InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Tussenstanden voetbal Eredivisie, buitenland en Europees

Tussenstanden voetbal Eredivisie, buitenland en Europees

Tussenstanden voetbal Eredivisie, buitenland en Europees Wie de voetbaltussenstanden wil bijhouden heeft tegenwoordig meer dan voldoende keuze. Van zowel de tussenstanden uit de Eredivisie als buitenlandse competities is het een koud kunstje om op elk gewenst moment de scores te raadplegen. Onderstaand is een overzicht gegeven van de mogelijkheden die er zijn om geen doelpunt meer te missen.

De mogelijkheden worden steeds groter

Vroeger was iedereen 'veroordeeld' tot het beluisteren van de radio. Hele gezinnen en families kropen rond de radio om het spannende commentaar te kunnen beluisteren. Hoewel de radio nog steeds een prima instrument is zijn de tijden wel veranderd. Door de komst van de televisie en internet zijn de mogelijkheden om op de hoogte van de wedstrijden te zijn vergroot.

Tussenstanden via de televisie

Een veelgebruikt medium om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de velden is de televisie, namelijk middels teletekst. NOS Teletekst heeft bijvoorbeeld voor het voetballen een flink deel van het aantal teletekstpagina's gereserveerd, namelijk de pagina's 800 tot en met 899. De pagina 818 is de bekendste en meest bezochte voetbalpagina, op deze pagina zijn namelijk de tussenstanden en uitslagen weergegeven. Vanaf pagina 820 zijn de tussenstanden van de afzonderlijke wedstrijden inclusief karakteristieken (opstellingen, doelpuntenmakers, kaarten) weergegeven. Ook voor de buitenlandse competities zijn er verschillende pagina's ingeruimd. Elke competitie heeft een eigen pagina.

Tussenstanden via de radio

De meest traditionele manier om live voetbal te kunnen volgen is door naar de radio te luisteren. Zeer bekend is het programma Langs de Lijn van Radio 1. In het programma worden de wedstrijden live becommentarieerd, waarbij telkens wordt geswitcht tussen de verschillende wedstrijden. Het voetbalcommentaar wordt afgewisseld met muziek en nieuwsbulletins. Voor de algemenere voetbalsupporter is Langs de Lijn ideaal, de supporter die maar voor één club interesse heeft kan vaak naar lokale radiozenders luisteren. Voorbeelden hiervan zijn Radio Rijnmond waar de focus ligt op wedstrijden van Feyenoord en Studio 040 waar PSV centraal staat. Bij deze lokale zenders krijg je dus geen commentaar van de overige wedstrijden.

Tussenstanden via internet

Het nieuwste medium is het internet. Het medium dat reeds vele markten voorgoed heeft veranderd, heeft dit ook gedaan in de voetbalwereld. Talrijke websites zijn gespecialiseerd in het bieden van voetbaltussenstanden. Toch zijn er verschillen waarneembaar. Er zijn websites waar alleen de tussenstanden inclusief karakteristieken zijn weergegeven. Voorbeelden hiervan zijn Livescore.nl of Livescore.com waar van alle voetbalcompetities de tussenstanden en uitslagen worden bijgehouden.
Een ander type website zijn forums zoals Voetbalzone.nl waar per wedstrijd een apart topic wordt geopend. In deze topics wordt de meeste input geleverd door de bezoekers van de website die reacties geven naar aanleiding van de ontwikkelingen op de velden. Wie de reacties van de bezoekers leest blijft over het algemeen goed op de hoogte van hoe de wedstrijden zich ontwikkelen. Waar de genoemd sites voorbeelden zijn van websites die alle wedstrijden benoemen in een topic, zijn er uiteraard ook clubspecifieke websites die de focus leggen op maar één club. Bekende voorbeelden hiervan zijn de websites van Netwerk.to (elke club heeft een eigen site). De laatste jaren spelen de Social Media een grote rol zoals Twitter en Facebook. Mensen Twitteren of posten de tussenstanden op Facebook. Zaken die op de velden plaatsvinden staan binnen no time online waardoor je niks hoeft te missen. Tenslotte hebben verschillende kranten op hun websites liveverslagen staan die telkens worden geupdate wanneer er iets noemenswaardigs is gebeurd.

Bescherming rechten tussenstanden?

De trend is de laatste jaren duidelijk aanwezig en onomkeerbaar: steeds meer voetbalrechten verdwijnen achter de decoder. Wie zich afvraagt of dit ook gevolgen heeft voor de informatiestroom van tussenstanden kan worden gerustgesteld. Er bestaat niet zoiets als rechten op tussenstanden, behalve wanneer dit gecombineerd zou worden met getoonde beelden. Daar komt nog eens bij dat het tegenwoordig onmogelijk is om het gebruik van bijvoorbeeld platforms als Twitter aan banden te leggen. Het fenomeen van op de hoogte blijven van voetbaltussenstanden blijft dus gewoon bestaan.

Lees verder

© 2012 - 2019 Advies-eb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…

Reageer op het artikel "Tussenstanden voetbal Eredivisie, buitenland en Europees"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Advies-eb
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: Sport
Schrijf mee!