InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Wie is voetballer Graziano Pellè?

Wie is voetballer Graziano Pellè?

In het voetbalseizoen 2012/2013 kan het Nederlandse voetbalpubliek weer kijken naar de kunsten van spits Graziano Pellè. De nadruk ligt op het woord: wéér, want deze spits in het shirt van Feyenoord heeft de seizoenen van 2007 tot en met 2011 ook in Nederland gespeeld. Bij AZ Alkmaar kwam hij niet optimaal uit de verf, al was hij bij het vrouwelijk publiek één van de lievelingen. Wie is Graziano Pellè?

Graziano Pellè, zijn loopbaan vóór de komst naar Nederland

De boomlange Graziano Pellè wordt op 15 juli 1985 geboren San Cesario di Lecce in Italië. De Italiaan wordt voor het seizoen 2003/2004 binnengehaald door US Lecce, spelend in de Serie A van Italië. De dan 18 jarige Pellè is nog jong en onervaren en krijgt vooral de kans om samen met de selectie te trainen. Zijn kansen zullen wel komen. In het seizoen maakt hij tweemaal zijn opwacht, waarvan zijn debuut op 11 januari 2004 tegen Bologna.

In het seizoen 2004/2005 komt de speler bijna niet aan spelen toe, terwijl dat juist in deze fase van zijn loopbaan belangrijk is: het pakken van speeltijd. In de winterstop wordt Pellè verhuurd aan Calcio Catania dat uitkomt in de Serie B. Pellè krijgt hier wel zijn speeltijd, al weet hij niet te scoren.

Het seizoen 2005/2006 verloopt nagenoeg hetzelfde. Echter, Pellè krijgt nu wel speeltijd in de hoofdmacht van Lecce, al weet hij zich niet te manifesteren middels het maken van doelpunten. In de winter wordt hij wederom voor de rest van het seizoen verhuurd, ditmaal aan FC Crotone. Hier weet Pellè wel het net te vinden. In 17 wedstrijden scoort hij 5 maal.

Voor het seizoen 2006/2007 wordt besloten om Pellè het gehele seizoen te verhuren aan AC Cesena. Een gelukkige keuze, want hij speelt bijna alle wedstrijden (37) en weet 10 maal te scoren. Goed zoor zijn ervaring en zelfvertrouwen. Na dit seizoen wordt Pellè wederom geacht terug te keren naar Lecce, maar hier kan hij niet rekenen op een vaste plaats in de selectie. Er wordt een keuze gemaakt om de club te verlaten.

Pellè komt naar Nederland

Het ambitieuze AZ Alkmaar heeft met geldschieter en eigenaar Dirk Scheringa en trainer Louis van Gaal aspiraties om hoge ogen te gooien. Van Gaal zoekt nog een spits en men komt uit bij Pellè. Voor maar liefst 6 miljoen euro haalt AZ de boomlange spits naar Alkmaar. Van Gaal is in de ogen van Pellè een trainer van wereldformaat en hij heeft er zin in om de komende 5 jaar succesvol te zijn voor de club.

Het seizoen 2007/2008 verloopt flauw. De spits weet in het seizoen maar vier keer te scoren: drie keer in de competitie en één keer in het internationale toernooi waar AZ aan deelneemt. De verwachtingen waren hooggespannen, en de eerste kritiek op de spits laat dan ook niet lang op zich wachten.

In het seizoen 2008/2009 verandert er niet veel. Wederom is de spits niet trefzeker en weet hij maar vier maal te scoren: drie keer in de competitie en één keer in het bekertoernooi. De andere spitsen van AZ doen het aanzienlijk beter en krijgen dan ook de voorkeur. Uiteindelijk weet AZ Alkmaar aan het einde van het seizoen het kampioenschap van Nederland binnen te halen. Pellè viert het feest natuurlijk mee.

Het seizoen 2009/2010 is een dramatisch seizoen voor de Alkmaarders. Het imperium van Scheringa valt ineen en AZ ondervindt hier zeker negatieve gevolgen van. Pellè speelt dat seizoen in de verschillende competities wel 16 wedstrijden en weet maar twee doelpunten te scoren. Trainer Gert-Jan Verbeek ziet andere spitsen, zoals Kolbeinn Sigthorsson en Jonathas zich sterk ontwikkelen.

