Afrika Cup – Toernooi met bijzonderheden

Afrika Cup – Toernooi met bijzonderheden De African Cup of Nations is een voetbaltoernooi tussen Afrikaanse landen. Het zijn wedstrijden die uitblinken door hun kleurige toeschouwers, mooie namen van teams en bijzondere feiten rondom de sport, de spelers, trainers en supporters. De African Cup of Nations wordt kortweg de Afrika Cup genoemd en het is tijdens het toernooi op en rond het veld een spektakel. De Europese voetbalteams zien hun spelers met Afrikaanse wortels voor korte tijd naar Afrika vertrekken om mee te spelen in hun landenteams.

African Cup of Nations of Coupe d'Afrique des Nations


Bijzonderheden van het toernooi 2013

African Cup of Nations 2013 wordt kortweg Afrika Cup genoemd en door de Franstalige Afrikaners Coupe d'Afrique des Nations. Het toernooi wordt in 2013 voor de 29e keer gespeeld. Gastland is dan Zuid-Afrika dat het in de geschiedenis van de Cup al eens in 1996 organiseerde. Er zijn 16 teams gekwalificeerd voor de eindrondes, die in vier groepen van 19 januari tot 10 februari 2013 in vijf stadions in Zuid-Afrika worden gespeeld:
 • Johannesburg, Soccer City;
 • Durban, Moses Mabhida Stadium;
 • Port Elizabeth, Nelson Mandelabaai Stadion;
 • Nelspruit, Mbombela Stadion;
 • Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion.

Kleurrijk Afrika tijdens de Afrika-Cup

De strijd om de Afrika Cup is boeiend en vooral kleurrijk. Supporters dossen zich van top tot teen uit in de clubkleuren en voetballers voeren de leukste dansjes uit op het veld na een doelpunt.

Bijnamen

De zestien landen hebben naast hun landsnaam mooie bijnamen en koosnamen.
 • Koperen Kogels - Zambia
 • Hengsten – Burkina Faso
 • Super Adelaars – Nigeria
 • Leeuwen van de Atlas – Marokko
 • Blauwe Haaien – Kaapverdië
 • Zwarte Antilopen – Angola
 • Adelaars van Carthago – Tunesië
 • Sperwers – Togo
 • Olifanten – Ivoorkust
 • Woestijnvossen – Algerije
 • Luipaarden – Congo
 • Gazellen – Niger
 • Zwarte Sterren – Ghana
 • Antilopen – Ethiopië
 • Adelaars – Mali
 • Bafana Bafana ‘de jongens’ – Zuid-Afrika

Europa

Menig in Europa spelende voetballer uit Afrika is tijdelijk afgereisd naar Zuid-Afrika om in hun landenteam te spelen, zoals de in Marokko geboren Oussama Assaidi. Hij speelde van 2010 tot 2012 voor SC Heerenveen en stapte in 2012 over naar FC Liverpool. In Zuid-Afrika staat hij voor Marokko in het veld.

Evenaar

Tijdens het toernooi blijkt dat teams van boven de evenaar onder de evenaar minder goed presteren. De Leeuwen van de Atlas worden bijvoorbeeld uitgeschakeld, terwijl de Noord-Afrikaanse landen technisch goed voetbal spelen. Ook de Woestijnvossen en Adelaars van Cartago komen niet als winnaars uit hun groepswedstrijden. Ze dringen niet door tot de kwartfinales. De spelers kunnen weer vertrekken naar Marokko, Algerije en Tunesië of naar het Europese land waar ze voor voetballen.

Staartje en dansje

De supporters zorgen voor kleurrijke tribunes, maar ook sommige spelers kunnen er wat van. Doelman Mutebe Kitiaba van De Luipaarden draagt een paardenstaart op een verder kaal hoofd. Dat maakt hem al een opvallende verschijning in het veld. Daarnaast viert hij doelpunten met een merkwaardig dansje: hij huppelt op zijn achterwerk door het doelgebied. Op de tribunes zijn groene pruiken te zien van de Nigeriaanse supporters, rode gezichten van supporters voor Burkino Faso, witte koppen uit Congo en gele buiken uit Mali.

