrachten, was voor. 48,74 % zag deze competitie toen niet zitten. Ook het Nederlandse tijdschrift Voetbal International voerde in 2009 een poll uit. Toen bleken 10099 van de 20110 ondervraagden voorstander te zijn van een BeNeliga, 10011 personen waren tegen. Uit deze bevragingen blijkt dus dat het aantal voorstanders van een Belgische-Nederlandse competitie ongeveer gelijk is aan het aantal tegenstanders. Al valt er wel op te merken dat de bovenstaande cijfers hoofdzakelijk betrekking hebben op de mening van Nederlandse voetballiefhebbers. Naar de mening van de Belgische voetbalsupporters werd er nog geen grootschalig onderzoek gevoerd.

Besluit

U ziet het: zowel de voor- en tegenstanders van een BeNeliga in het voetbal hebben goede argumenten. Beide groepen zullen onderling moeten uitmaken of de gezamenlijke competitie er al dan niet komt. De toekomst zal uitwijzen wie het haalt. En wat is uw mening? Bent U pro of contra? Laat het gerust weten in een reactie onder dit artikel.
© 2012 - 2019 Fcbrugge, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema voetbalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema voetbalOlympische Spelen 2012 Londen: voetbal. Van 25 juli tot en met 11 augustus 2012 wordt er op de Olympische Spelen gevoetb…
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Freestyle voetbal, wat is dat?Freestyle voetbal, wat is dat?Freestyle voetbal (ook bekend als Freestyle soccer) is een creatieve sport, waarbij vooral gekeken wordt naar techniek,…
Onderdelen van de sportanalyse bij voetbalBinnen de (sport)fysiotherapie is een gedegen sportanalyse onontbeerlijk. De sportanalyse is een van de basiselementen b…
Nederlandse eredivisie: play offs 2010-2011Nederlandse eredivisie: play offs 2010-2011Aan het eind van het voetbalseizoen worden er traditiegetrouw weer play offs gespeeld om plaatsen in het Europese voetba…
Bronnen en referenties
 • http://www.footbel.com/nl/Competitites/statistieken/belgische_clubs_in_europese_bekers.html
 • http://nl-nl.facebook.com/note.php?note_id=39270489447
 • http://sportmagazine.knack.be/sport/nieuws/voetbal-nationaal/eredivisie-zit-niet-te-wachten-op-beneliga/article-4000135974022.htm
 • http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/3603895/__BeNe-liga_afgeschoten__.html
 • http://www.voetbalprimeur.nl/site/nieuws/104060/Van_Basten_ziet_komst_BeNe_Liga_wel_zitten.html
 • http://www.sportune.fr/article/psg-om-asse-ol-les-budgets-de-ligue-1-saison-2011-2012-32890/2
 • http://www.voetbalbelgie.be/nl/article.php?id=43293
 • http://www.nr10.be/eersteklasse/nieuws/item/duchatelet-bene-liga-is-de-oplossing-voor-teams-uit-1e-en-2e
 • http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/129411_manchester-united-verdient-recordbedrag-van-69-miljoen-aan-tv-gelden
 • http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/165785_knvb-geeft-groen-licht-voor-vrouwelijke-beneliga
 • http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2011-12-21/tien-tweedeklassers-krijgen-transferverbod
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Europa_League
 • http://81.173.100.43/doc.asp?uid=24916
 • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20111210_105
 • http://www.vi.nl/nieuws/162813/Voor-en-tegenstanders-BeNe-Liga-in-evenwicht.htm
 • http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2011-12-02/vrouwelijke-bene-liga-krijgt-positief-rapport
 • COLIN, F., België maakt prima beurt. De Standaard, 4 februari 2012, blz. 52.
 • COLIN, F., REUNES, M., Anderlecht-Ajax binnenkort competitiematch?. Het Nieuwsblad, 3 februari 2012, Sportwereld blz. 2-3
 • DROEVEN, V., Telenet en VTM feesten. De Standaard, 11 juni 2011, blz. 25
 • REUNES, M., Nederland loopt niet warm voor gezamenlijk competitie. Het Nieuwsblad, 3 februari 2012, Sportwereld blz. 3
 • VAN DAMME, M., Belgische clubs bij Europese top: geluk of niet?. De Standaard, 1 oktober 2011, blz. 48-49
 • DE VRIESE, G., Mirakels in de provincie: Belgische stunts in het Europees voetbal. Eerste druk, Uitgeverij Linkeroever, Antwerpen, 2011

Reageer op het artikel "Onderzoek: Een BeNeliga in het voetbal"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Sven van Vrijakdenhoven, 30-08-2014 22:28 #1
Ik ben zeker voor een een BeNeliga. Zo komen we tenminste nog ergens in de championsleaugue anders zijn we gewoon geen partij tegen grote clubs als barcelona, real Madrid en bayernmunchen. Ook zouden België en Nederland een 2e divisie kunnen maken waarin er dus genoeg clubs overblijven om ook het niveau van de 2e divisie omhoog te gooien en misschien zelfs een derde prof divisie te creëeren zoals ze dat in Engeland, Duitsland en Spanje hebben. Reactie infoteur, 24-06-2015
Bedankt om je mening te delen! Een BeNeliga zou inderdaad ook het niveau van de tweede divisie kunnen omhoog stuwen.

Infoteur: Fcbrugge
Gepubliceerd: 17-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 23
Reacties: 1
Schrijf mee!