Pellè blijft zich inzetten voor AZ en als invaller staat hij zijn mannetje in het seizoen 2010/2011. Relatief doet hij het bijzonder goed: hij weet in de relatief weinig speeltijd die hij krijgt als invaller wel zes doelpunten te scoren. Hij eindigt zelfs vrij hoog in het overzicht van meest effectieve spelers in de competitie. Pellè weet zich hiermee in de picture te spelen van onder andere Parma. Deze club lijkt de speler meer speeltijd te gunnen, en de overstap wordt geregeld voor na het seizoen. Parma betaalt 1,5 miljoen euro voor de spits (althans, dat komt men overeen, maar betalen doen de Italianen heel slecht).

Pellè heeft in alle jaren bij AZ in totaal in 78 wedstrijden meegespeeld en wist in totaal 14 doelpunten te punten. Voor een spits is dat een laag gemiddelde, en Pellè geeft bij zijn vertrek ook aan dat hij niet heeft kunnen laten zien wat hij zelf voor ogen had.
Pellè gaat in het seizoen 2011/2012 zijn geluk beproeven bij Parma in Italië. Echter, ook hier weet hij geen basisplaats te veroveren en in de winterstop wordt besloten hem te verhuren aan Sampdoria. Hij scoort vier keer in 12 wedstrijden en bij deze club uit Genua maakt Pellè het seizoen af. Parma trekt daarbij in de zomer van 2012 een extra spits aan, en de kansen voor Pellè bij Parma om een basisspeler te worden lijken kleiner dan ooit.

Pellè komt weer naar Nederland

Voor het seizoen 2012/2013 is Feyenoord uit Rotterdam op zoek naar een balvaste en kopsterke spits. Feyenoord heeft met pijn in het hart afscheid moeten nemen van John Giudetti, die terug moest naar Manchester City. De situatie van de Pellè en de zoektocht van Feyenoord lijken naadloos in elkaar te passen. Trainer Ronald Koeman kent Pellè nog uit zijn trainersperiode bij AZ.

Feyenoord huurt de spits Pellè van Parma voor het seizoen 2012/2013 en dat blijkt geen ongelukkige zet. Pellè weet zich eindelijk te bevrijden van het imago dat hij niet zou kunnen scoren. Hij weet in de eerste seizoenshelft al bijna meer doelpunten te scoren dan in zijn hele loopbaan bij AZ Alkmaar. Hiermee weet hij sceptici de mond te snoeren. Feyenoord hoeft dan ook niet lang na te denken om de spits aan zich te verbinden. Op 4 januari 2013 tekent Pellè een vierjarig contract bij de Rotterdammers. Feyenoord betaalt 3 miljoen euro aan Parma.

Interlandcarrière van Graziano Pellè

Graziano Pellè heeft nog niet gespeeld in de A-selectie van het Nationale Elftal van Italië. Wel heeft hij als jeugdspeler mee gespeeld in het Nationale Elftal Onder 20 (2004/2005) en het Nationale Elftal Onder 21 (2005/2007). In 2008 speelde hij 5 wedstrijden in het Olympisch Elftal van Italië. Hij is niet opgeroepen voor de definitieve selectie voor de Olympische Spelen in Beijing.

Lees verder

© 2013 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Pellè kapselHet Pellè kapselGraziano Pellè, voetballer, topscorer van Feyenoord Rotterdam en tevens een stijlicoon is misschien nog wel beroemder va…
WK atletiek 2013 - programma, Nederlandse deelnemers, tvVan zaterdag 10 augustus tot en met zondag 18 augustus 2013 worden in Moskou (Rusland) de wereldkampioenschappen atletie…
Cambuur tegen Feyenoord in de Kuip – speelronde 33Cambuur tegen Feyenoord in de Kuip – speelronde 33Het eerste seizoen in de Eredivisie (2013 - 2014), na jaren van afwezigheid op het hoogste niveau. Cambuur en de fans ge…
Gazelle, koning der fietsenGazelle, koning der fietsenNederlanders staan bekend om de fiets. In geen enkel ander land wordt er zoveel gefietst als wij doen. Tegenwoordig heef…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.nl
  • Vi.nl

Reageer op het artikel "Wie is voetballer Graziano Pellè?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Gepubliceerd: 04-02-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!