Haar gebleekt

Een deel van het publiek heeft het haar gebleekt en met stijfsel bewerkt waardoor het lijkt alsof ze punaises op hun hoofd hebben. Verder zijn er veren tooien, gestapelde hoedjes, kleuren van de vlag op blote buiken en kleuren van het land op het gehele lijf: het is een kleurrijke boel in Zuid-Afrika met veel geluid uit de vuvuzela.

Volkslied

Gedurende het toernooi zijn er diverse merkwaardige incidenten. Een blootloper loopt zich tijdens de wedstrijd tussen De Antilopen en De Hengsten vast in het doelnet en bij andere wedstrijden worden volksliederen verwisseld die aan het begin van de match klinken. Tijdens Algerije – Togo ligt de wedstrijd een kwartier stil omdat er een doelpaal losraakt. Een voetballer loopt hem uit de grond. In Afrika kan het.

Kameroen wint in 2017

Kameroen wint op 5 februari 2017 de vijfde Afrika Cup door Egypte te verslaan met 2-1. Het was een spannende wedstrijd waarbij Egypte de score opende in de 22ste minuut. In de tweede helft kwam Kameroen op stoom en na een uur spelen werd de gelijkmaker gescoord. Vlak voor het einde van de wedstrijd maakte Kameroen er 2-1 van, waardoor de aanstaande verlenging niet meer nodig was.

De bijnaam voor het team uit Kameroen is Ontembare Leeuwen. Egypte won de meeste Afrika Cups, in totaal zeven keer. Kameroen klimt met deze overwinning naar de tweede plaats. Net als Ghana wonnen de Ontembare Leeuwen vier keer de Afrika Cup.

Confederations Cup

Kameroen heeft met dit kampioenschap ook het laatste deelnamebiljet voor de Confederations Cup verdiend. In de zomer van 2017 wordt dat toernooi in Rusland gespeeld.

Jaar Gastland Winnaar
2013Zuid-AfrikaNigeria
2015Equatoriaal-GuineaIvoorkust
2017GabonKameroen

Lees verder

© 2013 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Rugby Six Nations Championship 2020, live tv en livestreamRugby Six Nations Championship 2020, live tv en livestreamOp zaterdag 1 februari gaat het Zeslandentoernooi 2020 van start. Dit evenement behoort tot de belangrijkste rugbytoerno…
Voetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamHet Nederlands elftal speelt op vrijdag 4 september 2020 een interland tegen Polen. Dit is een wedstrijd in de groepsfas…
Goedkoop vliegen naar Zuid-Afrika vanuit Nederland en BelgiëGoedkoop vliegen naar Zuid-Afrika vanuit Nederland en BelgiëZuid-Afrika heeft als vakantiebestemming heelwat te bieden aan de doorsnee toerist, denk maar aan het gunstige klimaat e…

Clyde Best kon best een beetje voetballenClyde Best kon best een beetje voetballenIn Nederland kennen we Clyde Best omdat hij altijd prominent in het rijtje ‘mislukte spitsen van Feyenoord’ voorkomt. Va…
Scheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechters verenigen zich en de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is een vereniging die belangen beh…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CAF logo
 • Leeuwarder Courant
 • VI.nl
 • Wikipedia
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaans_kampioenschap_voetbal geraadpleegd op 13 januari 2017
 • http://www.volkskrant.nl/sport/kameroen-verslaat-egypte-in-finale-afrika-cup~a4458362/ geraadpleegd op 6 februari 2017

Reageer op het artikel "Afrika Cup – Toernooi met bijzonderheden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 06-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: Voetbal bijzonderheden
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!